Kachna zlatooká je malý pták s jasným opeřením. Oblast rozšíření tohoto vodního ptactva je extrémně rozsáhlá.

Na konci minulého století počet zlatooček prudce poklesl, takže tento pták byl uveden v Červené knize. Díky komplexním ochranářským opatřením se počet tohoto vodního ptactva zvýšil, takže tento druh již není ohrožený.

popis

Gogol je relativně malý pták s podsaditým, kompaktním tělem. Krk tohoto ptáka je krátký a tlustý. Hlava má trojúhelníkový tvar. Lebka je konvexní v zadní části hlavy. Ptačí zobák je malý.

Je hladká a lesklá. U samců má jednotnou černou barvu. U samic je základna a střed zobáku tmavě hnědý a špička béžová. Duhovky těchto ptačích očí jsou zlaté. Tlapky jsou červeno-oranžové barvy. Jsou poměrně krátké a umístěné blízko ocasu. Kvůli tomu jsou kachny na souši extrémně nemotorné.

Křídla těchto ptáků jsou poměrně krátká a úzká. Při letu vytváří vzduch procházející peřím charakteristický vysoký pískot. Po celý rok tyto kachny nevydávají téměř žádné zvuky, ale v období páření jsou hlučné.

Tito vodní ptáci jsou klasifikováni jako ptáci potápěči, tzn. potravu získávají potápěním do velkých hloubek. Gogol lze snadno poznat podle nízké polohy těla ve vodě. Kvůli tomu je nad vodní hladinou vidět pouze hlava a polovina krku.

Původ a stanoviště

Severní Amerika je považována za místo narození zlatoočka. Z tohoto kontinentu se ptáci rozšířili po celé severní polokouli. Hnízdištěm zlatoočka může být rybník, řeka nebo jezero s čistou vodou. Nádrž by měla být obklopena listnatým nebo jehličnatým lesem.

Zlatoočka preferuje vodní plochy, jejichž břehy jsou hustě porostlé rákosem, ostřicí a dalšími rostlinami. Navíc je dobré, když na břehu spadne několik stromů nebo je ve střední části nádrže ostrůvek. Na takových místech mohou samice stavět hnízda.

Největší populace těchto ptáků se nacházejí ve vodních útvarech v severní části Ruska, Kanady a také v pobaltských a skandinávských zemích. Často se stává, že ptáci se na zimu nevrátí do stejných vodních ploch. Taková nesystematická migrace ztěžuje sčítání počtu jedinců tohoto druhu.

Na zimu se zastavují na mělkých mořských pobřežích. Usazují se v zátokách, kde po celou zimu nefouká silný vítr a voda není pokryta ledem. Tito ptáci navíc začali zimovat v městských rybnících v oblastech, kde jsou zimy tak mírné, že voda nezamrzá.

ČTĚTE VÍCE
Jak poznat javor?

Životní styl a jeho trvání

Gogolové tráví téměř celý svůj život ve vzduchu a na vodě. Jejich dolní končetiny nejsou přizpůsobeny dlouhému pobytu na souši. Gogol je stěhovavý pták. Každý rok hejna provedou 2 velké migrace. Pouze malá populace zlatooček nalezená v jižní Evropě je přisedla. Tito ptáci žijí v zimních zastávkách v malých hejnech do 15-20 jedinců. V přirozených podmínkách ptáci jedí:

  • vodní hmyz;
  • korýši;
  • měkkýši;
  • řasy;
  • malá ryba;
  • pulci.

Samice tohoto druhu pohlavně dospívají ve 2 letech. Gogol tvoří stabilní dvojice. Po vylíhnutí mláďat se páry rozejdou, ale následně se ptáci každou sezónu najdou, aby pokračovali v závodě. Vždy se vracejí na hnízdiště, kde se narodili. Životnost těchto kachen závisí na mnoha faktorech, včetně. z činnosti přirozených nepřátel a lidí, povětrnostních podmínek, ekologie atp. V průměru se ptáci dožívají 5 až 7 let.

Vzhled a rozměry

Popis druhu se může mírně lišit v závislosti na regionu, kde žijí. Zlatoočky nalezené v Severní Americe jsou o něco menší než evropský poddruh. Tito ptáci jsou potápěči, proto mají dobře chráněné tělo, které jim umožňuje potápět se do velkých hloubek, aby získali potravu. Ptačí zobák je malých rozměrů, ale umožňuje rozštípnout i lastury měkkýšů. Délka těla těchto vodních ptáků se pohybuje od 42 do 50 cm, samci váží od 750 do 1245 g, samice od 500 do 1100 g.

Barva

Samice mají méně kontrastní barvy peří ve srovnání se samci. Je téměř nemožné rozlišit ptáky v průběhu roku, protože jejich sexuální dimorfismus je slabě vyjádřen. Barva samce se mění, když líná před pářením. Bílé peří se objevuje na bocích, krku, břiše, zádi a pod ocasem. Hlava a hřbet jsou pokryty černým peřím. Pod očima se objevují bílé kulaté značky. Křídla zešediví. Na sekundárních primárních křídlech se objeví velké bílé zrcadlo. Ocasní pera mají nazelenalý kovový lesk.

Výzdoba kachen a mladých samců je méně barevná. Tělo ptáka je pokryto hnědohnědým opeřením se světlým lemováním. Na bocích a obilí samic jsou šedé skvrny. Břicho je bílé a na zádech je stuha z bílých peříček. Křídla jsou černohnědé barvy s charakteristickou zelenou barvou. Samice mají na sekundárních letkách také bílá zrcátka.

ČTĚTE VÍCE
Jak chytit katran?

Období páření a hnízdění

Ptačí páry se tvoří dlouho předtím, než přiletí na hnízdiště. Poté se samec začne dvořit své partnerce. Plave za samicí, hází hlavou dozadu a vydává pronikavé výkřiky. Zároveň si nafukuje ocasní pera a pohybuje tlapkami ve vodě. Po páření začnou kachny hledat místo k hnízdění.

Nejlepší možností je pro ně strom s dutinou umístěnou v blízkosti vody. Samice mohou klást vajíčka i do dutin umístěných ve výšce 12-15 m nad zemí. Kachny si navíc často hnízdí v zaječích norách a starých pařezech. Pokud nejsou vhodná hnízdiště, vyhrabe samice v rákosí díru, kterou pak zakryje suchou trávou a vlastním prachovým peřím. Samice snáší 10 až 12 vajec. Kachna líhne snůšku asi měsíc. Poslední 2 týdny neopustila vajíčko.

Drakes se neúčastní procesu násadových vajec. Po narození mláďata uschnou a okamžitě jdou do rybníka. Pokud se vylíhli v hnízdě umístěném v dutině vysokého stromu, musí seskočit dolů. Kuřata nejsou nikdy zraněna, protože jsou příliš lehké. Poté samice odvede své potomstvo do rybníka. Od prvního dne života si mohou mláďata najít vlastní potravu.

Ženy mají často rivalitu. Jedna kachna může pronásledovat druhou. Pokud je samice odehnána, její potomstvo se připojí k potomkům vítěze. V péči jedné kachny tak může být až 50 kuřat. Najdou si vlastní jídlo. Taková velká koncentrace kuřat je navíc činí více chráněnými před predátory.

Kachňata nejprve sbírají potravu na hladině, ale po 14 dnech se začnou nořit do hlubin. Asi po 2 měsících vylétají a stojí na křídlech. Celé ptačí hnízdo odjíždí na zimu. Samci se na ošetřování kuřat nijak nepodílejí. Po skončení páření kačeri odlétají línat.

Vlastnosti migrace

Ptáci směřují na zimu na jih nebo na západ. Jejich největší koncentrace je pozorována u mořského pobřeží Nizozemska, Dánska, Velké Británie a pobaltských států. Někteří ptáci létají mnohem jižněji. Migrace na zimoviště začíná v polovině srpna a končí v říjnu. Stěhovavé hejno má v průměru 20-30 jedinců. Jarní tah a návrat ptáků na hnízdiště začíná koncem března.

Obsah

Gogoli se v domácnostech nechovají, protože. jejich maso má mimořádně specifickou chuť. Vajíčka a chmýří tohoto vodního ptactva však byly vždy ceněny.

ČTĚTE VÍCE
Koho uctívají Jakuti?

Tito ptáci jsou často chováni jako lovná zvěř v blízkosti vodních ploch. Za tímto účelem jsou budována umělá hnízdiště s předpokladem, že na 1 km² nebudou více než 3 hnízdící samice. Eggery mohou být vyrobeny ze dřeva a překližky. V tomto případě je nutné udělat velké otvory ve vchodech, aby se samice mohly dostat do hnízd. Konstrukce jsou zavěšeny na stromech umístěných v blízkosti nádrže, ve výšce asi 5-7 m. Hnízdo je připevněno s mírným nakloněním dopředu.

Poměr

I když člověk chová toto vodní ptactvo u rybníka, ne vždy je potřeba je krmit. Korýši, hmyz a řasy mohou plně uspokojit své nutriční potřeby. Pokud na rybníku zahnízdí mnoho samic najednou, můžete si stravu zpestřit obilím, koláčem a dalšími potravinami.

péče

Tito vodní ptáci nevyžadují zvláštní péči. Dokážou samostatně najít potravu pro sebe v jezírku. Čistí si opeření a pečují o své potomky sami.

Chov kachňat

Pro zvýšení počtu kachňat na jezírku se doporučuje umístit co nejvíce hnízdišť. I když je některá ze samic vyhnána z nádrže, potomstvo přežije a nakrmí se.

Kvalita Taste

Maso zlatoočka má specifickou bažinovou chuť. To je důsledek konzumace vodnatých potravin. Chcete-li odstranit tuto chuť z ptáka, musíte odstranit tuk a kůži. Kromě toho se doporučuje maso namočit na 24 hodin do vinného octa.

Vaření drůbeže se nedoporučuje. Jeho chuť nejlépe odhalíte smažením a pečením. Vejce této kachny mají vynikající chuť. V některých regionech lidé odebírají vejce z kachních hnízd.

Hodnota plemene

Zlatoočky jsou žravé, a proto se podílejí na regulaci množství vodního hmyzu a korýšů. Drůbeží maso není považováno za hodnotné, ale toto vodní ptactvo může být zdrojem vysoce kvalitních vajec a chmýří.