Jaký je důvod ptačích migrací, jak se na ně ptáci připravují a jaké technologie se používají ke studiu migrací, říká Pyotr Glazov, mladší vědecký pracovník Biogeografické laboratoře Ústavu geografie Ruské akademie věd, v rozhovoru pro Attic projekt.

— Řekněte nám, jak studujete migraci? Jaké technologie se k tomu používají?

— Existuje několik metod pro studium migrace. Tím hlavním je označování ptáků. Označení se liší. Značkovat můžete kovovými kroužky, tato technologie existuje již více než století: na ptačí tlapku je zavěšen kovový kroužek s individuálním číslem, ukazatelem země a páskovací stanicí.

Později se začaly vyvíjet metody barevného značkování. Jedná se o obojky, barevné kroužky na krku s individuálním číslem. Tato metoda je dobrá, protože ptáka můžete pozorovat z dálky.

V posledních letech se také rozvinula metoda satelitního označování. Vysílače jsou zavěšeny na husách jako batoh na zádech. Nyní se objevila nová úprava – obojek, který má již zabudovaný vysílač. Jsme ale limitováni hmotností vysílače, protože na ptáčka nelze zavěsit více než 5 % jeho hmotnosti, respektive, pokud husa váží cca 2-2,5 kg, zavěsíme vysílače 45 g. Nyní jsou vysílače které váží několik gramů, ale zde jsme omezeni baterií, takže potřebujeme solární panel, který ji udrží neustále nabitou. Díky takovým vysílačům lze označit menší ptáky. Satelitní vysílač je poměrně drahé zařízení, v současnosti stojí asi 3–5 tisíc eur.

Existuje jednoduše satelitní označování a existují vysílače GPS/GSM. GSM je zkratka pro mobilní komunikaci, a když pták vletí do oblasti pokrytí, data budou přenášena prostřednictvím mobilní sítě. Jedná se o levnější metodu – 1,5 tisíce eur. Ale i to je dost drahé, takže většinu našich projektů realizujeme společně se západními kolegy.

— Studujete migraci některých druhů ptáků?

— Ano, zabýváme se především arktickými druhy – ptáky, kteří hnízdí v Arktidě. Hlavními druhy jsou zde vodní ptactvo – husy a kachny. Existuje více druhů hus, jedním z nejčastějších je husa běločelá. Populace husy běločelé se od 50. let minulého století rozrůstá a nyní činí asi 1,2 mil. Vzácnějšími druhy jsou husa běločelá a husa vlašská.

ČTĚTE VÍCE
Kde farmovat Evani?

Stěhovaví ptáci mají zimoviště, migrační oblasti a hnízdiště. Husy hnízdí v Arktidě, v tundře a migrují do zimovišť v Evropě. Hlavními zimovišti hus jsou Holandsko, Německo a Belgie.

Páskování hus je zajímavé nejen při tahu a zimování, ale také na hnízdištích – tam je můžete chytit při línání. Když husy línají, nelétají po dobu 10 dnů a shromažďují se na jezerech ve velkých skupinách. Ale i když nelétají, běhají velmi dobře, takže chytat musí velký tým. Tam označujeme rodiny – dospělé ptáky a mláďata.

Kromě příjmu informací na dálku je důležité jít na místo a podívat se, co se tam děje: kde ptáci sedí, jaká jsou místa, co se tam děje se stejným zemědělstvím. Taková místa nacházíme pomocí satelitního označování.

— Co způsobuje migraci?

— Ptáci migrují hlavně ne proto, že se ochladí, ale proto, že nemohou získat potravu. Naši malí vrabci odlétají, ale ve skutečnosti by mohli zůstat – fyziologicky je to možné a mnoho pěvců, pokud je nakrmeno, zůstane. A v Arktidě si husy nemohou sehnat potravu samy, takže odlétají, kde se mohou nakrmit.

To je také spojeno s energií ptáků: k migraci potřebují ptáci krmit a doplňovat své energetické zásoby. Energetické zásoby drůbeže jsou tukové. Úspěch reprodukce závisí na tom, kolik tuku pták hromadí. Například husy při migraci vydávají hodně energie a potřebují ji doplňovat. A zastavují se na jarní migraci a hledají příznivé podmínky.

— Připravují se ptáci na migraci předem?

— Ano, když začne oteplování, postupně se shromažďují v hejnech a migrují. Ale zároveň nemohou na jaře udělat skok na sever najednou – musí pochopit, kde se zastavit. A tyto zastávky jsou celkem stálé: létají na stejná místa, a pokud je tam nikdo nevyděsí, třeba myslivci, tak zůstanou a stráví tam asi měsíc a půl.

— Liší se tato místa na jaře a na podzim?

— Ano, protože rozpětí může být úplně jiné. Na podzim nejsou ptáci tolik omezeni zdroji, na podzim jsou zastávky, ale v jižnějších oblastech. Zde se na evropské straně opravdu nemusí zastavovat: nejsou energeticky omezeni, protože hnízdní období již skončilo, a mohou létat téměř přímo na svá zimoviště.

ČTĚTE VÍCE
Jak oplodnit cyperus?

— Jak daleko doletí pták během migrace?

— Z Holandska, například, do severní evropské části – asi 2,5-3 tisíce kilometrů. Husy létají ve dne i v noci bez zastavení, jejich průměrná rychlost je asi 70 km/h, ale může dosáhnout i více než 100 km/h.

— Jakým problémům čelí ptáci během migrace?

— Hlavním problémem je, že všechny husy se živí na zemědělských polích, ale od 90. let začal proces jejich degradace a mnohá místa, kde se ptactvo soustředilo, prakticky zmizelo, protože na polích se začal objevovat les. Pokud se pole tři roky nepoužívá, začne zarůstat a husy už tam nesedí, protože se zhorší výhled. Potřebují viditelnost, aby se k nim žádný predátor nepřiblížil.

— Řekněte nám o svém nejnovějším projektu.

— Nejnovější projekt studuje, jak ptáci létají v rodině. Husy jsou společenští ptáci, létají v rodinách a zůstávají v příbuzenských skupinách. Když mláďata odrostou, ve druhém nebo třetím roce začínají samostatně hnízdit, ale zároveň zůstávají u rodičů jak při zimování, tak při tahu. A když vyrostou, mohou si najít partnera buď ve stejné skupině, nebo v jiné, a pak mohou obecně změnit trasy letu a zimoviště. Proto nás zajímá proces, jak se mláďata učí dráhu letu. Nejprve letí s rodiči, a pak si tuto trasu sami zvolí. Obecně se má za to, že muž následuje ženu, to znamená, že ženský druh vede. Pokud je samice z jiného klanu, samec může jít po ní.

Poslední tři roky jsme také studovali dopad našeho hospodářského poklesu na husy a na všechny druhy ptáků obecně: mění se stanoviště, společenstva a podle toho se mění i ptačí populace.

Jak víte, husy jsou ptáci, kteří milují vodu a plavou v ní. Odtud pochází známá fráze: „Všechno je jako voda z kachního hřbetu!“ Přemýšleli jste někdy, proč tomu tak je? Faktem je, že tento pták má speciální strukturu peří – je pokrytý tukem, který neumožňuje průchod vlhkosti, a proto odpuzuje vodu. Tato funkce umožnila husám dokonale plavat a nikdy nezmoknout! Co dalšího se o nich můžete dozvědět zajímavého? Podívejme se na fakta o husách, která nikoho nenechají lhostejným!

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho žije myrta?

Zajímavá fakta o husách

1. Jedná se o nejvíce domestikovaný druh, který je navíc považován za nejstarší, protože člověk před 3000-4000 lety dokázal husy ochočit. Je chybou věřit, že kuřata byla první. Domestikovali je po husách a s nimi krůty, kachny atd. 2. Jací jsou předkové této drůbeže? Je jich několik: divoká husa šedá a husa labutí, které se od sebe vzhledem tolik neliší. 3. Domácí i divoké husy si zařizují domovy pomocí vlastního peří. Do hry přichází i Down. Husy trhají peří z břicha a boků, poté izolují své stanoviště. 4. Jejich loajalita byla prokázána. Husy tedy stejně jako labutě mají partnera pouze jednou – na celý život. Co když ale partner zemře kvůli nemoci nebo hrozbě predátora? V tomto případě pták zůstává sám: nemusí mít potomky a jen ve vzácných případech najde partnera. Nejedná se však o rychlý proces: obvykle to huse trvá několik let nebo déle. 5. Pokud je samice z nějakého důvodu nucena na chvíli opustit potomstvo, samec je nablízku. Husa sama hlídá vylíhlá vejce, dokud se jeho milovaná nevrátí na své místo. 6. Při ochraně svých potomků husy projevují statečnost a odvahu. Dokážou tedy zaútočit na mnohem silnějšího nepřítele a bojovat téměř na život a na smrt, pokud jde o bezpečí jejich blízkých. 7. Narozené husy se rychle adaptují na dospělý život. Například hned druhý den mohou plavat! Jejich schopnost létat se rozvíjí po 2-3 měsících. 8. Husy jsou nejdéle žijící ptáci. Pokud je budete dobře chovat a dobře krmit, budou vám dělat radost 25, v některých případech i 30 let! 9. Divoké husy jsou bez výjimky stěhovavé. Raději tráví zimní čas na teplých místech a pohodlné místo pro ně je poblíž vodních ploch. 10. Když jde o létání v hejnu, husy vždy létají v „klínu“. Vůdce vždy letí na čele a nejoslabenější jedinci doplňují hejno. Klín je nezbytný, protože taková postava usnadňuje hejnu hus letět kvůli řídkému vzduchu. 11. Ve vzduchu vyvinou poměrně vysokou rychlost – až 80 km/h, někdy i více. 12. Husy létají výhradně v hejnech, a to proto, že v osamocené poloze pociťuje pták plnou tíhu odporu vzduchu. Ve smečce se navzájem podporují. To je vyjádřeno takto: pokud jedna „zaostávající“ husa není schopna pokračovat, zůstává s ní „podpůrná skupina“. 13. Horské husy jsou schopny létat nejvýše. Někdy může výška dosáhnout až 5 km! Ve střední Asii došlo k rekordnímu maximu: tehdy divoká husa přeletěla Himaláje ve výšce 10175 14 m. 15. Línání divokých hus se vyskytuje dvakrát ročně. Díky tomu, že přicházejí o peří, přirozeně ztrácejí schopnost létat. XNUMX. Ale domácí ptáci nemohou létat. To je způsobeno častým línáním a nadváhou kvůli hojné potravě. 16. Ptáci jedí výhradně rostlinnou potravu. Nejčastěji se jedná o různé bobule a obiloviny. 17. Husy mají zuby na spodku zobáku. To je nezbytné pro uchování potravin. 18. Tito ptáci komunikují mezi příbuznými pomocí zvuků. Celkem je jich asi 10. Zajímavé je, že když hrozí nebezpečí (například ohrožení predátora), syčí. 19. Někdy se jako hlídači používají husy domácí (jako domácí psi). To je způsobeno vynikajícím sluchem a zrakem. Mají také dobře vyvinutý instinkt pro území. 20. Obvyklá hmotnost husy domácí je 6-7 kg, ale někdy (zejména při sedavém způsobu života a správné výživě) dosahuje 10-15 kg. Délka těla husy je malá – ne více než 80 cm.