Husa šedá je pták do délky 70-90 cm a hmotnosti asi 2,1-4,5 kg, rozpětí křídel 147-180 cm.Peří je šedohnědé s vlnitým vzorem na krku a na břiše. Na zadní straně má světlý okraj peří. Zobák je narůžovělý nebo oranžový. Samec je znatelně větší než samice.

Husa šedá hnízdí v klidných vodách severní a střední Evropy a také v mírném pásmu Asie až po Dálný východ. Hlavní část hnízdní populace husy šedé je soustředěna v deltách Dněstru a Dunaje. Zimy v jižní Evropě a Asii, někdy v severní Africe.

Husa šedá obývá stojaté vodní plochy obklopené rákosím – bažiny, jezera, rybníky a podobně. Vyskytuje se také v travnatých bažinách a vodních loukách, kde si vybírá nejhůře přístupná místa. Na rozdíl od hus domácích, jejichž předkem je husa popelavá, je pohyblivější, snadno plave a potápí se. Jelikož si husa šedá získává potravu na souši, cítí se zde jistěji než ve vodě. Je to silný a opatrný pták. Zraněná husa se statečně brání údery do křídel, čímž způsobí vážná zranění například psům. Let šedé husy je obvykle nízký, se vzácnými údery křídel. Během sezónních migrací však husy šedé stoupají do velmi vysokých nadmořských výšek. V tomto případě létají v hejnech, v klínu nebo méně často v řadě. Počet ptáků v jednom hejnu se může velmi lišit – od několika ptáků po několik stovek. Během zastávek se shromažďují hejna hus šedých a vytvářejí hejna několika tisíc ptáků. Husy šedé se ze zimovišť vracejí velmi brzy, kdy ještě neroztál led z nádrží a louky jsou téměř celé zasněžené. Doba příchodu hus šedých pro jižní hnízdní oblasti je zpravidla první polovina března, pro severní – duben. V období, kdy jsou mláďata hus šedých pokryta peřím, ale ještě nemohou létat, začnou dospělé husy línat. Nejprve línají samci, později samice. Se ztrátou letového peří ztrácejí ptáci schopnost létat. V tuto chvíli vedou husy tajný způsob života na odlehlých místech a zůstávají se svým potomstvem, které také ještě není schopné letu. Proces línání pro šedé husy na jihu nastává v červnu, na severu – od dvacátého července. Línání končí kolem srpna. V této době začínají létat také mladí ptáci. Přelet do zimovišť na severu nastává v polovině září, na jihu koncem října a dokonce i v listopadu.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho yzop kvete?

Živí se rostlinnými potravinami – trávou, obilovinami, bobulemi. Na jaře se šedé husy živí nádržemi, jedí vodní rostliny a také během tohoto období jedí travní sazenice a zimní plodiny. V období rozmnožování se živí téměř výhradně vodními a polovodními rostlinami. Po línání se jejich potravou stávají suchozemské rostliny – semena, bobule a zemědělské rostliny.

V koloniích hnízdí husy šedé. Ptáci létají na svá hnízdiště poté, co se již rozdělili do párů. Méně často, ale stává se, že se na místě vytvoří dvojice. Přestože husy šedé přilétají hnízdit, když je na loukách ještě sníh, hnízdo začnou stavět až poté, co sníh roztaje a vodní plochy jsou bez ledu. Hnízdo z rostlinného materiálu, převážně ze stonků a listů rákosu, obklopené vodou, o průměru 50-80 cm, obvykle umístěné v určité vzdálenosti od vody na dobře viditelném místě. Zpravidla jsou tímto místem mohyly, pahorky, haldy rákosí atd. Staví ho pouze samice, samec je v tuto dobu zaneprázdněn hlídáním území. Husa šedá občas zahnízdí ve vidlici nízkého stromu nebo v dutinách. Jako podestýlku si husa škube z břicha tu svou a vystýlá jím dno hnízda. Rozměry hnízda se pohybují od 60 do 100 cm v průměru u základny a 40-120 cm na výšku.

Vejce snášíme zpravidla v druhé polovině března, v dubnu a dokonce i v květnu, podle místa hnízdění. Snůška obsahuje 4 až 12 bílých vajec s plavým nebo nazelenalým nádechem, která také inkubuje pouze samice. Váha šedého husího vejce je 140-240 g. Pokud husa potřebuje na chvíli opustit hnízdo, přikryje vejce vlastním peřím. Zároveň je nablízku samec, který ji v případě nebezpečí varuje pláčem.

Po 28 dnech se líhnou mláďata. Po vysušení pod křídly samice opouštějí hnízdo. Vozí je oba rodiče. Již po 1-2 dnech vedou dospělé husy mláďata k vodě a housata se učí hledat potravu. V případě nebezpečí husa chrání své potomky, zatímco samec se nejčastěji utíká do úkrytu. Sama kuřátka se schovávají v houštinách nebo se potápějí.

Pohlavní zralost u hus šedých nastává ve třetím nebo čtvrtém roce života.

Při chovu tohoto druhu je nutné mít bazén s vodou nebo přírodní jezírko. Optimální poměr plochy rybníka k pastvině je 20 % vody a 80 % pastviny. Optimální plocha celého výběhu je 200 m7,5. Optimální výška trávy na pastvině je XNUMX cm.

ČTĚTE VÍCE
Jakou barvu má Lungwort?

Na území voliéry je nutné postavit drůbežárnu. V něm se husy budou moci v chladném období schovat před chladem a větrem. Podestýlku v drůbežárně je nutné neustále aktualizovat. Na takovou podestýlku budete potřebovat asi 40 kg suché slámy (sena). Je důležité včas vyměnit mokrou podestýlku. V opačném případě se peří rychle zašpiní a nechrání ptáka před chladem.

Drůbežárna by měla být dřevěná nebo nepálená. Vlhkost a průvan jsou v něm zakázány. Správná péče o husy je klíčem k jejich zdraví.

Při stavbě drůbežárny je velmi důležité vzít v úvahu, že pro jednu dospělou husu musí být přidělen alespoň jeden metr čtvereční podlahové plochy. S vyšší hustotou se místnost rychle znečistí a vzduch v ní bude stagnovat. To může způsobit onemocnění divokých hus a výrazně snížit jejich produktivitu. Jednou ročně je potřeba vybílit stěny čerstvě hašeným vápnem.

Husy se živí přírodními forbínami. K bylinkám můžete přidat: pšeničná zrna, pelety pro vodní ptactvo a krmivo pro kuřata. Pokud je na pastvině málo trávy, je nutné přivézt čerstvě posečenou trávu. V zimě můžete krmit nakrájenou zeleninou, zvláště dobré je zelí a saláty. Nevadí mi občas mlsat červy, hmyz a měkkýše.

Očekávaná délka života v zajetí je až 30 let.

Budete přesměrováni přes
sekund na web