Holubice popelavá neboli cesar je nejrozšířenějším druhem z čeledi holubovitých. Již v dávných dobách byli tito ptáci zkroceni člověkem a po něm se usadili na všech kontinentech a stali se synantropním druhem. V současné době existuje mnoho plemen domácích holubů, kteří byli získáni od divokého předka, stejně jako přirozené populace v přírodních stanovištích.

popis

Podle popisu je hrdlička skalní podobná dvěma příbuzným druhům – hrdličce a holubovi, ale má od nich značné rozdíly. Délka těla zástupců tohoto druhu dosahuje 29-36 cm, hmotnost – 265-380 g. Barva peří je světle šedá, hlava, krk, křídla a ocas jsou šedé. Na křídlech jsou dva tmavě šedé pruhy; konce ocasních per jsou natřeny stejnou barvou. Záď je bílá. Peří krku má zelenofialový kovový lesk. Tlapky jsou růžové. Oči jsou oranžové, načervenalé nebo zlatožluté. Zobák je tmavě šedý s bílým cerem.

Jiné barevné variace jsou rozšířeny mezi synantropními a domácími holuby. Mnoho městských obyvatel je natřeno téměř plnou holubičí barvou s tmavšími skvrnami, které netvoří žádný specifický vzor. Existují také téměř jednobarevní fialovočerní ptáci s bílým ocasem, hnědí jedinci s bílými křídly a ocasem, světle šedí jedinci s béžovými pruhy na křídlech. Mezi domácími ptáky je běžná čistě bílá barva a také různé pestré barvy.

Pohlavní dimorfismus u skalních holubů prakticky není vyjádřen. Samice mají na krku slabší kovový lesk než samci. Mladí jedinci mají matnější barvu než dospělí ptáci; nemají kovový lesk.

Skalní holubi mají ostrý zrak a dobrý sluch. Charakteristickým rysem tohoto druhu je schopnost orientovat se v neznámém terénu a najít cestu domů, kterou člověk odedávna využívá k poštovní komunikaci.

Divocí holubi vedou skalnatý životní styl a nevědí, jak sedět na větvích stromů, ale synantropní a domácí ptáci si tuto dovednost vyvinuli. Na zemi se tito ptáci pohybují v krocích. Při chůzi trhají hlavou dopředu a dozadu, což jim umožňuje stabilizovat obraz v zorném poli. Sisari dobře létají; schopný dosahovat rychlosti až 185 km/h a provádět složité manévry ve vzduchu.

Skalní holubi žijí ve velkých hejnech a jsou denní. Ve dne hledají potravu a večer před spaním a za svítání chodí na napajedlo. Holubi tráví noc na hnízdě, zatímco samice sedí uvnitř hnízda a samec není daleko od ní. Synantropní ptáci létají nepříliš ochotně a většinu času tráví chůzí po zemi nebo odpočinkem. Divocí ptáci se při hledání potravy mohou vzdálit od hnízda na vzdálenost více než 50 km.

ČTĚTE VÍCE
Jak najít lanýžové houby?

Habitat

Divocí šedí holubi obývají severní Afriku, stejně jako střední a jižní území Eurasie. Domestikovanou odrůdu přinesl člověk na různé kontinenty; druhotně divocí ptáci jsou nyní rozšířeni téměř po celém světě.

Přirozeným prostředím divokých sizarů jsou skalnaté biotopy v horách a na mořských pobřežích. V horských oblastech mohou tito ptáci vystoupat až do výšky 4000 m nad mořem a výše. Tento druh také žije ve stepních oblastech a v pouštních oázách. Skalní holubi preferují otevřená prostranství a vyhýbají se lesům; zpravidla se usazují v blízkosti travnatých plání s protékajícími nádržemi. Hnízda se budují ve skalních štěrbinách a roklích.

Synantropní ptáci se drží blízko lidských obydlí a cítí se pohodlně i ve velkých městech; přitahují je vysoké budovy, kde mohou hnízdit. Žijí ve výklencích a výklencích různých budov; preferují místa, která lidé zřídka navštěvují.

Holubi vedou sedavý způsob života. Populace žijící v horách provádí vertikální migraci a na zimu sestupuje do údolí.

Jídlo

Holub skalní se živí převážně potravou rostlinného původu. Základem stravy volně žijících ptáků jsou semena, bobule a ovoce. Příležitostně jedí měkkýše, hmyz a červy. Sinantropové se přizpůsobili, aby jedli lidský potravinový odpad (například na skládkách), stejně jako obilí v blízkosti zemědělské půdy, výtahů a chovů dobytka. S nedostatkem potravy jsou sizari schopni přejít na pro ně netypické krmivo, např. vyhrabávají ze země sazenice ovsa, pojídají mršinu a hledají jedlé částice v trusu jiných zvířat.

Ptáci se živí jednotlivě nebo v hejnech. Divocí holubi jsou schopni provádět dálkové lety při hledání potravy; synantropní ptáci se zvyknou shromažďovat na určitých místech, kde je lidé krmí. Během sklizně se na pole slétají početná hejna holubů. Holubi pijí, sají vodu zobáky a nehází hlavou, jako ostatní druhy ptáků.

Reprodukce

Skalní holubi jsou monogamní a tvoří pár na celý život. Tito ptáci se mohou množit po celý rok. Synantropové často tvoří až 8 snůšek ročně, volně žijící ptáci – až 4. Nejčastěji trvá období páření od března do října.

Nejprve si samec vybere místo pro budoucí hnízdo a poté přistoupí k hledání partnerky. Aby upoutal pozornost samice, samec hlasitě vrní, nafukuje si strumu, kývá hlavou, točí se na zemi s roztaženým ocasem a staženými křídly. Po skončení pářícího tance, pokud si samička vybrala samce, se dotknou zobákem v „polibku“ a vzájemně si vytřídí opeření.

ČTĚTE VÍCE
Kde roste mechorost?

Divocí sizari hnízdí ve skalních štěrbinách, jeskyních a dalších výklencích nepřístupných predátorům. Sinanthropes si staví hnízda na okapech a na půdách domů, trámech a na dalších místech připomínajících přírodní krajinu. Hnízdo je malá hromádka větví a trávy s prohlubní uprostřed. Při jeho stavbě samec shání materiály a samice je skládá. Často pár používá stejné hnízdo několikrát.

Snůšku tvoří 1-2 bílá vejce s hladkou, lesklou skořápkou, která samice snáší v intervalu 2 dnů, 12-14 dnů po páření. Oba rodiče inkubují, ale matka tráví více času na hnízdě. Partner ji většinou vystřídá přes den, kdy je pryč na napájení a krmení.

Mláďata se líhnou za 16-19 dní. Zpočátku je oba rodiče krmí strumovým mlékem a potom postupně převádějí potomky ke krmení semeny rostlin. Ve věku 35-37 dní jsou mláďata schopna letu. Holubi dosáhnou puberty v 5-7 měsících.

Přírodní nepřátelé

Holubi skalní mají mnoho přirozených nepřátel. Především je loví draví ptáci. Divoké skalní holubice jsou často kořistí jestřába a krahujece; rodina jestřábů, skládající se z dospělého páru a kuřat, je schopna sníst až 5 holubů za jeden den. Sisari, žijící v blízkosti lidských obydlí, přitahují sokoly stěhovavé a poštolky, které jezdí lovit speciálně do měst. Na holuby útočí také derbník, výr skalní, puštík ušatý, výr velký. Havrani ničí hnízda, odtahují mláďata a zabíjejí staré a oslabené ptáky.

Kromě toho savci útočí na Sisary a jejich hnízda:

Mláďata a vejce v hnízdech někdy sežerou hadi a ještěrky.

holubice a člověk

Šedí holubi jsou prvním ptačím druhem, který byl domestikován člověkem. Nejprve jedli ptáky a jejich vejce, a poté, co objevili schopnost holubů vrátit se do svých rodných míst, začali je používat k odesílání pošty. Divocí sizari se stali předky všech moderních plemen holubů, která jsou dnes chována pro dekorativní účely, pro účast ve sportovních soutěžích a pro maso.

Synantropní ptáci mají na člověka velký vliv. Tím, že jedí potravinový odpad, prospívají městům, protože je čistí od odpadků a zabraňují tak šíření infekcí. Samotní holubi jsou však přenašeči mnoha patogenů a parazitů. Lidé, kteří často přicházejí do styku s povrchy pokrytými holubím trusem a jinými sekrety, jsou ohroženi psitakózou, salmonelózou, ptačí chřipkou a dalšími nebezpečnými chorobami. Ptačí trus navíc kazí vzhled měst.

ČTĚTE VÍCE
K čemu je Sapka?

Závěr

Šedé holubice jsou ptáci, kteří doprovázejí lidi od starověku. Zástupce tohoto druhu lze nalézt na všech kontinentech kromě Antarktidy. Modrokřídlí holubi jsou předky všech moderních plemen domácích holubů. Navzdory obrovskému počtu synantropních ptáků, kteří se raději usazují vedle lidí, jsou divoké populace ptáků tohoto druhu stále zachovány v jejich přirozeném prostředí. Podle vědců však postupně degradují a vymírají kvůli křížení se synantropními příbuznými.

Pokud se vám článek líbil nebo chcete něco přidat, zanechte své komentáře.

Holub skalní je rozšířený pták z čeledi holubovitých. Za jeho domovinu je považována Evropa, jihozápadní Asie a severní Afrika. Již v dávných dobách byli tito ptáci ochočení lidmi, v důsledku čehož byli vyšlechtěni tzv. holubi domácí (Columba livia var. domestica).
Navzdory rané domestikaci a odlišným životním podmínkám se divocí skalní holubi a jejich městští příbuzní mezi sebou volně kříží, což podle ornitologů může vést k degradaci a postupnému vyhynutí těch prvních.
V přírodě se holubi skalní většinou nedožívají více než tří až pěti let, při domácím chovu se často dožívají až 15 let, někteří jedinci se mohou dožít až 35 let. Populární jména ptáka jsou sisak, sisar. V hovorové řeči se často používají slova „gulya“ a „gulka“, proto se říká „s gulkinským nosem“, tedy velmi málo.
Ve volné přírodě žije holub skalní obvykle na pobřežních útesech, v horských soutěskách nebo podél strmých břehů řek, často v blízkosti křovin nebo zemědělské půdy. Jejich polodomestikovaní potomci se snadno přizpůsobili životu v blízkosti lidských obydlí, kamenné stavby jim připomínají přirozená stanoviště a potravinový odpad slouží jako spolehlivý zdroj potravy v kteroukoli roční dobu.

Třída

Rodina

Latinský název

Holub skalní kvůli svému převážně skalnatému způsobu života neví, jak sedět na větvích stromů. Pohybuje se po zemi v krocích a vrtí hlavou tam a zpět. Skvěle létá, dosahuje rychlosti až 185 km/h.

Přirozený areál holuba skalního zaujímá střední a jižní oblasti Eurasie od Atlantiku po údolí Jenisej, pohoří Altaj, Ťan-šan, východní Indii a Myanmar, stejně jako Afriku severně od Senegalu, Dárfúr a pobřeží Perského zálivu. z Adenu. Polodomácí populace se rozšířily téměř po celém světě, stoupaly do mnohem chladnějších zeměpisných šířek a soustředily se poblíž lidských obydlí. Na jiné kontinenty byli ptáci přivezeni záměrně lidmi – je například známo, že holubi se na americký kontinent dostali díky Francouzům: kolonisté je v roce 1606 přivezli do Nového Skotska.

ČTĚTE VÍCE
Jak množit caragana?

Stejně jako ostatní členové rodiny jsou holubi skalní monogamní. Páry mají tendenci vydržet po celý život. K rozmnožování může dojít v kteroukoli roční dobu, ale v mírném klimatu severní polokoule nejčastěji probíhá mezi březnem a říjnem. Páření vždy předchází páření, při kterém samec krouží kolem samice, pronásleduje ji, nafukuje krk, sklání hlavu k zemi a roztahuje křídla. Může také zaujmout vertikální postoj, natáhnout se na tlapky a roztáhnout ocas jako vějíř. Tanec je jistě doprovázen hlasitým vrkáním. Na konci obřadu se muž a žena navzájem ženichají – čistí si peří a „líbají se“ a dotýkají se zobáků.

Obyčejný holub skalní, ač vypadá štíhle, je kvůli izolaci zahalen do tukové tkáně. Tuky se skrývají pod opeřením, které zabírá více než polovinu objemu holuba a váží jen desetinu ptáka.

V ruchu a zmatku města se stane, že holubice náhle frivolně opustí manžela a kuřátka. Táta, zprvu lehce zaskočený nouzovým rozvodem, se pak úspěšně vyrovnává s výchovou svého potomka.
Manželství mezi holuby zahrnuje určité formality. Holubice flirtuje a rozčiluje se kolem holubice s obilím nafouknutým důležitostí a volným peřím a zametá s nimi zem. Pokud holubice v reakci také začne ocasem zametat zem a trochu sklopí křídla, pak byly námluvy přijaty.
A když zavrčí a dotkne se jeho zobáku, rovná se to razítku do pasu.

Zajímavá fakta o holubech

Ve 12. století měl poštovní holub stejnou cenu jako čistokrevný arabský hřebec. Holubi byli vysoce ceněni a využíváni jako komunikační prostředek.

V Austrálii holub sponzoroval pouze ženy, takže když chtěli muži ženy naštvat, dráždili je mršinou mrtvého holuba. Slavný Babylon byl městem holubů. Jak praví legenda, babylónská královna Semiramis se proměnila v holubici a odletěla do nebe.

Křesťané považují holubice za Boží ptáky. Dříve byly vkládány do hrobů mučedníků – jako symbol vzkříšení. Na Rusi byl lov holubů těžkým hříchem – křesťané věřili, že se duše mrtvých lidí nastěhovaly do holubů. Ve starověkém Egyptě sloužili holubi nejen jako pošťáci, ale také jako potrava. V Asii se holubi nejedli, ale holubí trus se používal jako hnojivo pro pšenici.

ČTĚTE VÍCE
Kde roste Lawsonia?

Nejnutnější peří pro holuba jsou letky na křídlech a ocasní pera na ocasu. Jsou tam i prachová peříčka, malá, jejich konečky se drolí a práší tělo – jako by ho práškem mazali. To zajišťuje, že peří holuba je vodotěsné. Zajímavostí je, že peří holuba je těžší než jeho kostra.

Sportovní holub předbíhá swifta, šampiona v rychlosti letu. Rekord holuba je 1 km za minutu.

Pouliční holubi mají velmi zajímavou stavbu těla. Nejprve naplní žaludek, poté, když se žaludek již nevejde, je potrava odeslána do plodiny, která se skládá ze dvou sáčků. Nejprve se pečlivě naplní levá, poté se otevře pravá. Pokud si holub alespoň jednou denně naplní všechny pytle, neumře hlady.

V období krmení kuřat vylučují stěny holubího obilí ono slavné ptačí mléko, které je složením podobné králičímu mléku a chutná jako máslo. K jídlu se mládě opře zobákem o koutek otcova nebo matčina nosu a olizuje mléko, které je spíše zakysanou smetanou. Na této zakysané smetaně kuře rychle roste a hned druhý den zdvojnásobí svou váhu. O týden později rodiče přidávají zrna změkčená v plodině do ptačího mléka.

Náklonnost holubů, kteří se stanou manželi, často přetrvává po celý ptačí dvacetiletý život.