Burbot patří do rodiny tresek. Jediný zástupce této čeledi, který žije ve sladké vodě. Má protáhlé, pružné tělo a ocas, který zabírá polovinu celkové délky těla. Tělo je zploštělé a protáhlé. Kůže je slizovitá, žlutozelená s černohnědými skvrnami. Hlava je plochá. Na spodní čelisti (na bradě) je parna, kterou burbot používá ke studiu prostředí, hledání potravy a navigaci ve vesmíru. Burbot má dvě hřbetní ploutve, zadní hřbetní ploutev a řitní ploutev, která sahá až k ocasu.

Původ a rozšíření: Burbot se rozšířil na severní polokouli. Je to dáno tím, že si za své stanoviště vybral čerstvou a studenou vodu.

Rozmnožování: Burbot dosahuje dospělosti v 5-6 letech. V polovině zimy se dospělí jedinci začnou třít přímo pod ledem. Pro tření si burbot vybírá díry ne hlubší než 3 metry a vždy s tekoucí vodou. Samice burbota se netřou každý rok, ale mohou vynechat jednu nebo dokonce dvě sezóny, aby obnovily energetické zásoby těla. Pohlavně dospělí samci se třou ročně.

Potrava, růst a migrace: Po larválním období se juvenilní burbot živí bentickou faunou, tráví den pod skalami a kameny a také na jiných místech s tekoucí vodou. V prvním roce života dosahuje mokovec délky 10-12 cm, po dosažení věku dvou let opouští pobřežní vody a klesá níže do hloubky. V období 3 let věku dosahuje burbot délky 22-25 cm a po 3-5 letech 35-40 cm délky. Největší jedinci burbota žijí ve velkých hloubkách ve studené vodě a živí se malými rybami (střevle, ryzec atd.). Může jíst rozkládající se zvířata. Maximální velikost, které burbot dosahuje, je od 50 cm do 1 metru na délku a asi 8-9 kilogramů na váhu.
Burbot miluje chlad. Nejaktivnější v zimě. S nástupem jara a léta se období aktivity burbotů přesouvá do nočních hodin. Pokud dojde k žáru, burbot často přejde do pozastavené animace.
S nástupem podzimu se potravní aktivita burbotu zvyšuje a začíná se krmit nejen v hloubkách, ale i na mělkých místech, a to nejen v noci, ale i ve dne za oblačného počasí. Velmi velká velikost jater také naznačuje příbuznost burbota s treskou – hromadí tuk, který potřebuje v létě, kdy téměř nežere.
Burbot není hejna, ale protože žije jen na určitých místech a dírách, může na malém prostoru současně koexistovat až několik desítek stejně velkých jedinců.
Burbot se vždy zdržuje na tvrdém oblázkovém nebo písčitém dně, vedle čerstvého potoka – pramene nebo v místě protiproudu (zpětný tok). O těchto rybách můžeme říci, že neplavou, ale „plazí“ po dně a vždy zvednou oblak zákalu. Tyto ryby se vyhýbají bahnitému dnu, protože. milují vodu bohatou na kyslík.
Aktivní výskyt burbota se často kryje s pasivitou jiných dravých ryb. Proto při hledání potravy nezažívá prakticky žádnou konkurenci.
Burboti se pohybují pomalu a beze spěchu, často se zastavují při lovu malých předmětů, aby si udrželi sílu. Cesty pohybu obvykle vedou mělkými, jílovitými a skalnatými oblastmi. Burboti plodí obrovské množství vajec (malé exempláře obsahují až 200 000 vajec a velké – až 1 milion!).
Podzimní období krmení burbota před třením obvykle začíná v říjnu a pokračuje až do zamrznutí. V této době se burbot před třením vykrmí, a proto je obzvláště žravý. Na podzim se z něj stává nelítostný a nezkrotný pojídač rybiček.

ČTĚTE VÍCE
Odkud králíci pijí?

Rybolov a úlovky: tradiční sezóna lovu burbotů je během tření uprostřed ničeho. Nejběžnějším vybavením jsou sítě, pasti a nosníky (kulomety). Kromě toho lze burbota chytit i na zimní rybářský prut. Burbot má velmi zajímavé zvyky, které používali rybáři již od starověku. Je tedy velmi zvědavý: zajímá se o světlo, zvuky, dopady na vodu, zvonění atd. Burbot je však chycen za zcela temných nocí, protože má jedinečné vidění, které mu umožňuje vidět kořist v naprosté tmě. Rybáři již dlouho aktivně využívají tohoto zájmu burbota o světlo a zvuk (lov „kroužkováním“ patří dokonce mezi zakázané způsoby). Kvůli hlenu na kůži nelze uloveného burbota skladovat s jinými ulovenými rybami. Maso Burbota je považováno za delikatesu: velmi jemné chuti a tučné. Kaviár Burbot je obzvláště chutný.

Největší hrozbou pro růst populace burbotů je oteplování vod a klimatu. Prakticky mizí v řekách, kde se staví vodní a elektrárny. Burbot je také ohrožen znečištěním vody. Pozitivním faktorem je, že burbot je dobře chován v umělých podmínkách.

Autor Jurij Polovnikov