Jeden z nejznámějších severních ptáků. Tato kachna tajga se dobře snáší v leso-tundře a severní lesostepní zóně a vytváří zde největší hustotu svých hnízdišť. Pták je stěhovavý, proto zimuje v teplých zeměpisných šířkách východní Afriky, Indočíny a také v jižní Asii. Tento pták je velmi přátelský, takže v kteroukoli roční dobu je lze nalézt pouze ve velkých hejnech. Někdy jejich počet dosahuje několika tisíc. Shromažďují se ve velkých skupinách na březích bažin, na vlhkých loukách a také na zemědělských polích. Zvenčí svým chováním připomínají spíše husy než divoké kachny. Ale tento pták dostal své jméno pro svou schopnost vydávat neobvyklé pískavé zvuky. Často se mu také říká wigeon nebo píšťalka. Wigeon kachna je poměrně velký pták, druhý co do velikosti po kachně divoké, s podsaditým tělem, krátkým zobákem a krátkým krkem. Velmi neobvyklým znakem je vysoké čelo a dlouhý špičatý ocas. Průměrná hmotnost samců dosahuje od 600 do 1000 gramů, samic – 500-900 gramů. Stejně jako ostatní divoké kachny se i samec wigeona od samice liší vnějšími znaky a ve větší míře i barvou opeření. Takže například na jaře a na začátku léta má velmi jasné pestré opeření: hlava je natřena kaštanově s černými cákanci, pak krk, ramena a celá záda mají šedou barvu a příčný vzor. Břicho je bílé, hrudní kost je červenošedá, boky a spodní část ocasu jsou černé a samotný ocas je šedý. Dalším výrazným znakem je světlý pruh, který se táhne podél celé hlavy od zobáku až po zadní část hlavy. Také tyto kachny, jako většina kachen, mají na křídlech dobře viditelná tzv. zrcadla. U samců jsou zelené s fialovým nádechem. Barva kůže na tlapkách je šedá, ale ptačí zobák je namodralý s černým okrajem. Pokud jde o samici, má načervenalé peří s pestrými skvrnami po celém těle. Kachny Wigeon jsou připraveny k chovu již v prvním roce života, ale některé samice se v této době nepáří a čekají do příštího léta. Některé páry se proto tvoří na podzim před odjezdem na zimu a některé páry se tvoří během migrace. V každém případě ptáci přilétají na hnízdiště v párech. Pářící se projevy těchto kachen jsou skromné ​​a nijak zvlášť hlučné. Samci jsou neustále poblíž svých samic s načechraným peřím a ukazují ostatním pánům, že jejich paní je zaneprázdněna. Právě během páření vydává vigeon velmi hlasité pískání, a proto dostal své neobvyklé jméno. Nedaleko vody si samice staví hnízdo, vykopává díru o velikosti 5-7 centimetrů. Ptáci si zpravidla vybírají odlehlá místa v křoví nebo houštinách loňské trávy. K kladení hnízda samice prakticky nepoužívá rostlinný materiál, ale bere si hlavně vlastní chmýří. Kachna snáší vejce od konce května do poloviny června, v průměru se jejich počet pohybuje od 6 do 10 vajec. Samec je v blízkosti samice pouze v první době inkubace, poté odchází na období línání. Nejčastěji je v této době lze vidět v deltách řek Ural a Volha, méně často na jezerech na Sibiři. Líhnutí vajec trvá 25 dní. Již ve věku 40-45 dní mohou mláďata létat samostatně. V této době se zpravidla odchov rozpadá. Koncem srpna se ptáčci chystají na zimu odletět, i když v některých oblastech se mohou zdržet poměrně dlouho. Wigeona lze od ostatních volně žijících kachen stěhovavých rozeznat již na poměrně velkou vzdálenost. A to nejen díky pestré načervenalé barvě opeření, ale také díky jeho zvláštnímu hlasu. Například samečci vydávají hladké pískání, které lze přirovnat ke zvuku gumové hračky „vviu. “ nebo „piuuu. “. Na jaře samičku nazývají „svviirruu. “ nebo „frriirruu. “. V reakci na samce samice reagují poněkud tupým kvákáním „crrrrr. “. Wigeon kachny zabírají hlavně území Ruska, stejně jako severní Kavkaz, Skandinávie a Finsko. Hnízdí ve velkých skupinách v celém pásmu tajgy naší země, ale v evropské části jsou vzácné. Největší populace je v zóně Kamčatky, palearktidě a na pobřeží Okhotského moře. Nachází se také na jižní straně pohoří Altaj a jezera Bajkal. Stejně jako ostatní stěhovavé kachny fušující si i wigeon vybírá mělké vodní plochy s bahnitým dnem a dostatkem vegetace. Jsou to například lesní jezera, bažiny, potoky. Během zimních migrací se pták shromažďuje ve velkých skupinách a odpočívá v teplých mořských zálivech a také v ústích řek. Co se týče výživy, je vigeon vegetariánská kachna. Jednou z jejích oblíbených pochoutek je mořská rupie. Takovou rostlinnou predispozici lze také vidět ve tvaru ptačího zobáku, není určen k rybolovu. Kachna miluje také okřehek a všechny druhy polovodních rostlin. Pokud jsou však poblíž obilné plodiny, pták na nich neodmítne hodovat. Kvůli nedostatku potřeby lovit se vigeon špatně potápí a prakticky netráví čas pod vodou.

ČTĚTE VÍCE
Co je styl Niwaki?

Základní data:
Délka: 45-53 cm.
Rozpětí: 20-24 cm.
Hmotnost: 600-900 g.
Reprodukce:
Puberta: od jednoho roku výše.
Doba hnízdění: závisí na regionu.
Počet vajec: 5-16.
Líhnutí: 24-26 dní.
Krmení kuřat: 8-12 týdnů.

Životní styl:
Zvyky: sladkovodní ptáci.
Potrava: vegetace, hmyz a bezobratlí.
Délka života: obvykle 3 roky, v zajetí dokonce až 20 let.

příbuzné druhy. Zoologové rozlišují 8 druhů kachen lesních neboli kachen hvízdavých. Jedním z nejbližších příbuzných kachny hvízdavé je kachna hvízdavá.
Kachna hvízdavá je jednou z pouhých osmi kachen lesních nalezených v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Tento pták je kosmopolitní: je to jediné vodní ptactvo, které žije téměř ve všech teplých oblastech jižní polokoule.
Food. Červené pískací kachny vycházejí krmit brzy ráno a pozdě odpoledne. Plavou v malých školách, sbírají semena, listy a stonky mnoha vodních rostlin.
Kachny červené loví malé korýše a bezobratlé, kteří žijí ve vodě. Většinu potravy nacházejí v mělkých vodách, stejně jako na březích jezer a pomalu tekoucích řek. Červené hvízdavé kachny často připlouvají na břeh – na souši vypadají jako malé husy a jako husy okusují trávu. Někdy kachny opouštějí břehy nádrží a chodí se krmit na obilná pole.
Reprodukce. Kachny hvízdavé se páří na celý život a hledají si partnery již v jednom roce věku. V období dešťů, v době květu, snáší samice kachen červené hvízdavé 5-16 béžových vajec. Kachny hvízdavé hnízdí v koloniích na březích sladkovodních vodních ploch, nedaleko od vody. Jejich hnízda jsou postavena na základech zhutněných bažinných rostlin. Ptáci se společně zabývají stavbou hnízd, samci pomáhají samicím. Kachny hvízdavé mají velmi velké snůšky, s 16 vejci na hnízdo – jev běžný pro tento druh.

Ke snesení takového počtu vajíček potřebuje samice hvízdavé kachny více než dva týdny. Poté se oba partneři střídají v inkubaci snůšky. Novorozená mláďata kachny hvízdavé, jakmile se vylíhnou, sestupují do vody a plavou jedno po druhém, přičemž se zobákem dotýkají ocasu svého bratra nebo sestry, kteří plavou vpředu. Vyvíjejí se poměrně pomalu, proto zůstávají s rodiči až do dalšího hnízdního období.
Životní styl. Kachny hvízdavé jsou společenští ptáci, kteří tvoří velká hejna s jinými druhy vodního ptactva.
Na všech čtyřech kontinentech žijí kachny hvízdavé v různých sladkovodních plochách – od nížinných bažin se stojatou nebo tekoucí vodou se slabým proudem až po horská jezera v nadmořské výšce do 1 tisíc 500 metrů. Obývají bažinaté lesy, břehy řek a někdy sedí na stromech. Kachny hvízdavé dávají přednost plochým, otevřeným a průzračným nádržím, jejichž břehy jsou bohatě pokryty hustou vegetací.

ČTĚTE VÍCE
Kde žije Calypso?

Tento druh se snadno přizpůsobuje novým zdrojům potravy. Rufous hvízdavé kachny produkují hlasité, ostré píšťaly s kovovým zvukem. Za letu lze kachnu poznat podle její charakteristické siluety – hrbatého hřbetu a svěšených nohou.
Červená pískací kachna a muž. Hrozí, že kachně hvízdavé v důsledku globálního znečištění vodních ploch přijde o svá přirozená stanoviště. V některých oblastech Indie je tento druh dnes poměrně vzácný. V mnoha oblastech jejich areálu se počty těchto kachen začaly zvyšovat po zákazu používání nebezpečných pesticidů.
Farmáři vyhlazují ptáky a považují je za škůdce. Hvízdavé kachny se loví pouze pro sport, protože jejich maso nemá zvláštní chuť.
Věděl jsi. Navzdory velkému rozsahu kachny hvízdavé vypadá vzhled ptáka ve všech regionech stejně. Jsou známy pouze dva poddruhy této kachny – jeden obývá Severní Ameriku a druhý žije v Africe, Indii a Jižní Americe.
Rufous hvízdavé nebo dřevěné kachny někdy kladou vejce do společného hnízda, což může vést k velkému počtu vajec – více než 100.
S areálem výskytu kachny hvízdavé, s výjimkou Austrálie a jihu Spojených států amerických, sdílí areál kachny šišalkové společné území.

Charakteristika.
Tělo: Kachna hvízdavá má výrazný profil s výrazným čelem. Zobák je černý, dlouhý a široký. Barva je žlutohnědá, s bílými pruhy po stranách a černým vzorem na zadní straně krku.
Pohlaví: jedinci různého pohlaví jsou od sebe vzhledem téměř k nerozeznání. Ptáci mají v celém svém rozsahu stejnou barvu.
Hnízdo: Ptáci sešlapávají bažinnou vegetaci, aby vytvořili základnu.
Vejce: 5-16 kulatých, světle béžových vajec. Samice i samec inkubují snůšku.
Místa pobytu. Kachna hvízdavá žije na jihu Spojených států, Střední a Jižní Ameriky a také v Africe, na Madagaskaru a v jižní a jihovýchodní Asii.
Zachování. Rufous pískací kachna snadno se přizpůsobuje různým podmínkám, proto mu i přes ničení biotopů a aktivní činnost myslivců nehrozí vyhynutí.