Délka těla gaura včetně hlavy je 2,5-3,3 m, délka ocasu se pohybuje od 0,7 do 1,05. Výška v kohoutku se pohybuje od 1,65 do 2,3 m. Tělesná hmotnost gaura je 650-1500 kg. Dospělí samci jsou přibližně o 25 % větší a těžší než samice. Samci a samice mají párové rohy, dlouhé od 0,6 do 1,15 m. Barva srsti se mění od tmavě hnědé po červenohnědou s bílými punčochami na nohách. Na ramenou je patrný charakteristický hrb, který je výsledkem procesu prodlužování obratlů.

Oblast

Geografický rozsah gaurů zahrnuje Nepál, Indii, Indočínu a Malajský poloostrov.

Popis a vlastnosti gaury

Gaur je svou velikostí přirovnáván k bizonovi, známějšímu přírodnímu obrovi. Ale každý je první ve své kategorii: bizon vede ve váze a gaur ve velikosti.

Na délku dosahuje mohutný býk 3-3,2 m, hmotnost velkých zástupců je až 1,5 t. Rohy až 90 cm dlouhé ve tvaru půlměsíce jsou zakřivené nahoru. Mezi rohy je vyboulenina na čele a kudrnatý chomáč vlasů.

Výška průměrného býka je 2 m. Lebka dlouhá až 70 cm je největší mezi příbuznými. Samice jsou co do velikosti a hmotnosti o čtvrtinu nižší než samci.

Mocná síla a krása velikosti jsou vlastní Gauře. Sportovně stavěný krk, ramena, silné nohy. Široké čelo na mohutné hlavě s velkýma ušima. Zadní část těla je mnohem užší než přední.

Tělo je chráněno krátkou, tuhou hnědou srstí s černým nebo načervenalým nádechem. Staří jedinci jsou ve srovnání s mladými zvířaty tmavší. V suchých oblastech mají gauři načervenalý nádech srsti.

Populace divokých býků je ohrožena kvůli epidemiím a pytláctví. V Indii je zachován největší počet zvířat, jinde je situace pro gaury kritická.

Přirozenými nepřáteli obrů mohou být pouze krokodýli a tygři. K útokům dochází za podmínky, že býk nepřesahuje průměrnou velikost nebo patří k mláďatům.

Doporučujeme vám přečíst si: Australská kelpie – 10 faktů a podrobný popis plemene psa

Navzdory své velikosti je gaur domestikovaný lidmi a nazývá se gayal nebo mitan. Jedinci jsou chováni pro práci a jako zdroj masa. Domácí gauři jsou menší velikosti a klidnějšího charakteru. Místní obyvatelé kříží gayaly s krávami.

ČTĚTE VÍCE
Kdy se dávají eustomy?

Přirozené prostředí

Preferuje zalesněné kopce a blízké travnaté louky. Nachází se v nadmořských výškách do 1800 metrů.

Jídlo

Klasifikován jako býložravec. Gaur preferuje zelenou trávu, ale při nedostatku potravy může konzumovat hrubé, suché trávy, hlízy a listy.

Chování

Stáda gaurů obvykle čítají od 8 do 11 jedinců, někdy však dosahují i ​​40 jedinců. Průměrná plocha biotopu je 78 kilometrů čtverečních. Stáda se obvykle skládají z jednoho dospělého býka, několika krav a potomků. Býci mohou vytvářet svá vlastní stáda, když dosáhnou pohlavní dospělosti, nebo se stanou osamělými. Hierarchie je přítomna ve všech stádech gaurů.

Ritualizované agresivní chování je charakteristické pro obě pohlaví, aby si udrželo své dominantní postavení. Agresivní chování je vyjádřeno horizontálními a vertikálními pohyby hlavy. Míra pohybové aktivity hlavy ukazuje na různé úrovně agrese.

Vokalizace signalizující nebezpečí zahrnují frkání a vysoké bučení. Býci mají dva pomocné zvuky. Jeden zvuk signalizuje ostatním členům stáda, aby se zastavili a shromáždili se. Další řvoucí zvuk, který trvá až několik hodin, vydávají býci gaurové v období páření. Gauři také používají lízání ke komunikaci. Samice svá mláďata olizují, aby si s nimi vytvořily silné vazby. Jedinci nižší v hierarchii stáda olizují nadřazené jedince. Samec a samice se navíc při páření navzájem olizují.

Každodenní chování gaura zahrnuje chůzi z lesa na travnaté plochy pro ranní krmení. Odpoledne gaurové odpočívají. K dalšímu krmení dochází večer a v noci se stádo vrací do lesa odpočívat a spát.

Doporučujeme vám číst: Zvířata uvedená v Červené knize Krasnodarského území: jména, popis

Reprodukce a životnost gaur

Doba říje gaur nemá jasné sezónní hranice. Častěji se pozoruje období od začátku listopadu do konce dubna. V tomto období přiléhají ke stádům svobodní samci. Ozývají se hlasité vyzývavé zvuky, podobné řevu jelenů, slyšitelné na vzdálenost 1-2 km.

V zápasech gaurů nastává ukázka síly, když se býci otočí na stranu, ukazují obrovskou siluetu a hrozivě odfrknou. Hlava je nakloněna nízko a jeden roh směřuje k soupeři. Takovou ukázkou souboj v podstatě končí. K soubojům dochází velmi zřídka, zvířata soupeře nezraňují.

Březost samic trvá 9 měsíců. Nastávající matka odejde do křoví a odejde. Rodí se jedno mládě, méně často se rodí dvojčata. Návrat do stáda nastává s potomky.

ČTĚTE VÍCE
Jaká květina je brčál?

Zpočátku je samice při ochraně telete velmi opatrná a agresivní. Krmení mlékem trvá od 7 do 12 měsíců. Děti jsou neustále v péči své matky.

Pohlavní zralost nastává ve 2-3 letech věku. Mladí býci se často dočasně spojí v jednom stádu a poté vytvoří své vlastní. Očekávaná délka života gaury je přibližně 30 let.

Gaury můžete vidět v největších zoologických zahradách a rezervacích. Zachování druhu ve volné přírodě vzhledem k hrozbě vyhynutí obrů zůstává nejdůležitějším úkolem zoologů.

Reprodukce

Gauři se rozmnožují kdykoli v průběhu roku, ačkoli samice mají mezi porody 12 až 15 měsíců. Cyklus estru je tři týdny, doba trvání estru je od jednoho do čtyř dnů. Samice opouštějí stádo během porodu. Obvykle se ve dnech 270-280 březosti narodí jedno mládě o hmotnosti asi 23 kg. Telata se až devět měsíců živí mateřským mlékem. Samice pohlavně dospívají ve věku dvou až tří let. Přestože délka života ve volné přírodě není známa, jeden gaur v zajetí se dožil 26 let.

  • https://NatWorld.info/zhivotnye/gaur
  • https://top10a.ru/samye-bolshie-byki-v-mire.html
  • https://www.facts-worldwide.info/krupnye-kopytnye-8-samyh-bolshih-dikih-bykov-v-mire/
  • https://givotniymir.ru/gaur-byk-obraz-zhizni-i-sreda-obitaniya-gaura/
  • https://sinonim.org/sc/92048/3
  • https://geostart.ru/post/59506