Vědci analyzovali fosilie obřích bobrů z rodu Castoroides a dospěli k závěru, že jedli téměř výhradně vodní rostliny a zanedbávali dřevo. Vědci se domnívají, že tyto stravovací návyky zabránily zvířatům přizpůsobit se měnícímu se klimatu a přežít oteplování před 11 000 lety.

Přečtěte si TASS v

Bobr obrovský je největší hlodavec v historii Země. Toto zvíře dorůstalo délky až 2,7 metru (včetně ocasu) a mohlo vážit až 125 kilogramů. Nejstarší fosilie těchto zvířat nalezené v Severní Americe jsou staré 1,9 milionu let. Tento kontinentální endemit zmizel asi před 10 000 lety, jeho zánik se kryje s příchodem meziledové doby, která stále trvá. Není zcela jasné, čím se obří bobr živil, jaký vedl život a proč vyhynul, když se oteplilo.

Kanadští vědci se rozhodli zjistit stravovací návyky starověkého hlodavce. Co zvíře jedl, zjistíte podle izotopového složení jeho kostí: poměr izotopů δ13C a δ15N přibližně odpovídá poměru v potravě, kterou během života snědl. Pokud zjistíte obsah izotopů v tkáních zvířete a najdete zvířata nebo rostliny s podobným obsahem izotopů, můžete vyvodit závěr o potravinových preferencích předmětu studia.

Vlevo je téměř kompletní čelist s dolním řezákem, který patřil obřímu bobrovi Castoroides ohioensis. Vpravo je spodní řezák dalšího zástupce stejného druhu. T. Plint

Paleontologové z Northwestern University použili hmotnostní spektrometrii ke studiu izotopového složení kolagenu z bobřích fosilií nalezených v údolí řeky Yukon a kolem Velkých jezer a porovnávali je s izotopovými údaji v rostlinách, které mohl pozřít. Všechny rostliny byly rozděleny do několika skupin – suchozemské, plovoucí vodní, připojené vodní a podvodní. Vědci upozorňují, že vzorky rostlin byly odebírány v chráněných oblastech, tedy v místech, kde je lidská ekonomická aktivita minimalizována a má nejmenší vliv na jejich izotopové složení. Autoři studie navíc analyzovali tkáň moderních bobrů a ondatry.

Mapa ukazuje, kde byly nalezeny obří bobří fosílie. Tessa Plint a kol. / Příroda / Mapy Google

Výsledky ukázaly, že obří bobr se na rozdíl od toho moderního téměř neživil dřevem a listím stromů. Obrovský hlodavec žral většinou plovoucí a na dně přichycené rostliny, stejně jako dnes ondatra. Je pravda, že strava moderního ondatry se stále liší od stravy bobra obrovského: ve své stravě zahrnuje více suchozemských rostlin.

Vědci se domnívají, že starověký obrovský bobr obecně žil jinak než jeho malý bratranec – nejenže nejedl stromy, ale ani nestavěl hráze. Taková odlišnost umožňovala příbuzným nekonkurovat si, protože zabírali různé ekologické výklenky.

ČTĚTE VÍCE
Jak se vyrábí vermikulit?

Čtěte také: Bobři vypustili metan do Ob

Údaje o stravě obřího bobra umožnily vědcům vyvodit závěry o důvodech jeho vyhynutí. S největší pravděpodobností se nedokázala přizpůsobit, když se klima před 10 000 lety oteplilo a stalo se sušším. Ubylo mokřadů bohatých na vodní rostliny a bobr vyhynul. O něco později se klima vlhčilo, ale obr to bohužel nečekal, ale jeho menší a rozmanitější bratr dokázal přežít suché časy.

Je možné, že k vyhynutí bobra pomohli i lidé, ale jak píší vědci, neexistují o tom žádné skutečné důkazy. V současné době je ve státě New York známo pouze jedno naleziště, kde se společně zachovaly bobří fosilie a lidské artefakty, ale to nestačí k domněnce, že lidé tato zvířata lovili. Kromě toho se nedochovaly žádné skalní malby zobrazující tyto hlodavce, i když obvykle obsahují výjevy loveckých předmětů.

Maxim Abdulajev

Bobr je velký hlodavec, který je přizpůsoben polovodnímu životnímu stylu. Délka těla bobra se pohybuje od 1 do 1,3 metru. Kohoutková výška dospělého člověka dosahuje až 35,5 centimetru a dospělí bobři váží od 30 do 32 kilogramů. Bobr má zavalité tělo a krátké pětiprsté končetiny. Zadní nohy jsou silnější než přední. Mezi prsty má bobr vyvinuté plovací blány, na předních nohách jsou méně vyvinuté. Drápy bobra jsou silné a zploštělé. Na druhém prstu zadních tlapek je dráp rozeklaný a je určen k česání srsti. Ocas zvířete je ve tvaru pádla a má shora dolů zploštělý tvar. Délka ocasu je asi 30 centimetrů a šířka až 13 centimetrů. Srst na ocasu roste pouze na bázi.

Většinu těla bobra pokrývají poměrně velké zrohovatělé štítky, mezi nimiž vyrůstá řídká, hrubá srst. Z horní strany se podél střední linie ocasu táhne rohový kýl. Bobr se vyznačuje širokými a krátkými ušima, které mírně vyčnívají nad srst a malými očima. Pod vodou se uzavřou nozdry a ušní otvory a oči se zavřou mazacími membránami. Bobří stoličky nemají kořeny. Speciální výrůstky rtů izolují řezáky od dutiny ústní. Toto uspořádání řezáků umožňuje zvířeti žvýkat pod vodou.

Bobr má krásnou srst, skládající se z hrubé srsti a husté podsady. Bobří srst je zbarvena od světle hnědé po tmavě hnědou. Ocas a tlapky jsou natřeny černou barvou. Bobři se slévají jednou ročně na konci jarního období a pokračují až do zimy. V anální oblasti bobrů jsou žlázy, wen a bobří proud, který vylučuje sekret, tzv. bobří proud, jehož vůně je jedinečná jako otisky prstů. Sekret vylučovaný wenem slouží jako zdroj komunikace mezi zvířaty. Oba tyto sekrety udržují bobří znaménka aktivní po dlouhou dobu díky své olejové struktuře, protože doba jeho vypařování trvá poměrně dlouho.

  • Délka těla – 1-1,3 metru
  • Výška v kohoutku – 35 centimetrů
  • Hmotnost – 30-32 kilogramů
  • Délka ocasu – 30 centimetrů
  • Šířka ocasu – 13 centimetrů
ČTĚTE VÍCE
Kolik Simmental váží?

Distribuce

Bobři žijí ve Skandinávii, Francii, Německu, Polsku a vyskytují se také v lesostepní zóně evropské části Ruska, v Transuralu, Bělorusku, Mongolsku a severozápadní Číně.

Chování

Bobři se usazují na březích pomalých řek, jezer, rybníků, stejně jako nádrží a zavlažovacích kanálů. Tato zvířata nenajdeme na březích rychlých řek a nádrží, které v zimě přimrzají ke dnu. Pro život bobrů je velmi důležitá přítomnost keřů a stromů, na jejich stanovištích je nezbytná i travnatá pobřežní vegetace. Bobři jsou dobří plavci a potápěči. Zvíře má velké plíce a játra, což jim umožňuje při potápění dostatečný přísun vzduchu a arteriální krve. Bobři vydrží pod vodou 15 minut a během této doby uplavou až 750 metrů. Na souši se zvířata chovají dost neobratně. Bobři žijí sami nebo v rodinách o 8 jedincích. V rodině je manželský pár a mladí bobři. Manželský pár může žít na stejném pozemku i několik let. Pokud jde o nádrže, může je obsadit buď rodina, nebo jeden jediný bobr. Pokud jsou nádrže velké, může být délka rodinného pozemku až 3 kilometry. Zvířata se zřídka pohybují více než 200 kilometrů od vody. Migrace bobrů závisí na dostupnosti potravy. V místech bohatých na potravu se mohou oblasti bobrů překrývat. Bobři si své oblasti označují sekretem, který zvířata nanášejí na hromady bahna nebo bahna. Výška takových kopců je až 30 centimetrů, šířka – 1 metr.

Komunikace mezi zvířetem probíhá prostřednictvím pachových značek, postojů, křiků a úderů ocasu do vody. Když se přiblíží nebezpečí, bobr začne hlasitě plácat ocasem o vodu a ponoří se pod vodu. Tento signál slouží jako signál nebezpečí pro všechny bobry v doslechu. Aktivita prasat začíná za soumraku. V létě zvířata opouštějí své domovy po setmění a pracují do 6 hodin ráno. Na podzim, kdy bobři začínají připravovat potravu na zimu, mohou pracovat až do 10 hodin. V zimě aktivita zvířat klesá, na hladině v tomto období není možné spatřit bobry. Bobři zůstávají ve svých norách při teplotách vzduchu pod -20 stupňů.

Hutki

Domovy bobrů jsou nory nebo chýše. Vchod do takového obydlí je vždy umístěn pod vodou. Zvířata zpravidla hloubí díry ve strmých březích a samotné vchody představují složitý systém. Bobři pečlivě zhutňují stěny a strop nory. Obytná komora v chatě se nachází v hloubce 1 metru. Jeho šířka je asi jeden metr a jeho výška dosahuje 50 centimetrů. Dno jamky je 20 centimetrů nad hladinou vody. Pokud voda v jezírku stoupne, bobr začne zvedat podlahu pomocí zeminy, kterou seškrábe ze stropu. Aby oblast nacházející se nad vchodem do nory nezamrzla, zvířata tuto oblast zakrývají speciálním přístřeškem. Pokud dojde ke zničení stropu nory, pak zvířata v tomto místě vytvoří podlahu z větví a nora pak slouží jako přechodný typ úkrytu pro bobry. Když začne povodeň, staví bobři na vrcholcích keřů houpací sítě z větví s podestýlkou ​​z trávy.

ČTĚTE VÍCE
Co jsou hrozny Vici?

Bobři si staví boudy v místech, kde není možné kopat díry. Takovými místy jsou bažinaté břehy a mělčiny. Zvířata si začínají budovat své domovy koncem srpna. Chatky jsou postaveny z klestu ve tvaru kužele. Bobři pokrývají stěny tohoto obydlí bahnem a hlínou a proměňují tak chatu ve skutečnou pevnost. Vzduch vstupuje do chatrče otvorem ve stropě. Bobři nanášejí hlínu na stěny pomocí předních tlapek. Uvnitř chatrče vykopou bobři díry, aby se dostali do vody, a postaví plošinu, která se tyčí nad vodní hladinou. S příchodem prvního mrazu bobři nanesou na chatu další vrstvu hlíny. V zimě je teplota v takových příbytcích nad nulou a voda v dírách nezamrzá a pomocí nich mohou zvířata jít pod led nádrže. Při velkých mrazech je nad chatami vidět pára. Bobři jsou čistotná zvířata a nikdy ve svých domovech nenechávají zbytky jídla nebo exkrementy.

V těch nádržích, kde se mění hladina vody, stejně jako v malých řekách, staví bobří rodiny hráze. Zvířata tak udržují a regulují hladinu vody v řekách tak, aby otvory norků a chýší nevysychaly a byly pro dravce nedostupné. Bobři staví hráze pod svými tábory z větví, klestu a kmenů stromů. Všechny tyto prvky drží pohromadě hlína, bahno a další materiály, které bobři nosí v zubech nebo na předních tlapkách. Pokud jsou na dně nádrže kameny, používají se také jako stavební materiál. Bobr dokáže zvedat kameny o hmotnosti až 18 kilogramů.

Pro stavbu přehrady si bobři vybírají místa, kde rostou stromy poblíž okraje břehu. Stavba přehrady začíná tím, že zvířata svisle trčí kmeny a větve do dna nádrže. Prostory mezi nimi jsou zpevněny rákosím a větvemi a vyplněny bahnem, hlínou a kameny. Bobři mohou použít strom spadlý do řeky jako nosný rám a ze všech stran jej obložit stavebním materiálem. Větve v přehradách často zakořeňují, což dává struktuře vysokou pevnost. Bobři staví hráze dlouhé až 30 metrů a široké 6 metrů. Výška hráze může dosáhnout 4 metru.

Tvar přehrady závisí na průtoku řeky. Pokud je proud pomalý, staví bobři rovnou hráz. Pokud je proud rychlý, hráz se ohýbá směrem k proudu. Když je proud velmi silný, staví bobři hráze výše v řece. Na jednom konci hráze zvířata vytvářejí drenáž, aby hráz neprorazila povodeň. V průměru jednu hráz dlouhou až 10 metrů postaví bobří rodina během jednoho týdne. Zvířata sledují bezpečnost svých hrází, a pokud zaznamenají únik, okamžitě jej zalátají. Na stavbě hráze se často podílí několik bobřích rodin, které se navzájem nahrazují.

ČTĚTE VÍCE
Kde se pěstují ústřice?

Aby si bobři postavili obydlí a obstarali si potravu, káceli stromy a ohlodávali jejich základnu. Osika, jejíž průměr je asi sedm centimetrů, dokáže bobr srazit za pět minut. Bobr přes noc kácí větší stromy a do rána zůstávají na bobrově pracovišti pařez a hobliny. Kmen stromu ohlodaný bobrem nabývá tvaru přesýpacích hodin. Bobr se zvedá na zadní nohy a začíná ohlodávat kmen, opírající se o ocas. Bobří čelisti fungují na principu pily. Aby bobr pokácel strom, opře se řezáky o jeho kůru a začne rychlým tempem pohybovat spodní čelistí a ze strany na stranu. Bobr dělá 5 až 6 pohybů za sekundu. Řezáky zvířete jsou samoostřící, jejich přední strana je pokryta sklovinou a zadní část je tvořena poměrně měkkým dentinem. V okamžiku, kdy bobr začne žvýkat, dentin se rychle opotřebuje a přední hrana zubů zůstane ostrá.

Zvířata na místě sežerou některé větve z padlého stromu a zbývající větve nosí nebo plavou po vodě do svých nor nebo na místo, kde se staví hráz. Bobři chodí každý rok po stejných cestách při hledání potravy a stavebního materiálu. Na březích šlapou cesty, které jsou plné vody. Takové cesty se nazývají bobří kanály, po kterých bobři plavou větve. Délka takových kanálů může být až 50 centimetrů a jejich hloubka je až 1 metr. Kanály jsou vždy udržovány čisté.

Oblast, která je přeměněna v důsledku bobří činnosti, se nazývá bobří krajina.

Jídlo

Bobři jsou býložravci. Strava bobrů zahrnuje kůru a výhonky osiky, vrby, topolu, břízy atd. Bobři si rádi pochutnávají na leknínech, kosatcích, rákosinách a dalších bylinách a rostlinách. Bobři se jako potrava spoléhají na stromy z měkkého dřeva. Stromy jako olše a dub používají bobři na stavbu. Bobři do svého jídelníčku zařazují i ​​žaludy. Zvířata každý den sežerou až 20 procent své tělesné hmotnosti. Bobři se zpravidla živí jen několika druhy stromů a k přechodu na novou stravu potřebuje zvíře adaptační období, během kterého se mikroflóra jejich žaludku adaptuje na novou stravu.

V létě se zvyšuje podíl bylinné potravy v bobří stravě. V létě se procento bylin v potravě bobrů zvyšuje. S nástupem podzimu si bobři začínají dělat zásoby potravy ze dřeva na zimu. Zvířata si ukládají zásoby potravy ve vodě, kde se živiny ukládají v rostlinách až do února. Bobři skladují až 70 metrů krychlových potravin na rodinu. Aby potraviny nezamrzly, umístí je bobři pod hladinu vody, a když nádrž zamrzne, bobři mají pod ledem zásoby nerozmrzlé potravy.

ČTĚTE VÍCE
Jaké jsou výhody růžového lososa?

Reprodukce

Bobři jsou monogamní zvířata, přičemž samice je v tomto vztahu dominantní. Děti se rodí jednou ročně. Období páření začíná v polovině ledna a trvá do konce února. Bobři se páří ve vodě pod ledem. Březost samice trvá asi 105 dní. Mláďata se rodí v dubnu až květnu. Samice rodí 1 až 6 mláďat. Mláďata se rodí poloslepá, se srstí na těle a váží 0,5 kilogramu. Bobří mláďata mohou plavat dva dny po narození. Samice učí mláďata plavat tak, že je strká do vody. Bobři začínají jíst listy od 4 týdnů, ale mláďata se živí mateřským mlékem po dobu 3 měsíců. Mladí bobři žijí se svými rodiči dva roky a teprve po dosažení pohlavní dospělosti se od rodičů oddělují. V přírodě je průměrná délka života 15 let.