Začínáme přemýšlet o zástupcích čeledi mustelid, když potřebujeme nějaký teplý a módní kožich, ale ani jsme nepřemýšleli o tom, jak zajímavá jsou tato zvířata z hlediska chování. V jeho Top 17 Rozhodl jsem se dát dohromady všechny nejjasnější zástupce jednoho z nejpočetnějších druhů savců řádu masožravců – čeleď mustelidae. Pojďme obdivovat a obdivovat tato zvířata v jejich obvyklém prostředí.

17. Rosomák

Dravý savec z čeledi hnědovlasých, jediný zástupce rodu.Velký zástupce podčeledi lasicovitých. Co do velikosti je na druhém místě za mořskou vydrou z čeledi mustelid.Je rozšířena v tajze, lesní tundře a částečně v tundře Eurasie a Severní Ameriky. Silné, opatrné a zároveň odvážné zvíře, vedoucí samotářský způsob života. Neustále se toulá při hledání kořisti ve své individuální oblasti, která zabírá až 1500-2000 km². Všežravec, nepohrdne ani mršinami a dokáže přijímat potravu od jiných predátorů. Mláďata rosomáka odebraná z volné přírody se velmi dobře přizpůsobují lidem a stávají se zcela krotkými a nejsou zlomyslnými. Rosomáci žijí v zajetí průměrně 15-17 let, ve volné přírodě asi 10.

16. Medový jezevec (plešatý jezevec nebo ratel)

Druh z čeledi mustelidae, původem z Afriky a Asie. Jezevci žijí v různých klimatických pásmech, včetně stepí, lesů a horských oblastí do 3000 metrů. Vyhýbají se však oblastem, které jsou příliš horké nebo vlhké, jako jsou pouště nebo tropické pralesy. Je klasifikován jako samostatný rod a samostatná podčeleď. Jsou aktivní hlavně za soumraku nebo v noci, ale v neporušených oblastech nebo za chladného počasí je lze spatřit i ve dne. Ke spaní využívají svépomocí vykopané díry o hloubce jednoho až tří metrů. Při hledání potravy se pohybují po zemi, ale občas šplhají i na stromy, zvláště když se chtějí dostat k medu, který jim dává jméno. Medoví jezevci jsou považováni za velmi nebojácná a dokonce agresivní zvířata, která nemají téměř žádné přirozené nepřátele. Jejich velmi silnou kůži nedokážou prorazit ani zuby dravých velkých koček a jedovatých hadů, stejně jako brka dikobrazů. Kromě toho mohou, stejně jako skunky, vydávat nepříjemný zápach, pokud jsou napadeni. Mezi jejich kořist patří různí hlodavci, ale i mláďata větších druhů, jako jsou lišky nebo antilopy.

15. Vydra (vydra obecná nebo říční, nebo vydra)

Druh dravých savců z čeledi mustelid, vedoucí semi-vodní životní styl; jeden ze tří druhů rodu vydra. Podle statistických údajů v Rusku v roce 2006 byla populace vydry asi 15 tisíc jedinců. V Americe je jich přibližně 70 tisíc na Aljašce a ve státě Washington, dále v Kolumbii, 2,5 tisíce u pobřeží Kalifornie a asi deset v Japonsku. Na světě žije přibližně 88 tisíc vyder, což je pouhá pětina počtu v polovině 100. století. Žije především v lesních řekách bohatých na ryby, méně často v jezerech a rybnících. Nalezeno na pobřeží moře. Upřednostňuje řeky s víry, s peřejemi, které v zimě nezamrzají, s vymytými břehy posetými větrolamy, kde je mnoho spolehlivých úkrytů a míst pro vytváření nor. Vydří srst je velmi krásná a odolná. Jeho nositelnost v kožešinovém průmyslu je brána jako 2000%. Během procesu zpracování se hrubá žíha vytrhne a zůstane krátká, hustá, jemná podsada. Kožichy z vydry jsou jedny z nejodolnějších a nejodolnějších – lze je nosit až třicet sezón, zvláště pokud je vydra mořská. Lov a používání pesticidů v zemědělství snížilo počet vyder. V roce XNUMX byla vydra obecná zařazena jako „zranitelný“ druh na červený seznam Světové unie na ochranu přírody.

14. Grison (Huron)

Rod savců z čeledi mustelidae běžný ve Střední a Jižní Americe. Žijí ve Střední a Jižní Americe. Nejsou vybíraví ve výběru stanoviště a vyskytují se jak v tropických pralesích, tak v jiných typech lesů, stejně jako v otevřené prérii. Jsou všežravci a živí se převážně drobnými savci. Mezi jejich kořist patří myši, aguti, činčily a viscachy. Někdy jedí ptáky a jejich vejce, plazy, bezobratlé a ovoce. V Jižní Americe jsou grisoni na některých místech domestikovaní a používají se k lovu hlodavců, což připomíná lesní fretky. Oba druhy jsou poměrně rozšířené a nejsou považovány za ohrožené.

ČTĚTE VÍCE
Jak je ofuro užitečné?

13. Mořská vydra (bobr mořský, bobr kamčatský nebo vydra mořská)

Dravý mořský savec z čeledi mustelid, druh blízký vydrám. Mořská vydra má řadu jedinečných rysů adaptace na mořské prostředí a je také jedním z mála živočichů, kteří nejsou primáti, kteří používají nástroje. Mořské vydry žijí na severním pobřeží Tichého oceánu v Rusku, Japonsku, USA a Kanadě. V 2009.–50. století byly mořské vydry kvůli své cenné kožešině vystaveny predátorskému vyhubení, v důsledku čehož byl tento druh na pokraji vyhynutí. Ve 40. století byly mořské vydry uvedeny v Červené knize SSSR, stejně jako v ochranných dokumentech jiných zemí. Od roku XNUMX je lov mořských vyder prakticky zakázán ve všech oblastech světa. Pouze domorodé obyvatelstvo Aljašky, Aleuti, má povoleno lovit mořské vydry, a to výhradně na podporu lidových řemesel a stravování, které se v této oblasti historicky vyvinuly. Srst mořské vydry je výjimečně hustá. Jeho hustota – až XNUMX tisíc chlupů na cm² – poskytuje vzduchovou mezeru a chrání zvíře před chladem. Vedou převážně denní životní styl, většinu času tráví ve vodě. Mořské vydry jsou mimořádně přátelská zvířata jak k sobě, tak k ostatním zvířatům, kromě těch, která jsou součástí jejich potravy. Potrava mořské vydry zahrnuje více než XNUMX druhů mořských živočichů – ježovky a kraby, hlavonožce a plže, mušle, ušně, hřebenatky, chitony a několik druhů ryb.

12. Americký jezevec

Druh z čeledi lasicovitých, jediný druh rodu Badger. Distribuováno v Severní Americe v Mexiku, USA a Kanadě. Hmotnost divokých zvířat je až 12 kg, v zajetí – až 18 kg. Vyskytuje se především ve smíšených a tajgových lesích, méně často v horských lesích. Jezevec žije v hlubokých norách, které si vyhrabává podél úbočí písečných kopců, lesních roklí a roklí. Zvířata se z generace na generaci drží svých oblíbených míst. Jezevec je noční, i když jej lze často spatřit během denního světla. Je všežravý: živí se myšími hlodavci, žábami, ještěrkami, ptáky a jejich vejci, hmyzem a jeho larvami, měkkýši, žížalami, houbami, bobulemi, ořechy a trávou. Jedná se o jediného zástupce huňáčů, který přes zimu hibernuje. Ničením hmyzích škůdců, zejména larev chrastavců, přinášejí jezevci velké výhody v zemědělství. Kůže jezevce má malou cenu; vlasy se používají k výrobě kartáčů. Jezevčí tuk má léčivé vlastnosti a maso je jedlé.

11. Africká fretka (zorilla nebo zorilla)

Dravý savec z čeledi mustelid Název zorilla pochází ze španělského slova zorro (liška). Africká fretka se jako většina mustelidů chrání před nepřáteli pomocí análních žlázek, které vylučují páchnoucí sekret, přičemž její čich není horší než sekret, který vylučuje skunka. Očekávaná délka života v zajetí je až 15 let.

10. Sloupce

Druh dravých savců z rodu lasicovitých a tchořů. Podle genetických vlastností je tento druh nejblíže evropskému norkovi, proto se někdy spojují do jednoho podrodu. Někteří vědci rozlišují lasici sachalinskou jako samostatný druh zvaný itatsi. Pochází převážně z Asie. Je rozšířen na svazích Himálaje, ve velké části Číny, v Japonsku, na Korejském poloostrově, na jihu Dálného východu, na jižní a střední Sibiři až po Ural. Preferuje lesy – tmavé jehličnaté nebo naopak listnaté, hemžící se drobnými hlodavci – ale hlavně v blízkosti řek a jezer. Lasička sibiřská se často vyskytuje v obydlených oblastech, kde chytá krysy a myši a zároveň napadá drůbež. Hlavním konkurentem je sobol, který vyhání sobola z pozemků, které zabírá. Při nedostatku hlodavců začíná ryba kolínská. Měkké kartáče jsou vyrobeny z chlupů ocasu sloupu.

ČTĚTE VÍCE
Co je součástí bufetu?

9. Lasička

Dravý savec z čeledi lasicovitých, druh z rodu lasicovité a fretky. Vyskytuje se na všech kontinentech severní polokoule. Nejmenší zástupce řádu šelem. Struktura dlouhého pružného těla a barva srsti jsou velmi podobné hranostaji, liší se však malou velikostí a kratším, a co je nejdůležitější, jednobarevným ocasem; Na ocase nemá černý střapec. Žije na polích a v lesích, v horských i nížinných oblastech, aniž by se vyhýbal obydleným oblastem. Usazuje se pod kameny, v prohlubních, v ruinách, v norách, stodolách atd. Hnízdo je vystláno suchou trávou, mechem, listy kaštanů a kapradí. Lasička je velmi obratná a obratná, rychle běží, dobře šplhá a plave, vyznačuje se velkou odvahou a agresivitou a je nebezpečným nepřítelem pro všechna malá zvířata; Jeho potravou jsou myši domácí, myši polní a lesní, krysy, krtci, mladí králíci, slepice, holubi, ale i ještěrky, měděnky, hadi, dokonce i zmije, žáby a hmyz. Lasice je velmi obtížné ochočit.

8. Hermelín

Cenné kožešinové zvíře z čeledi mustelidae. Podobné jako lasička, ale o něco větší velikosti. Barva srsti je ochranná: v zimě čistě bílá, v létě dvoubarevná. Žije v arktických, subarktických a mírných pásmech Eurasie a Severní Ameriky. V Evropě se vyskytuje od Skandinávie po Pyreneje a Alpy, s výjimkou Albánie, Řecka, Bulharska a Turecka. Nejpočetnější je v oblasti lesostepí, tajgy a tundry. Jejich výběr stanoviště je dán množstvím jejich hlavní potravy – drobných hlodavců. Hermelín se zpravidla usadí v blízkosti vody: podél břehů a záplavových oblastí řek a potoků, v blízkosti lesních jezer, podél pobřežních luk, houštin křovin a rákosí. Tento malý predátor je velmi statečný a krvežíznivý; v zoufalé situaci riskuje, že se vrhne i na člověka. Mezi přirozené nepřátele hranostaje patří červené a šedé lišky, kuny, elka, sobol, americký jezevec, dravci; občas ho chytí obyčejné kočky. Hermelín je komerční předmět (kožešina se používá jako konečná kožešina). Užitečné pro hubení hlodavců podobných myším. Na Nový Zéland byl neúspěšně zavlečen za účelem kontroly králičí populace; zde se přemnožil a změnil se ve škůdce, který ničil mláďata a vejce původních ptáků, zejména kiwi.

7. Norek

Dravý savec z čeledi mustelid; vyznačující se plaveckou membránou mezi prsty.Výborný plavec a potápěč. Vyskytuje se ve východní Evropě na březích řek a živí se rybami, žábami a raky. Po dlouhou dobu byl předmětem rybolovu kvůli své cenné kožešině. V současné době jeho počty všude klesají kvůli vysídlení norkem americkým. Podle některých výzkumníků však pokles počtu začal ještě před vysazením norka amerického a může být způsoben i jinými důvody. Druh je uveden v Červené knize IUCN, Červených knihách Republiky Bashkortostan, Republiky Komi, Jamalsko-něneckého autonomního okruhu, Orenburgské, Sverdlovské a Čeljabinské oblasti.

6. Fretka

Obyvatel euroasijského kontinentu. Má domestikovanou formu – fretku nebo albínskou fretku. Volně se kříží a dávají různé barevné variace. Fretka je cenné kožešinové zvíře, ale pro její relativně nízké stavy pro ni není zvláštní obchod. Obyvatelé venkova nemají fretku rádi kvůli škodám, které způsobuje drůbežářskému průmyslu. Tento malý predátor přináší výhody hubením hlodavců podobných myším. Nejraději se usazují v malých lesních oblastech a jednotlivých hájích smíšených s poli a loukami (vyhýbají se souvislým oblastem tajgy). Fretka je nazývána „hranovým“ predátorem, protože okraje lesů jsou jejím typickým lovištěm. Hlavní potravu černé fretky tvoří hraboši a myši, v létě černá fretka často chytá žáby, ropuchy, mladé vodní krysy, ale i hady, divoké ptactvo, velký hmyz (kobylky atd.), proniká do zaječích nor a škrtí mladí zajíci. Když se usadí v blízkosti člověka, může napadnout drůbež a králíky.

5. Kuna borová (kuna žlutá)

ČTĚTE VÍCE
Kdy hořec zasít?

Žije v Evropě a západní části Asie a obývá převážně lesní oblasti. Na rozdíl od své příbuzné kuny kamenné se kuna borová vyhýbá lidským sídlům. Má nažloutlou kulatou hrdelní skvrnu, která na rozdíl od skvrny na kuně kamenné není rozeklaná. Stanovištěm těchto zvířat jsou lesy, především listnaté a smíšené. V horských oblastech se vyskytuje až do nadmořských výšek, kde ještě rostou stromy. Kuny borové jsou zvířata s výrazným teritoriálním chováním, označující svůj rozsah pomocí sekretu vylučovaného řitní žlázou. Kuny jsou všežravci, ale preferují malé savce (jako jsou hraboši a veverky), stejně jako ptáky a jejich vejce. Dříve byla kožešina kuny borovice ceněna mnohem více než kožešina kuny kamenné. V důsledku intenzivního lovu se kuny borovicové staly v mnoha oblastech vzácnými zvířaty, i když vzhledem k jejich širokému areálu rozšíření nejsou obecně považovány za ohrožené. Omezení stanoviště je problematické, protože kuny potřebují zdravé lesy.

4. Sobolí

Typický obyvatel sibiřské tajgy. Na východním Uralu se někdy vyskytuje kříženec sobola a kuny, zvaný kidus. Hbitý a na svou velikost velmi silný dravec. Má dobře vyvinutý sluch a čich, ale zrak je slabší. Žije v cedrových stromech, v horních tocích horských řek, blízko země – v houštinách trpasličích stromů, mezi kamennými nánosy a občas stoupá do korun stromů. Ve stravě převažují hlodavci podobní myším. Pro svou krásnou, odolnou a drahou srst je sobol nazýván králem divokých kožešin – „měkkým zlatem“. Čím je sobol tmavší, tím je jeho kůže cennější. Sobol Barguzin, který žije v bajkalských lesích, je nejtmavším sobolem nalezeným na Sibiři, a proto je zvláště ceněný na mezinárodních aukcích kožešin. Nejdůležitější druhy zvěře v regionu jsou základem pro prosperitu komerčního lovu v zóně tajgy. Krasnojarské území produkuje asi 33 % celoruské produkce sobolů a je v tomto ohledu na prvním místě. Sable se vyskytuje nejen v Rusku, ale také v sousedních zemích Severní Koreji, Mongolsku a Číně.

3. Tyra

Druh dravých savců z čeledi mustelidae, běžný ve Střední a Jižní Americe. Tvoří samostatný rod a je blízkým příbuzným evropských kun. Hlavním stanovištěm jsou především tropické pralesy. Jsou aktivní hlavně v noci a nacházejí se jak na zemi, tak na stromech. Dobře šplhají a dokážou skokem překonat značné vzdálenosti. Navíc jsou dobrými plavci. Tyry jsou všežravci, ale většinu jejich potravy tvoří malí savci. Některým domorodým národům se podařilo domestikovat tair, aby regulovali hlodavce v osadách. Na rozdíl od zavlečených kun tayry nevstupují do kurníků a nezabíjejí ptáky. Ve většině oblastí Jižní Ameriky je tayra nejčastějším predátorem. Často ji můžete vidět, jak se nebojí lidské intimity.

2. Oblékání (převlékání)

Druh savce z čeledi mustelidae. Žije ve východní Evropě, západní a střední Asii. Obývají suché oblasti, kde nejsou žádné stromy, jako jsou stepi, polopouště a pouště. Životní styl fretky obvázané je podobný jako u fretky stepní. Aktivní jsou hlavně za soumraku nebo v noci a občas vyrazí na lov ve dne. Zpravidla tráví den ve své noře, kterou si buď sami vyhrabali, nebo adoptovali od jiných zvířat.V případě nebezpečí dokážou vystříknout do vzduchu extrémně nepříjemně zapáchající sekret z řitní žlázy. Mezi jejich potravu patří především pískomili, hraboši, sysli, křečci, ale i ptáci, různí drobní obratlovci a hmyz. Ve 20. století populace bandáží rapidně klesla. Důvodem nebyl ani tak lov pro jejich srst, která není ve srovnání s kožešinou jiných lasicovitých šelem příliš ceněná, ale přeměna jejich biotopu v zemědělskou půdu.

1. Kharza (žlutoprsá nebo kuna ussurijská)

Dravý savec z čeledi mustelid. Největší a pestrobarevný zástupce rodu kuna, někdy řazený jako samostatný rod. V Rusku se vyskytuje v oblasti Amur, v povodí řeky Ussuri a na Sikhote-Alin na území Primorsky a Khabarovsk, na území Krasnojarsk. Stejně jako Indočína, předhůří Himálaje, Írán, Turecko, Čína a Korejský poloostrov. Samostatná izolovaná oblast biotopu se nachází na jihu poloostrova Hindustan. Široce rozšířen v Nepálu a Pákistánu, často žije v Afghánistánu a Gruzii. Kharza je typické zvíře jehličnatých a smíšených lesů, jeden z nejmocnějších predátorů ussurijské tajgy. Živí se hlodavci (veverky, myši, chipmunkové), kobylkami, měkkýši, zajíci a ptáky (tetřev lískový, bažanti). Napadá i mláďata spárkaté zvěře – prase divoké, wapiti, losi, srnci, jeleni sika, goral. Často napadá psy mývalové, lasičky a soboly. Konzumuje bobule a piniové oříšky v malých množstvích; hody na plástvech. Ale nejoblíbenější kořistí harzy je jelen pižmový. Na rozdíl od ostatních kun může kharza v zimě lovit ve skupinách 3-5 jedinců. Obchodní hodnota harzy je velmi malá, protože je vzácná a její hrubá kůže má malou hodnotu.

ČTĚTE VÍCE
Co je Lunation?

Fretky jsou malí savci z čeledi mustelidae, kteří byli domestikováni lidmi před 2500 lety.
Historicky lidé domestikovali fretky pro lov, protože malá zvířata mohla jít dolů do nor, aby vypláchla králíky. A nyní jsou rozkošné fretky díky své zvědavosti a přátelské povaze skvělými mazlíčky.

Dokážete ale najít jiná zvířata, která se tělesnými vlastnostmi a chováním podobají fretkám? Rozhodně ano. Zejména ostatní členové čeledi mustelid.

A v tomto článku prozkoumáme tato zvířata, která mají tak či onak podobnosti s fretkami. Také se naučíte tato zvířata odlišit od fretek a zjistíte, zda je můžete chovat jako domácí mazlíčky.

1. Lasička

Lasičky jsou malí, zlí dravci, známí tím, že zabíjejí kořist velkou jako jelen.

Ačkoli jsou lasičky kratší než fretky, sdílejí několik fyzických vlastností, včetně dlouhého štíhlého těla, dlouhého ocasu a krátkých nohou.

Lasice jsou navíc lasice a masožravci, kteří vedou polygynní životní styl, jako jejich bratranci.

Klíčové rozdíly mezi lasičkami a fretkami

  • Lasice jsou kratší než fretky, obvykle 40 centimetrů.
  • Lasice mají typickou červenohnědou srst s bílým bříškem, fretky pak černou, hnědou nebo směs barev.

Je možné ochočit lasičku?

  • Ochočit lasičku je nejen nemožné, ale také nelegální.

2. Rosomáci

Rosomáci, největší ze všech suchozemských mušlí, jsou mrchožrouti a nenasytní lovci, známí svou tvrdou pověstí lovců velkých zvířat, jako je los.

Ačkoli jsou rosomáci více podobní malým medvědům než fretkám, tato zvířata mají určité podobnosti. Za prvé, patří do stejné rodiny a mají stejné krátké nohy a kulaté hlavy. Za druhé, rosomáci jsou polygamní a vydávají pižmový zápach, který svým chováním připomíná fretky.

Klíčové rozdíly mezi rosomáky a fretkami

  • Rosomáci jsou mnohem větší než jejich příbuzní
  • Strava rosomáků se neomezuje pouze na maso, protože se někdy živí rostlinnou potravou.

Je možné ochočit rosomáka?

  • Tito nenasytní predátoři nemohou koexistovat s lidmi.

3. Norkové

Existují dva druhy norků, norek americký a norek evropský, pojmenované podle své rodné oblasti, i když norka amerického můžete najít v Evropě, kam utekli z vykořisťovatelských kožešinových farem.

Přestože jsou všichni norci o něco větší než fretky, obvykle kolem 55 centimetrů, zvířata jsou si v mnoha ohledech podobná. Norkové jsou bradáčci s tvarem těla podobným jejich vzdáleným příbuzným. Norkové jsou také predátoři.

Klíčové rozdíly mezi norky a fretkami

  • Většina norků má tmavě zbarvenou srst.
  • Norkové jsou větší než fretky

Je možné ochočit norka?

  • Norkové nejsou domestikovaní jako domácí mazlíčci, ale pro jejich cennou kožešinu.

4. Kuna

Kuny jsou lasičkovití savci vyskytující se v různých částech světa, včetně Ruska, Asie a Evropy.

Kuny jsou příbuzné lasicovitým a jsou přibližně stejně velké jako fretky. Mají také strukturu těla fretek, včetně dlouhých huňatých ocasů, kulatých hlav a krátkých nohou. A stejně jako divocí předkové fretek jsou kuny samotáři.

ČTĚTE VÍCE
Jaké je nebezpečí zářivé zelené?

Hlavní rozdíly mezi kunou a fretkou

  • Kuny dokážou částečně zatáhnout drápy, zatímco u fretek je tato schopnost pouze imaginární.
  • I když jsou kuny masožravci, ovoce neodmítnou.

Je možné kuny ochočit?

  • Přestože z nich dělají ubohé mazlíčky, je nezákonné vlastnit kuny.

5. Hranoši

Hraovci jsou agresivní lasicovití pocházející z Eurasie a částí Severní Ameriky.

Hraši sdílejí s fretkami několik fyzických vlastností, včetně štíhlého těla, krátkých nohou, dlouhého ocasu a nezatažitelných drápů. Hraši také patří do stejné rodiny jako fretky a mezi jejich chování patří masožravost a polygamie, stejně jako jejich bratranci.

Hlavní rozdíl mezi lasicemi a fretkami

  • Jak se blíží podzim, barva srsti hranostaje se mění na bílou, s výjimkou očí a špičky ocasu.

Je možné ochočit lasice?

  • Vzhledem ke svému agresivnímu chování nejsou roztomilá zvířata vhodná jako domácí mazlíčci.

6. Jezevci

Jezevci jsou podsadití, zuřiví lovci známí svými vynikajícími kopacími schopnostmi.

Osm poddruhů jezevců je podobných fretkám dvěma hlavními způsoby. Za prvé, jezevci jsou lasicovití, kteří ze svých análních žláz produkují páchnoucí látku, stejně jako fretky. Za druhé, jezevčí samci mají více partnerů, stejně jako jejich polygamní bratranci. Mezi fyzické podobnosti patří krátké nohy a uši.

Klíčové rozdíly mezi jezevci a fretkami

  • Jezevci jsou výrazně větší než fretky.
  • Mají také výraznou černo-bílou pruhovanou obličejovou masku.

Je možné ochočit jezevce?

  • Ne. Jezevci nestojí za potíže, které mohou způsobit.

7. Skunkové

Skunci jsou malí, učenliví savci z čeledi Mephitidae.

Příslušnost k různým rodinám nebrání skunkům, aby byli podobní fretkám.

Stejně jako jejich bratranci mají skunky štíhlé tělo, krátké nohy a dlouhé drápy. Navíc skunky produkují silnou, páchnoucí látku ze svých análních pachových žláz, což je jeden z důvodů, proč jsou slavní.

Hlavní rozdíl mezi skunky a fretkami

  • Většina skunků je černá a bílá, i když někteří jsou hnědí nebo šedí.

Je možné zkrotit skunka?

  • Pokud jsou ve vaší oblasti legální, můžete je ochočit. Ve skutečnosti jsou skunky užiteční domácí mazlíčci, i když vyžadují zvláštní péči.

8. Surikaty

Surikaty jsou malí, roztomilí, rozkošní savci, kteří obývají vyprahlé pouště jižní Afriky.

Přestože surikaty patří do čeledi mangust, s fretkami sdílejí několik vlastností. Mangusty mají štíhlá těla, drobná chodidla s dlouhými drápy a jsou přibližně stejně velké jako fretky.

Surikaty jsou také hravá stvoření a žijí ve velkých sociálních skupinách čítajících asi 40 jedinců nazývaných mobové.

Hlavní rozdíly mezi surikatami a fretkami

  • Barva srsti surikat je směsí hnědé a oranžové.
  • Surikaty mají mírně pruhovaná záda

Je možné ochočit surikaty?

  • Ačkoli můžete surikaty chovat jako domácí mazlíčky, je obtížné je vychovat kvůli jejich složitým potřebám.

9. Vydry

Vydry jsou malí lasicovití klasifikovaní podle jejich stanoviště. Mohou být polovodní, vodní nebo mořské.

Všechny druhy vyder jsou příbuzné fretkám, a proto mají několik vlastností, včetně dlouhého štíhlého těla, malých zakulacených uší a krátkých končetin. A stejně jako většina lasicovitých jsou vydry dravci. Tím ale fyzické podobnosti končí.

Hlavní rozdíl mezi vydrami a fretkami

  • Hlavním charakteristickým znakem vydry jsou plovací tlapky.

Je možné ochočit vydry?

  • Ano, pokud tolerujete jejich hlasitý hluk a agresivní chování.

Závěr

Fretky jsou štíhlá stvoření s dlouhým tělem, dlouhým krkem a kulatýma ušima. Mohou být rozkošní a připomínající hlodavce. Jako členové čeledi mustelidae mají mnoho blízkých příbuzných, jako jsou lasičky, norci, vydry a rosomáci.

Díky svým jedinečným pachovým žlázám také připomínají skunka. Ať tak či onak, tito masožraví tvorové mají mnoho dalších dlouhých, štíhlých, krásných zvířat, která sdílejí podobnosti.