Trubci jsou samci a dočasní členové včelstva. Objevují se pouze v květnu (několik set až několik tisíc), kdy je v přírodě dostatek květin a slunce dobře hřeje.
Na rozdíl od mužských zástupců zvířecího světa nejsou trubci vybaveni ochrannými funkcemi, to znamená, že nemají bodnutí. Vychovávají je včely 24 dní z neoplozených vajíček nakladených královnou v buňkách trubců. Takže se ukázalo, že drony nemají otce? Ano, je to tak! Ve vědě je tento neobvyklý jev, kdy se jedinec narodí bez účasti samčího semene, známý jako partenogeneze. Na potomstvo to však nemá žádné negativní účinky. Sami trubci jsou plnokrevnými pokračovateli včelí rodiny a ani jedna včela nebo královna se nemůže narodit bez jejího semínka.

Pohlavně dospívá dron do deseti dnů. Je obdařena vynikajícím zrakem, vynikající pevností a aerodynamickými schopnostmi pro snadné nalezení včelí královny ve vzduchu. Dron zvláště dobře vnímá pach děložní substance, kterou královna vydává.
Drony jdou na procházku uprostřed dne a někdy je lze vidět ve večerních hodinách. Na rozdíl od melodického letu včely je zvuk létajícího dronu „basový“ a z letu těžce klesá na přistávací desku úlu, jako by padal.
Lidé často říkají, že dron je flákač, ale s tímto názorem nelze zcela souhlasit. Je třeba něco říci na jeho obranu.

Za prvé, kdyby neexistovali trubci, nemohli by existovat včely ani královny, ačkoli pro některé z nich končí splnění této „svaté“ povinnosti smrtí.
Za druhé, je to chyba dronu, že mu příroda nevybavila „nástroj“ k provádění různých operací? Na nohách nemá žádné košíky, hřebeny ani kartáče na sběr pylu a s úrodou medu moc nektaru nepřinesete – je velmi malý. Ani dostupná zásoba nestačí jíst dostatečně. Musíte tedy počkat, až se včely nakrmí. Také nemá žlázy pro vylučování mléka nebo vosku, zpracování nektaru na med atd. Jaké rodinné záležitosti může vykonávat, aniž by měl přirozené adaptace?
Za třetí, dron je dočasným členem rodiny a tím „ušetří“ docela dost krmiva.
Se svým apetitem, pokud by byl stálý, by mohl nechat celou rodinu bez zásob.
A konečně, protože trubec spotřebuje hodně medu, ten nezmizí beze stopy, ale přemění se na tepelnou energii potřebnou k zahřátí plodu v hnízdě, ačkoli tato odpovědnost je svěřena včelám dělnicím.

ČTĚTE VÍCE
Kde žije ide ryba?

Když sklizeň medu skončí a přirozená předpověď včel „neslibuje“ její obnovení, první věc, kterou včely udělají, je přestat krmit trubce. Stačí je nechat 2-3 dny hladovět, aby trubci fyzicky zeslábli. Včely je „rozvážně“ odstrkují od potravy, aby vysypaly plásty nebo ke studené stěně úlu. Když trubci bez potravy úplně zeslábnou, včely je vyhodí z úlů. Trubci, kteří dopadnou poblíž úlů, brzy zemřou.

© Copyright: Ivan Malyushitsky, 2024
Osvědčení o zveřejnění č. 224032300302

Portál Proza.ru poskytuje autorům možnost volně publikovat svá literární díla na internetu na základě uživatelské smlouvy. Veškerá autorská práva k dílům náleží autorům a jsou chráněna zákonem. Přetisk díla je možný pouze se souhlasem jeho autora, na kterého se můžete odkázat na jeho autorské stránce. Za texty děl odpovídají autoři samostatně na základě pravidel publikování a legislativy Ruské federace. Údaje uživatelů jsou zpracovávány na základě Zásad zpracování osobních údajů. Můžete si také prohlédnout podrobnější informace o portálu a kontaktovat administraci.

Denní návštěvnost portálu Proza.ru je asi 100 tisíc návštěvníků, kteří si celkem prohlédnou více než půl milionu stránek podle počítadla návštěvnosti, které se nachází vpravo od tohoto textu. Každý sloupec obsahuje dvě čísla: počet zobrazení a počet návštěvníků.

© Všechna práva vyhrazena autorům, 2000-2024. Portál funguje pod záštitou Ruského svazu spisovatelů. 18+

Trubci jsou samci a dočasní členové včelstva. Objevují se až v květnu (od několika set do několika tisíc).

Na rozdíl od mužských zástupců zvířecího světa nejsou trubci obdařeni ochrannými funkcemi, tzn. nemít žihadlo. Trubci se objevují v druhé polovině jara, kdy je v přírodě dostatek květin a slunce dobře hřeje. Vychovávají je včely 24 dní z neoplozených vajíček nakladených královnou v buňkách trubců. Takže se ukázalo, že drony nemají otce? Ano, je to tak! Ve vědě je tento neobvyklý jev, kdy se jedinec narodí bez účasti samčího semene, známý jako partenogeneze. Na potomstvo to však nemá žádné negativní účinky. Sami trubci jsou plnokrevnými pokračovateli včelí rodiny a ani jedna včela nebo královna se nemůže narodit bez jejího semínka.

ČTĚTE VÍCE
Jakých je 5 čeledí paprik?

aplumipes_leg_defences.jpg
Vzhledem k tomu, že na běžných včelnicích není tolik mladých včelích matek, rodí se v každém normálním včelstvu jen několik stovek trubců.
Pohlavně dospívá dron do 10 dnů. Je obdařena vynikajícím zrakem, vynikající pevností a aerodynamickými schopnostmi pro snadné nalezení včelí královny ve vzduchu. Dron zvláště dobře vnímá pach děložní substance, kterou královna vydává.
Díky dobrým fyzickým vlastnostem dron netrpí nedostatkem chuti k jídlu: 3 včely poskytují potravu a žere, jak se říká, na „jedno sezení“. Včely přitom trubce zřetelně „hýčkají“ obzvlášť dojemnou pozorností – obvykle je samy krmí, čemuž se říká „krmení lžičkou“. Ať říkáte cokoli, stále jsou to velmi potřební členové rodiny.

Drony jdou na procházku uprostřed dne a někdy je lze vidět ve večerních hodinách. Na rozdíl od melodického letu včely je zvuk létajícího dronu „basový“ a z letu těžce klesá na přistávací desku úlu, jako by padal.

Lidé často říkají, že dron je flákač, ale s tímto názorem nelze zcela souhlasit. Je třeba něco říci na jeho obranu.

1. Za prvé, kdyby neexistovali trubci, nemohly by existovat ani včely, ani královny, ačkoli pro některé z nich splnění této „svaté“ povinnosti končí smrtí.

2. Za druhé, je to chyba dronu, že mu příroda nevybavila „nástroj“ k provádění různých operací? Na nohách nemá žádné košíky, hřebeny ani kartáče na sběr pylu a s úrodou medu moc nektaru nepřinesete – je velmi malý. Ani dostupná zásoba nestačí jíst dostatečně. Musíte tedy počkat, až se včely nakrmí. Také nemá vyvinuté žlázy pro vylučování mléka nebo vosku, zpracování nektaru na med atd. Jaké rodinné práce může dělat bez přirozených adaptací?

3. Za třetí, dron je dočasným členem rodiny a tím „ušetří“ spoustu krmiva. Se svým apetitem, pokud by byl stálý, by mohl nechat celou rodinu bez zásob. A konečně, protože trubec spotřebuje hodně medu, poskytuje energii nezbytnou k zahřátí plodu v hnízdě, ačkoli tato odpovědnost je svěřena včelám dělnicím. Když sklizeň medu skončí a přirozená předpověď včel „neslibuje“ její obnovení, první věc, kterou včely udělají, je přestat krmit trubce. Stačí je nechat 2-3 dny hladovět, aby trubci fyzicky zeslábli. Včely je „rozvážně“ odstrkují od potravy, aby vysypaly plásty nebo ke studené stěně úlu. Když trubci bez potravy úplně zeslábnou, včely je vyhodí z úlů. Trubci, kteří spadnou do blízkosti úlů, brzy umírají a ti z nich, kteří jsou stále silní, se snaží dostat do jiné rodiny. A takové rodiny se najdou, ale nejčastěji jsou vadné: buď nemají královnu, nebo je „okradly“ zlodějské včely.

ČTĚTE VÍCE
Proč mizí břečťan?

Zkušení včelaři na podzim určují normální včelstva ve včelíně podle přítomnosti mrtvých trubců v blízkosti letové desky. Tento znak ukazuje na pohodu včelstva.

Správce
Registrace: 12.03.2011
Včelařství: 17
Včelstva: ?
Úly: Lehátko, dadan, kořen
Adresa: Ukrajina, Záporožská oblast.
Příspěvky: 24,427
Říká děkuji: 10,106 XNUMX
Poděkovali jsme 48,032 10,469krát ve XNUMX XNUMX příspěvcích
Řekl “Nesouhlasím!”: 79
Řekli: “Nesouhlasím!” 262krát ve 232 příspěvcích
Archiv souborů: 66
Váha pověsti: 6259
Re: Role trubce ve včelí rodině

Vrchol největšího počtu mláďat trubců ve středních, severních oblastech a jižním Rusku nastává ve druhé dekádě července. Počátek jejího etablování ve srovnávaných územích je však odlišný. Podle průměrných údajů dlouhodobých pozorování se ve středních a severních oblastech taková snůška objevuje až ve třetí dekádě května. Na jihu – ve třetích deset březnových dnů a ve velmi teplých zimách (průměrná teplota ± 1°C) se v jednotlivých rodinách trubců vyskytuje ve druhé desítce únorových dnů – prvních deset březnových dnů.

Načasování výskytu dronů závisí také na individuálním fyziologickém stavu konkrétní rodiny. Podle E.V.Starostenka (1976) naznačuje raný odchov trubců přípravu kolonií k rojení.

Drsné zimní podmínky roku 2006 na Krasnodarském území ovlivnily kladení trubčích vajíček královnami: v druhé desítce březnových dnů (15. března) se objevila vytištěná snůška a na konci třetí desítky březnové se objevili první samci. Zjistili jsme, že v křížených rodinách se trubci vyvíjejí dříve než v čistokrevných rodinách a tyto rodiny také dříve vstupují do stavu roje. Jejich období rojení trvalo 2–3 týdny (do třetí dekády července). U čistokrevných kavkazských samic jsme nezaznamenali žádné známky rojení, zejména u mladé královny.

Na jihu Ruska se nachází rovinaté území (Kubáňská nížina), kde dominují křížené včely, vzniklé v důsledku páření kavkazských matek s trubci ukrajinské stepi a dalšími plemeny. Zachovávají si tendenci chovat velké množství mláďat trubců a v důsledku toho jsou agilnější než čistokrevní kavkazští šedí horští. Trubce však chovají i kolonie, které se na rojení nechystají. Pravděpodobně se u nich vytvořily podmínky, které nebyly zcela vhodné pro rozdělení rodiny, a tak se rojový pud projevil částečně i v rozmnožování samců.

ČTĚTE VÍCE
Jak chovat Volníka?

Vyšetřování experimentálních rodin za účelem zjištění vývoje mláďat trubců bylo prováděno jednou za dva týdny. Na konci května byl zaznamenán ve všech (v průměru asi 100 buněk v každém) hnízdech. Následně se jeho množství postupně zvyšovalo a do třetí dekády června činilo v průměru 1040 vytištěných plodových buněk na kolonii. Maximální množství trubčího plodu (průměrně 1760 buněk) bylo zaznamenáno na konci 275. – začátku 17. dekády července (vrchol hlavního toku medu). Letní drony jsou navíc největší a nejaktivnější, jejich průměrná hmotnost je 20 mg. To je způsobeno tím, že jarní samci se vyvíjejí v jednotlivých trubčích buňkách umístěných na rámech a letní samci se vyvíjejí v trubčích buňkách na spodním okraji plástu, proto jsou tělesné velikosti těchto samců (XNUMX–XNUMX mm) větší ( Stůl).

Další srovnání takových změn souvisejících s věkem ukázalo, že ve všech generacích jednodenní drony váží více než 25denní, tedy od okamžiku narození se jejich tělesná hmotnost snižuje. Jak poznamenává N.D.Shmeleva (1975), takový pokles, který pozorujeme u neplodných královen, má pravděpodobně hluboký biologický význam, jakousi adaptaci na páření ve vzduchu.

Do začátku třetí červencové dekády se produkce medu snížila na minimum, což vedlo k výraznému poklesu vajíček snesených královnou. Prudce se snížilo i množství dronního potomstva. Poslední trubci ve včelstvech ve středních a severních oblastech Ruska byli zaznamenáni ve druhé dekádě srpna. Na konci sběru medu včely přijmou opatření k hospodárnému vynaložení nasbíraných zásob potravy a vypudí nyní již nepotřebné samce. Královny výrazně omezí a poté zcela přestanou snášet vejce. Pozorování v roce 2005 ukázala, že k aktivnímu vyhánění trubců z úlů v rodinách čistokrevných kavkazských horských šedých i kříženců došlo ve třetí srpnové dekádě. U několika kavkazských žen se však vyskytly také v září až říjnu. A v jedné rodině byli spatřeni ve třetí dekádě října a začátkem listopadu. Tendence nechávat trubce v zimě nebo je líhnout brzy na jaře naznačuje, že loňské matky budou v nové sezóně s největší pravděpodobností nahrazeny včelami.

Literatura:
1. Shmeleva N.D. Věková variabilita některých charakteristik trubců // Včelařství.- 1975. – č.1.