Životní aktivita a životní styl ježků do značné míry závisí na ročním období. V létě se pichlavé zvíře často vyskytuje v lese nebo na letní chatě. Blíže k zimě začnou ježci hledat teplé a odlehlé místo a pak přezimovat.

Jak a kdy se ježek ukládá k zimnímu spánku?

S příchodem jara začínají ježci své aktivní období. Obvykle lze tento čas rozdělit do 3 fází:

  • probouzení a hledání potravy;
  • reprodukční období (reprodukce);
  • najít místo a připravit se na hibernaci.

Na jaře, jakmile roztaje sníh a vzduch se ohřeje, se ježek probudí ze zimního spánku a vydá se hledat potravu. Přes zimu vyčerpal všechny tukové zásoby. Ostnaté zvíře se živí hmyzem, brouky a larvami. Může také přijít na zahradní pozemek a jíst bobule a padlé plody ovocných stromů. Při nedostatku potravy může ježek dokonce jíst hady nebo hlodavce. Ježci jsou odolní vůči hadímu jedu, takže v boji s jedovatým hadem mají výhodu.

Je třeba poznamenat, že ježci často nejedí hady nebo myši. V přírodě jsou nepřátelé a nežijí spolu na stejném území. Letní obyvatelé se proto konkrétně snaží nalákat ježka na svůj pozemek. Na hady a myši napadají extrémně zřídka, hlavně kvůli nedostatku jiné potravy.

Poté, co se ježek osvěží, hledá partnera, se kterým by se pářil. Po spáření ježek opouští samici a ježek se stará o potomstvo.

Na podzim, před nástupem chladného počasí a hibernace, ježci začnou aktivně přibírat na váze. Předpokládá se, že dospělý ježek musí před zimním spánkem vážit alespoň 800 gramů, jinak nemusí zimu přežít.

Ježci neskladují potravu na zimu. Místo toho aktivně ukládají tukové zásoby. Díky tukové vrstvě může zvíře dlouho hibernovat, pomáhá udržovat teplo.

Pokud se ježkovi nepodaří dostatečně přibrat na váze před nástupem chladného počasí, může se v zimě probudit hlady a zemřít.

Proč se ježek v zimě ukládá k zimnímu spánku? Je to jednoduché, v zimě není potrava pro lesní zvěř. V létě je ježčí jídelníček poměrně pestrý. Skládá se z hmyzu, larev, bobulí, ovoce a zeleniny. V zimě není ani jedno, ani druhé. Proto si ježek ukládá podkožní tuk a upadá do zimního spánku.

ČTĚTE VÍCE
Proč jsou vánoční stromky červené?

Aktivní období ježka trvá od dubna do října. Ježek je od října do března ve stavu zimního spánku.

Než se ježek uloží k zimnímu spánku, hledá úkryt. Když vylezl hlouběji, schoulil se do klubíčka. V této době se jeho metabolismus zpomaluje a tepová frekvence klesá.

Ježci jsou od přírody samotáři. Sami tráví aktivní období života i období hibernace.

Kde to zimuje

Doba hibernace ježka závisí na druhu a lokalitě.

Doma se ani divocí ježci nemusí vůbec ukládat k zimnímu spánku. Ale přesto je zpočátku nutné dát mu čas na přestavbu režimu. V prvním roce je domácí ježek přemístěn do chladné místnosti a předtím pro něj připravil dům. Ježek pak vleze dovnitř a uspí. Po 2-4 týdnech se dům s ježkem přemístí do teplé místnosti. Po pár dnech se ježek probouzí ze zimního spánku.

Později doma může ježek na pár dní hibernovat sám, nebo se neuloží vůbec.

Ježci mají malé krátké nohy, které dost znesnadňují vyhrabání zimoviště. Proto v přírodě ježci často okupují cizí díry. Před přechodem k zimnímu spánku je pichlavé zvíře zakryje listím a trávou a poté si ušlape místo pro zimování.

Je důležité, aby byl otvor v hloubce 1.5 metru pod zemí. Ani ve velkých mrazech půda v takové hloubce nepromrzne, takže se ježek snáze zahřeje, díky podkožnímu tuku.

Poté, co ježek zaleze na zimu do úkrytu, zavře do něj vchod. Dělá to proto, aby ho necítila divoká zvěř a nedostali se dovnitř nezvaní hosté.

Jak dlouho spí

Obyčejný evropský ježek hibernuje od října do března. Doba hibernace může v průměru 240 dní.

Jakmile teplota vzduchu klesne na 2 stupně Celsia, ježek začne usínat. Spí, dokud se teplota vzduchu neohřeje na 10-15 stupňů.

S nástupem jara ježek vylézá ze své díry a vydává se hledat potravu.

Domácí ježci se ukládají k zimnímu spánku jen pár dní. Africký ježek, který je často chován jako domácí mazlíček, se nemusí ukládat k zimnímu spánku vůbec. Kromě období hibernace často nemá období rozmnožování.

Navzdory absenci období hibernace a reprodukce se domácí ježci dožívají v průměru 8-10 let, zatímco v přírodě mohou žít pouze 3-5 let.