Ovce, berani (Ovis) je rod přežvýkavců z čeledi skotu nebo skotu (Bovidae s. Cavicornia). Spolu s blízce příbuzným rodem koza a koza (Capra) tvoří O. zvláštní podčeleď (Ovidae s. Caprinae). Rod pižmoň, pižmoň (Ovibos) spojuje tuto podčeleď s vlastními býky (Bovinae) a je řazen buď do jedné nebo druhé podčeledi. O. se jako kozy liší od býků menší velikostí, koncem tlamy pokrytým srstí, krátkým ocasem a dvěma struky (s výjimkou některých domácích); Od koz se liší nepřítomností vousů na bradě, spirálovitě zakřivenými hlízovitými rohy, které jsou obvykle pokryty více či méně výraznými příčnými vyvýšeninami, plochým nebo propadlým čelem, přítomností kopytních žláz na všech nohách a většinou částečně přítomnost slzných jamek. To zahrnuje asi 12 druhů; některé z nich je obtížné rozlišit a více či méně pochybné. Druhy se liší především stavbou rohů, velikostí, barvou, vyvinutím slzných jamek a někdy i dlouhou srstí na některých částech těla. S výjimkou domácího O., který se chová jak v horách, tak v rovinách, žijí všechny druhy výhradně v horách, některé až do 6 a 7 tisíc metrů nad mořem. Skvěle šplhají a skáčou, jsou velmi silní, čilí, citliví a opatrní, v létě se živí trávou, v zimě suchými bylinami, lišejníky, výhonky a kůrou stromů; v létě se zdržují v nejdivočejších, nejvyšších částech hor, v zimě sestupují poněkud níže. Žijí většinou v malých stádech vedených starým samcem. V období rozmnožování dochází mezi samci k prudkým bojům. Samice rodí (většinou po 20-25týdenní březosti) 1-2 mláďata (domácí O. někdy 3 nebo i 4), která jsou velmi milována a pečlivě chráněna. Divoké druhy se v zajetí snadno ochočí a rozmnožují. Někteří produkovali plodné křížení s domácím O. Původ domácího O. není jasný; není známo, zda vznikly z některého z živých druhů, nebo z křížení různých druhů, nebo konečně z nějakého již vyhynulého druhu. Divoké O. se vyskytují hlavně v Asii; v Evropě, severní Africe a Severní Americe je pouze jeden druh. V geologickém slova smyslu představují O. relativně mladou skupinu, alespoň jejich zbytky nebyly dosud nalezeny ani v terciérních uloženinách.

Beran hřivnatý, arui, aoudad (O. tragelaphus Desm.) (Pl. II, 1) v důsledku absence infraorbitální žlázy a slzné jamky, stejně jako relativně hladkých rohů, je částečně přechodem ke kozám. Jeho nejcharakterističtějším znakem je jeho dlouhá, hustá hříva, visící ze spodní strany krku a sahající k hrudi a předním končetinám; na stranách břicha jsou vlasy poněkud prodloužené, na horní straně krku a na zadní straně hlavy jsou vlasy také prodloužené a odstávají; konstrukce je velmi těsná; ocas s dlouhým kartáčem; rohy jsou klenuté ven a dozadu a jejich konce jsou mírně dovnitř a dolů; obecná barva je bělavá červenohnědá, částečně hnědožlutá a místy načernalá. Délka dospělého berana je 1,8-1,9 m, z toho 25 cm na ocase, výška ramen 95-100 cm, zakřivená délka rohů až 70 cm; fena je menší, její délka je 1,55 m, její výška je 90 cm, její rohy jsou dlouhé 40 cm, její hříva je kratší. Vyskytuje se v horách severní Afriky, zejména v Atlasu. Kromě doby páření žijí sami. Byly učiněny pokusy o aklimatizaci v Evropě.

ČTĚTE VÍCE
Jak kypřít půdu?

Biaral (O. nahura) také představuje přechod ke kozám; nejsou tam žádné slzné jamky a téměř žádné příčné záhyby na rozích. Jeho barva se pohybuje od hnědošedé po kaštanově hnědou; délka těla více než 1 m, ocas asi 20 cm.Vyskytuje se v himálajských horách.

Kachkar (O. poli) (tab. I, 1), největší druh; délka dospělého berana podle Severtseva může dosáhnout 2,15 m, z toho ocas zabírá 11 cm, výška ramen až 1,2 m; obrovské rohy, pokryté příčnými hřebeny, jsou zakřivené, tvoří plný kruh a pak ohýbají konce dozadu a ven; jejich délka podél ohybů je až 3,5 m, u základny je jejich obvod až 50 cm; rohy samice jsou mnohem menší – 40 cm dlouhé, krk je pokryt hřívou hrubé srsti, 13-14 cm dlouhou; celková barva je světle hnědá, tlama, spodní části těla, nohy, zadní strana stehen a ocas jsou čistě bílé. Žije v Tien Shan, severním Tibetu a dalších horách vnitřní Asie. Zůstává nad lesním porostem. Obvykle se vyskytuje ve stádech 5-15, méně často 25-30 kusů, se 2-3 berany, z nichž jeden hraje roli vůdce. V období páření (pozdní podzim) dochází mezi samci k urputným bojům, jako u jiných divokých O. V tomto případě berani zřejmě často padají ze strmých útesů, což vysvětluje, že u jejich nohou se nachází mnoho lebek dospělých samců. Kachkaři jsou velmi opatrní a jejich lov je extrémně obtížný, zejména proto, že se vyznačují extrémní vytrvalostí a vitalitou. Mladé maso je chutné.

Argali, arkar (O. argali s. ammon) poněkud menší; celková délka je 1,93 m, z toho ocas 11 cm, výška ramen 1,12 m; rohy jsou pokryty příčnými hřebeny, dotýkají se u základny, ohnou se dozadu a ven, pak dolů a do strany, s konci dozadu a znovu nahoru. Linie vlasů je poněkud prodloužená pouze na laloku a krku; převládající barva je šedá, částečně přecházející v tmavší hnědošedou, částečně šedobílou. Samice je menší a má méně vyvinuté rohy. Argali je široce rozšířen v horách východní Asie od hor okresu Akmola po jihovýchodní svah Asijské plošiny, žije převážně v nadmořské výšce 600-1000 m, vyhýbá se hustým lesům a významným nadmořským výškám. V období rozmnožování se argali shromažďují v malých stádech (10-15 kusů), po zbytek času zůstávají samci odděleně od samic, první 2-3 pohromadě, druhá obvykle sama. Maso je vynikající.

ČTĚTE VÍCE
Co se hodí k jahodám?

Jediný americký druh beran tlustorohý, Bighorn (O. canadensis s. montana) (Pl. II, 3) se vyskytuje ve Skalistých horách a dalších sousedních nadmořských výškách. Samec dosahuje délky 1,9 m, z toho ocas 12 cm, samice 1,4-1,5 m. Rohy samce jsou silné, bočně nestlačené, jako u argali, jejich příčné skládání je méně vyvinuté, délka rohů je až 70 cm; Samice má malé rohy, podobné jako u kozy. Slzné jamky jsou špatně vyvinuté. Barva šedohnědá s bílou. Z tohoto druhu bylo získáno křížení s domácí O. O. nivicola, která se vyskytuje na Kamčatce a v Stanových horách, je podobná ovci tlustorohé s méně vyvinutými rohy.

Evropským druhem volně žijících O. je muflon, (O. musimon; viz) (tab. II, 2).

Ovce domácí (O. aries) patří k domácím zvířatům odnepaměti, ale v Americe se objevil až po výbojích Španělů a byl přivezen i do Austrálie. Stejně jako ostatní domácí zvířata zastupuje O. mnoho plemen, lišících se velikostí, stavbou těla, kvalitou srsti, barvou, tvarem a stupněm vývoje rohů (které nemusí být u samic nebo u obou pohlaví vůbec přítomny, nebo třeba 4, popř. dokonce 8), speciální nahromadění tuku na hýždích, ocase a dalších částech těla. Některé mají 4 bradavky místo 2. Přehled plemen – viz článek. Ovce (plemena ovcí).

Ram

Popis a funkce

Ovce jsou jedním z nejběžnějších druhů hospodářských zvířat. Chov ovcí se provozuje téměř ve všech zemích světa, ale největší populace se nachází v Austrálii, na Novém Zélandu, ve Velké Británii a na Středním východě. Hlavním produktem tohoto živočišného průmyslu je vlna, ale ovce se chovají i pro maso, mléko a kůži.

Proces domestikace ovcí začal asi před 8-9 tisíci lety u jejich nejbližšího příbuzného muflona, ​​který žije v horách střední Asie a jižní Evropy. Ovce a kozy byly domestikovány dříve než dobytek, protože jsou nenáročnější na údržbu a kvalitu pastvy. Přibližně ve stejné době si člověk psa ochočil, což rozšířilo rozsah chovu ovcí a pomohlo se stádem zvířat.

Za celou historii chovu ovcí bylo vyšlechtěno více než 100 plemen pro různé účely a všechna mají své vlastní vlastnosti, ale obecně jsou ovce středně velká artiodaktylová zvířata s kudrnatými zkroucenými vlasy. Kohoutková výška je do metru, hmotnost se může u různých plemen velmi lišit, v průměru feny váží 50-100 kg, psi jsou o něco větší – 70-150 kg.

ČTĚTE VÍCE
Kolik stojí brodivci?

Životní styl a stanoviště

Pro domácí ovce není nejdůležitějším klimatickým faktorem teplota, ale vlhkost. Jakákoli plemena jen stěží snášejí vlhký vzduch, ale v suchém počasí jim nevadí silné mrazy a horko. Silný vlněný potah zpožďuje sluneční záření a umožňuje ovcím se nepřehřívat a v zimě hřeje od chladu.

Běžným „stereotypem“ je, že domácí ovce jsou hloupá zvířata. Ve skutečnosti byste se neměli snažit ospravedlňovat všechna zvířata a snažit se v nich najít základy rozumného chování. Velikost mozku ovcí jim neumožňuje vykazovat vysokou úroveň inteligence ani ve srovnání s jejich předky (divoké ovce měly vyvinutější mozek).

Velmi špatně se stýkají s lidmi a jinými zvířaty, věnují pozornost pouze svému hejnu, málo se zajímají o vše, co se kolem nich děje, a jako jediní ze všech domácích zvířat nikdy neochrání ani svá jehňata.

Ovce jsou přitom velmi plachá a zbabělá zvířata. Zvuky ovce se nazývají brečení – pomocí něj zvíře komunikuje se svými příbuznými, ale může také projevovat úzkost a nespokojenost.

Ovce jsou zvířata, jejichž stádový instinkt dosáhl svého maximálního vrcholu. Doslova ve všem se řídí chováním svého stáda, a čím je větší, tím pohodlněji se v něm ovce cítí. Často se ani nepotřebují pást – stačí uvázat berana, nechat psa u ovcí a nikam se nerozprchnou.

Životnost

Průměrná délka života ovcí je 12 let. Nejstarší ovce světa Lucky, což znamená „šťastná“, zemřela v Austrálii ve věku 23 let, když za svůj život porodila 35 jehňat. Ekonomická vhodnost běžné ovce končí zhruba v 8-9 letech, kdy se zvířeti opotřebovávají zuby a už se nemůže dostatečně najíst, přibrat a produkovat hodně mléka.