Mnoho plemen domácích hus je potomky divokých šedých.

Latinský název – Anser anser

Anglický název – Grey lag goose

Třída – Ptáci (Aves)

Čeleď – kachny (Anatidae)

Rod – husy (Anser)

Stav druhů v přírodě

Husa šedá je jedním z nejznámějších, kdysi početných a rozšířených druhů hus. V mnoha částech svého areálu je klasifikován jako druh zvěře. Podle mezinárodního statutu se jedná o druh, jehož existence nevyvolává obavy – IUCN (LC).

Některé populace jsou tolerantní k vyrušování a hnízdí na člověkem upravených stanovištích, kde je jejich počet stabilní nebo roste. Ve většině Ruska je však husa šedá stále vzácnější.

V Rusku bývaly husy šedé jedním z hlavních komerčních druhů. V současnosti však v důsledku výrazného snížení počtu ztratily svůj komerční význam; V některých regionech je dokonce lov hus šedých zakázán.

Vztah mezi lidmi a šedými husami se však neomezoval pouze na lov. Vzhledem k tomu, že byly velmi „chytré“, byly tyto husy dobře ochočené a právě z nich vzešlo mnoho moderních plemen domácích hus: Kholmogory, Tula, Shadrin, Emden a Toulouse. A nyní se chycené mladé, divoké šedé husy dají snadno zkrotit. Zároveň ale neztrácejí přirozené instinkty a i ti z nich, které vychovaly domácí husy, odlétají na podzim na zimu. Některé z nich se v příštím roce vrátí ke stejným majitelům.

A šedé husy byly domestikovány velmi dávno – v Egyptě, již 2200 př.nl, byli tito ptáci chováni jako domácí ptáci. Ve starověkém Římě se husy staly národním symbolem, ztělesněním loajality a bdělosti. Posvátné chrámové husy svým křikem varovaly obránce města před výskytem nepřátel. Je pravda, že druhová identita těchto chrámových hus nebyla přesně stanovena a dokonce existuje názor, že šlo o husy nilské. Ale rčení, že „husy zachránily Řím“, existuje dodnes. Ve starověkém Řecku byly husy považovány za posvátné ptáky. Olympští bohové Héra, Apollo a Hermes se lidem obvykle zjevovali v doprovodu hus.

Obyvatelé severních zemí také zacházeli s husami laskavě. Husy se často objevují v Andersenových pohádkách, hrdina pohádky Selmy Lagerlöfové „Nilsova báječná cesta s divokými husami“, husa Martin, s největší pravděpodobností patřil právě k husám šedým.

ČTĚTE VÍCE
Proč verbena umírá?

V ruském folklóru jsou i písně a pověsti o husách, sice domácí, ale vznikly z divokých. 28. září, právě když husy odcházejí na zimu, se slaví Den husy Nikity. A ve městě Pavlov v regionu Nižnij Novgorod už dávno existuje taková národní zábava, jako jsou husí zápasy. Takovým bojovným husám je dokonce pomník. Tato zábava není tak krvavá jako kohoutí zápasy. Husy nikdy nebojují na život a na smrt a nesnaží se dobít poraženého. Pokud husa přizná, že byla poražena, vítěz se ji nepokusí zabít, jako se to stává při kohoutích zápasech. Husy se chovají vznešeněji. Husy bojové jsou také domácí ptáci, ale soudě podle vzhledu a chování jsou potomky hus šedých.

Rozšíření a stanoviště

Husa šedá hnízdí na tichých stojatých vodních plochách v severní a střední Evropě a v mírném pásmu Asie až po Dálný východ.

Hlavní biotopy jsou jezera a mrtvá ramena s rákosovými houštinami, luční nivy a nízko položené bažiny. V Norsku hnízdí ve skerries a fjordech a stává se z něj přímořský pták.

Husa šedá je poměrně velký pták: délka těla 70-90 cm, hmotnost – od 2 do 4,5 kg, rozpětí křídel 150-180 cm a samci jsou znatelně větší než samice. Peří je šedohnědé s vlnitým vzorem na krku a na břiše. Dospělí ptáci mají na břiše tmavé skvrny. Zobák a nohy jsou oranžové u ptáků na západě areálu a růžovo-červené na východě.

Životní styl a společenské chování

Husa šedá dobře plave a potápí se a na souši se cítí stejně sebejistě, protože tyto husy se nejčastěji živí na souši. Husy se potápějí pouze v období línání, po zbytek času to nedělají. Jejich let je nízký, s řídkými údery křídel. Při migraci se však hejna hus zvednou do výšky 6-7 tisíc metrů. Létají v hejnech, v klínu nebo méně často v řadě. Počet ptáků v jednom hejnu se může lišit – od několika ptáků po několik stovek. Na dovolené se hejna spojují, husy se pak zřejmě cítí bezpečněji.

Husy šedé se ze zimovišť vracejí brzy, když ještě neroztál led z nádrží a louky jsou pokryté sněhem. Pro jižní regiony je to první polovina března, pro severní regiony je to duben.

ČTĚTE VÍCE
Co je bouřka 3. stupně?

Po skončení hnízdění, respektive na jeho konci, začnou husy línat. V této době mláďata ještě nemohou létat a dospělí ptáci již nemohou létat. Nejprve línají samci, později samice. K línání dochází rychle, a když letky vypadnou, ptáci ztrácejí schopnost létat. V této době vedou husy velmi tajnůstkářský způsob života a dospělí ptáci si spolu s ještě nelétanými kuřaty vybírají ty nejvzdálenější a nepřístupné oblasti. Na jihu dochází k línání v červnu, na severu – do konce července. Línání končí v srpnu, do té doby mláďata také vylétají. Poté se hejna hus začnou připravovat na odlet a v polovině září na severu a v říjnu až listopadu na jihu odlétají na zimu. Zimují v jižní Evropě a Asii, někteří v severní Africe.

Šedé husy jsou silní a opatrní ptáci. Mimo období rozmnožování vedou skupinový způsob života. V hejnu se obvykle jeden nebo několik ptáků téměř nekrmí a ostražitě se rozhlížejí kolem sebe. V případě nebezpečí takoví ptáci vzlétají jako první, zbytek vstává společně za nimi. Zraněná husa se statečně brání tlučením křídly a může způsobit vážná zranění svým nepřátelům (psi, lišky, polární lišky).

Krmení a chování při krmení

Šedé husy se živí rostlinnými potravinami: bylinné a vodní rostliny, semena, bobule. Na jaře se živí jak na souši, tak ve vodě, jedí vodní rostliny, mladé výhonky trav a ozimých plodin. V období hnízdění a línání se živí převážně vodními a polovodními rostlinami. Po línání tvoří základ stravy suchozemské rostliny: semena, obiloviny, bobule. Určitá selektivita hus ve vztahu k různým krmivům je známa v souvislosti s ročním obdobím, lokalitou a vlastnostmi jednotlivých ptáků.

Při získávání potravy ze dna nádrže husy jako kachny ponořují krk a přední část těla do vody a končí kolmo k vodní hladině.

Po skončení línání začínají husy šedé provádět krmné lety v rodinách nebo malých skupinách 2-3 rodin. Při západu slunce hejno odlétá, aby se nakrmilo, a v noci se vrací na mělčiny a otevřené oblasti pobřeží, kde ptáci spí buď ve stoje, nebo vleže na písku. Za svítání opět vylétají nakrmit se a přes den zase odpočívají, ale na jiném místě. Na zimovištích, pokud nejsou rušeny, se husy krmí a odpočívají na stejných místech a kde jsou pronásledovány, neustále mění místa.

ČTĚTE VÍCE
Kolik pepře je v Tabascu?

Housata se živí společně s dospělými jedinci, ale potravu si získávají sami.

Dříve, když byly husy šedé hodně, způsobily určité škody na ozimých plodinách. Ale v současnosti mohou úrodě na zimovištích škodit jen tehdy, když se shromažďují ve velkých hejnech.

Hlas husy šedé je velmi rozmanitý a jeho hlasité volání se vyznačuje zvláštním kovovým tónem podobným trubce. Zvláště často hejno šedých hus „mluví“ během letu.

Rozmnožování, výchova potomků a chování rodičů

Husy šedé hnízdí v samostatných párech nebo v řídkých koloniích. Na hnízdiště létají většinou v párech, méně často se páry tvoří již na hnízdištích. Husy šedé pohlavně dospívají ve 3-4 letech, ale známky námluv jsou pozorovány dříve, ve 3. roce. Samec se přitom zdržuje v blízkosti jedné samice a odhání od ní nejen skutečné protivníky a konkurenty, ale i ty imaginární. Po takových rituálních námluvách nemusí dojít k hnízdění.

Přestože páry hus létají na hnízdiště ještě zasněžené, hnízdo začnou přímo stavět až poté, co sníh úplně roztaje a vodní plochy se zbaví ledu. Hnízdo staví samice z rostlinných materiálů. Na základně tohoto velkého hnízda jsou velké stonky, větve a někdy dokonce klacky. Horní část tvoří menší a měkčí stonky a spodek je lemován prachovým peřím, které samice vytahuje na prsou a břicho. Takové husí hnízdo se nachází na pahorku, pahorku, tzn. na místě s dobrou viditelností. Území obvykle hlídá samec. Vejce snáší v březnu, dubnu a dokonce v květnu, podle toho, kde husy žijí. Snůška obsahuje 4 až 12 bílých vajec s plavým nebo nazelenalým nádechem, která jsou samice inkubována velmi těsně. Váha čerstvého vejce je od 140 do 240 g. Při opuštění hnízda samice přikryje snůšku chmýřím a pěšky odchází a teprve po ujetí určité vzdálenosti vzlétne. Samec ji na hnízdě nahradí velmi zřídka. Inkubace trvá 28 dní.

Po vysušení housata opouštějí hnízdo a jejich rodiče je vezmou k vodě, kde se mláďata naučí sama hledat potravu. V případě nebezpečí husa mláďata chrání a mláďata se buď schovávají, nebo se potápějí.

Husy domácí, jejichž předky byly divoké šedé husy, se dožívají až 20–30 let, v přírodě samozřejmě méně, ale přesto jsou husy šedé dlouhověké.

ČTĚTE VÍCE
Co je Jurax?

Život v moskevské zoo

V naší zoo žijí husy šedé na Velkém rybníku Starého území. Skupina těchto hus čítá 23 ptáků. Husy šedé jsou chovány také v pobočce zoo ve „Votchina of Father Frost“ ve Velkém Usťjugu. Po dokončení opravy Velkého rybníka se husy opět začaly množit, v roce 2016 byly získány odchovy od 2 párů. Vejce z jezírka se obvykle odnášejí do inkubátoru.

Strava, jako všechny husy, je smíšená, zahrnuje rostlinné i zvířecí krmivo, v množství asi 800 g na ptáka.

Vzácný hnízdící, drobný tažný a velmi vzácně zimující druh. Chová se sporadicky. V současné době chová především v jižní, západní a severozápadní části republiky.

Husy šedé zmizely z Běloruska na začátku 1970. století. V druhé polovině minulého století byla v období hnízdění pozorována pouze nehnízdná hejna a jednotliví jedinci. Do 1980. let měl hnízdit jen v některých těžko dostupných koutech republiky. Koncem XNUMX. let XNUMX. století byly získány informace o hnízdění (nálezy mláďat v létě) v severní části republiky (Kozyansky rezervace) a v Polesí na území krajinně-hydrologické rezervace Pripjať.

V 1990. letech 1. století první registrace hnízdění na jezeře. Lyatsky v NP Belovezhskaya Pushcha (okres Kamenetsky) v letech 1994 a 1995; 2. – na rybnících rybí farmy Selet v okrese Berezovsky v roce 1995; 3. – na území NP

“Braslavská jezera” v letech 1993-1995. (okres Braslav).

Všechny v současnosti známé případy detekce hnízdění husy šedé v Běloruské jezerní oblasti se týkají velkých vzájemně propojených mezotrofních jezer Snudy a Strusto v Braslavské oblasti. Chov tohoto druhu se u nás předpokládal od roku 1993, ale byl prokázán až v roce 1996 nálezem hnízda se snůškou 2 silně vylíhnutých vajec 14. května na Lipovets Island v Lake. Snoods. V následujících letech bylo zaznamenáno postupné usazování husy šedé na dalších ostrovech v těchto jezerech.

V roce 2020 byl zaznamenán pokus o hnízdění v povodňové nádrži spojené s řekou. Dněpr v Mogilevské oblasti (viz foto). Pokus byl bohužel neúspěšný.

1. registrace zimování: 29.01.1983. 2. 17, jeden kus na nádrži čistírny odpadních vod Grodno; 1988. – od poloviny února do 6. března 3 2 ptáků na řece. Mukhavets v Brestu; 1988. – 7. února XNUMX XNUMX ptáků na řece. Lesnoy v okolí Kamenec, oblast Brest.

ČTĚTE VÍCE
Kde rostou bukové lesy?

Podle jiných autorů (Natykanets et al., 2020) však byly první případy zimování zaznamenány v lednu 1969 a 1971, a to 4 a 6 jedinců.

Největší z hus naší fauny, s velkou hlavou a zobákem, jehož délka se téměř rovná délce hlavy. Pták má charakteristický husí vzhled, šedé a hnědošedé opeření, ale lze jej snadno zaměnit s husou běločelou a husou fazolovou, které jsou mnohem častější v našich jarních a podzimních tahech. Celkové zbarvení samců a samic je hnědošedé, jako u domácí husy šedé. Zadní strana hřbetu popelavě šedá, záď bílý. Spodní ocas je bílý, ostře kontrastuje s tmavou barvou těla. Dospělí jedinci mají čelo u kořene zobáku s malým bílým okrajem. Boky těla jsou nahnědlé s bílými příčnými pruhy. Letky jsou tmavě hnědé nebo černé, tmavší než hlavní barva opeření. Na obilí, hrudi a přední části břicha jsou malé černé proužky nepravidelného tvaru, zvláště patrné u samců (u mláďat chybí). Zadní strana břicha a podocasní kryty jsou bílé. Zobák a nohy jsou šedorůžové. Nehet zobáku je bílý. Vnější ocasy jsou bílé, zbytek je hnědošedý s bílými špičkami. Hnědá duha.

Samci a samice jsou zbarveni podobně, ale samci jsou o něco větší než samice a vyznačují se větší hlavou a mohutným vysokým zobákem, proto se linie jejich čela při bližším zkoumání jeví jako skloněnější než u samic. Navíc je zblízka vidět, že hlavy a krky samic mají často tmavší barvu než samci, kteří mají méně kontrastní tmavé podélné pruhy v oblasti límce.

Hmotnost samců je 3,1-5,2 kg, samic 3,0-4,6 kg. Délka těla (obě pohlaví) 76-92 cm, rozpětí křídel 143-174 cm.