Ne nadarmo se v názvu tohoto druhu nachází slovo divoká, protože lesní kočky jsou přímými předky koček domácích. Aby nedošlo k záměně těchto zvířat, název zdůrazňoval nedotčenou „divokost“ lesních koček. Nejbližšími příbuznými lesních koček jsou další drobné druhy – kočky stepní a dunové, kočky pralesní a kočky manulské.

Divoká lesní kočka (Felis silvestris).

Divoké lesní kočky se svým vzhledem velmi podobají krátkosrstým kočkám domácím: je to spíše malé zvíře vážící 5-7 kg, s pružným tělem, relativně krátkýma nohama a ocasem. Tlama lesních koček je kulatá, s malými trojúhelníkovými ušima. Tělo je pokryto krátkou, ale hustou srstí červenošedé barvy. Na těle zvířete jsou patrné více či méně výrazné příčné pruhy, zvláště patrné jsou pruhy na ocase. Kočky mají malé, ale ostré zuby; tlapy jsou také vyzbrojeny ostrými zatahovacími drápy.

Na rozdíl od domácích koček vypadají divoké kočky hustší, zvláště kočky.

Tato zvířata žijí v lesích Evropy, na Kavkaze a na Britských ostrovech. Lesní kočky se raději usazují v hustých a nedotčených houštinách a kupodivu netahají k lidskému obydlí. Obecně jsou tato zvířata velmi opatrná a spíše nespolečenská. Křik lesních koček – známé mňoukání – je slyšet jen v období páření, po zbytek času jsou tiché. Vedou samotářský a soumrakový způsob života, nejraději chodí na lov v noci, přes den se schovávají v doupěti postaveném v rákosových houštinách, opuštěné díře nebo prohlubni.

Lesní kočka si brousí drápy na kůře stromu.

Lesní kočky nejraději chytají malé hlodavce a ptáky, ale někdy mohou lovit zajíce. Ke své kořisti se připlíží a pak je rychlým skokem předběhnou a uškrtí. Vzhledem k tomu, že tato zvířata loví malou kořist, nedělají si zásoby potravy a jsou nuceni každý den vyrážet na lov.

Divoká lesní kočka s chyceným mládětem v zubech.

Na rozdíl od plodných domácích koček se divoké kočky rozmnožují pouze jednou ročně. Hnízdní sezóna začíná samozřejmě v březnu.

V březnu jsou lesní kočky stejně hlasité jako kočky domácí

Březost u samic trvá o něco déle než dva měsíce. V dubnu až květnu se kočce narodí 3-7 koťat. Rodí se slepí a doupě se snaží opustit až po měsíci.

ČTĚTE VÍCE
Jak pít mordovník?

Kotě lesní kočky.

Divoké kočky krmí svá koťata mlékem velmi dlouho – až čtyři měsíce. Koťata a mladé kočky často umírají na zuby větších predátorů, například velkých kun.

Lesní kočka hrozivě syčí a chrání doupě s koťaty.

Obecně je populace divokých koček poměrně řídká. Kromě přirozených příčin (brzký úhyn mláďat) hraje negativní roli zmenšování přirozených biotopů, nedostatek potravy (použití pesticidů snižuje počet hlodavců) a prostě vytlačování divokých koček domácími. Někdy divoké kočky umírají v pastích nachystaných na jiná zvířata. V důsledku toho se tak zdánlivě obyčejné zvíře stalo v celém svém areálu vzácným. V současné době zůstává největší počet divokých koček ve Skotsku.

Přečtěte si o zvířatech zmíněných v tomto článku: zajíci.

Jak se vám článek líbí?