Přišla zima a plch lískový, hadi, žáby a další živočichové již upadli do zimního spánku. Jsou ale i tací, kteří v zimních měsících nemají na spánek čas – jsou to lišky, ondatry, krtci, myší hlodavci, divočáci a dokonce i včely. Na nachlazení se začínají připravovat od konce léta: aktivně se krmí a sbírají zásoby, izolují si nory, prohlubně nebo hnízda. Některá zvířata si nedělají zásoby a hledají potravu pod sněhem.

Polní myši: hbité a vynalézavé

V přírodních oblastech Moskvy jsou zcela běžné myši polní – malá a velmi aktivní zvířata s nápadným černým pruhem probíhajícím podél celého zad. Obvykle žijí v norách, které mají několik vchodů a délka chodeb může dosáhnout několika metrů.

Tito hlodavci jsou obvykle aktivní v noci, i když je lze vidět téměř kdykoli během dne. Polní myši dokážou projít několik set metrů za den a dostat se daleko od svých nor. Tam, kde se zvířata obvykle krmí, si vyhrabávají malé nory, do kterých se v případě nebezpečí rychle schovají. Takové nory lze vidět nedaleko od krmítek, které jsou instalovány v parcích.

V přírodních oblastech najdou polní myši téměř vždy dostatek potravy. Zvířata se živí bobulemi a semeny rostlin, mladými výhonky a oddenky. Mohou jíst i bezobratlé.

Dravci: lišky a divočáci

Lišky neskladují jídlo, takže musí každý den chytat ptáky, najít myši a další malá zvířata pod sněhem. Přebytečnou potravu si liška dokáže schovat na odlehlé místo a v době hladu se tam vracet.

Do zimy červené krásky nemění barvu svých kožichů. Ale i v létě jim začíná růst hustá a teplá podsada a jejich tlapky jsou pokryty chlupy, aby bylo snadné šlapat na sníh a nezmrzly. V zimě nejčastěji tráví noc přímo ve sněhu, schoulená do klubíčka a čumáček si zakrývá načechraným ocasem. Liška začne hledat díru, když se chystá mít potomka.

Stejně jako lišky ani divočáci neskladují potravu na zimu. Ale v pozdním létě se vydatně krmí, aby nahromadili vrstvu tuku. Jejich srst se stává hustší s teplou podsadou. Pro kance je zasněžená zima poměrně těžkým obdobím roku. Jejich krátká kopyta jim ztěžují pohyb hlubokým sněhem. Proto se obvykle v zimě skupinky divočáků pohybují v jednom souboru a snaží se sledovat již prošlapané cesty na krmiště a zpět. Přes den často odpočívají, staví hnízdiště přímo ve sněhu a za soumraku se vydávají hledat potravu. Obvykle žijí v mokřadech lesů nebo v blízkosti vodních ploch. V zimě se živí kořeny a oddenky rostlin nalezených pod sněhem, větvemi stromů a keřů, suchou trávou a méně často živočišnou potravou.

ČTĚTE VÍCE
Co ráda jedí selata?

Spořiví krtci a ondatry

Krtci mají poměrně teplou srst, takže se zvířata nebojí mrazu. Ale dostat jídlo do zmrzlé půdy není snadné. Proto si v teplém období tito hmyzožravci dělají zásoby žížal.

Ondatra tráví zimu v norách – tzv. rodinných boudách, které jsou jako bobři postavené na břehu nádrže pod kořeny stromů. Vchod do chaty se nachází pod vodou. Pak je tu tunel, který jde nahoru, a hnízdní komora nad vodní hladinou – je vystlána měkkou podestýlkou ​​z drcené suché trávy. Složité vícepatrové nory mohou mít také dvě nebo tři hnízdní komory pro různé životní situace. Jsou zde skladovací komory: spořiví majitelé v nich ukládají oddenky rákosu, oddenky rohovce nebo jiné zásoby. Mohou existovat jednodušší zimní komory skládající se z jednoho zdvihu. Obvykle je hostí mláďata ondatry, která na podzim opustila úkryt svých rodičů. Někdy si zvíře nedělá složité nory a chýše, ale spokojí se s jednoduchým hnízdem.

Včely: žádný spánek a žádné dny volna

Tento hmyz také v zimě nespí. Specialisté Mospriroda uvedli, že v úlech neustále probíhá nějaký proces. Takže ve sluchátkách fonendoskopu připojeného ke vchodu do úlu je jasně slyšet tichý hukot včel. Pokud je hukot tichý a rovnoměrný, pak zimování probíhá dobře.

Pracovité včely se na jaře začínají připravovat na zimu. Sběrem nektaru med nejen vyrobí k jídlu, ale většinu si ho i uskladní na dobu, kdy už medonosné rostliny nepokvetou. Blíže k podzimu se královna začíná aktivněji rozmnožovat. Pracovní včely sbírají nektar z posledních medonosných rostlin a utěsňují všechny škvíry v úlu propolisem, aby v zimě nebyl uvnitř obydlí průvan. S prvním mrazem vyženou včely trubce z úlu a přestanou létat. Shromažďují se v hustém klubu, v jehož středu je děloha. Nyní je jejich hlavním úkolem se díky aktivní práci křídel navzájem zahřát, sníst uskladněný med a přežít až do jara.

V zimě se teplota ve středu klubíčka pohybuje mezi plus 15–20 stupni, zatímco venkovní teplota může dosáhnout až mínus 30. Zimování vedle sebe pomáhá pracovitým včelám zůstat celou zimu v teple a na jaře vyletět na sběr. nektar z prvních medonosných rostlin.