Hraboš břehový je jedním z nejčastějších obyvatel lesů centrální černozemské oblasti. Obývá všechny oblasti Central Black Earth Reserve, dominantní druh lesních biotopů. Od 80. let 50. století jsou odchyty hraboše břehového ve stepi (absolutně chráněné území, čerpací stanice) častější. Hraboši kolonizují pro ně neobvyklý biotop především v druhé polovině léta. Tato okolnost, stejně jako věk zvířat, svědčí o tom, že se jedná o migranty z přilehlých dubových lesů. Území, kde byl výzkum proveden, je mozaikovitá krajina tvořená několika ostrůvkovými doubravami (rozloha 500-0,5 ha) nacházejícími se ve vzdálenosti 1,5-97 km od sebe a prostorově oddělené úsekem luční stepi. Práce byly provedeny za finanční podpory Ruské nadace pro základní výzkum (č. projektu: 04-48049-97, 05-65561-XNUMX).
V dubových lesích části Streletsky Centrální černozemské rezervace je počet hraboše břehového v průměru 6,3 jedinců/100 úlovků/den, podíl myších hlodavců na populaci v období od roku 1955 do roku 1998. – 51,2 %, zastoupení ostatních druhů: myšice lesní – 24,6 %, myšice žlutokré – 10,5 %, myšice polní – 7,8 %, hraboš obecný – 3,9 %. V absolutně chráněné stepi je počet hrabošů břehových v průměru 0,3 jedince/100 úlovků/den. Podíl na populaci je 3,7 %, zbylé druhy: hraboš obecný – 68,6 %, myš lesní 18,0 %, myš polní – 15,2 %, myš žlutokrká se zde prakticky nevyskytuje – 0,2 %.
Dynamika průměrných dlouhodobých hodnot ukazatele abundance hraboše se vyznačuje nárůstem, ke kterému došlo v polovině 70. Od konce 80. let je průměrná populace na relativně nízké úrovni. Spektrální analýza umožnila na statisticky významné úrovni identifikovat pouze 3leté období fluktuací, jejichž příspěvek k rozptylu původní řady nepřesahuje 6 %. V luční stepi nízké ukazatele relativní početnosti na rozdíl od doubrav nedominují nad vysokými. Sezónní dynamika hraboše břehového se vyznačuje nízkými jaro-letními a relativně vysokými podzimními počty. Sezónní cyklus v luční stepi se vyznačuje nárůstem počtu v létě, maxima dosahuje na podzim. Analýza řad ukazuje na výrazný nárůst počtu a amplitudy fluktuací od počátku 80. let. Nestacionární složka řady populační dynamiky má jasně definovanou 2letou cykličnost, která tvoří asi 14 % její variability.
Lesní ekosystémy centrální černobylské zóny jsou tedy charakterizovány 3letým cyklem a stepní ekosystémy 2letým cyklem v dynamice populace hraboše břehového. Rozdíly mezi dynamikou v různých biotopech jsou na úrovni populace. Stepní biocenózy však nejsou rezidentními biotopy a početnost hrabošů ve stepi odráží pouze úroveň přítomnosti tranzitních usídlujících se zvířat. Periodicita dynamiky může být použita jako jeden z ukazatelů charakterizujících rozdíly mezi sedavými a migrujícími jedinci.
Byla provedena analýza paralelních časových řad ukazatelů relativní početnosti hraboše břehového v náhorní doubravě rezervace a v absolutně rezervované stepi. Četnost hraboše břehového ve stepi koreluje velmi slabě (r=0,21; p <0,05) s abundancí druhu v dubovém lese. Korelační analýza hodnot vzorků (pouze těch, kdy byl hraboš břehový uloven ve stepi, n=24) pro lesní a stepní biotopy ukázal, že mezi nimi není žádná souvislost (r=-0,0007).
Vzhledem k tomu, že populační dynamika druhu v dubovém lese nemá na početnost v absolutně vyhrazené stepi prakticky žádný přímý vliv, lze předpokládat, že tomu do jisté míry napomáhají konkurenční vztahy ze strany ostatních myších hlodavci. Druhem, který v doubravách konkuruje hraboši břehovému v našich podmínkách, je myš žlutokrká (Eliseeva, 1967; Vlasov, 1996). Ukázalo se, že podle stejných vzorových údajů je v dubovém lese velmi slabá negativní korelace mezi počty myšice žlutokrké a hraboše břehového (r=-0,14) a ve stepi kladný průměr. korelace (r=0,55; p <0,05). Nárůst počtu myšek žlutokrdlých v dubovém lese koreluje s nárůstem počtu hraboše břehového ve stepi.
V období osídlení je v populaci hraboše z dubového lesa relativní zastoupení dospělých samců téměř dvojnásobné než v období osídlení. U področních mláďat zůstává poměr pohlaví téměř stejný. V podzimních přisedlých obdobích se dospělí samci v dubových lesích vůbec nechytají, zatímco v období tahu je jejich poměr k samicím 1:5. V průběhu roku je poměr mužů a žen v období osídlení 1:5,8 a v období emigrace 1:2,6. Jedním z faktorů způsobujících vystěhování některých jedinců do méně příznivých biotopů je tedy zdvojnásobení počtu samců v populaci. Toho je dosaženo lepším přežíváním mladých samců v zimním období předcházejícím roku přesídlení, protože dospělí samci se v podzimních úlovcích nenacházejí.
Během období osídlení se počet hraboše břehového v dubovém lese zvyšuje pouze 1,3krát ve srovnání s přisedlými, zatímco u ostatních hlodavců se zvyšuje 1,5-4,7krát. Analýzou korelačních vztahů lze konstatovat, že „tlak“ myšice žlutokrké v této době na hraboše břehového v dubovém lese je menší než v období sedentismu.
V období populačního rozptylu hrabošů hrabošů je celková produktivita, počítaná počtem samic účastnících se rozmnožování a velikostí snůšky, o 20 % vyšší.
Podle S.P. Naumova et al., (1969), relativní počet samců v poměru sekundárních pohlaví výrazně roste při vysokých populačních hustotách současně s poklesem intenzity reprodukce, zejména s poklesem velikosti vrhů. Ženy převažují pouze v případě hluboké deprese v počtu. Mnoho dalších výzkumníků poskytuje podobná data (přehled viz Bolshakov a Kubantsev, 1984). Samci hraboše v období vrcholné početnosti jsou vysoce agresivní (Chitti, 1960; citováno podle Schwartz, 1980) a dospělí samci mají největší vliv na teritoriální chování mladých hrabošů (Mazurkiewicz, Rajska, 1975).
Uvážíme-li hraboše břehového odchycené v období rozptylu v dubovém lese a stepi jako jednu populaci, lze vypočítat podíl migrujících osob na populaci v letech 1981-1998. Vnější migranti jsou 18,7 %. Mezi dospělými jednotlivci tvoří vystěhovalí 4,9 %, přičemž mezi muži je jich 3,5krát více (9,7 %) než žen (2,8 %). Podíl vystěhovalých mezi mladými ročníky je 4,8krát vyšší než mezi dospělými – 23,3 %. Z migračního hlediska jsou aktivnější samci (28,1 %) než samice (17,9 %). Obecně jsou při přesídlování aktivnější muži – 64,0 %, mezi emigranty je v drtivé většině mladí ročníky (93,3 %).
Migrační aktivita v populaci hraboše lesního stepního probíhá v období vysoké i nízké početnosti. Rozšiřování druhu do stepních biotopů je způsobeno řadou důvodů, jejichž účinky se v určitých obdobích kumulují. Zvýšení mobility jedinců je jednou z možných reakcí na mozaikovitý charakter krajiny, za těchto podmínek nomádství zvyšuje přežití zvířat (Kozakiewicz, Szack, 1993). Populační dynamika v hlavních biotopech nemá prakticky žádný přímý vliv na proces osídlení. K dosídlení hraboše břehového dochází na pozadí zvýšeného vláhového režimu lesostepi začátkem léta s kombinací vnějších a vnitřních faktorů, mezi které patří: zvýšení populační hustoty v lesních biotopech; zvýšená konkurence s myší žlutohrdlou; zdvojnásobení podílu dospělých samců v domorodé populaci hraboše.

ČTĚTE VÍCE
Jaké jsou výhody bílé švestky?

samostatná strukturální jednotka Federálního státního rozpočtového vědeckého ústavu Orenburgského federálního výzkumného centra Uralské pobočky Ruské akademie věd (OFITs Ural Branch RAS)