Hořký pomeranč („Citrus aurantium“ je latinský vědecký název) se také nazývá chinotto. Jedná se o dřevitou stálezelenou rostlinu, která patří do rodu citrusů.

Ve skutečnosti je pomerančovník jedním z druhů tohoto rodu. Patří také do čeledi rue („Rutaceae“ je latinský vědecký název). Docela často se hořký pomeranč nazývá „hořký pomeranč“, a to samozřejmě není bez důvodu. Jiné názvy pro pomeranč jsou sevillský pomeranč, kyselý pomeranč a bigaradia.

Jihovýchodní Asie je považována za vlast pomerančovníku. I když v dnešní době se tento strom bohužel ve volné přírodě prakticky nikdy nevyskytuje. Latinská Amerika pěstuje hořký pomeranč. Pěstuje se na ostrovech Západní Indie. Pomeranč se také pěstuje v Paraguayi a na Kavkaze. Spojené státy americké jsou také místem, kde hořký pomeranč roste, stejně jako Izrael. Poprvé se pomeranč dostal do Středomoří z Indie kolem roku 1200. Přinesli to tam Arabové.

Pomeranian – samotné jméno je spojeno s něčím oranžovým, protože například „pomaranch“ znamená v některých jazycích světa „oranžový“. Pomeranč je stálezelený strom, není tak velký na výšku – od dvou do deseti metrů. Jeho větve chrání plody dlouhými a ostrými ostny. Oranžový kořenový systém je povrchní. Koruna tohoto stromu je kulovitá, s mnoha větvemi. Listy na větvích jsou uspořádány jakoby do spirály.

Oranžové listy jsou poměrně husté a lesklé. Jeho horní část je zelená, zatímco spodní část je světle zelená. Ve spodní části oranžového listí jsou úložné prostory pro éterické oleje.

Oranžové květy jsou poměrně velké, jejich průměr je od dvou do tří centimetrů. Tyto květy mají nádhernou vůni a mohou růst na větvi, buď jednotlivě, nebo ve skupinách po dvou až sedmi květech. Koruna květů se skládá ze čtyř až osmi bílých, úzkých a podlouhlých okvětních lístků. Tyto okvětní lístky jsou masité a obsahují také esenciální olej. Květiny mají mnoho tyčinek, které jsou spojeny lichoběžníkovou stigmou a stylem. Třetí den kvetení se na květech objeví vaječník. Pomerančové květy kvetou od dubna do května.

Po vyblednutí květů se na jejich místě začne tvořit ovoce. Pomeranč je ovoce podobné bobule. Je kulatého tvaru, někdy mírně zploštělý (v některých ohledech je podobný mandarince). Jeho průměr je asi šest až sedm centimetrů. Pomerančová kůra je hrudkovitá a hustá (předpokládejme oranžovou) a její barva je jasně oranžová. Kůra obsahuje také éterické oleje. Slupka se z ovoce snadno odstraňuje a odhaluje vynikající ovoce skládající se z deseti nebo dvanácti segmentů. Chuť pomeranče je kyselá a mírně nahořklá. V lalůčcích jsou také semena tohoto stromu – jsou klínovitá a světle žluté barvy. Oranžové plody dozrávají zhruba od listopadu do ledna.

ČTĚTE VÍCE
Co má rád túje Danika?

Oranžová snáší teploty od pěti do pětačtyřiceti stupňů Celsia. Proto může být při pěstování tohoto stromu poměrně brzy vyveden na čerstvý vzduch.

Oranžové plody jsou velmi užitečné, protože obsahují různé organické kyseliny, například kyselinu salicylovou, jablečnou a citrónovou. Oranžové plody obsahují také glykosidy a sacharidy.

A za zmínku samozřejmě stojí esenciální olej z pomerančových květů, který je prostě naplněný listy, větvemi, nezralými plody a kůrou zralých pomerančových plodů. Říká se mu petitgrain orange oil. Pomerančová kůra například obsahuje jedno až dvě procenta esenciálního oleje, zatímco čerstvý pomerančový květ obsahuje pouze nula bodů dvě procenta.

Proto je mnohem výhodnější počkat na dozrání plodů a získat nejen pomerančovou silici, ale také chutné a zdravé plody tohoto stromu. Ale má se za to, že šťáva by měla být z pomerančového ovoce vytlačena, aniž by se spotřebovala samotná kůra. I když silice získaná z květů pomerančovníku má trochu jiné složení než olej z kůže. Květinový olej vyniká také neuvěřitelně příjemnou, velmi jemnou vůní.

Olej, který se získává z květů, se nazývá „nerylový olej“. Olej z pomerančových květů se získává parní destilací. Esenciální olej extrahovaný z květů se používá při výrobě marmelád, nealkoholických nápojů a dokonce i v parfémech. Ale cukráři používají alkoholové nálevy z pomerančových květů.

Esenciální olej se získává také z nezralých pomerančových plodů, a to také pomocí vodní páry. Esenciální olej se získává také z nezralých oranžových plodů, které padají ze stromu – tento olej se používá při výrobě alkoholických nápojů.

Esenciální olej z pomerančové kůry se skládá z dipentenu, kofeinu, nerolu, seskviterpenů, geraniolu a dalších látek. Jeho vůně je trochu podobná citrónu, zatímco jeho vlastnosti jsou podobné jako u pomerančového oleje. Olej z pomerančové kůry se získává lisováním, bez zahřívání, což v něm pomáhá zachovat mnoho prospěšných látek.

Pomerančový esenciální olej se samozřejmě používá v lékařství a v aromaterapii. To ale není jediné využití hořkého pomeranče. Drcená kůra tohoto ovoce je tedy výbornou přísadou pro přípravu různých tinktur. Jedním z alkoholických nápojů, v jehož receptuře se používají oranžové plody, je světoznámá Angostura, jejíž domovinou je Latinská Amerika, konkrétně Venezuela.

ČTĚTE VÍCE
Jak probudit plamének?

Hořký pomeranč se používá i k léčebným účelům – používá se při výrobě některých léků.

Hořký pomeranč je známý po celém světě a Latinská Amerika není první ani poslední oblastí, kde se pěstuje. Zajímavé ale je, že nedaleko Petrohradu je město Lomonosov, které se dříve jmenovalo Orenburg. Začněme názvem města. Ukazuje se, že jeho starověký název „Oranienbaum“ je přeložen z němčiny jako „pomerančový strom“. Takže na erbu tohoto města je vyobrazena oranžová.

Jak vyplynulo ze všeho výše napsaného, ​​pomeranč je blízký příbuzný pomeranče. Ale, mimochodem, nejen on. Je také blízce příbuzný mandarinkám, citronům a dokonce i grapefruitům. Ale i přes to je jeho chuť a vůně zvláštní a jedinečná.

Pomerančová tinktura se používá ke zlepšení chuti k jídlu. K tomu stačí kápnout dvacet kapek tinktury do vody a vypít dvacet minut před jídlem – dobrá chuť k jídlu je zaručena.

Zajímavé je, že z květů pomerančovníku se vyrábí nejen éterický olej, ale také čaj. Pravda, takové čaje často přicházejí jako součást jiných – ve směsích.

Vůně pomerančové silice zmírňuje únavu a deprese. Pomůže vám stát se energičtějšími a užívat si života naplno. Při špatné náladě se také doporučují koupele s pomerančovým esenciálním olejem.

V kosmetologii se pomerančový esenciální olej používá při výrobě krémů, deodorantů, pleťových vod a různých přísad do koupele. Esenciální olej z pomerančových květů se samozřejmě používá při výrobě parfémů. Pomerančový olej se také používá v produktech, které pomáhají omlazovat pokožku a v produktech, které pomáhají zbavit se akné. Pomerančový esenciální olej se také používá při výrobě různých vlasových přípravků – které pomáhají proti lupům, vypadávání vlasů a dalším problémům. Kosmetologie tedy velmi aktivně používá pomerančový esenciální olej.

Pokud mluvíme o léčivých vlastnostech hořkého pomeranče, je třeba poznamenat, že podporuje produkci vitamínu D, který je na severu velmi užitečný. Pomeranč také zlepšuje lidskou imunitu a léčí chudokrevnost. Toto ovoce je také velmi dobré užívat při užívání antibiotik – snižuje jejich nežádoucí účinky. Hořký pomeranč dokáže dokonce eliminovat příznaky stárnutí, lze jej tedy nazvat jedním z elixírů mládí, které nám dala sama příroda.

ČTĚTE VÍCE
Jaký druh keře je deutia?

Takže ne nadarmo se v Latinské Americe pěstuje hořký pomeranč – je to nejen neobvyklé, ale také zdravé ovoce.