Každý rok se v lesním pásu usadí velká kolonie kosů. Žijí tam drozd běločelý (Turdus iliacus) A Drozd polní (Turdus pilaris). V létě a na podzim podnikají ničivé nájezdy na okolní zahrady, nyní zakládají hnízda, kladou vajíčka a líhnou mláďata. Jsou to docela hluční a skandální ptáci: snaží se zahnat každého potenciálního nepřítele, který vstoupí na jejich území, s celým hejnem: hlasité vrčení, mávání křídly, a pokud všechny tyto metody nepomáhají, pak cílená palba s trusem. Často je můžete vidět, jak odhánějí vrany tímto způsobem. Každá osoba procházející po cestě také vyvolává hlasitou paniku. Ale stále rozumný člověk, a toto chování ptáků naopak jejich hnízda demaskuje. Zdá se, jako bych se jen procházel po stromech, na jednom místě křik náhle zesílil, rozhlížím se – a je to tam, hnízdo! Jako bych to nehledal schválně, tak mi to vsunuli. Hnízda polní mají hnízda vysoko, ve větvích stromů, na silných větvích, zkroucená ze stébel trávy a upevněná na vrchu špínou, zatímco běločelá hnízda se staví nízko, ne vyšší než metr, na starých pařezech nebo napůl spadlých větvích. nebo dokonce na zemi. Procházím kolem, jeden z rodičů vylétá z hnízda, nadává jako kos z blízkých větví, a já nedokážu potlačit svou zvědavost a na vteřinu se podívám do hnízda. Tady leží, 5 úhledných vajec, o něco menší než křepelčí. A ne”modrá jako vajíčka drozdů“, jak říká píseň. Barva vajec je zelenomodrá, s šedohnědými skvrnami. A o týden později v těchto stejných hnízdech leží čerstvě vylíhlá mláďata, stále růžová, nahá, s obrovskýma zavřenýma očima. A právě na zádech mají jako někteří malí dinosauři hřívu z bílého peří. Zatím jen občas změní polohu a zívají, ale brzy začnou aktivně otevírat zobáky a prskat a dožadovat se jídla od rodičů.

Na fotografii drozd běločelý (Turdus iliacus). Nejmenší a jeden z nejběžnějších zástupců rodu kos na území bývalého SSSR. Délka 22 cm, hmotnost zřídka přesahuje 60 g. Barva na hřbetě hnědozelená (olivově hnědá) a zespodu světlá s tmavými (olivově hnědými) skvrnami. Boky prsou a spodní přikrývky křídel jsou rezavě zrzavé. Nad očima je bělavě žluté obočí; odtud ruský název tohoto ptáka. Samice vypadá bledší než samec.

ČTĚTE VÍCE
Eho se slimáci bojí?

Bělohlavý pták je pták, který se nebojí zimy. Tento druh kosa přilétá brzy a hnízdiště opouští pozdě. Celkem se můra běločelá na těchto místech zdrží asi šest měsíců. Začátek příletu ptáků také závisí na povětrnostních podmínkách a může se lišit od jednoho do tří týdnů. Hromadné přílety na hnízdiště zpravidla začínají v dubnu a končí začátkem května.

V městských parcích žije bělásek více přeplněný a v přírodních lesích, kde je mnohem více místa, je rozptýlený. Tento pták preferuje malé březové lesy, které obsahují malou příměs smrkových výhonků. Bílá obočí preferuje světlá místa, kde je mnoho keřů a rybníků, a vyhýbá se tmavým smrkovým nebo borovým lesům.

Potravu bělochů tvoří především hmyz, žížaly, různí motýli a housenky. V období krmení kuřat jsou žížaly vnášeny do zobáku nikoli po jednom, ale v celém trsu, který je spuštěn do hnízda a poté distribuován mezi kuřata.

Drozd polní (Turdus pilaris) je také běžný druh drozdů. Délka těla – 22–27 cm, zadní opeření je tmavě hnědé, břicho a spodní křídla jsou bílé, křídla a ocas jsou černohnědé. Hrudník a boky jsou hnědočervené s tmavými pruhy. Neklidný a velmi aktivní pták, neustále vydávající charakteristické zvuky chuck. chuck. chuck, v alarmujícím stavu začíná ohlušující štěbetání ra-ra-ra

Od ostatních drozdů se drozd polní liší především způsobem života. I když některé páry hnízdí izolovaně, většina z nich se shromažďuje ve středně velkých koloniích o 30-40 párech. Milují se usadit v parcích a lesích, podél okrajů lesů, blíže k vlhkým loukám. Polní se nevyskytuje v hustých lesích. Polní se živí živočišnou i rostlinnou potravou. V zimě se hejna polních bobulí slétají, aby si pochutnávali na zralém horském jasanu a dalších plodech (například rakytníku).

Polní hnízdí v koloniích (až 30 párů). Hnízda jsou silné a hluboké misky, které jsou umístěny někdy vysoko, někdy nízko, někdy zcela otevřeně, někdy maskované. Některé kolonie jsou zcela zničeny vránami, sojkami a strakami. Kosi se brání tím, že se na své nepřátele vrhají kameny směřujícími dolů a polévají je trusem. Bomby vyrobené z trusu jsou nebezpečnou zbraní, protože mohou znečišťovat a lepit peří nepřátel natolik, že nemohou létat. Lidé budou očekávat stejné „ostřelování“, pokud přijdou do kolonie.

ČTĚTE VÍCE
Jaké odrůdy lípy existují?

Hnízdo tohoto druhu ptáků staví samice. Úkolem samce je doprovázet a chránit hnízdiště a jeho družku. Pokud je to možné, samice sbírá materiály na stavbu poblíž. Hnízdo je miskovité, dosti masivní, zevnitř vystlané měkkou trávou.

Ptáci bělohlaví začínají stavět hnízda koncem dubna, asi týden po zahájení stavby snáší první vejce. Pokud se pták usadí v hotovém hnízdě, kladení vajec se urychlí. Při výběru hnízda nebo jeho stavbě je pták velmi opatrný, dělá vše pro to, aby hnízdo bylo neviditelné. Je běžné, že ptáci s bílým obočím umisťují své hnízdo blízko země. Pokud existuje spolehlivé maskování a podpora, ptáci tam rádi hnízdí. Milují základy různých stromů, nebo používají malé, poloshnilé pařezy.

Je extrémně vzácné vidět hnízdo s bílým obočím umístěné na kopci, v dutých stromech nebo na plotech a plotech. Pokud však mají ptáci s bílým obočím na výběr – vytvořit hnízdiště na kopci nebo jednoduše na zemi zarostlé trávou, pak bude pro tyto ptáky vhodnější druhá možnost. Jedinou výjimkou jsou parky hojně navštěvované lidmi. V tomto případě si ptáci s bílým obočím vytvářejí hnízda na stromech, mimo dosah návštěvníků parku.

Tvar hnízda u ptáků s bílým obočím se může lišit v závislosti na místě hnízdění. Pokud je základna silná, pak bude hnízdo masivnější a větší. A pokud je hnízdo postaveno na tenkých větvích keře, bude lehké a elegantní. Můžete vidět chaoticky vytvořené hnízdo, pokud se nachází na zemi, a primitivní hnízdo ve formě díry umístěné v hlubinách shnilého pařezu.

Ve snůšce je 4 až 7 vajec. Vajíčka mají zelenkavou barvu s hnědými skvrnami. Inkubace začíná po snesení posledního vajíčka a trvá 12 dní. Během léta dochází ke zdění dvakrát.

Podívejme se na barvu vajíček drozdů, jsou opravdu modrá a proč jim příroda vybrala tak nepraktickou a dost nápadnou barvu? V katalogu barev je zcela oficiální název „robin egg blue“ pro barvu s kódem #00CCCC, je to takto:

Na webu Popular Mechanics jsem našel zajímavý článek: Proč mají kosi modrá vejce?

Zdálo by se, že jasná barva vajec, která přitahuje dravce, je pochybnou evoluční výhodou; kuřata, která se vylíhnou ze skvrnitých nebo jednobarevných vajec, která napodobují jejich prostředí, mají mnohem větší šanci na přežití.

ČTĚTE VÍCE
Co obnáší farmaření?

Barevná, módní vajíčka některých pěvců, včetně kosa, jsou však nepopiratelným faktem, který se vědci dlouho snaží vysvětlit. Je zřejmé, že modrá barva vajec musí být výhodou, která převáží zvýšené riziko, že snůšku objeví had, kuna nebo ježek. Nejrozšířenější teorie mezi ornitology dnes říká, že modrý pigment v krunýři slouží kosům jako ochrana před sluncem.

Někteří pěvci kladou vajíčka různých barev a odstínů – od bílé až po jasně azurovou. Právě to umožnilo přesně určit, jak skořápky vajec stejného druhu, ale různých barev, vedou sluneční světlo. Ukázalo se, že modrý pigment odráží ultrafialové záření, které je škodlivé pro DNA; modrá skořápka však zároveň pohlcuje tu část infračervených paprsků, které zahřívají obsah vajíčka, čímž se urychluje embryonální vývoj, což vede k řadě dalších problémů.

Závěr je, že modré zbarvení hnízdních vajec je výsledkem jemné rovnováhy mezi touhou chránit před UV zářením a nepřehřívat vejce; Tato strategie funguje pouze v určitých klimatických podmínkách, a dokonce ani tehdy ne ve všech případech – proto někteří ptáci kladou vejce různých barev.

Ve stejných hnízdech jako na předchozích fotografiích se po nějaké době vylíhla mláďata: růžová, vrásčitá, s nedbalým chuchvalcem chmýří na hlavě a podél páteře. Jedná se o mikroskopické pterodaktyly.

Jsou velmi malí, s obrovskýma černýma očima, které se ještě neotevřely, v poměru k velikosti jejich hlavy.

V hnízdě nebudou dlouho: mláďata rychle vyrostou, vyskočí z hnízda a už se budou schovávat v trávě, kam jim rodiče nosí jídlo.

Poté, co mláďata opustí hnízdo, a to se stane 10-12 dní po narození, žijí přímo na zemi. I když neumějí létat, jsou velmi mobilní a pohybují se na poměrně velké vzdálenosti od svých domovů. Neztrácejí se však navzájem, protože neustále slyší hlas ostatních kuřat a rodiče řídí jednání svých dětí a ukazují, kam se mají pohybovat.

Jakmile si mládě osvojí schopnost létat, jeho pohyblivost se ještě zvýší, ale vzlétne pouze v případě, že je v nebezpečí.

A krátké video s mláďaty drozda běločelého v hnízdě, kde je ještě pár nevylíhnutých vajec: