Středně velký nebo dlouhonosý mořčák je členem čeledi kachních. Tento pták je menší než jeho mořský druh, který je velký a liší se vzhledem. Kvůli dlouhému úzkému zobáku se mu říká dlouhonosý. Délka těla dosahuje 60 cm, rozpětí křídel je v rozmezí 70 – 90 cm, hmotnost ptáka dosahuje 1300 g. Samec je o něco větší než samice. Liší se od ní vzhledem. Jeho opeření se mění dvakrát ročně. V období páření má světlé oblečení, které přitahuje samice. Horní část zad a ramena jsou černé. Spodní část zad, boky a záď jsou pokryty šedým peřím s černými tahy. Hlava má modrozelený metalický odstín. Na hlavě vyniká dvojitý hřeben z podlouhlého peří. Krk je bílý, kromě zadní plochy, která má černý pruh. Hrudník a oblast obilí jsou hnědé s černými skvrnami. Břišní část je pokryta bílým peřím s lehce růžovým nebo oranžovým nádechem. Křídla jsou bílá s černými pruhy, které je oddělují. Ptačí zobák je červený s tmavým horním pruhem. Tlapky jsou oranžově červené barvy. Duhovka kolem očí je oranžově červená.

V létě je její outfit více podobný ženskému. Hlavní opeření je šedé s lehce hnědým nádechem, pouze hřbet je černý. Letová křídla jsou černohnědé barvy. Hřeben na hlavě je kratší než v zimě. Peří samice je ve srovnání se samcem zbarveno skromněji. Je převážně šedé barvy s hnědým nádechem. Břicho a hrudník jsou natřeny bílou barvou. Na křídlech je bílé zrcadlo a další bílý pruh v horní části křídla. Hlava je natřena špinavě červenou barvou. Na zadní straně je dlouhý hřeben. Barva hlavy plynule přechází na krk, postupně přechází v šedou a blíže k hrudi se stává bílou. Zobák je červený s tmavším horním hřebenem. Nohy jsou oranžově červené barvy. Duhovka samice je hnědá.
Mořák obecný se vyskytuje v hlubokých jezerech, řekách a potocích v zalesněných oblastech. Ptáci plavou a potápějí se velmi dobře. Za jejich hlavní stanoviště jsou považovány severní a střední části kontinentů Evropy, Asie a Ameriky. Jejich hlavními hnízdišti jsou břehy jezer, zátok, zátok a ústí řek s písčitým dnem porostlým lesem nebo hustou trávou.

ČTĚTE VÍCE
Kdy posypat broskev?

Na zimu se tito stěhovaví ptáci vydávají na pobřeží Tichého a Atlantského oceánu, jižní pobřeží Baltského moře, Středozemní moře a jižní moře Evropy a Asie. Během svých letů se zastavují k odpočinku na velkých čerstvých jezerech.
Jejich návrat do rodných zemí začíná v dubnu, do severnějších oblastí dorazí později. Žijí převážně v párech nebo malých skupinách. Mergans se během zimy rozdělí do párů. Ihned po příjezdu si začnou stavět hnízda. To dělá hlavně samice. Hnízda umisťují u vody na odlehlých místech mezi hustou trávou, mezi kořeny stromů, ve skalních štěrbinách, mezi rákosím, v dutinách stromů, ale i v prohlubních na zemi pod krytem větví stromů nebo vysoké trávy. Uvnitř vystýlají hnízdo vlastním prachovým peřím nebo rostlinnými zbytky. Pro kladení vajec používají stará hnízda několik let, jen je mírně opravují. Snůška se skládá z 8-12 vajec. Líhnutí mláďat trvá asi měsíc. Mláďata se rodí téměř současně, pokrytá měkkým prachovým peřím, hnědá s olivovým nádechem. Sotva uschnou, jdou se svou matkou krmit do mělké vody. Ve dvou měsících věku již začínají létat mláďata mořských ryb. Do této doby se objevuje jejich dospělé opeření, které připomíná opeření samice pouze tmavší barvou. Hřeben na hlavě je kratší. Nohy jsou zbarveny žlutohnědě. V jednom roce věku má opeření mláďat barvu mezi samcem a samicí. Pohlavní dospělost mladých ptáků nastává ve druhém nebo třetím roce života.

Samci při inkubaci mláďat odlétají ve skupinách, aby se línali v mělkých vodách jezer a řek. Někdy dochází k línání v hnízdních oblastech. Mořák střední nebo dlouhonosý se živí převážně malými rybami, raky, krevetami, červy, vajíčky hmyzu a někdy i rostlinnou potravou. Při získávání potravy mu pomáhá jeho dlouhý zobák s velkým počtem zubů po okrajích. Díky nim drží a polyká velkou kořist. Největší tloušťky dosahuje na podzim a připravuje se na odlet na zimu. Před odletem se ptáci shromažďují ve velkých koloniích.

Dlouhonosých mořských neustále ubývá. V Severní Americe a Dánsku je lov těchto kachen otevřený, jsou předmětem komerčního lovu. Střílí je také rybáři a farmáři, aby ochránili své farmy před klesajícími populacemi ryb. Důvodem poklesu počtu ptactva je i lidská ekonomická aktivita, vyjádřená výstavbou přehrad, odlesňováním, znečišťováním vodních ploch a dalšími aktivitami. Mnoho ptáků umírá na ptačí chřipku.
V Evropě je mořčák dlouhonosý chráněn přílohou II směrnice EU o ptácích. V Bělorusku a v mnoha regionech Ruska je uveden v Červené knize.