(Ovis) je rod přežvýkavců z čeledi skotu nebo skotu (Bovidae s. Cavicornia). Spolu s blízce příbuzným rodem koza a koza (Capra) tvoří O. zvláštní podčeleď (Ovidae s. Caprinae). Rod pižmoň, pižmoň (Ovibos) spojuje tuto podčeleď s vlastními býky (Bovinae) a je řazen buď do jedné nebo druhé podčeledi. O. se jako kozy liší od býků menší velikostí, koncem tlamy pokrytým srstí, krátkým ocasem a dvěma struky (s výjimkou některých domácích); Od koz se liší nepřítomností vousů na bradě, spirálovitě zakřivenými hlízovitými rohy, které jsou obvykle pokryty více či méně výraznými příčnými vyvýšeninami, plochým nebo propadlým čelem, přítomností kopytních žláz na všech nohách a většinou částečně přítomnost slzných jamek. To zahrnuje asi 12 druhů; některé z nich je obtížné rozlišit a více či méně pochybné. Druhy se liší především stavbou rohů, velikostí, barvou, vyvinutím slzných jamek a někdy i dlouhou srstí na některých částech těla. S výjimkou domácího O., který se chová jak v horách, tak v rovinách, žijí všechny druhy výhradně v horách, některé až do 6 a 7 tisíc metrů nad mořem. Skvěle šplhají a skáčou, jsou velmi silní, čilí, citliví a opatrní, v létě se živí trávou, v zimě suchými bylinami, lišejníky, výhonky a kůrou stromů; v létě se zdržují v nejdivočejších, nejvyšších částech hor, v zimě sestupují poněkud níže. Žijí většinou v malých stádech vedených starým samcem. V období rozmnožování dochází mezi samci k prudkým bojům. Samice rodí (většinou po 20-25týdenní březosti) 1-2 mláďata (domácí O. někdy 3 nebo i 4), která jsou velmi milována a pečlivě chráněna. Divoké druhy se v zajetí snadno ochočí a rozmnožují. Někteří produkovali plodné křížení s domácím O. Původ domácího O. není jasný; není známo, zda vznikly z některého z živých druhů, nebo z křížení různých druhů, nebo konečně z nějakého již vyhynulého druhu. Divoké O. se vyskytují hlavně v Asii; v Evropě, severní Africe a Severní Americe je pouze jeden druh. V geologickém slova smyslu představují O. relativně mladou skupinu, alespoň jejich zbytky nebyly dosud nalezeny ani v terciérních uloženinách.

Beran hřivnatý, arui, aoudad (O. tragelaphus Desm.) (Pl. II, 1) v důsledku absence infraorbitální žlázy a slzné jamky, stejně jako relativně hladkých rohů, je částečně přechodem ke kozám. Jeho nejcharakterističtějším znakem je jeho dlouhá, hustá hříva, visící ze spodní strany krku a sahající k hrudi a předním končetinám; na stranách břicha jsou vlasy poněkud prodloužené, na horní straně krku a na zadní straně hlavy jsou vlasy také prodloužené a odstávají; konstrukce je velmi těsná; ocas s dlouhým kartáčem; rohy jsou klenuté ven a dozadu a jejich konce jsou mírně dovnitř a dolů; obecná barva je bělavá červenohnědá, částečně hnědožlutá a místy načernalá. Délka dospělého berana je 1,8-1,9 m, z toho 25 cm na ocase, výška ramen 95-100 cm, zakřivená délka rohů až 70 cm; fenka je menší, její délka je 1,55 m, její výška je 90 cm, její rohy jsou dlouhé 40 cm, její hříva je kratší. Vyskytuje se v horách severní Afriky, zejména v Atlasu. Kromě doby páření žijí sami. Byly učiněny pokusy o aklimatizaci v Evropě.

ČTĚTE VÍCE
Co má ráda vrba?

Biaral (O. nahura) také představuje přechod ke kozám; nejsou tam žádné slzné jamky a téměř žádné příčné záhyby na rozích. Jeho barva se pohybuje od hnědošedé po kaštanově hnědou; délka těla více než 1 m, ocas asi 20 cm.Vyskytuje se v himálajských horách.

OVCE a KOZY I.
1. Kachkar. 2. Pižmoň.

OVCE a KOZY II.
1. Beran hřivnatý. 2. Muflon. 3. Americká horská ovce.

OVCE a KOZY III.
1. Koza bezoárová. 2. Kozorožec alpský.

OVCE a KOZY IV.
1. Dehet. 2. Koza rohatá.

Kachkar (O. poli) (tab. I, 1), největší druh; délka dospělého berana podle Severtseva může dosáhnout 2,15 m, z toho ocas zabírá 11 cm, výška ramen až 1,2 m; obrovské rohy, pokryté příčnými hřebeny, jsou zakřivené, tvoří plný kruh a pak ohýbají konce dozadu a ven; jejich délka podél ohybů je až 3,5 m, u základny je jejich obvod až 50 cm; rohy samice jsou mnohem menší – 40 cm dlouhé, krk je pokryt hřívou hrubé srsti, 13-14 cm dlouhou; celková barva je světle hnědá, tlama, spodní části těla, nohy, zadní strana stehen a ocas jsou čistě bílé. Žije v Tien Shan, severním Tibetu a dalších horách vnitřní Asie. Zůstává nad lesním porostem. Obvykle se vyskytuje ve stádech 5-15, méně často 25-30 kusů, se 2-3 berany, z nichž jeden hraje roli vůdce. V období páření (pozdní podzim) dochází mezi samci k urputným bojům, jako u jiných divokých O. V tomto případě berani zřejmě často padají ze strmých útesů, což vysvětluje, že u jejich nohou se nachází mnoho lebek dospělých samců. Kachkaři jsou velmi opatrní a jejich lov je extrémně obtížný, zejména proto, že se vyznačují extrémní vytrvalostí a vitalitou. Mladé maso je chutné.

Argali, arkar (O. argali s. ammon) poněkud menší; celková délka je 1,93 m, z toho ocas 11 cm, výška ramen 1,12 m; rohy jsou pokryty příčnými hřebeny, dotýkají se u základny, ohnou se dozadu a ven, pak dolů a do strany, s konci dozadu a znovu nahoru. Linie vlasů je poněkud prodloužená pouze na laloku a krku; převládající barva je šedá, částečně přecházející v tmavší hnědošedou, částečně šedobílou. Samice je menší a má méně vyvinuté rohy. Argali je široce rozšířen v horách východní Asie od hor okresu Akmola po jihovýchodní svah Asijské plošiny, žije převážně v nadmořské výšce 600-1000 m, vyhýbá se hustým lesům a významným nadmořským výškám. V období rozmnožování se argali shromažďují v malých stádech (10-15 kusů), zbytek času zůstávají samci odděleně od samic, první 2-3 pohromadě, druhá obvykle sama. Maso je vynikající.

ČTĚTE VÍCE
Jak poznat ambrózii?

Jediný americký druh beran tlustorohý, Bighorn (O. canadensis s. montana) (Pl. II, 3) se vyskytuje ve Skalistých horách a dalších sousedních nadmořských výškách. Samec dosahuje délky 1,9 m, z toho ocas 12 cm, samice 1,4-1,5 m. Rohy samce jsou silné, bočně nestlačené, jako u argali, jejich příčné skládání je méně vyvinuté, délka rohů je až 70 cm; Samice má malé rohy, podobné jako u kozy. Slzné jamky jsou špatně vyvinuté. Barva šedohnědá s bílou. Z tohoto druhu bylo získáno křížení s domácí O. O. nivicola, která se vyskytuje na Kamčatce a v Stanových horách, je podobná ovci tlustorohé s méně vyvinutými rohy.

Evropským druhem volně žijících O. je muflon, (O. musimon; viz) (tab. II, 2).

Ovce domácí (O. aries) patří k domácím zvířatům odnepaměti, ale v Americe se objevil až po výbojích Španělů a byl přivezen i do Austrálie. Stejně jako ostatní domácí zvířata zastupuje O. mnoho plemen, lišících se velikostí, stavbou těla, kvalitou srsti, barvou, tvarem a stupněm vývoje rohů (které nemusí být u samic nebo u obou pohlaví vůbec přítomny, nebo třeba 4, popř. dokonce 8), speciální nahromadění tuku na hýždích, ocase a dalších částech těla. Některé mají 4 bradavky místo 2. Přehled plemen – viz článek. Ovce (plemena ovcí).

Encyklopedický slovník F.A. Brockhaus a I.A. Efron. – Petrohrad: Brockhaus-Efron. 1890-1907.

  • Ovsyannikov
  • Ovce, plemena ovcí

Pižmoň neboli pižmoň – Ovibos moschatus – stojí blíže k beranům než k býkům, jak se dříve myslelo. Jedná se o poměrně velké, hustě postavené zvíře: délka těla 180-245 cm, výška – 110-145 cm, hmotnost – 200-300 kg. Samice jsou asi o čtvrtinu menší než samci. Hlava je velká, tlama je široká. Rohy na základně jsou zploštělé, rozšířené a pokrývají čelo samců, pak se ohýbají dolů blízko hlavy a jejich konce jsou zakřivené dopředu a nahoru.

Srst je hustá a neobvykle dlouhá, 60-80 % tvoří ochmýřená srst. Dlouhá páteř na hrudi a bocích dosahuje 60-90 cm; pokrývající celé tělo zvířete, visí téměř až k zemi. Letní outfit je tmavě hnědý, zimní skoro černý.

V relativně nedávné minulosti byl pižmoň rozšířený v Arktidě. V Eurasii zřejmě v rané historii z nejasných důvodů vyhynul. Na Aljašce zmizel v polovině minulého století, ale byl znovu vysazen v roce 1930. V roce 1936 byl pižmoň vysazen na ostrov Naniwak a v roce 1969 na ostrov Nelson v Beringově moři a do rezervace na severovýchodě Aljašky. V současné době žije na Aljašce a okolních ostrovech asi 800 pižmoňů. Asi 3 tisíce pižmoňů nyní žije v severovýchodním Grónsku a více než 15 tisíc ve východním Grónsku. V severozápadní Kanadě žije více než 1500 3500 zvířat a na arktických ostrovech více než 150 1929. Kromě toho nyní téměř 25 zvířat žije na Špicberkách, kam byla přivezena v roce XNUMX. Celosvětově tak žije asi XNUMX tisíc pižmoňů.

ČTĚTE VÍCE
Kdy rostou lekníny?

Pokusy o aklimatizaci pižmoňa na Islandu, ve Švédsku a Norsku byly neúspěšné. Pižmoň se v zimě zdržuje na náhorní plošině, odkud sníh odfoukne vítr nebo kde je málo a zvířata mohou získat potravu skládající se z lišejníků, vrb, ostřic, přesliček, bavlníku, zakrslých bříz a obilovin. V létě se zvířata drží v oblastech s nejbohatší vegetací – v údolích řek a pobřežních terasách pokrytých tundrou.

Tyto sezónní přesuny jsou na vzdálenost nevýznamné a pižmové neprovádějí dlouhé migrace. V létě se pižmové obvykle pasou v malých stádech sestávajících ze samic a mláďat (každá 4–7 hlav). Samci v této době zůstávají odděleně. V období říje v červenci-srpnu, někdy v září, se tvoří smíšená stáda o 12-25, vzácně až 50 a více zvířatech, a tato stáda existují celou zimu.

Během říje dochází mezi samci k turnajovým bojům, které nejsou urputné. Samci jsou vzrušení a vydávají silný pižmový zápach. Těhotenství trvá asi 9 měsíců; Samice rodí obvykle koncem dubna jedno, výjimečně dvě mláďata. V této době mohou ještě nastat silné mrazy a mláďata často omrznou dříve, než stihla po narození oschnout. O několik dní později se matka a mládě připojí ke stádu. Krmení mlékem pokračuje velmi dlouho – asi rok. Pižmové mléko má vysoký obsah kalorií. Obsahuje 11 % tuku, 5,3 % bílkovin a 3,6 % mléčného cukru. Pižmoň pohlavně dospívá ve čtvrtém roce života. Samice rodí potomky každý druhý rok. Očekávaná délka života v přírodě je 20-23 let.

Vlci a medvědi jsou nebezpeční pouze pro jednotlivá zvířata. Stádo pižmoňů neutíká před predátory, ale tvoří ochranný kruh, ve kterém jsou telata a na periferii dospělá zvířata. Při napadení predátorem se tento prsten nerozbije, pouze nejbližší pižmoň útočníka odhodí svými rohy a sousedé ho rozdupou.

Právě tato odvaha pižmoňů pro ně dopadla tragicky, když se objevili lidé se střelnými zbraněmi. Pro lovce nebylo těžké vystřílet z jednoho místa celé stádo, které zaujalo obvodovou obranu. Až do posledního zvířete stáli na místě a nepokoušeli se o útěk.

Pižmoň snadno snáší jakýkoli mráz, ale vysoký sníh, zvláště pokrytý ledovou krustou, je pro ně zničující. A tak ve východním Grónsku v zimě 1953/54, kdy sníh napadl až 3 m vysoko a vytvořila se krusta, zemřela všechna mláďata a většina dospělých, kteří nebyli schopni vyhrabat sníh a získat potravu pro sebe. Pižmoň je přísně chráněno a velmi omezená sklizeň je povolena kanadským a grónským Eskymákům.