Bažant je nejlepším běžcem mezi všemi zástupci kuřat. Pták tráví celý život na zemi a jen v krajních případech, kdy hrozí útok, bažant vzlétne. Když pták běží, zaujme charakteristickou pózu – nakloní hlavu a krk dopředu a zvedne ocas. Bažant je od přírody plachý a snaží se neustále zdržovat v lesních houštinách.

Navenek je bažant snadno rozpoznatelný díky světlému opeření a dlouhému ocasu. Pohlavní dimorfismus je vysoce vyvinutý – pouze samec má výše uvedené vlastnosti. Samice má šedavé opeření s nahnědlými a narůžovělými odlesky a skvrnami po celém těle. Ocas samic je krátký. Samec je nádherně zbarvený: má tmavě zelený krk, hruď a hřbet červený se zlatým nádechem a hnědé břicho. Ocas může dosáhnout délky 60 cm a je oranžově hnědý s měděným nádechem a má černé pruhy.

Bažanti nebo praví bažanti (Phasianus Linnaeus, 1758) jsou jmenovitým rodem podčeledi Phasianinae a čeledi Phasianidae, řádu Galliformes.

Království: Zvířata
Typ: Chord
Třída: Ptáci
Řád: Galliformes
Čeleď: Pheasantaceae
Podčeleď: Pheasantaceae
Rod: Bažanti

Samci bažantů nosí velmi krásné světlé peří. Existuje více než 30 poddruhů tohoto ptáka, které se liší barvou peří. Bažant obecný váží 1-5 kg, délka těla – až 2 cm.Samice je menší než samec a nosí šedavé opeření s nahnědlými, narůžovělými odlesky a skvrnami po celém těle. Ocas samic je krátký.

Samec je nádherně a pestře zbarvený: má tmavě zelený krk, hruď a hřbet červený se zlatým nádechem a hnědé břicho. Tváře holé, červené. Ocas může dosáhnout délky 60 cm a je oranžově hnědý s měděným nádechem a má černé pruhy.

V rodu Bažanti jsou dva druhy: bažant obecný (Kavkazský) (P. colchicus Linnaeus, 1758) a bažant japonský (P. versicolor Vieillot, 1825).

Bažant obecný má více než 30 poddruhů, některé z nich:

Zakavkazský bažant. Samec nosí zlatočervené peří. Křídla jsou světle hnědá. Hlava, část krku a hrudník jsou fialové. Na horní části těla je kresba černých skvrn a šupinatá kresba. Břicho je černé a hnědé. Zobák a nohy jsou žluté. Samice je pestrá, opeření horní části těla je žlutohnědé, spodní část je světle hnědá. Na hlavě a krku jsou úzké hnědé pruhy. Zobák a nohy samice jsou šedé.

Gruzínský bažant. Hlavním rozdílem je hnědá nebo oranžově hnědá skvrna na břiše, ohraničená lesklým peřím.

Bažant severokavkazský. Peří je zlatohnědé, světlejší než u bažanta zakavkazského.

Perský bažant. Peří se zlatým nádechem. Kryty horního křídla jsou bělošedé, s damaškovým nádechem.

Murghabský bažant. Na přední straně hřbetu je zřetelný šupinatý vzor tvořený okrajem peří.

Bažant amudarja barevně odlišně – nelze rozlišit. jednotné zbarvení různých částí těla.

Tádžický bažant má černozelenou barvu na obilí a hrudi díky lesklým černým okrajům peří. Horní strana těla je žlutočervená.

Khiva bažant. Barvě opeření dominuje červená s měděným nádechem.

Mandžuský bažant téměř vždy se vyznačuje přítomností „límce“ – bílého příčného pruhu na krku.

Bažant japonský nebo strakatý (nebo zelený, nebo vícebarevný, nebo indický, bažant) (Phasianus versicolor) má až 5 poddruhů. Bažant japonský se vyznačuje opeřením, ve kterém převládá zelená barva.

Životní styl a distribuce

Bažant obecný má široký rozsah rozšíření. Žije na územích od Pyrenejského poloostrova po Japonské ostrovy. Bažanti se vyskytují na Kavkaze, v jižním Turkmenistánu, Uzbekistánu, Kazachstánu a deltě Volhy. Usazuje se podél říčních údolí (až 1500-2000 m) v Tádžikistánu a Kyrgyzstánu na Dálném východě. Kromě svých přirozených historických stanovišť se bažanti dobře zakořenili v Severní Americe a řadě evropských zemí.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho trvá, než grapefruit dozraje?

Přestože bažanti dobře snášejí chladné klimatické podmínky, neusazují se dále než na severních územích, která jsou vystavena výrazným srážkám. Vzhledem k tomu, že bažant tráví celý svůj život na souši, získává potravu ze země (podobně jako kuře vyhrabává potravu tlapou). Sněhová pokrývka větší než 10 cm tento proces výrazně komplikuje. Bažant si vybírá život v místech, kde roste hustá vegetace a jsou tam vodní zdroje. Ideální jsou pro něj například tugajské lesy jigda, turanga a trnité keře podél říčních údolí, rákosové podpěry kolem jezer, střídající se s otevřenou krajinou. Právě toto prostředí poskytuje ptákovi ochranu a umožňuje mu schovat se před predátory.

Kromě toho je zde pro ně snadné najít jídlo: bobule jigda, rakytník, dřišťál, ostružiny – oblíbené jídlo bažanta na podzim; V létě se ptáci živí hmyzem, který ve velkém obývá otevřené paseky a louky. Bažanti vedou sedavý způsob života, ale občas podnikají krátké lety. Ptáci obvykle žijí v malých skupinách, často stejného pohlaví. Pouze v období rozmnožování se bažanti spojují do párů. Samci bažantů začnou línat na jaře poté, co samice nakladou na vajíčka. Samice línají později, až mláďata bažantů dorostou. Při línání se nejprve mění opeření hlavy a krku, poté peří křídel a ocasu. Celé období línání může trvat až tři měsíce.

V přírodních podmínkách je hlavní potravou bažantů rostlinná hmota: bobule, zrna, kořeny rostlin. Bažanti jedí také drobný hmyz nebo jeho larvy, červy nebo měkkýše.

Potrava živočišného původu je mimořádně důležitá ve fázi krmení kuřat – to je to, co vylíhlá kuřata vyžadují především. Bažanti ji při získávání potravy ze země vyhrabávají, jako kuřata, tlapkami. Bobule nebo ovoce se klují přímo z keřů nebo větví stromů. Pro normální fungování trávicího systému bažanti polykají říční písek nebo oblázky.

V zajetí je bažantům nabízena mokrá kaše jako potrava. Patří sem: směsná krmiva, obilniny (ječmen, pšenice, hrách, kukuřice, proso) a kuchyňský odpad. V jídelníčku bažantů nechybí ani tvaroh, zelenina, čerstvé bylinky, kořenová zelenina, ale i mleté ​​maso a larvy hmyzu.

Jeden bažant poskytuje 75-80 gramů potravy denně v závislosti na ročním období. V období před odchovem se objem krmiva mírně zvyšuje a poměry se posouvají k nahrazení obilných krmiv koláčem a masokostní moučkou. Se začátkem jara se do jídla přidávají také různé minerální doplňky.

Chov a chov v zajetí

Při rozhodování o chovu bažanta v zajetí byste měli pamatovat na jeho charakterové vlastnosti. Bažanti jsou ve svém přirozeném prostředí extrémně plachí a nedůvěřiví. V zajetí jim proto musí být poskytnuty klidné podmínky, jinak bude pták pod neustálým stresem, což může vést k nervovým poruchám a dokonce ke smrti.

Nejlepší možností pro chov bažantů je voliéra. Nachází se na suchém místě, stranou od ostatních budov, s čelní stěnou orientovanou na jih nebo východ. Podlaha výběhu musí být pokryta pískem nebo grafitem, jílovité půdy nejsou pro chov bažantů vhodné. Rám skříně je instalován na podlaze z trámů upevněných cementem. Rám může být pokryt pozinkovaným pletivem nebo běžným pletivem potaženým speciálním lakem. Velikost buňky je 1×5 cm Voliéra může mít navrchu baldachýn, který chrání ptáka před deštěm a sluncem.

Další možností střešní krytiny je síťovina z nylonu nebo lana. Právě tato střecha zabrání zranění ptáka, pokud bažant prudce vyletí nahoru. Je lepší udělat jednu stěnu uzavřenou nebo zajistit, aby výběh přiléhal ke stodole, aby se bažant cítil více chráněný. To platí zejména, pokud jsou ptáci chováni v chladném podnebí. Stodola musí být větraná, mít okna a být vytápěná. Na jednoho ptáka by měl být asi 1 metr čtvereční. plocha. Bažanti se většinou chovají v párech, někdy i ve skupinách. Mladí ptáci jsou odděleni od dospělých. Pokud je potřeba. Kryt je rozdělen na sekce.

ČTĚTE VÍCE
Jaké jsou nemoci denivek?

Podlaha ohrádky je vyložena vrstvami písku nebo jemného grafitu. Je důležité zajistit, aby se do výběhu nedostali malí hlodavci, protože se mohou stát zdroji infekce.

Všichni bažanti se vyznačují pářením. Liší se v závislosti na druhu ptáka a je doprovázen složitými rituály. Začíná na konci března a trvá až tři měsíce. Různé druhy bažantů mohou být buď polygamní, nebo monogamní. Samice si začne hnízdo stavět až nějakou dobu po páření. Obvykle se nachází přímo na zemi a je to malá prohlubeň v zemi. Dno jamky je lemováno vrstvou vegetace a chmýří.

Samice klade vajíčka začátkem května. Bažantí snůška obsahuje 8-15 vajec, která se mohou lišit velikostí a barvou. Inkubační doba je až 27 dní. Samice hnízdo opouští jen zřídka – pouze proto, aby se najedla, takže během tohoto období může pták ztratit až polovinu své hmotnosti nahromaděné přes zimu.

Mláďata se rodí již pokrytá hustým peřím. Již první den po vylíhnutí. Poté, co mladí bažanti u matky uschnou, začnou běhat a krmit se sami. Po třech dnech už mají sílu létat nízko nad zemí, mávat křídly a za měsíc už mláďata dokážou stoupat do výšky až tří metrů. Ve věku pěti měsíců mladí bažanti dosahují velikosti dospělých ptáků. Do této doby se mláďata zdržují v hejnu poblíž své matky. Někdy se takové rodiny spojí a několik samic se stará o celý potomek, někdy až padesát mladých bažantů. Samec není po celou dobu přítomen v blízkosti rodiny, ale připojuje se k ní až koncem podzimu. Poté, co se mláďata zcela osamostatní, se mláďata rozpadají. Kromě toho jsou samice a samci seskupeni do různých hejn. Hejna samců někdy čítají až několik desítek jedinců. Pro samice nejsou tak velké asociace typické – shromažďují se většinou ve skupinách 5-10 jedinců.

Zdraví pro vás a vaše mazlíčky!

© 2024 tým “ZOOVET”
Vždy vám rádi pomůžeme!
Konzultace 24/7:
+7 (495) 775-94-24
Jmenování
client@zoovet.ru

Stepní a polní hra

Čtení 10 min Zhlédnutí 7 tis.

Tato kráska pochází z čeledi bažantovitých. Jeho domovinou je Zakavkazsko a Severní Kavkaz. Ne nadarmo se bažant obecný často nazývá bažant kavkazský. Pták je tak učenlivý, pohledný a nenáročný na povahu, že se dal snadno ochočit.

Popis bažanta ptáka

Tělo bažanta je dlouhé 80-85 cm.Má dlouhý, klínovitý ocas s úzkým koncem. Ptačí křídla jsou krátká, oválného tvaru. Tlapky jsou opatřeny malými ostruhami. Hlava bažanta obecného je tmavé barvy se zeleným nádechem. Má tmavě modré peří na krku, jasně červené tváře a červenou oblast kolem očí bez peří. Oči se zlatými duhovkami, krémový zobák, světlé tlapky.

Peří bažanta je zlatohnědé s tmavými a bílými pruhy. Báze ocasu je zrzavá, ocasní pera jsou hnědá s fialovým lemováním. Samice se vyznačuje diskrétním outfitem – pestré pískově hnědé opeření s tmavým lemováním. Mladí bažanti jsou zbarvením podobní samicím, ale jejich obleček je více vybledlý a pruhy nejsou tak výrazné, mají krátký ocas. Hmotnost bažanta je asi 2 kg, samice mají menší váhu a délku těla. Bažanti se dožívají 13-15 let.

ČTĚTE VÍCE
Lze použít olše v lázeňském domě?

Druhy bažantů

Existuje nejméně 35 odrůd bažantů. Nejoblíbenější z nich jsou oblíbené mezi milovníky tohoto nádherného ptáka, snadno se chovají na farmách, ve školkách a vystavují v zoologických zahradách. Některé z těchto druhů žijí i ve volné přírodě.

Zlatý bažant mimořádný a bystrý krasavec původem z Číny. Druh se rozšířil v evropských zemích. Opeření hrudníku a boků je tmavě červené. Hlava je zdobena zlatým hřebenem. Od hlavy k hřbetu jsou peří oranžové s černým okrajem. Dále na zádech modrá barva ustupuje fialovému odstínu a poblíž samotného ocasu je jasná zlatá skvrna. Tento druh má luxusní dlouhý tmavý ocas, béžové nohy a zobák. Oči jsou světlé s velkou zornicí. Samice zlatého bažanta má skromné ​​opeření – hnědé s šedým nádechem.

stříbrný bažant obyvatel bambusových hájů a horských lesů v jižní Číně. Jeho hruď a spodní část těla jsou černé s modrým nádechem. Hlavu zdobí červené peří a dlouhý černý hřeben. Hřbet, krk a ocas jsou stříbřitě bílé, horní strana křídel je stejné barvy, na které jsou malé tmavé pruhy. Pták má světlý zobák, tmavé oči a karmínové tlapky vybavené ostruhami. Délka bažanta stříbrného dosahuje 120 cm, jeho samice je nahnědlá s tmavě červenými skvrnami a má šarlatové tváře. Délka fenky je 70 cm.

lov bažanta vyšlechtěný selektivním šlechtěním, je to kříženec čínských a zakavkazských druhů. Nachází se všude v Evropě a Americe. Snadno se chová ve školkách a loveckých farmách. Pták má velkolepé opeření – skvrnitou červeno-cihlovou barvu, okrová křídla s černým lemováním, bílé tlapky a dlouhý ocas. Obzvláště atraktivní je hlava loveckého bažanta, je černá s červenými tvářemi, bílým zobákem a modrým krkem se širokým bílým límcem.

královský bažant velmi početný zástupce této čeledi. Délka jeho těla dosahuje 2 m, je majitelem jednoho a půl metrového ocasu. Tato kráska se nachází v horách čínského severu. V evropských zemích je považován za lovnou zvěř. Má hnědé a zlacené peří s hnědým okrajem, světlé tlapky a zobák a tmavé oči. Hlava je tmavá s bílou korunou a krkem, který má také černý límec. Samice tohoto druhu má načervenalé opeření s tmavými skvrnami.

diamantový bažant Pochází z Indie a vyznačuje se barevným oblečením. Má nápadně červený hřeben, bílý zobák a okraje očí. Peří tlamy, hrdla a zad má tmavě smaragdový odstín. Hrudník a břicho jsou bílé, dlouhý ocas je světlý s černými pruhy, zobák, tlapky a duhovky jsou světlé. Pták má luxusní bílé opeření s černým okrajem, které se táhne od hlavy do stran v podobě pláštěnky. Délka bažanta diamantového je 1 m. Jeho samice je méně jasná, s nahnědlou barvou peří a šedými lemy kolem očí.

bažant ušatý horský obyvatel zemí východní Asie. Má větší tělo – až 1 metr a krátký ocas. Peří bažantů ušatých je modré, hnědé a bílé. Tento pták má velké tlapy s ostruhami, jsou načervenalé barvy. Mohutný zobák bažanta ušatého je nažloutlý s červenou špičkou. Hlava má nápadnou barvu – bílé ušní peří, černé sametové opeření od zobáku po temeno, červené tváře a lemy kolem očí. Ptáci zůstávají v hejnu.

ČTĚTE VÍCE
Jaká je výška Rudbeckia?

To je zajímavé! Samice tohoto druhu bažanta ušatého mají barvu podobnou samcům. Což je u čeledi bažantovitých velmi vzácné.

Bažantí migrace

Bažant je přisedlý pták. Pouze na severních hranicích svého stanoviště a v horských oblastech mohou bažanti při silných sněhových srážkách, silných sněhových bouřích a závějích migrovat několik desítek kilometrů do míst s malou sněhovou pokrývkou.

Areál, stanoviště bažanta ptáka

Bažant se vyskytuje na rozsáhlém území Eurasie, v Rusku se vyskytuje podél pobřeží Černého moře, na severním Kavkaze, podél západního pobřeží Kaspického moře, na dolním toku Volhy a v Přímořském území. Je pro něj přirozené žít jak v asijských zemích, v zelených houštinách Evropy, v Zakavkazsku, tak v Koreji, Číně, na japonských ostrovech nebo v lesích Severní Ameriky.

Nejoblíbenějším místem života bažanta jsou houštiny na březích řek, břehy jezer porostlé rákosím, lesní houštiny s pasekami, keře podél okrajů polí, podrost, louky s vysokou trávou. Pták miluje hustou zeleň s množstvím popínavých a trnitých rostlin, vysokých trav a keřů, kde se v případě nebezpečí snadno schová. Časté přelety na větvích stromů totiž zjevně nejsou pro bažanta.

Ptáci se často vyskytují v blízkosti zemědělské půdy, obilných polí a zeleninových zahrad, kde se živí. Bažant žije převážně na zemi, je dobře uzpůsoben k běhu, má značně natažený krk a v tuto chvíli se zvedá ocas. Je velmi bázlivý, ale jen v případě nebezpečí se dokáže vznést do vzduchu.

To je zajímavé! Jasný pták preferuje osamělý životní styl, pouze hejna bažantů se tvoří blíže k zimě.

Bažantí dieta

Potrava bažanta se skládá z rostlinné a živočišné stravy. Běžné jídlo pro tohoto ptáka:

  • travní semena;
  • zrna;
  • rostlinné výhonky;
  • bobule;
  • drobné ovoce;
  • hmyz;
  • šneci;
  • červy;
  • malé ještěrky;
  • měkkýši.

Dospělí rádi jedí bobule z keřů, zejména rakytník. Bažanta přitahují plody na nízkých stromech, kvůli nimž může pták dokonce vzlétnout. Bažanti výborně ničí škůdce zemědělských plodin, dokážou zbavit bramborová pole invaze mandelinky bramborové. Při chovu bažantů v drůbežárnách nebo v domácích ohradách jsou krmeni zeleninou, nejčastěji mrkví, dýní, bramborami, zelím, zeleným salátem, ale i ovocem a obilnými směsmi. V obilných krmivech se dává přednost pšenici, slunečnici, ječmeni a kukuřici. Výživa drůbeže zahrnuje přísady ve formě rybí moučky a křídy.

To je zajímavé! Bažant s radostí žere malé hlodavce, Živí se jimi i mláďata tohoto ptáka. Tento pohledný labužník také ochotně hoduje na hadech a drobném ptactvu.

Rozmnožování bažantů a potomstvo

Bažant obecný se ve volné přírodě většinou na celý život páří s jednou samicí. Brzy na jaře, v březnu nebo dubnu, začíná pro ptáky období páření. V této době se samec se vztyčeným ocasem prochází po svém území a vyzývavě a hlasitě zve samici. Vydává hlasité zvuky a často mává křídly. Samice mu odpoví slabým pištěním. Stává se, že dva samci soupeří o samici a dokonce se rvou.

Bažanti si vybírají hnízdiště na zemi, v husté trávě, uprostřed křoví, aby hnízdo shora zakryli. Často se nachází v blízkosti vodních ploch, v blízkosti břehů jezer, řek a dalších napajedel. Ptáci dělají dva přístupy k hnízdu. Podnos je hluboký s podestýlkou ​​ze sušených bylinek a listů.

Snůška 8-20 nahnědlých vajec končí na hlubokém dně útulného hnízda. Samice bažanta inkubuje vejce po dobu 3-4 týdnů. Neustále je na hnízdě a během této doby dokonce hubne. A samec se okamžitě zbaví péče o potomstvo. Mláďata se líhnou z vajíček a jsou již celkem přizpůsobena životu. Po usušení se mohou samy nakrmit během jednoho dne. Péřová kuřátka jsou velmi roztomilá, mají žlutá bříška a tmavší hřbet s načervenalými pruhy s tmavým rámem. Na pokus o vzlétnutí potřebují jen několik dní.

ČTĚTE VÍCE
Kde se semena vyrábějí?

Další tři měsíce je bažantí samice neustále s mláďaty, pak si mláďata zvykají na samostatný život. Ve věku 6 měsíců se ptáci stávají dospělými. V zimě se bažanti shromažďují v hejnech, ale samice a samci zimují odděleně.

Přirození nepřátelé bažanta

Nejnebezpečnějšími nepřáteli bažantů jsou různí predátoři. Značný počet těchto ptáků zahyne kvůli lovu lišek, šakalů a divokých psů. K hubení bažantů přispívají i draví ptáci. Jsou to jestřábi, orli, sovy. Často ničí bažantí hnízda, útočí na mláďata a ničí snůšku vajec. Pro své lahodné maso jsou bažanti stálým předmětem lovu lidí. Vydávají se na lov bažantů se psy, kteří ptáka donutí vznést se do vzduchu a v tu chvíli ho zasáhne výstřel.

Stav populace a druhů

Přestože jsou bažanti často loveni, jejich vyhynutí nehrozí, protože pták se poměrně rychle rozmnožuje a jeho populace je obnovena. V některých regionech počet bažantů přímo závisí na klimatu, zimním chladu a množství sněhu. Významnou roli u tohoto ptáka hraje také přítomnost predátorů, kteří jej ničí.

Ornitologové se domnívají, že populace bažantů nyní čítá až 300 milionů jedinců. Mezinárodní ekologické organizace nevyvolávají obavy z tohoto druhu, pokud jde o jeho úbytek.

V některých zemích stále platí zákaz odstřelu bažantů, kde pytláci výrazně snížili jeho populaci. Proto se tam obnovuje otevíráním bažantích farem a školek.

To Zajímavý! Oblíbenost a široké rozšíření bažanta ptáka potvrzuje časté používání jeho obrazu v heraldice. V Rusku jsou erby s bažanty ve dvou okresech – Partizansky a Oktyabrsky, stejně jako v městském osídlení Jaroslavl v Primorském území, v okrese Blagoveshchensky a Jekatěrinoslavském venkovském sídle v Amurské oblasti a v okrese Bikinsky v regionu Území Chabarovsk. Tento pták také zdobí erby obcí Pisa a Villemoisson-sur-Orge ve Francii a obce Naundorf v Německu.

Chuťové vlastnosti bažanta a pokrmů

Bažantí maso je opravdová delikatesa s nízkým obsahem tuku a sacharidů, s báječnou chutí. Má ideální poměr bílkovin a tuků, prakticky bez cholesterolu. Je ale nasycený prvky důležitými pro lidský organismus – kobaltem, železem, fluorem, draslíkem, fosforem, mědí a dalšími. Bažantí maso je bohaté na vitamíny B. Tento produkt je dobrý pro žaludek a zrak, nasycuje krev kyslíkem. Je vhodný pro těhotné ženy, děti a seniory. Maso je tak šťavnaté, že jej před vařením není potřeba nakládat sádlem nebo uchovávat v marinádě, jako se to dělá při přípravě jiné zvěřiny.

Proto se bažant připravuje na oslavy v mnoha kuchyních světa – evropské i asijské. Kuchaři z Blízkého východu používají k výrobě pilafu bažantí maso. Existuje mnoho lahodných pokrmů z bažantího masa. Bažantí těla se tradičně pečou na rožni, filet tohoto ptáčka se dusí ve vlastní šťávě v troubě, z masa je výborná pečeně a smaží se bažantí prsa.

Plněného bažanta milují především gurmáni. Náplň může být různá: zelenina s vejci, houby s cibulí, zelenina, kaštany. Z bažantích prsou a stehýnek se připravuje vývar a podává se s omeletou, zvlášť se smaží zvěřinová křídla. Vynikající předkrm – paštika z bažantích stehýnek a křídel. Kousky masa se přidávají do různých salátů.

Bažantí maso nemá žádné kontraindikace, s výjimkou individuální nesnášenlivosti tohoto produktu.

Ve videu bažanta