Všichni jsme se alespoň jednou v životě setkali s takovým lesním predátorem, jako je medvěd. Ať už v zoo nebo v cirkuse, byli jsme nadšeni, když jsme sledovali tato divoká zvířata předvádějící zábavné triky. Dětský animovaný seriál „Máša a medvěd“ je v dnešní době velmi populární. Medvěd je v něm zobrazen jako velmi chytré a dobře vychované zvíře, které sežere všechno.

Co vlastně medvědi jedí? Kde žijí, jak žijí? Proč se ukládají k zimnímu spánku? Pak si přečtěte náš článek a dozvíte se podrobněji jídelníček predátora a mnoho nového ze života lesní zvěře.

Kde žijí medvědi?

Medvěd hnědý žije téměř ve všech koutech Země:

  • V ukrajinských Karpatech; ve střední a západní Evropě lze nalézt i stopy jeho bydliště; Asie, Čína, Japonsko jsou původním domovem tohoto dravce.
  • Severní Amerika nazývá medvěda hnědého grizzly a pod tímto jménem tam žije.
  • V Rusku se medvědi hnědí vyskytují téměř v každém lese naší rozlehlé země.
  • Finové si těchto savců velmi váží, v jejich domovině je medvěd národním zvířetem.

Hnědí medvědi sjednoceni do jednoho společného druhu na celé planetě. Mohou se lišit pouze v rasových vlastnostech v závislosti na jejich geografickém rozšíření a jsou rozděleni do několika poddruhů.

Strava hnědého predátora a jeho životní styl

Všichni z dětství dobře víme, že medvědi milují med a maliny a nedokážou si svůj život bez těchto pochoutek představit. Je tomu však skutečně tak?

Strava hnědého predátora je velmi jedinečná. Může jíst „jen trávu“ celý měsíc. Je také běžné, že požírá larvy hmyzu. Při hledání potravy rád trhá mraveniště.

Oblíbenou potravou tohoto savce jsou bobule, lískové ořechy a žaludy. Pravděpodobně vás však napadá otázka: „Proč je medvěd hnědý nazýván predátorem, když je tak závislý na rostlinné potravě? Ano, protože dravá šelma pojídá mrtvoly zvířat spolu s nejrůznějšími bylinami a bobulemi, nepohrdne ani příliš páchnoucí mršinou. Pokud se naskytne vhodná příležitost, medvěd jistě divočáka a další lesní zvěř uškrtí.

Tak žádoucí a milovaný je pro něj samozřejmě med. Při hledání této lahůdky se medvěd nešetří, slídí po lesních úlech, což ohrožuje váš život, protože tuto pochoutku střeží tisíce rozzuřených včel. O svůj sladký dezert se nehodlají dělit s hnědým lesním zvířetem. Proto se PEC se po takových dobrodružstvích bude muset ještě dlouho vzpamatovávat ve svém pelíšku, protože celé jeho huňaté tělo je poraněné hmyzím kousnutím a bude mnoho dní chřadnout v bolestech.

ČTĚTE VÍCE
Společnost je Centaur?

Co jí medvěd hnědý, když zmizí bobule a ořechy a nastane chladné období? Predátoři začínají být kreativní. Například savci v severních zeměpisných šířkách Ruska jedí ryby nebo sbírají mršiny v podobě mrtvol mořských a říčních obyvatel. Největší štěstí mají kavkazští lesní obyvatelé, protože v této části naší země nejsou bobule a ořechy dostupné po celý rok.

Hnědý dravec na Sibiři to má těžké. Silné mrazy přispívají k devastaci lesních houštin, nicméně PEC občas zabije jelena nebo divočáka, pokud je to v jeho silách. Lov je pro tyto savce žijící v severních zeměpisných šířkách jediným způsobem, jak přežít.

Zajímavý fakt! Medvěd, který se připravuje na zimní spánek, sní až 50 kg masa denně!

Hnědí predátoři se obvykle usazují ve svém doupěti na mnoho let, vycházejí z něj několik kilometrů při lovu a hledání potravy. Jsou velmi připoutaní ke svému příbytku a chrání ho před vnějšími zásahy. Když se však úroda začne nedařit a dravec nebude mít co jíst, pak bude muset chtě nechtě putovat, aby neumřel hlady. Medvědi hnědí mohou překonat více než sto kilometrů při hledání nového, pohodlnějšího bydlení.

Když nastane chladné počasí, je lepší toto zvíře na své cestě nepotkat. Dravci se stávají vzteklými, agresivními a snadno dokážou člověka roztrhat na kusy. Ne všichni medvědi se ukládají k zimnímu spánku. Z mnoha z nich se stanou klikači – to jsou medvědi, kteří nenabrali tolik tuku, aby upadli do dlouhého tichého spánku, a tak se potulují po lese a představují pro lidi obrovské nebezpečí. Někdy se taková zvířata mohou zatoulat do osobních spiknutí a šikanovat hospodářská zvířata.

Ojnice mohou vyjet i na silnice a vrhnout se na projíždějící auta. Predátoři nevědí, co mají dělat, a tak dělají takové věci ze zoufalství. Předvídají svou blízkou smrt.

Hnědí medvědikteří přečkali kruté zimní měsíce v zimním spánku, na jaře se probouzejí a dlouho se nemohou vzpamatovat z dlouhého spánku. Tento stav je podobný období rehabilitace a zotavení člověka po nemoci. Brzy se dravcům vrací síla a ti začnou nekontrolovatelně dovádět a užívat si jarního sluníčka. Lov začíná s novým zápalem.

ČTĚTE VÍCE
Jak snadné je zalévat zahradu?

A v květnu, když začne rašit šťavnatá mladá trávaMedvědi hnědí se cítí skvěle bez masa, hltavě jedí rostlinnou stravu.

V době, kdy jsou zásoby potravy dostupné jen v omezeném množství, začíná v medvědích rodinách dělení mezi nejsilnější predátory. Mláďatům je vždy poskytnuta chutná a zdravá potrava. O to se stará jejich matka medvědice.

Když se medvědi mohou dosyta najíst a nic si neodepřít, vypadají jako krotká roztomilá zvířátka, jen mnohem větších rozměrů. Tito savci si rádi hrají a dovádějí na zelené trávě. Toto chování je však typické pro mladé jedince a jejich potomstvo. Dospělí zástupci zůstávají klidní a neuspěchaní.

Boje mezi medvědy hnědými jsou velmi časté, zvláště když začíná období páření. Bojují na život a na smrt, takže takové souboje velmi často končí smrtí některého z predátorů.

Medvědi papá necítí něžné city ke svým potomkům a nestarají se o svá mláďata. Jsou také chladní a zcela nepřipoutaní ke svým manželům. Její mláďata vychová a obstará pouze správce výhně, aby z nich vyrostli zdraví a silní jedinci jako jejich otec.

Nějak se ukázalo divné, že divoký predátor medvěd lidem to přijde velmi roztomilé. Zlato, maliny, „medvědi jeli na kole“, cikáni s medvědem, Máša a medvěd – to jsou asociace s impozantním mistrem tajgy a noční můrou geologů a polárníků. Kdo je tedy víc: sladký povaleč nebo hrozná bestie? Ukazuje se, že je to obojí. I když je medvěd dravec, 70 % jeho stravy tvoří rostlinná strava.

Co jedí medvědi v různých regionech?

Medvědi skutečně jedí „to, co Bůh poslal“. Všechno, co je v oblasti – vegetace, ryby, vejce, používají se různí živí tvorové. Ještě by! Na obrovské masové zvíře od 300 do 700 kg (v závislosti na typu) je nutné nejen udržovat normální fungování těla, ale také hromadit tuk. Do zimy by to mělo být alespoň 50 kilogramů.

„Jídelní lístek“ medvědů žijících v různých oblastech má své vlastní rozdíly.

  • Významná část ve stravě Sibiřští medvědi okupovat piniové oříšky, žaludy, líska, kaštany. Za sezónu může jedno zvíře sníst až půl tuny ořechů.
  • Medvědi kamčatští preferují ryby. Náruživí rybáři trpělivě čekají na břehu, až se lososi vytřou.
  • Obyvatelé Arktidy – lední medvědi jsou pojídači masa. Dávají přednost těsnění a kroužkové těsnění. Za rok může dospělý samec sežrat až 50 jedinců. Milují a ryby. Ale suchozemská zvířata – mroži, běluhy, narvalové – se stávají posledním předmětem lovu ledního medvěda.
ČTĚTE VÍCE
Jak rozlišit MDF?

Je zajímavé,

A ještě pár faktů „pro začátek“.

  • Je špatné, když v hubených letech PEC upadne do hibernace bez nezbytných tukových zásob. Pak je vysoká pravděpodobnost probuzení z hladu uprostřed zimy. Medvěd ojnice je extrémně agresivní. Útočí na zvířata i lidi, ničí stodoly, sklady a lesní chatrče myslivců.
  • Lední medvědi neváhají jíst mršinu – mrtvé ryby, mrtvoly přivezené mořem. Na ostatky svých příbuzných se však nedotýkají.
  • na jaře, po probuzení medvědi 2-3 týdny nic nežerou, dokud se tělo po dlouhém „půstu“ nevzpamatuje.
  • Mláďata opouštějí doupě vážící asi 5 kilogramů, i když jejich porodní váha je jen asi 500 gramů. Děti přiberou na mateřském mléce více než 4 kilogramy.
  • O medvědech je známo, že mají chuť na sladké. V roce jeden PEC jí asi 700 kilogramů bobulí.

Obecně platí, že PEC jí podle zásady „všechno a ještě víc!“, jak řekl náš kamarád z dětství Medvídek Pú.

Přečíst celou recenzi Sbalit recenzi
Komentář
Komentáře 1

Lední medvědi neváhají jíst mršiny – mrtvé ryby, mrtvoly přivezené mořem. Na ostatky svých příbuzných se však nedotýkají. Dotýkají se a dotýkají – když přijde tlak. V jednom filmu nemluvili, ale ukázali, jak lední medvěd procházel kolem ostatků ledního medvěda a pak začal kusy odtrhávat. Hlad není věc

Užitečné Nepříliš užitečné Odpovědět
Před 6 lety

V 10 letech mě táta vzal s bratrem do lesa na sběr lesních plodů. V lese jsme s Kosťou hlučně klábosili a smáli se, dokud jsme nenarazili něčí velká stopa. Otec tak klidně říká: „Stezka je čerstvá. Podle všeho nést Nedávno to přešlo a bobule na keřích byly otrhány.“ Byli jsme tak vyděšení, že jsme po zbytek dne neřekli ani slovo.

Nemotorný medvěd se prochází lesem, sbírá šišky, zpívá písničky

medvědi v našich sibiřských lesích много. A oni ne tak neškodné, jak se na první pohled zdá a jak o nich vypovídají dětské říkanky. Medvěd je divoký obří predátor, jehož hmotnost může dosáhnout 900 kilogramů. Navzdory své impozantní velikosti medvědi snadno vylézt na stromy za potravou. Okamžitě se mi vybaví Shishkinovo „Ráno v borovém lese“. Jejich PEC se zde hodí. S takovými tlapkami je snadné přilnout ke kůře. A tato chlupatá stvoření se mohou vyvíjet rychlost až 50 km. za hodinu a jednou ranou zlomit bizonovi hřbet.

ČTĚTE VÍCE
Co má ráda pohanka?

Co jedí medvědi ve volné přírodě?

Medvěd je všežravec. Přeci jen si nějak potřebuje nastřádat tuk na zimu. Takoví jsou jíst:

  • Tráva, kořeny, hmyz. Medvěd přichází ze zimního spánku velmi hladový. Nemohou ale hned jíst tučná jídla. Medvěd proto začíná pomalu rozvíjet svůj žaludek, počínaje kořeny a mladými výhonky.
  • Bobule Tam, kde medvěd prošel, není třeba hledat bobule.
  • Drobní hlodavci. Medvěd nepohrdne ani myšmi, gophery a chipmunky.
  • Ryba. Medvědi jsou mistři rybaření. Například na Kamčatce si tulák během tření pochutnává na lososech.
  • Velká zvířata – srnčí, divoké kozy, jeleni. Navíc medvědi nemají rádi čerstvé maso. Preferují mršinu nebo „zapáchající“ maso.
  • Všelijaké věci. V hladovém roce je medvěd připraven sníst cokoliv. V naší oblasti se medvědi občas vyskytnou na smetištích. Také lidé na dovolené na Bajkalu se často krmí medvědi jídlo ze stolu.

Nejlepší dárek je podle mě med

Je pravda, že medvědi milují med? To je jistě pravda. Jsou brutální ničit včelí úly a sněz všechen med. Medvědi obecně velká chuť na sladké. Rádi jedí sladká jablka a dokonce i bonbóny.