Stydlivá mimóza – bylinná vytrvalá rostlina vysoká 30-60 cm, z rodu Mimosa z čeledi bobovitých. Lodyha je ostnitá, plodem fazole, lusky obsahují 2-8 kusů. U mladých rostlin je stonek rovný, pak se stává plíživým. U dospělých rostlin může délka dosáhnout až jeden a půl metru. Opylováno větrem a hmyzem.

Citlivé listy se svinují nejen s příchodem tmy, ale i při sebemenším dotyku, větrem nebo při zahřátí. Skládání listů u stydlivé mimózy je spojeno nejen se změnami prostředí, ale také s vnitřními faktory, a zejména s procesem dýchání. Senzory v listech mimózy reagují na tlak a způsobují jejich uzavření. Na bázi řapíků jsou vodní membrány. Když se rostliny dotknete, voda v membráně okamžitě spěchá na toto místo. Spodní část rostliny se zplošťuje a v horní části se řízky listů uzavřou.

Latinský název “pudica” rozumí “stydlivý, skromný.” Tato reakce rostliny je zejména ochranou před sežráním zvířaty nebo škodlivým hmyzem. Název rostliny v jiných jazycích světa také odráží tuto zajímavou vlastnost – „umře, pak žije“, „ospalá hlava“, „tichá rostlina“, „předstíraná smrt“, „plachá panna“, „plazí se při dotyku“, „při dotyku jedná“, „skromná rostlina“.

Domovinou Mimosa pudica jsou tropické oblasti Jižní Ameriky a Střední Ameriky. Pěstuje se v tropech – Afrika, severní Austrálie, Havaj. Pěstuje se také jako pokojová nebo skleníková rostlina po celém světě.

Rostlina je toxická a může způsobit otravu hospodářských zvířat na pastvinách. V mnoha oblastech světa – Austrálie, Tanzanie, jižní Asie, jihovýchodní Asie – je považován za škodlivý plevel a musí být kontrolován. Na různých místech jeho šíření ovlivňuje výnos kukuřice, rajčat, kávy, bavlny, banánů, sóji, papáje a cukrové třtiny.

Používá se mimóza jako léčivá rostlina.

Obsahuje tanin, mimosinový alkaloid, šťavelan vápenatý.

Má antiseptické, protizánětlivé, hojivé, adstringentní, hemostatické vlastnosti.

Léčivé vlastnosti Mimosy se používají v následujících případech:

– ke snížení krvácení z hemoroidů, fisur, ran, vředů

– k hojení ran a řezných ran

– pro regeneraci tkání

– jako protijed při hadím uštknutí

Používá se mimóza v kosmetologii přes

– hojivé a adstringentní vlastnosti

Účinně a rychle hojí vředy, rány, abscesy, řezy.

ČTĚTE VÍCE
Proč jsou sušené meruňky škodlivé?

antiseptické vlastnosti

Poskytuje antiseptickou ochranu a léčí kožní onemocnění.

Obsažen v: léčivý olej Veda Vedika, krém na nohy pro suchou a popraskanou pokožku Veda Vedika

  • А
    • Olej z meruňkových jader (Prunus armeniaca)
    • Modlitba abrus (abrus precatorius)
    • Agnimanthas (premna mucrunata)
    • Azhgon (trachyspermum ammi)
    • Calamus bahenní (acorus calamus)
    • Akátové katechu
    • Aloe strom (aloexylum agallocha)
    • Aloe Vera (aloe barbadenis)
    • Albizia lebbek
    • Potash alum (potash alum)
    • Amla (emblica officinalis)
    • Angiopteris evecta
    • pomeranč (citrus sinensis)
    • Arjuna (terminalia arjuna)
    • Atibala (abutilon indicum)
    • Ashwagandha (withania somnifera)
    • Babul (akácie nilotica)
    • Bala (sida cordifolia)
    • Banyan (ficus benghalensis)
    • měsíčky lékařské (tagetes minuta)
    • Bibhitaki (terminalia belerica)
    • Bilva (aegle marmelos)
    • Boswellia serrata
    • Brahmi (bacopa monnieri)
    • Bhringaraj (eclipta alba)
    • Brihati (solanum indicum)
    • kozlík lékařský (valeriana officinalis)
    • Verbena
    • Vetiver (vetiveria zizamonides)
    • Olej z hroznových jader (Vitis vinifera oleum)
    • himalájská třešeň (Prunus cerasoides)
    • Vrashavalli (ipomoea paniculata)
    • Woodwardia
    • Gambari (Gmelina arborea)
    • Zimní zelená (Gaultheria procumbens)
    • hřebíček (syzygium aromaticum)
    • Hemidesmus indicus
    • Ibišek (hibiscus rosa-sinensis)
    • Ibišek pižmový (abelmoschus mschatus)
    • jíl
    • Gloriosa superba
    • Gokshura (tribulus terrestis)
    • Modrá lilie (neelotpala)
    • Gotu kola (trisanthus cochinchinensis)
    • Granátové jablko (punica granatum)
    • Ořech (juglans regia)
    • Pohanka (fallopia dentato-alata)
    • Guggul
    • Daruharidra (berberis aristata)
    • Jatamansi (nardostachys jatamansi)
    • Paniculata arborum
    • Meloun (cucumis melo)
    • Jasmín (jasminum officinale)
    • Ironwood (Mesua ferrea)
    • З
      • pšeničné klíčky (triticum vulgare)
      • hvězdný lotos
      • Zelený čaj (camellia sinensis)
      • Zázvor (zingiber officinale)
      • Indigofera (indigofera tinctoria)
      • měsíček lékařský (calendula officinalis)
      • Callicarpa macropfylla
      • Vavřín kafrový (cinnamomum camphora)
      • Kantakari (solanum xanthocarpum)
      • Kardamom (elettaria cardamomum)
      • Kari (murraya koenigii)
      • himalájský cedr (cedrus deodara)
      • Kaempheria galanga
      • Skočec obecný (ricinus communis)
      • Kozí mléko
      • Kokos (cocos nucifera)
      • Faba fazole (faba vulgaris Moench)
      • Koriandr (coriandrum sativum)
      • Skořice (cinnamomum)
      • Costus (saussurea costus)
      • Arabica káva (coffea arabica) (coffea arabica)
      • Červené santalové dřevo (pterocarpus santalinus)
      • Řeřicha (lepidium sativum)
      • Kmín (cuminum cyminum)
      • sezam (sesamum indicum)
      • Kurkuma (curcuma longa)
      • Levandule (lavendula officinalis)
      • Vavřín Alexandrijský (calophyllum inophyllum)
      • Laksha (laccifer lacca)
      • Citron (citrus)
      • Citronová tráva (cymbopogon citratus)
      • Lodhra (symplocos racemosa)
      • Ořechový lotos (nelumbium speciosum)
      • Luffa (luffa cylindrica)
      • indická madhuca (madhuca indica)
      • Madhushrava (leptadenia reticulata)
      • Mangové máslo (mangifera indica)
      • Mandarinka (citrus reticulata)
      • Manžeta (alchemilla vulgaris)
      • Manjishta (rubia cordifolia)
      • Madder (rubia tinctorum)
      • Olej Bringamalakadi
      • Jirakadi olej
      • Jojobový olej (simmondsia chinensis)
      • Olej z pšeničných klíčků (triticum vulgare)
      • Kakaové máslo (theobroma cacao)
      • Kumkumadi olej (kumkumadi tailam)
      • Fenyklový olej (anethum feoniculum)
      • Bambucké máslo (butyrospermum parkii)
      • fazole mungo (phaseolus aureus)
      • med (mel)
      • Mimosa pudica
      • Mandle (prunus dulcis)
      • Mleté mandle (cyperus esculentus)
      • Mogra (murraya paniculata)
      • Euphorbia (euphorbia)
      • Sladký muškátový oříšek (myristica fragrans)
      • Mýdlový ořech (sapindus mukorossi)
      • máta (mentha)
      • Nag champa (plumeria rubra)
      • Nagarmotha (Cyperus rotondus)
      • Neroli (citrus aurantium)
      • ho
      • Neem, neem olej
      • Nirgundi (vitex negundo)
      • Cizrna (cicer arietinum)
      • О
        • Oves (avena sativa)
        • okurka (cucumis sativrus)
        • indický oleandr (nerium indicum)
        • Oliva (oliva europaea)
        • Olivový olej (olea europaea)
        • Papája (carica papaya)
        • Patala (stereospermum suaveolens)
        • Patanga (Cesalpinia sappan)
        • Pačuli (pačuli z pogostemonu)
        • Dlouhý pepř (piper longum)
        • Černý pepř (piper nigrum)
        • Picrorhiza kurroa
        • Růžové plumbago (plumbago indica)
        • Slunečnice (helianthus annus)
        • Pongamia pinnata
        • Prišniparna (uraria picta)
        • Psoralea corylifolia
        • Pterocarpus marsupium
        • Punarnava (boerhavia diffusa)
        • Randia (gardenia randia)
        • Rashna (Alpinia galangal)
        • rebarbora (rheum officinale)
        • Ředkev (raphanus sativus)
        • rýže (oryza)
        • Robusta (coffea canephora)
        • Rosa centifolia
        • Rozmarýn (rosmarinus officinalis)
        • Růžový olej (olea rosae)
        • Heřmánek pravý (Chamomilla recutita)
        • Rudraksha (elaeocarpus decipiens)
        • strom Sal (shorea robusta)
        • Santalové dřevo (santalum album)
        • Sassaparilla (hemidesmus indicus)
        • Červená řepa (beta vulgaris)
        • Soymida febrifuga
        • Lékořice (hlycirrhiza glabral)
        • Borovice dlouholistá (pinus longifolia)
        • sójové boby (glycin max)
        • kruhovka (Cyperus scariosus)
        • Tmavé hrozny (Vitis vinifera)
        • Triphala
        • Trichosanthus cucumerina
        • tuberóza (Polyanthes tuberosa)
        • Tulsi (ocimum tenuiflorum)
        • Unabi (zizyphus sinensis)
        • Ф
          • Máslové fazole (vigna aconitifolia)
          • Fíkus
          • Haritaki (terminalia chebula)
          • Bavlník (gossypium indicum)
          • Henna
          • Holarrhena pubescens
          • Honemorpha macrophylla
          • Hrivera (coleus vettiveroides)
          • Čekanka
          • Čajovník (melaleuca alternifolia)
          • Černý kardamom (amomum subulatum)
          • Černý kmín (nigella sativa)
          • Shaliparna (desmodium gangeticum)
          • Shatavari (chřest racemosus)
          • Šafrán (crocus sativus)
          • Shikakai (Acacia concinna)
          • Shionaka (oroxylum indicum)
          • květní šípky (rosa majalis)
          • Eukalyptus (eukalyptus)
          • Embelia ribes
          • Я
            • jablko (pyrus malus)