Mnoho z nás má od dětství nesprávný stereotyp o ježcích. Z velké části díky pohádkám a sovětským karikaturám si někteří lidé představují ježka jako roztomilé zvířátko nesoucí na zádech jablko nebo houbu. To ale není tak úplně pravda, už jen proto, že ježci jsou většinou všežravci.

Tato zvířata jsou jedním z nejstarších savců na Zemi. Objevily se před více než 56 miliony let. Ježčí rodinka je jedinou ježčí rodinkou, která se dochovala dodnes. Kdysi byli jiní, dokonce i takoví, kteří se mohli snadno měřit silou nebo alespoň velikostí vlků.

Popis a charakteristika

Čeleď ježatých patří do řádu hmyzožravých savců. Dělí se na dvě podčeledi: praví ježci (ježci) a krysí ježci (hymnuridae). Dohromady zahrnují 24 druhů, seskupených do 10 rodů.

Zástupci rodiny žijí na zemi, i když některé druhy volně šplhají po stromech nebo plavou ve vodních plochách (to platí spíše pro krysí ježky).

Ježci jsou všežravci a živí se mimo jiné i jinými zvířaty, lze je tedy nazvat predátory. V důsledku toho jsou noční, i když existují výjimky. Samotné ježky loví i větší predátoři: vlci, lišky, fretky, sovy a další dravci.

Vzhledem k tomu, že ježci zaujímají střední pozici v přirozeném potravním řetězci, hrají důležitou roli v biocenózách:

  • Živí se škůdci, kteří jsou škodliví pro člověka a jeho ekonomické aktivity (například brouci a housenky, které parazitují na kulturních rostlinách);
  • Ničí hnízda pozemního ptactva (včetně domácího) a živí se drobnými savci;
  • Jsou mezihostiteli některých parazitů (klíšťata a blechy), a tudíž přenašeči nemocí: encefalitida, tularémie, vzteklina, salmonelóza atd.

Vzhled a struktura

Struktura a vzhled ježků se liší v závislosti na podčeledi, rodu a konkrétním druhu. Délka těla ježků může být 10 nebo 45 cm (některé gymnury této délky dosahují). Ocas může být krátký (1 cm) a velmi dlouhý (21 cm). Hmotnost od několika set gramů do 1,5 kg.

Ježci mají silnou postavu, zatímco gymnuridae jsou křehčí. U posledně jmenovaného lze krk jasně rozlišit, u ježků není pod jehličkovitým krytem vůbec vidět. U obou podčeledí je špička tlamy prodloužená a pohyblivá. To je charakteristický rys hmyzožravců.

Ježci mají dobře vyvinuté orgány zraku a sluchu a mají pětiprsté a někdy i čtyřprsté končetiny. Kůže nemá potní žlázy. Srst na obličeji je krátká, na bocích a na břiše je delší. Nejdelší je na zádech a u ježků je hlavní část přeměněna na jehličí. Vibrissae krátké.

Lebka ježků je zkrácená a široká, zatímco u gymnuridů je užší. Počet zubů od 28 do 44 kusů. Vývoj špičáků a řezáků závisí na druhu potravy a liší se druh od druhu. Páteř má krční, hrudní, bederní, sakrální a ocasní část.

Trávicí trakt je pozoruhodný svým jednokomorovým žaludkem a absencí slepého střeva. Samice mají dvourohou dělohu a 2-5 párů bradavek. U mužů je umístění varlat intraabdominální.

Podrodina ježků

Podčeleď ježků (nebo pravých ježků) spojuje ježky v obvyklém smyslu. Jedná se o pevně stavěná, malá zvířata s krátkými nohami s krátkým ocasem. Celý povrch jejich hřbetu je pokryt chlupy (jehličkami) upravenými do tvrdého stavu, promísenými pravidelnou srstí. Těsně pod kůží ježků jsou svaly, při stažení se mohou zvířata v případě nebezpečí stočit do klubíčka.

Zástupci této podčeledi jsou distribuováni v Africe, Evropě a jižní Asii. Byli přivezeni konkrétně na Nový Zéland. V Severní a Jižní Americe, Austrálii a na Madagaskaru se vůbec nevyskytují.

Rod afričtí ježci

Ježek bělobřichý

Nejběžnější druh rodu afrických ježků. Dosahuje délky 14 – 25 cm a má krátký ocas 1 – 1,6 cm.Spodní část těla je bílá, horní část je tmavě hnědá nebo černohnědá, často s černou špičkou, takže barva působí tmavě. Břicho je bělavé nebo krémové. Tlapky jsou krátké a bílé. Zadní tlapky mají čtyři prsty (žádný palec). Ocas je velmi krátký. Hlava je bledá, oblast mezi očima a nosem je černá. Uši jsou malé a kulaté. Tento druh preferuje osamělý životní styl, zatímco v přírodě nemá žádné územní vazby a nechrání své prostředí před svými příbuznými.

ČTĚTE VÍCE
Kdo jí Tradescantia?

Alžírský ježek

Žije v severní Africe (od Maroka po Libyi). Jedná se o poměrně velkého ježka, jehož délka se pohybuje od 20 do 27 centimetrů. Má krátký ocas, 1,5 až 3 cm dlouhý, dole mírně pýřitý. Většina jehlic je tmavá a hladká, mezi nimi je vidět bílá. Břicho je bělavé, někdy s tmavými skvrnami, hlava je také bílá. Uši jsou malé a kulaté. Tlapky jsou krátké a světlé barvy. Přední i zadní tlapky mají pět prstů. Tento druh je aktivní v noci a může zimovat v chladnějších oblastech. Živí se převážně hmyzem, ale také červy, plži, ovocem, vejci a stonožkami.

Jihoafrický ježek

Tato roztomilá a přátelská zvířata jsou stále oblíbenější jako domácí mazlíčci. Ve volné přírodě se jihoafričtí ježci dožívají 3 až 5 let. V Jižní Africe je používají léčitelé k odhánění zlých duchů a léčbě nemocí. Tento druh žije v oblastech s polosuchým klimatem, kde srážky klesají od 300 do 800 milimetrů za rok. Přísně se vyhýbá pouštním oblastem. Lákají ho zahrady a parky, kde najde útočiště. Zvíře žije samo. Výjimkou jsou samice se svými potomky. Aktivita je pozorována v noci a za soumraku.

Somálský ježek

Jeho délka těla je 18–25 centimetrů a jeho průměrná hmotnost je půl kilogramu. Žije na savanách, loukách a dalších otevřených plochách pokrytých travnatou vegetací. Zvíře se v případě nebezpečí schoulí do klubíčka v hustém pletenci jehličí, který ho chrání téměř před všemi predátory. Neexistují žádné spolehlivé informace o stravě a způsobu lovu somálského ježka, ale na základě toho, co je známo o stravě ostatních zástupců ježků tohoto druhu, je velmi pravděpodobné, že se živí velkým hmyzem, brouky a ptačími vejci. .

Rod eurasijští ježci

Amur ježek

Jeho tělo je velmi malé, pouze 20 cm.Jeho hmotnost se může pohybovat od 600 g do 1000 g. Toto zvíře je rozšířeno v severní části Číny, v Primorye. Vyskytuje se v lesích, nejčastěji si volí stanoviště v údolích řek pokrytých smíšenými lesy, kde je hustý podrost a tráva. Vzácně obývá horský terén, bažiny nebo otevřené oblasti. Strava těchto ježků je velmi podobná stravě ostatních zástupců tohoto druhu. Jedná se především o bezobratlé živočichy, kteří žijí v horních vrstvách půdy, někdy jsou do její stravy zahrnuty ovoce a bobule.

Východoevropský ježek

Jeho hlava a boky jsou tmavě hnědé, znatelně tmavší než krk a břicho. Na hrudi je stále nadýchaná bílá skvrna. Uši jsou krátké (méně než 3,5 cm), zaoblené. Délka těla může dosáhnout 35 cm.Váha se pohybuje od 240 do 1232 g v závislosti na ročním období. Druh se vyskytuje v široké škále krajin, od polopouští až po alpské louky, v nadmořských výškách do 1100 m nad mořem; vyhýbá se pouze hustým lesům. Tento druh je aktivní zejména v noci. Ježci využívají k odpočinku přirozené úkryty, své domovy si upravují listím, mechem, senem a větvemi. Délka hibernace závisí na klimatických podmínkách, věku a množství tukových zásob zvířete; v průměru trvá od listopadu do konce března.

obojkový ježek

Vyskytuje se hlavně v Indii a Pákistánu. Délka těla 14–17 cm, uši 3–4 cm dlouhé jsou umístěny na straně hlavy, ocas je krátký, asi 23 mm. Jehlice jsou tmavě hnědé. Jedná se o noční zvíře. Při hledání potravy urazí vzdálenost až 5 km. V některých oblastech mohou zvířata hibernovat až tři měsíce. Preferují osamělý způsob života. Jednou ročně samice porodí 1 až 4 mláďata přibližně 5 až 6 týdnů po páření. Po narození jsou ježci slepí a jejich jehly jsou měkké, úplně ztvrdnou až po 2 týdnech.

Rod stepní ježci

Dahurský ježek

Je považován za jeden z nejstarších druhů těchto savců. Pro svůj skrytý životní styl je tento druh vědci nejméně prozkoumán. Ohrožený.

ČTĚTE VÍCE
Jak poznat jahody?

Tělo dosahuje délky 25 cm, ale existují jedinci dosahující 30 cm Hmotnost dospělého zvířete je od 0,6 do 1 kg. Tělo ježka je pokryto silnými a tlustými ostny. Jehlice jsou uspořádány v řadách a jsou velké přibližně 2 cm.

Útočiště hledají na opuštěných místech pod střechou, na odlehlých místech pod kameny nebo kořeny stromů. Obvykle se samice schovávají v norách a samci jednoduše spí na zemi. Za suchého a zataženého počasí jsou ježci přes den velmi aktivní.

Čínský ježek

Jeden z druhů stepních ježků nalezených v Číně. Na hlavě nemá žádné ostny, což je charakteristický rys tohoto druhu. Tělo jehlic je čokoládově hnědé, ale jsou možné i jiné barevné varianty. Preferuje otevřená prostranství, ale někdy se vyskytuje v lesích poblíž podhůří nebo v blízkosti údolí řek. Na rozdíl od většiny druhů ježků je ježek čínský denní a shání potravu během dne. Vzhledem k izolovanosti areálu jej mnozí zoologové považují za nejméně prozkoumaný druh.

Rod Ježci dlouhoostní

Etiopský ježek

Žijí v severní Africe. Žijí sami. Jejich přirozeným prostředím je poušť a suchá step. Nacházejí se v blízkosti oáz a podél pobřeží.

Mají rádi suché pouštní klima, protože jejich tělo dobře snáší nedostatek tekutin a téměř nereaguje na teplo. Ledviny etiopského ježka odvádějí minimální množství vlhkosti a jeho poměrně velké uši pomáhají tělu regulovat teplotu.

V polovině léta, kdy se vedro stává nesnesitelným, se tento druh ukládá k zimnímu spánku. V období rozmnožování začnou samec a samice vydávat zvláštní pach, který jim pomáhá najít se na velkou vzdálenost.

Ježek tmavý (ježek lysý nebo ježek s dlouhými ostny)

Délka jeho těla dosahuje od 13,6 do 29 cm, ocasu od 1,8 do 3,8 cm. Velikost zadních končetin se pohybuje od 30 do 46 milimetrů a velikost uší vyčnívajících z jehlic kolísá od 36 do 55 milimetrů. . Nohy jsou na ježka poměrně dlouhé.

Vyskytuje se hlavně na skalnatých místech. Vede noční životní styl. Živí se převážně hmyzem. Živí se také štíry, jinými bezobratlími, malými obratlovci včetně malých hadů, vejci suchozemských ptáků a ovocem. V horských oblastech, které jsou stále pod vlivem monzunů, se zvířata mohou množit po celý rok.

indický ježek

Žije v jihovýchodní části Pákistánu a severozápadní části Indie. Poměrně malý ježek, 13–23 cm dlouhý, váží 300–600 gramů. Jeho zadní nohy jsou dlouhé 24 až 26 mm. Barva je velmi variabilní. Přední část hlavy a tlapky jsou tmavé. Jehlice 19 – 23 mm dlouhé, s drsným povrchem. Mohou být světlé (bílé nebo žluté) nebo tmavé (tmavě hnědé nebo černé). Žije v pouštích a jiných vyprahlých krajinách s písčitými půdami, polosuchými křovinami, suchými lesy a zemědělskou půdou a také v některých oblastech postižených monzuny. Jsou noční.

Podčeleď Gimnuraceae (krysí ježci)

Zástupci této podčeledi nejsou ve vzhledu vůbec podobní skutečným ježkům. Podobají se krysám, proto se jim říká krysí ježci.

Tělo gymnuridů je více protáhlé a velká hlava tvoří třetinu jeho délky. Gymnuridae nemají trny, povrch jejich těla je pokryt srstí. Délka gymnura může být až 45 cm.Jejich ocas je dlouhý s řídkými krátkými chlupy. Před nepřáteli se chrání tím, že vydávají nepříjemný cibulovo-česnekový zápach. Dobře plavou, díky čemuž si mohou zpestřit jídelníček o vodní obyvatele. Žijí především v jihovýchodní Asii.

klan Gymnura

Obyčejná gymnura

Spíš hlodavci než ježci. Nemají ostny a jejich tělo je obvykle pokryto měkkým šedohnědým nebo černým chmýřím. Jejich tlama je poměrně dlouhá, oči a uši jsou dobře vyvinuté. Žijí v hustých lesích nebo bažinách, ale někdy se vyskytují na polích a plantážích. Před predátory je chrání páchnoucí sekret vylučovaný speciálními pachovými žlázami, podobný vůni cibule nebo česneku. O rozmnožování těchto zvířat je známo poměrně málo. Potomci se rodí až dvakrát ročně.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho cínie kvetou?

Rod Malá Gymnura

Malá tělocvična

Navenek připomínají docela velké krysy. Tělo je protáhlé, končetiny krátké. Hlava je velká, oči jsou poměrně velké. Čenich je velmi protáhlý. Nejsou zde žádné ochranné jehly. Srst je hustá a jemná, tmavě hnědá se žlutavými nebo šedavými odlesky na hřbetní straně, šedavá, špinavě žlutá nebo nažloutlá na břišní části. Mohou být aktivní ve dne i v noci a uchýlit se do děr ve stromech, pod kořeny nebo do opuštěných doupat pro zvířata. Živí se hmyzem a žížalami.

Kde žijí

Zástupci ježčí rodiny se usadili na úplně jiných místech. Jejich stanoviště je široké, ale ne všudypřítomné. Žijí v suchých a vlhkých lesích, poblíž vodních ploch i daleko od nich, na mýtinách a okrajích lesů, ve stepích, v píscích pouští, ve dvoukilometrové nadmořské výšce v horách a dokonce i v lesních pásmech a parcích. Mohou žít v blízkosti lidských obydlí a obydlených oblastí. Jediné, co se jim nelíbí, jsou velmi bažinaté oblasti a husté jehličnaté lesy.

Ježci, skuteční i krysí, preferují utajený a osamělý životní styl. Usazují se v hustých hustých křovinách, pod kameny, mezi kořeny stromů. Mohou se usadit v cizích opuštěných dírách nebo kopat vlastní. Snaží se nechodit daleko od místa, které si vybrali za svůj domov. Geograficky kolonizovali ježci přibližně polovinu zemské pevniny.

Zástupci rodiny jsou běžní:

  • v Evropě, na Britských ostrovech, na jihu Skandinávie, v evropské části Ruska;
  • v severní Africe;
  • v západní Sibiři, jihovýchodní a Malé Asii;
  • na jihu Kavkazu a Kazachstánu.

Na ostrovy Nového Zélandu je přivezli ve druhé polovině 19. století osadníci z Evropy.

Jejich stanoviště nezahrnují kontinenty Severní a Jižní Ameriky, Austrálie a Antarktidy. Nenacházejí se na velkých ostrovech, jako je Grónsko a Madagaskar.

Co jedí

Ježci jsou všežravci. Vše závisí na druhu a lokalitě. Živí se různým hmyzem, červy a slimáky. Jejich strava často zahrnuje obojživelníky a plazy: čolky, žáby, ještěrky, hady.

Je pozoruhodné, že ježci mohou jíst jedovatá zvířata. Navíc jed v těch dávkách, které jsou smrtelné pro lidi a jiné živé bytosti, je pro ježka zcela neškodný. Klidně si pochutná na zmiji (nebojí se ani kousnutí) nebo puchýřovcích. Dávka jedu ale samozřejmě musí být mírná, jinak na tom budou špatně i ježci vůči němu odolní.

Ježci nepohrdnou ani ptačími vejci. V severnějších oblastech zástupci čeledi ježků dokonce loví malé savce, například myši nebo rejsky.

Je také známo, že ježci konzumují rostlinnou potravu: bobule, ovoce, semena a části rostlin. Ke krmení ježků jsou vhodné i houby a mechy. Některé druhy nepohrdnou ani mršinami jiných zvířat. Druhy, které žijí v blízkosti lidských obydlí, jedí potravinový odpad.

Ježci mohou sníst hodně na jedno posezení. Někdy je snězené množství třetinou hmotnosti samotného zvířete.

Rozmnožování jedinců

Bez ohledu na to, jak odděleně a samotářsky žijí ježci, alespoň jednou nebo dvakrát ročně v období páření se samice a samec navzájem setkají. Pohlavní zralost u ježků nastává 10-14 měsíců po narození.

Začátkem jara, po probuzení ze zimního spánku, se zvířata najdou čichem, který v běžném životě slouží k odplašení nepřátel. V důsledku krátkých bojů o samici se s ní vítězný samec spáří a zde intersexuální vztah končí.

Březost, která u podčeledí a druhů trvá různě (od 30 do 58 dnů), končí narozením slepých růžových mláďat v počtu od 1 do 9. Čím větší druh, tím méně mláďat vyprodukuje.

Samice si hnízdo pro svůj potomek předem připraví, jeho dno pokryje trávou a listím. Ježčí mláďata rychle rostou a vyvíjejí se. A protože období laktace trvá jen asi měsíc, musí brzy začít žít samostatně.

Zástupci rodiny nežijí dlouho ve svém přirozeném prostředí, od 3 do 7 let. V zajetí, s náležitou péčí a správnou výživou, se jejich délka života zvyšuje na 10 a někdy až 16 let.

ČTĚTE VÍCE
Kdy byste měli jíst jeřáb?

10 zajímavostí o ježcích – video

(pokladna otevřena do 19:00)

Ježek běloprsý
Systematika
Ruský název – Běloprsý, nebo bělobřichý, nebo východoevropský ježek
Latinské jméno – Erinaceus concolor
Anglické jméno – Východní ježek
Třída – Savci (Mammalia)
Oddělení – Insectivora
Rodina – ježci (Erinaceidae)
Stav druhů v přírodě

Je klasifikován jako druh nejméně znepokojený, mezinárodní status – IUCN (LC). V celém jeho areálu je běžný ježek běloprsý.

Pohled a osoba

O ježcích koluje mnoho mýtů. V dětských knížkách jsou ježci vyobrazeni s houbami a jablky na zádech, která si prý nosí do nory a ukládají na zimu. Mnoho lidí věří, že ježek se může schoulit do klubíčka a odkutálet se od predátora. A nejnebezpečnějším mýtem pro ježky je, že se ježci živí mlékem. Mlékem se savci živí pouze v dětství, v dospělosti ztrácejí schopnost mléko trávit. Pokud ježka ošetříte mlékem, samozřejmě ho vypije, ale to povede k těžkým zažívacím potížím, na které může ježek zemřít.

Rozšíření a stanoviště

Areál ježka běloprsého pokrývá střední a východní Evropu na jih od západní Sibiře. Severní hranice pohoří prochází regiony Belovezhskaya Pushcha, Moskva a Kirov. Na jihu se vyskytuje v Malé Asii (Turecko), na Středním východě, na severním Kavkaze, v Íránu a severním Kazachstánu. Ve středním Rusku se areály východoevropských a běžných ježků částečně překrývají, což vede ke vzniku kříženců.

Ježek běloprsý žije v nejrůznějších biotopech od polopouští až po vysokohorské louky. Potkali ho v horách ve výšce více než 1000 m nad mořem. Všude však ježci preferují okraje lesů, úkrytové pásy, okraje polí, břehy kanálů a rokle. Ježek běloprsý se nevyhýbá ani blízkosti lidí – najde se na osobním pozemku, na náměstí nebo v parku.

Внешний вид

Hlavním poznávacím znakem ježka je ostnatá skořápka na zádech. Díky silným podkožním svalům se ježek dokáže schoulit do klubíčka a je téměř nemožné ho rozmotat. Může zvednout jehlice a stát se pichlavějšími, nebo je může spustit a stát se „hladkými“.

Velikostí a tělesnými proporcemi je ježek běloprsý velmi podobný obyčejnému ježkovi, ale tmavší. Hrudník a ramena jsou téměř vždy, zvláště u mladých jedinců, pokryty bílou srstí, břicho bývá hnědé. Délka těla ježka je 23–35 cm, délka ocasu 2–4 cm, tělesná hmotnost se v závislosti na ročním období pohybuje od 600 gramů (po probuzení ze zimního spánku) do 1230 g (před zimním spánkem). Jehlice jsou světlé, s tmavým páskem v horní části, dlouhé až 35 mm, zakrývající hřbet a boky. Uši jsou krátké. Mezi samci a samicemi nejsou žádné rozdíly v barvě nebo velikosti.

Krmení a chování při krmení

Ježek je hmyzožravé zvíře, to znamená, že jeho strava zahrnuje různé druhy hmyzu: brouky, kobylky, mravence, vážky, stejně jako hlemýždi, stonožky, pavouky a housenky. Ježek dokáže chytit a sežrat myš, ještěrku, mláďata nebo vejce hnízdících ptáků na zemi a nepohrdne ani mršinami. Vzhledem k tomu, že ježci jsou málo citliví na jedy, příležitostně dobrovolně jedí žáby, ropuchy, hady, chlupaté housenky a další nepoživatelná zvířata. Bobule, houby, žaludy a další vegetace mohou také posloužit jako potrava pro ježka. Houby a jablka si ale ježek na zimu neskladuje, protože celou zimu prospí a nemá možnost se najíst.

Ježek si hromadí zásoby na zimu v podobě tuku. Během hibernace se tento tuk spotřebovává a ježek z těchto živin žije. Kromě toho by mělo být hodně tuku, protože během hibernace ježek ztratí více než třetinu své hmotnosti. Pokud do podzimu váží méně než 600 gramů, v zimě zemře.

Aktivita a sociální chování

Stejně jako ostatní ježci je ježek běloprsý aktivní v noci a den tráví v úkrytech. Ale na jaře ježci, hladoví během zimy, aktivně hledají potravu během dne. V klidném stavu ježek chodí klidně, ale když slyší zvuky potenciální kořisti, rychle běží. Aby se ježek lépe orientoval, kterým směrem běžet, dělá krátké zastávky, aby určil vzdálenost k oběti a pilně očichával. Pokud je oběť ve vzdálenosti nejvýše 20 cm, ježek provede hod. Sluch a čich ježka jsou dobře vyvinuté, ale jeho zrak není příliš dobrý.

ČTĚTE VÍCE
Jací jsou nejchytřejší ptáci?

Při setkání s „nepřítelem“ se ježek stočí do špičaté koule. Ježek se v této pozici samozřejmě nemůže odkulit od nepřítele, aby mohl uniknout, musí se postavit na nohy. Ale ježek dokáže „udržet obležení“ ve zhroucené poloze po poměrně dlouhou dobu.

Některým dravcům se stále daří ježky chytat. Výr útočí ze vzduchu, jeho let je tichý a ježek prostě nestihne zareagovat a schoulit se.

Do podzimu se ježci vykrmí, najdou nebo vyhloubí dost hlubokou jámu, vystele ji suchým listím a až do jara přezimují. Hloubka jamky je velmi důležitá, protože pokud jamka v zimě zamrzne, ježek zemře. Během hibernace se tělesná teplota ježka výrazně snižuje, srdeční frekvence klesá (ze 180 na 20–60 tepů za minutu) a dechové pohyby se objevují jednou za minutu. Jelikož v zimním spánku žije ježek pouze z tukových zásob, ztrácí až 1 % své hmotnosti. Aby tedy zvíře dobře přezimovalo, musí mít na podzim alespoň 35 g, jinak během zimního spánku uhyne. Často ježek běloprsý, stejně jako ten obyčejný, přezimuje i několik let ve stejném hnízdě.

Stejně jako ostatní druhy ježků žijí běloprsí ježci sami, svůj druh hledají až při rozmnožování.

Nepřátelé ježka běloprsého jsou toulaví psi, jezevec, orel stepní, výr, liška, vlk, moták bahenní a luňák.

Vocalization

Při zahnání do kouta a napadení vytrvalým predátorem nebo osobou ježek hlasitě funí, funí a skáče. Samci vydávají během období rozmnožování tiché, monotónní pískání.

Reprodukce a vývoj

Na jaře, když teplota vzduchu stoupá, ježci vycházejí ze zimního spánku a téměř okamžitě se začnou rozmnožovat. Samci svádějí o samice rvačky, při kterých se navzájem koušou s vytaženými brky na čele, snaží se silněji zasáhnout protivníka, hlasitě funí a funí. Vítěz kolem samice dlouho krouží, aby si získal její přízeň. Po páření se samec a samice oddělí.

Týden před porodem si samice udělá hnízdo na odlehlém místě: pod kořeny stromu, v keři, v opuštěné díře, dokonce i v hromadě dřeva. Vnitřek hnízda je vystlán suchým listím, trávou nebo větvičkami. 30–45 dní po páření rodí samice v plodišti 2–8 nahých, slepých mláďat. Jsou malí – váží jen 13–20 g. Ježci se rodí bez jehlic, jehličky vyrostou až po několika hodinách. Zpočátku jsou měkké, ale po dvou týdnech se z nich stanou opravdové trny.

Když mají miminka hlad nebo se ocitnou mimo hnízdo, tiše cvakají a prskají a také vydávají zvuky v ultrazvukovém rozsahu. Matka, která tyto zvuky slyší, nejčastěji přiběhne k tele v nesnázích a odtáhne ho zpět do hnízda. Celý měsíc matka krmí mláďata mlékem. Mladí ježci se osamostatňují v 1,5 – 2 měsících. Na podzim již váží 350–450 g. K pohlavní dospělosti dochází ve druhém roce života. Ježci se mohou množit během teplého období, ale ježek rodí mláďata pouze jednou za rok.

Životnost
Životnost ježka v přírodních podmínkách je tři roky, v zajetí – až čtyři roky.
Historie života v ZOO

Ježek běloprsý je v pavilonu Noční svět k vidění v létě, v zimě se ježci ukládají k zimnímu spánku. Tento pavilon má „převrácené“ denní hodiny: v noci je světlo, ale přes den, když do zoo přijdou návštěvníci, je téměř úplná tma, je tam tlumené modré nebo červené osvětlení. Při takovém osvětlení se zvířata cítí a chovají jako ve tmě.

Denní nabídka ježka běloprsého obsahuje maso, novorozené myši, strouhanou mrkev, slepičí vejce, tvaroh a živý hmyz.