Divoký holub hřivnáč, největší z těch, kteří žijí v Evropě.

Systematika

Ruské jméno: Holub hřivnáč nebo Vityuten

Latinské jméno – columba polumbus

Anglické jméno – dřevo holub

Třída – Ptáci (Drůbež)

Řád – Pigeonidae (columbiformes)

Čeleď – Pigeonidae (columbidae)

Rod – Skuteční holubi (columba)

Stav ochrany

Podle mezinárodního statutu je holub hřivnáč druhem, jehož existence v přírodě nevyvolává obavy. Je to běžný druh ve většině svého areálu, ale poddruh Cp azorica, který se vyskytuje na Azorských ostrovech, je uveden jako ohrožený.

Kdysi dávno holub hřivnáč obýval lesy všech velkých ostrovů, ale nyní je zachován pouze na 2 ostrovech – San Miguel a Pico. Poddruh Cpmaderensis, který kdysi obýval ostrov Madeira, byl zničen na začátku dvacátého století (do roku 1904).

Pohled a osoba

Počet holubů hřivnáčů neustále klesá v důsledku odlesňování a případně i odstřelu, neboť na tohoto holuba je povolen lov v celém jeho areálu. Maso holuba hřivnáče je velmi chutné, proto je velmi žádanou loveckou trofejí. Ve venkovských oblastech mohou hejna holubů hřivnáčů krmící se na polích způsobit značné škody. Ve volné přírodě se holubi hřivnáči chovají velmi opatrně, ale kde nejsou pronásledováni, ochotně se usazují v městských a příměstských parcích.

Rozšíření a stanoviště.


Žije v mírných zeměpisných šířkách Evropy a západní Sibiře a také v severozápadní Africe.

Usazuje se v lesích různých typů. Při severní hranici areálu hnízdí v jehličnatých lesích, převážně ve smrkových. Dále na jih obývá smíšené a listnaté lesy.

Внешний вид

Holub hřivnáč je velký holub, délka jeho těla je více než 40 cm, hmotnost – až 690 g. Barva je modrošedá, hrudník je červenošedý. Peří na krku má kovově zelený nádech a dvě bílé skvrny na každé straně krku. Bílé skvrny jsou dobře viditelné i na křídlech za letu. Zobák je žlutý, nohy karmínové.

Mladým ptákům chybí zelený lesk a bílé skvrny na krku a opeření má nahnědlý odstín.

Životní styl a společenské chování

V severních částech areálu je holub hřivnáč stěhovavým druhem, v jižních částech přisedlý, ale stěhovaví holubi hřivnáči většinou zimují na jižních hranicích svého areálu, kde se mísí s místními přisedlými ptáky.

Let holuba hřivnáče je energický, při startu ostře hvízdá křídly.

Během rozmnožování se chová tajně, schovává se v hustém listí stromů a ztichne, když se přiblíží velká zvířata nebo lidé. Při migraci jsou neméně opatrní, hejna těchto holubů se zastavují k odpočinku pouze na těžko dostupných místech.

Mimo období rozmnožování žijí holubi hřivnáči v hejnech, někdy čítajících i několik set jedinců. Hejno spolu nocuje na stejných místech.

Krmení a chování při krmení

Holub hřivnáč se živí převážně rostlinnou potravou: jsou to různá semena, včetně obilnin, trávy, žaludů, bobulí a ovoce. Na severu, v jehličnatých lesích, holubi hřivnáči požírají velké množství smrkových semen. Místy se hejna holubů hřivnáčů slétají do polí krmit, což může způsobit nějakou škodu. Obvykle se živí na zemi, sbírají spadaná semena, klují bobule, žaludy a bukvice z větví nebo keřů, a nejen je sbírají na zemi. Holubi se nedotýkají vysokých trav, ale ty nízké trhají přímo u kořene. Někdy klují housenky, slimáky a žížaly. Nasbíranou potravu nesnědí hned, ale část nechají v úrodě a stráví ji později.

ČTĚTE VÍCE
Jaké květiny jsou lichořeřišnice?

Vocalization

Hlas holuba hřivnáče je hlasité vrkání, podobné sténání, ale je slyšet pouze v období rozmnožování.

Rozmnožování a chov potomků

Hejna holubů hřivnáčů vracejících se na jaře na svá hnízdiště sestávají nejen z již vytvořených párů, ale také z jednotlivých ptáků. Krátce po příjezdu začíná proud. Svobodní samci vrkají na vysokých stromech, k nejaktivnějšímu vrkání dochází ráno. V polovině dubna jsou ve středním pásmu již holubi hřivnáči zcela rozděleni do párů. Páření v této době spočívá v tom, že samec čas od času vyletí až 15-20 m a silně mává křídly. Po dosažení nejvyššího bodu letu klouže po otevřených křídlech a po širokém kruhu se vrací k samici. Před vzletem a po přistání samec obvykle vrčí. Po dokončení páření si páry začnou stavět hnízdo. Hnízdo si může postavit pár samostatně na stromě u paty velké větve nebo na rozcestí, ale někdy holubi hřivnáči obývají stará hnízda veverek, vran a strak.

Hnízdo holuba hřivnáče je volná stavba, viditelná ze země, o poměrně velkém průměru (25-32 cm) s mělkým tácem. Jako stavební materiál se používají malé větvičky. Hnízdo může být umístěno ve výšce 1,5-2 m od země a možná téměř na vrcholu stromu.

Ve snůšce jsou 2 vejce, inkubace začíná prvním, takže mláďata v hnízdě jsou různého stáří. Oba rodiče inkubují, ale samice tráví v hnízdě mnohem více času. Oba rodiče mláďata také krmí. Nejprve je potravou sražený sekret obilí („ptačí mléko“), poté rodiče přinášejí potravu změklou v plodině. Krmení trvá od 20 do 30 a dokonce 35 dní. Poprvé po vzejití zůstávají mláďata u rodičů, kteří je ještě několik dní krmí obilím změkčeným v porostu. Brzy se mláďata oddělí od rodičů a spojí se do hejn a dospělí holubi hřivnáči začnou svou druhou snůšku; v jižních částech areálu se mohou během léta vyskytovat 3 snůšky.

Podzimní hejna holubů hřivnáčů se skládají z dospělých ptáků a mláďat ze všech odchovů, široce se toulají a postupně odlétají do zimovišť.

Životnost holubů hřivnáčů je 15-16 let.

Život v moskevské zoo

Holubi hřivnáči žijí ve stejných výbězích s bažanty v areálu Staré zoo vedle pavilonu Fauna Číny.

Strava těchto ptáků se skládá převážně z rostlinné potravy (různé obiloviny, zelenina, bobule) v množství 180-190 g a 10 g živočišné potravy (vejce, tvaroh, korýši hamarus).

Běžný v Bělorusku C.p. palumbus – Evropský holub hřivnáč.

Běžné hnízdící stěhovavé a tranzitní stěhovavé druhy. Vyskytuje se po celé republice.

Největší holub hřivnáč, přibližně jedenapůlkrát větší než holub skalní. Tělesné rysy, které jsou nejlépe vidět u létajícího ptáka, jsou dlouhý ocas, relativně krátká a široká křídla, masivní tělo a velmi malá hlava. Barva je modrošedá, přibližně stejný tón jako u holuba skalního, na hrudi je více či méně výrazný narůžovělý nádech, břicho šedé, ocas tmavě šedý s černou špičkou. Vnější kryty křídla jsou bílé, díky čemuž jsou bílé skvrny na horní části křídel létajícího ptáka jasně viditelné, téměř neviditelné u sedícího ptáka, ale jasně viditelné u létajícího holuba hřivnáče. Křídla dole jsou tmavá jako křídla klinta. Po stranách krku mají dospělí ptáci další pár bílých skvrn, kolem nichž je patrný zelený nádech (jako holub skalní); ocas se širokým tmavým apikálním pruhem. Tlapky jsou růžové, zobák rohově zbarvený, špička zobáku nažloutlá, oči světlé. Samci mají na krku o něco větší bílé skvrny a světlejší zelený odstín než samice. Mláďata se liší od dospělých jedinců v hnědých a načervenalých tónech v opeření zad, nedostatek odlivu; oči a zobák jsou hnědé, bílé skvrny na krku jsou malé.

ČTĚTE VÍCE
Proč včely jedí med?

Váha muže 345-680 g, samice 351-570 g. Délka těla (obě pohlaví) 38-45 cm, rozpětí křídel 71-80 cm. Délka těla muže 21-42 cm, křídlo 25-26 cm, ocas 17-18 cm , nártoun 3-4 cm, zobák 2-2,5 cm.Délka těla samic 25-26 cm, křídlo 25 cm, ocas 17-18 cm, nártoun 3-4 cm, zobák 2-2,5 cm.

Vrkání je slyšet od velmi časného jara do poloviny léta. Samci vrkají, když sedí v koruně stromu. Vyznačuje se demonstrativním letem s hlasitým klapáním křídel.

Přestože je pták poměrně běžný, jeho hlas popisují různí autoři různě. Podle Grichika a Burka je hlas pětislabičným vrkáním „gru-gru-gru-ru-ru“. Fedyushin a Dolbik naznačují, že tupě, truchlivě, jako by sténal, „gu-oo-oo, gu-oo-oo, oo-oo-ku-gu“. Ruští autoři přitom naznačují trochu jiné zvuky. Například Smetanin pro ptáky evropské části Ruska naznačuje, že vrkání je hlasité, chraplavé, čtyřslabičné, skládající se ze dvou dvouslabičných výkřiků „oo-hoo – hoo-hoo“. Je velmi vzácné slyšet jakékoli jiné zvuky. Ryabitsev to popisuje nejpodrobněji, ale zde je třeba mít na paměti, že popis odkazuje na holuby hřivnáče z Uralu. Podle tohoto autora je vrkání samce tiché a nudné, spočívá v opakování poměrně složité fráze: „uh-hEE-hEE-huhu. ” Zabarvením a celkovým charakterem je to velmi podobné vrkání velké holubice, ale složitější, ve frázi zazní 5 slabik, první „e“ zní jemně, poté hlasitá a rozšířená část „hEE-hEE “ následuje a poslední dvouslabičná hláska „huhu“ je opět vyslovována kratší a tišší. První fráze v písni je neúplná, 4-slabičná, bez prvního „e“, poté následují 2-3 kompletní 5-slabičné fráze. Píseň často končí stejným „e“, jako by si pták rozmyslel zpívat další frázi a zmlkl. U některých mužů je místo „e“ zvuk „ue“ a celá fráze se pak změní na 6slabičnou: „ue-hEE-hEE-huhu“. Vrkání samice je tišší a jednodušší, je slyšet zřídka, hlavně při námluvách.

Ze zimovišť přilétá zpravidla v druhé polovině března – první polovině dubna. Načasování příletu a migrace ptáků se rok od roku liší. K hromadnému příletu a migraci ptáků dochází ve třetí desítce březnových dnů. Průměrné datum příjezdu do jihozápadního Běloruska je na konci března, nejdříve 14. března; poslední je 12. dubna. Ve středním Bělorusku se načasování příletů ptáků posouvá o 6–8 dní později.

Nejtypičtějšími biotopy v době hnízdění jsou smíšené smrkové listnaté lesy, smrkové lesy, často listnaté a borolisté lesy, čisté borové lesy, zejména v jižních a jihozápadních oblastech, ale i zde jsou zachovalé plochy smrkových lesů. Při hnízdění není nutné mít velké lesní plochy – pták se ochotně usadí na lesních ostrovech mezi otevřenými prostranstvími. Upřednostňuje vysokokmenné plochy vzrostlého lesa, ale usazuje se i v mladých lesích, v lužních malých lesích (převážně s příměsí smrku, dále v olšových houštinách). V současné době se zdá, že maximální hnízdní hustota holubů hřivnáčů je v lužních doubravách a olších černých. Vyskytuje se i v malých křovinových lesích, podél ochranných lesních pásů podél cest, dále v zahradách, parcích a (v posledních desetiletích) na náměstích měst. V 21. století v mnoha osadách se stal běžným ptákem.

ČTĚTE VÍCE
Co se dá zalévat gumou?

Přestože zmínka o hnízdění holubů hřivnáčů v hranicích běloruských měst pochází již ze 1970. let 2012. století, k aktivnímu osidlování městských částí holuby došlo koncem 2015. a začátkem XNUMX. století, což se časově shodovalo se znatelným nárůstem počtu tohoto druhu v přirozeném prostředí. Analýza získaných dat však ukazuje, že rozvoj měst Běloruska holuby hřivnáči byl možný díky expanzi ptáků z již vytvořených synurbizovaných populací z území Polska. V letech XNUMX–XNUMX Bylo zjištěno, že holub hřivnáč hnízdí mezi budovami téměř všech měst regionu Brest a Grodno a v některých z nich s poměrně vysokou hustotou, charakteristickou pro jednotlivá evropská města, kde se synurbizované populace tohoto druhu vytvořily poměrně dávno. . Ve středním Bělorusku je největší synurbizované seskupení tohoto druhu soustředěno v Minsku, na východ od kterého bylo zaznamenáno jen několik pravidelně hnízdících párů (Smoleviči, Zhodino, Borisov).

Na samém východě Běloruska (Mogilev a Gomel) je holub hřivnáč znám z ojedinělých a nepravidelných případů hnízdění v některých velkých stromových plantážích (parcích), které se svými vlastnostmi blíží přírodním biotopům. Tyto izolované skutečnosti hnízdění holubů hřivnáčů jsou s největší pravděpodobností náhodným průnikem ptáků do měst z přirozených biotopů. V posledních letech navíc holub hřivnáč dokáže osídlit převážně velká města a prakticky se nevyskytuje v malých městech, kde se vyskytuje především na jejich periferii nebo v parcích, které jsou velmi podobné přirozenému prostředí tohoto druhu.

V Bělorusku se nyní vytvořily synurbizované skupiny holubů hřivnáčů a moderní východní hranice jejich rozšíření vede podél linie Grodno–Lida–Minsk–Borisov–Baranoviči–Žitkoviči–Stolin. Zvláštnosti prostorového rozložení a selektivity v osídlení městských komunit lze vysvětlit tím, že na kolonizaci měst se podílejí jedinci ze „západních“ synurbizovaných populací. Neuplynulo více než 20 let od objevení se prvních hnízdících ptáků v městské oblasti Brestu a vytvoření synurbizovaných skupin v Minsku, což naznačuje vysokou míru šíření městských skupin holubů hřivnáčů, srovnatelných s tou v západní a střední oblasti Polska.

Začínají se rozmnožovat 14–18 dní po příjezdu. K tomu dochází ve třetích deseti dnech dubna – první polovině května. V této době se ptáci rozpadají do párů, obsazují hnízdiště, pářící se lety s mávajícími křídly a intenzivně vrkají. Vrčení je daleko slyšitelné. Je slyšet obzvláště dobře brzy ráno a hodinu před západem slunce. Vrkání nastává v květnu až červenci, s mírným poklesem intenzity v druhé polovině června, poté se obnoví v červenci, i když s menší silou. Holubi hřivnáči hnízdí v osamocených párech, ale na místech s vysokými počty vzdálenost hnízd někdy nepřesahuje 20-40m.

Ptáci si během 4–5 dnů staví hnízda, která umisťují na stromy, často na smrky, někde preferují borovice. Mnohem méně často hnízdí na olších, břízách, planých jabloních a dalších listnatých stromech. Hnízdo si staví ve výšce v průměru 5 m (2-8), ojediněle 10-12 m nebo výjimečně ne více než 1 m. Bývá umístěno na vodorovných větvích, poněkud vzdálených od kmene ( ve vzdálenosti 0,5-1 m), méně často v blízkosti samotného kmene.

ČTĚTE VÍCE
Jaké kameny se bojí vody?

Hnízdo holuba hřivnáče je primitivní, volná stavba typická pro holuby, poměrně malých rozměrů. Často prosvítá. Podnos je tak mělký, že někdy, když vyděšený pták prudce vzlétne, vejce vypadne z hnízda. Holub hřivnáč občas využívá jako základ hnízda stará stavení ze strak, veverek a své vlastní. V takových případech je hnízdo masivnější. Stavební materiál je obvykle homogenní. Mohou sloužit jako tenké větve břízy, smrku, olše a borovice. Výška hnízda 5-22 cm, průměr 22-35 cm; hloubka podnosu 3-8 cm, průměr 10-14 cm.

Plná snůška obsahuje téměř vždy 2 vejce, velmi zřídka 3 nebo 1. Skořápka je čistě bílá, v některých případech není tak hladká a lesklá jako u jiných druhů holubů a na světle nažloutlá. Hmotnost vejce 19 g, délka 41 mm (38-44 mm), průměr 30 mm (28-32 mm).

Vejce snáší někdy již koncem dubna, ale častěji v první polovině května, u některých párů – ve druhé. Za rok mohou být dvě mláďata; druhé snůšky se objevují v červenci a některé páry mohou mít třetí rozmnožovací cykly. Inkubace začíná snesením prvního vajíčka a trvá 15–18 dní. Obvykle se ho účastní samice, méně často samec. Vejce nebo mláďata lze nalézt v hnízdech od začátku dubna do začátku srpna.

U hnízd jsou opatrní, zřídka k nim přilétají i v době krmení mláďat. Mláďata první snůšky se objevují ve třetích deseti dnech května – června, druhé snůšky – v červenci – první polovině srpna. Přibližně polovina samic se účastní chovu podruhé. Vývoj kuřat je přibližně stejný jako u holuba skalního; Ve věku asi 20-25 dnů začínají létat mláďata holubů hřivnáčů.

V inkubační době byla opakovaně zaznamenána hejna holubů hřivnáčů (až 15 jedinců). Tvoří je samci ze sousedních oblastí, kteří se pravidelně shromažďují a odlétají se krmit. Ptáci odlétají z krmných míst jeden po druhém.

Již v druhé polovině července se přílety prvního snůšky a dospělci sdružují do hejn, která čítají až 120 jedinců. Mláďata z druhého odchovu se spolu s rodiči sdružují v srpnu do hejn. Hejna holubů, kteří se široce potulují při hledání potravy, často společně s škeblemi a hrdličkami. Jsou soustředěny v blízkosti polí s obilnými plodinami (pšenice, žito, ječmen atd.). Po krmení pravidelně odpočívají na elektrickém vedení. Při absenci elektrického vedení odpočívají holubi hřivnáči na jednotlivých stromech, v ostrovních lesích nebo na okrajích lesů sousedících s krmnými stanicemi.

Odlety a migrace začínají v druhé polovině září a pokračují po celý říjen. Jedinci i hejna se zaznamenávali do poloviny listopadu. Holubi hřivnáči migrují v hejnech složených z několika desítek (30–80) a stovek (až 400) jedinců.

Sledování dynamiky stavů holubů hřivnáčů v regionu Brest. v letním období byla provedena v letech 1992–2019. ve třech ekosystémech: 1) borový les listnatý (lesnictví Tomashovskoye), 2) vesnice Tomashovka a její okolí (okres Brest), 3) vesnice Tyukhinichi – rekreační vesnice „Lesnyanka“ (okres Brest). Počet hnízdících párů v listnatém boru se v průběhu let studie pohyboval v rozmezí 3–10 párů/km², trendem je nárůst počtu. V obci Tomashovka a jejím okolí na přelomu 3. – 17. století. Hustota hnízdících párů byla 2008–15 párů/km², od roku 17 se zvýšila na 1992–2019 párů/km². Ve vesnici Tyukhinichi a dacha osadě „Lesnyanka“ byla v letech 5–14 hustota chovných párů holubů hřivnáčů. kolísalo mezi XNUMX–XNUMX páry/km² s tendencí k mírnému nárůstu.

ČTĚTE VÍCE
Proč je divoký rozmarýn jedovatý?

Strava holubů je založena na semenech kulturních a divokých trav. Po sklizni ptáci nadále navštěvují pole a sbírají mršinu. Je schopen nejen sbírat semena a plody ze země, ale také je trhat z větví. Lesní a lesní skupiny ptáků jedí rybíz, borůvky a brusinky, jeřabiny, šípky atd.

Holub hřivnáč je považován za loveckého ptáka, jeho maso má dobrou chuť, ale běloruští lovci ho loví jen zřídka, většinou spolu s jinými druhy zvěře. V posledních dvou desetiletích je však lov holubů hřivnáčů populárnější díky nárůstu jeho stavů.

Podle zprávy ministerstva lesního hospodářství bylo k 1. lednu 2020 v Bělorusku během roku zabito 3247 holubů hřivnáčů.

V roce 2021 bylo podle ministerstva lesního hospodářství zabito 305 holubů hřivnáčů v jarní sezóně a 3718 XNUMX holubů hřivnáčů bylo utraceno v sezóně léto-podzim.

Počet holubů hřivnáčů v Bělorusku se odhaduje na 140–160 tisíc chovných párů. Trendy v číslech jsou mírné zvýšení.

Maximální registrovaný věk v Evropě je 17 let 8 měsíců.

1. Grichik V.V., Burko L.D. „Svět zvířat Běloruska. Obratlovci: učebnice. manuál” Minsk, 2013. – 399 s.

2. Nikiforov M.E., Yaminsky B.V., Shklyarov L.P. „Birds of Belarus: A Guide to Nest and eggs“ Minsk, 1989. – 479 s.

3. Gaiduk V. E., Abramova I. V. „Ekologie ptactva na jihozápadě Běloruska. Non-passeriformes: monografie.“ Brest, 2009. – 300 s.

4. Fedyushin A.V., Dolbik M.S. „Birds of Belarus“. Minsk, 1967. – 521 s.

5. Sahvon V. V. „Synurbizace holuba hřivnáče (Columba palumbus) v Bělorusku“ / Zoologická čtení – 2017: Sborník článků Mezinárodní vědecké a praktické konference. Grodno, 2017, s. 197-198.

6. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

7. Ministerstvo lesnictví Běloruské republiky „Zpráva o hospodaření myslivosti za rok 2019“ Minsk, 2020. – 6:XNUMX

8. Smetanin I. S. „Holub hřivnáč neboli Vityuten“ / Kalyakin M. V. (obecné vyd.) Kompletní průvodce po ptácích evropské části Ruska. Část II. Moskva, 2014. s. 216-218.

9. Rjabitsev V.K. „Rybinec“ / Ptáci Uralu, Uralu a západní Sibiře: Referenční příručka. — 3. vyd., rev. a doplňkové Jekatěrinburg, 2008. s. 306-307.

10. Abramova I.V. „Monitoring holuba hřivnáče v jihozápadním a středním Bělorusku“ / Ornitologický výzkum v zemích severní Eurasie: abstrakty XV International. ornitolog. conf. Severní Eurasie, věnovaná památce akademika. M. A. Menzbir (165. výročí narození a 85. výročí úmrtí). Minsk, 2020. s. 28-29.

11. Ministerstvo lesnictví Běloruské republiky „Zpráva o hospodaření myslivosti za rok 2021.“ Minsk, 2022. – 6:XNUMX