Studené jamalské zimy jsou pro bílé koroptve těžkým obdobím. Přestože jsou tito ptáci zvyklí na drsné podmínky Dálného severu a v tundře se cítí skvěle, začínají se „schovávat“ při teplotách pod 40 stupňů. Aby se zahřáli a získali jídlo, ptáci se „noří“ do závějí, kde nacházejí kořeny rostlin a čekají na silný vítr.

Koroptev bílá je ozdobou jamalské tundry. Má chráněný status, protože počet těchto ptáků se v druhé polovině dvacátého století snížil. Dříve se pokoušeli chovat ptáky v zajetí, ale zjistilo se, že ve výbězích přežívají mnohem hůře než ostatní tetřevi.

Koroptev bílá obývá tundru a tajgu, vybírá si mírně vlhké půdy. Preferuje okraje, otevřené plochy nebo houštiny keřů a v lesích – rašeliniště porostlá nízkými rostlinami.

Je malé velikosti, může vážit od 400 do 700 g, samice bývají o něco menší. Navzdory svému názvu závisí barva ptáka na ročním období. Jeho sněhově bílé opeření se objevuje blíže k zimě, ale i tak zůstává několik černých vnějších ocasních per.

Koroptev má krátké končetiny, na kterých jsou 4 prsty s drápy, které jsou nezbytné pro přežití ptáků. Jejich drápy jim pomáhají udržovat rovnováhu, pokud fouká silný vítr a pomáhají jim kopat díry.

Je denní a v noci se schovává v křoví. V zimě spí zahrabaný ve sněhu. Koroptev bílá létá špatně, na krátké vzdálenosti a jejím hlavním způsobem pohybu je běh.

Hlavní potravou koroptve bílé jsou listy a bobule borůvek, plody borůvek, výhonky, listy a bobule borůvek, dále divoký rozmarýn, brusinky, medvědice a brusinky. Neodmítají ani živočišnou potravu: mravence a další bezobratlé. Toto krmivo je nezbytné pro kuřata v období růstu.

Aby našli zbytky bobulí a semen, ptáci dělají díry ve sněhu a schovávají se v nich před predátory. Tělesná teplota koroptve je 45 °C a stejná zůstává i ve velkých mrazech. Drsné zimy naučily tyto ptáky schovávat se ve sněhových závějích, kopat si chodby, aby se skryli před predátory a našli potravu.

Koroptve bílé žijí v hejnech 5-15 ptáků, pro sezónní migrace se mohou shromáždit ve velkých „rodinách“ až 300 jedinců. A pouze v období rozmnožování se rozdělily do párů.

ČTĚTE VÍCE
Jak se sklízí čirok?

Zajímavá fakta

Koroptev bílá je dokonale přizpůsobena chladnému podnebí severu. Jeho tlapky jsou opeřené a jeho nozdry jsou také chráněny malými pírky, které pomáhají ohřívat vzduch, který vdechuje. Cítí se skvěle i při -50°C. Aby nezmrzly, mohou si načechrat peří a stát se jako bílé koule. Ve svých zasněžených komnatách se mohou schovat asi 2 dny v kuse. Obvykle v zimě mají následující rozvrh: odpočinek na sněhu až 18 hodin, krmení pěšky – 3-4 hodiny a odpočinek na sněhu během dne – 2-3 hodiny. To pomáhá šetřit sílu a energii.

Když se objeví nepřítel, koroptve nespěchají s odletem, ale místo toho upadnou do strnulosti. To jim často zachrání život, protože zmrzlého ptáka je na povrchu sněhu nebo země téměř nemožné postřehnout, zcela s ním splyne. Jakmile hrozba pomine, dostane se k rozumu.

Koroptev bílá drží rekord v počtu snesených vajec. Jejich počet dosahuje 20. Jsou světle okrové barvy, pokryté hnědými skvrnami různé velikosti, ale nově nakladená vejce mají sytě červenou barvu, která postupně jakoby bledne a skvrny tmavnou. Počet nakladených vajíček závisí na tom, zda samice na jaře dobře žrala. Ale 20 je největší počet, obvykle jejich počet nepřesahuje 8-12 vajec.

Koroptev létá celkem rychle a dokáže snadno vzlétnout ze země a nabrat výšku. Při letu se většinou drží ve výšce 100 m, bez přistání urazí 100 km.

Jedním z hlavních důvodů poklesu počtu bílých koroptví je vysychání bažin a požáry, které ničí jejich stanoviště. Kromě toho byli ptáci již dlouhou dobu loveni. Maso ptarmiganů bylo považováno za velmi chutné a dokonce i v předrevolučním Rusku byli tito ptáci hromadně stříleni. Nyní má populace bílých koroptví v Rusku chráněný status, ale nezpůsobuje obavy.