Mnoho zástupců zvířecího světa žijících na naší planetě je tak jedinečných, že se prostě divíte, jak rozmanitá je divoká zvěř. Je velmi důležité, aby člověk zacházel s těmito jedinečnými živými tvory opatrně. Jerboas jsou právě taková jedinečná zvířata, která se objevila na Zemi asi před 30 miliony let, zatímco předci moderních jerboas se usadili v Asii asi před 8 miliony let. Poté se jerboas objevily v rozsáhlých oblastech, včetně severních oblastí Afriky a Evropy. Bohužel evropské jerboy vyhynuly.

Jerboas: popis

Tato malá zvířata jsou spíše jako myši, zejména proto, že také představují oddělení hlodavců. V přírodě existuje asi padesát druhů. Mezi takovým množstvím jsou nejběžnější jerboi afričtí, jerboi velcí, jerboi s pěti prsty, jerboi vačnatci a další.

Jerboa – zajímavá fakta

Внешний вид

Svým vzhledem se jerboa více podobají myším nebo malým klokanům. Hlava tohoto zvířete je poměrně velká, ale nemá téměř žádný krk. Oči jsou také poměrně velké a tlama je zaoblená a mírně zploštělá. Jerboas potřebují velké oči, aby dobře viděli ve tmě. Vibrissae jsou dlouhé a vějířovitého tvaru. Uši, i když jsou dlouhé, nevypadají velké. Špičky uší mají výrazné zaoblení. Pomáhají nejen zvířeti zachytit různé zvuky, ale také se podílejí na procesu termoregulace. Navíc srst na uších není tak hustá.

Údaje o váze a velikosti jsou následující:

  • Tělo má délku 4 až 26 centimetrů.
  • Délka ocasu je 6-28 centimetrů.
  • Zvířata váží od 10 do 300 gramů.

Zvíře má krátké tělo. Končetiny jsou různě dlouhé a zadní jsou mnohem delší než přední, což zvířeti umožňuje rychlý běh. Přední končetiny jsou krátké a vyzbrojené ostrými drápy, což umožňuje jerboovi kopat si díry. Kromě toho pomocí předních končetin zvíře drží potravu. Tělo je pokryto jemnou a hustou srstí, jejíž hlavní barva je charakterizována jako monofonní, přičemž leží v rozmezí od pískové po hnědou. U některých jedinců je břicho zbarveno do světlejších barev.

Zajímavé vědět! Jerboas může hromadit tuk ve svých ocasech. Mohou ho potřebovat během hibernace nebo v obdobích, kdy musí hladovět.

Na špičce ocasu je plochý kartáč tvořený dlouhými chlupy. Při pohybu zvíře používá svůj ocas jako kormidlo. Mnoho vlastností zvířete závisí na podmínkách přirozeného prostředí a také na odrůdě.

ČTĚTE VÍCE
Kdo vynalezl bodlák?

Charakter a životní styl

Jerboas preferuje být noční, zatímco svou díru opouští pouze hodinu po západu slunce, což naznačuje jeho velkou opatrnost. Najít jídlo trvá většinu noci. Při hledání potravy zvířata opouštějí díru na vzdálenost až 5 km, přičemž se vracejí do svých úkrytů přesně hodinu před východem slunce. Taková přesnost zachraňuje životy jerboas. Pro spravedlnost je třeba poznamenat, že existují druhy, které naopak projevují svou aktivitu ve dne a odpočívají v noci.

Staví si pro sebe v podstatě jen letní typ obydlí. V jámě může být několik místností, jejichž dno je pokryto suchou trávou. Jejich obydlí je zpravidla vybaveno „zadními dveřmi“, aby v případě nebezpečí nezůstali uvězněni.

S nástupem zimy se tato zvířata ukládají k zimnímu spánku, ve kterém mohou zůstat až šest měsíců. Hibernační díra je nejhlubší ve srovnání se zbytkem tunelů. Taková místnost může být umístěna v hloubce až 2 a půl metru. Jsou druhy, které si zásoby na zimu ukládají do podzemních spíží a některé druhy ukládají zásoby ve formě tuku.

Je důležité vědět! Jerboy projevují velkou pozornost při stavbě nor, kterých může být několik, s jasným účelem: nora může být letní i zimní, trvalá i dočasná, jako obyčejná odpočinková nora a nora pro narození potomků .

Jerboas jsou považováni za skutečné stavitele, kteří zajišťují doslova všechno. Pokud je díra trvalá, pak je docela dlouhá a její vchod je posetý hliněnou hrudkou.

Tento otvor má odbočku, která vede do obývacího pokoje. Spodní část této místnosti je pokryta trávou a místo pod „lůžkem“ je také pokryto vlnou, mechem a peřím. Jinými slovy, jerboas používají zcela jiné materiály, které najdou na povrchu země. Z obývacího pokoje vede několik dalších nedokončených chodeb na povrch, který lze nazvat „černým“, protože slouží k naléhavé evakuaci.

Některé druhy jerboas si nestaví nory pro sebe, ale raději žijí v těch hotových, které vyhrabali sysli. Jerboas vedou samotářský způsob života, zatímco se svými příbuznými jsou v kontaktu pouze v období páření. Příroda se tak postarala o přežití těchto zvířat.

I když opět existují odrůdy, které žijí ve skupinách. Jejich přežití závisí na vyvinutém komunikačním systému a také na koordinovaném jednání jednotlivých jedinců. Přežití závisí také na tom, jak aktivně se každý jedinec chová, takže pomalejší nebo nepozornější umírají. Zpravidla těm chytřejším a nezranitelnějším se daří předávat své geny dalším generacím.

ČTĚTE VÍCE
Proč jedí kešu?

Jak dlouho žijí jerboas

Ve volné přírodě žijí jerboi v průměru asi 3 roky. Délku života těchto zvířat výrazně ovlivňují různé nemoci, řada přírodních faktorů, ale i přítomnost predátorů. Pokud jerboas chováte v zajetí, mohou žít mnohem déle.

Kde žijí

Jerboy jsou velmi široce zastoupeny v různých biotopech naší Planety, takže je možné se s nimi setkat téměř na všech kontinentech v různých stanovištních podmínkách. Tato zvířata se vyskytují ve stepích, pouštích a polopouštích, a to jak na africkém, tak i euroasijském kontinentu.

Navzdory tomu není problematické setkat se s těmito zvířaty v lesostepních podmínkách, stejně jako v horských oblastech, zatímco existují poddruhy, které žijí v nadmořských výškách až 2 tisíce metrů nad mořem.

Co jí

Jerboa potřebuje denně sníst až 60 gramů potravy, kterou představují semena a kořeny rostlin, které zvířata extrahují ze země.

Pokud je to možné, mohou jíst larvy hmyzu, ovoce, zeleninu a obilná zrna. Kupodivu jerboas prakticky nepijí vodu, protože vlhkost, která vstupuje s jídlem, je pro jejich tělo dostatečná.

Важный момент! Ocas jerboa je jakýmsi ukazatelem tučnosti a zdraví obecně. Kulatý ocas naznačuje, že zvíře pravidelně a dobře jí a nic neohrožuje jeho zdraví. Tenký ocas, kdy jsou viditelné i obratle, naznačuje, že toto zvíře má zdravotní problémy a případně na pozadí nedostatku potravy.

Základem stravy jsou semena a kořeny různých rostlin. Pro jerboa není problematické vykopat jakoukoli rostlinu a zanechat díru. Tato zvířata často cestují až 10 km za noc při hledání potravy.

Tato zvířata zaujímají své místo v ekosystému naší planety a mají vážný dopad na půdu a také na vegetaci jejich různých stanovišť. Kromě toho jsou tato zvířata zařazena do potravního řetězce různých predátorů. Navzdory tomu jsou jerboy přenašeči nemocí, které jsou pro člověka velmi nebezpečné.

Přírodní nepřátelé

Tato zvířata mají přirozených nepřátel víc než dost. Téměř všichni predátoři žijící na stejném území s těmito zvířaty neodmítnou mít jerboa k snídani, obědu a večeři.

Rozmnožování a potomci

Již ve věku 6-7 měsíců jsou tato zvířata schopna reprodukovat svůj vlastní druh. Pokud se jim podaří dožít tohoto období, začnou se množit hned první jaro nebo léto. Po oplodnění nese samice své potomky asi 1 měsíc. Za 1 rok může samice zabřeznout 2-3x. Narodit se může 3 až 8 miminek. Samice rodí v samostatné, speciálně vybavené noře. Výslední potomci jsou naprosto bezbranní: mláďata jsou nahá a slepá a svým vzhledem připomínají krysy.

ČTĚTE VÍCE
Co je to cross person?

Když miminka začnou vážit asi 200 gramů, spustí se přirozený mechanismus porodu. Alespoň si to myslí odborníci.

Do 3 měsíců života samice své potomky všemožně chrání a chrání, poté se však stává značně agresivním. Takže děti začínají chápat, že je čas opustit hnízdo svých rodičů.

Stav populace a druhů

Vzhledem k tomu, že existuje mnoho poddruhů a také vzhledem k tomu, že proces chovu je stabilní, můžeme říci, že jerboy nic neohrožuje a jejich celkový počet je na optimální úrovni. Navzdory tomu existují poddruhy, které jsou na pokraji vyhynutí.

Je důležité vědět! V Austrálii žije vačnatec jerboa, který je považován za ohrožený druh. Proto je v posledních letech počet těchto zvířat na kritické úrovni.

Tato zvířata, stejně jako všechny živé věci na naší planetě, si zaslouží pozornost a úctu.

Konečně,

Jerboas jsou zvířata, která hrají velmi důležitou roli při zajišťování ekologické rovnováhy naší planety. Kromě toho, že svou životně důležitou činností významně ovlivňují půdu, což je velmi důležité v podmínkách lesostepí, stepí a polopouští, mají významný vliv na vegetaci a omezují její nekontrolovaný růst. Kromě toho jerboas poskytují životní proces mnoha dalším obyvatelům divoké zvěře a jsou pro ně jako předmět obživy. Existuje obrovské množství takových dravých zvířat, dravých ptáků a plazů. Pokud jde o samotné jerboas, jejich plodnost je na poměrně vysoké úrovni, což poskytuje zvířatům vysokou míru přežití.

Poměrně optimistický je fakt, že lidé ještě nezačali aktivně osidlovat území stepí, polopouští a pouští, takže jerboy se nemají čeho bát.