Vzhled a chování. Kachna je středně velká, podobná menší kopii kachny divoké, ale poněkud ladnější. Délka těla 46–56 cm, rozpětí křídel 78–90 cm, hmotnost samce 900–1 000 g, samice 800–900 g.

popis. Zrcadlo bez kovového lesku z bílých a černých polí; Před zrcadlem mají samci skvrnu kaštanového peří. U kačerů jsou bílá pole výrazně větší a jasnější než u samic, u mladých samic jsou užší než u dospělých jedinců. Drake v pářících se peří, na rozdíl od kačerů jiných fušujících kachen, jsou zcela pokryty šedým pruhovaným vzorem. Hlava má světle béžový nádech, spodní část ocasu a záď jsou černé. Třetihorní letky v létě vyblednou do běla. Zobák samců v chovném opeření je černý, v létě zmatní a zbarvení se podobá samic. Nohy jsou žluté s tmavšími blány. V letním opeření jsou samci světlejší než samice, peří lopatky nemají znatelné okraje a na hrudi je častá drobná příčná kresba. Na bocích jsou velké široké příčné skvrny, ne V-tvarovaný vzor, ​​jako u žen. Hlava bez výrazných podélných tmavých pruhů.

Předpokládá se, že roční samec si na zádech zachovává určitý počet hnědých peří. Zbarvení samic a mláďat je podobné jako u kachny divoké, od níž je odlišuje užší, úhlednější zobák s jemným přechodem z hnědé barvy jeho středních do žlutých tónů po stranách. Na zobáku nejsou žádné nepravidelně tvarované hnědé skvrny. Samice mají stejně jako kachna divoká nejširší a nejjasnější světlé okraje na lopatkovém peří, u samců nejsou tyto okraje téměř výrazné. Znaky na hrudi a bocích mladých ptáků jsou menší a častější než u dospělých ptáků, zobák je matnější, světlé okraje na lopatkách jsou kontrastnější než u samců v letním peří, ale užší než u samic . Břicho není čistě bílé, jako u dospělých ptáků, ale s rozmazanými šedými pruhy.

Létající pták má tmavý pruh, světlé břicho a světlá spodní křídla viditelná na hrudi níže. Obecně platí, že mláďata vypadají tmavší než samice. Vzor zrcátka u mladých samců je podobný jako u dospělých samců, ale poněkud slabší. Chlupatá kuřata jsou žlutavě béžová, jako ostatní kachny, s tenkým tmavým pruhem přes oko a tmavou skvrnou pod ním.

Hlas. Hlas kačera v období páření je zvonivý „býk“, hlasitější a delší než hlas lopaty; při páření je často vydáván v dlouhých sériích. Kvákání samice je podobné hlasu kachny divoké, ale má o něco vyšší barvu a není tak dunivý.

Distribuce, stav. Plemena v Eurasii a Severní Americe. Ještě relativně nedávno žil téměř výhradně v pásmu jižních stepí a polopouští, v průběhu 20. století se však výrazně přesunul na sever k pobřeží Finského zálivu, Ladogy a Rybinské přehrady. V jižní části areálu je početný. Ve většině oblastí středoevropského Ruska je vzácný a obvykle se vyskytuje ve znatelném množství pouze v jednotlivých místních oblastech. Zimoviště ptáků hnízdících v Rusku jsou v Evropě, severní Africe a jižní Asii.

ČTĚTE VÍCE
Jaké ovoce má rajče?

Život. Ve středním pásmu se objevuje obvykle koncem dubna a začíná hnízdit v druhé polovině května nebo začátkem června. Preferuje velké vodní plochy s rozsáhlými polozatopenými rákosovými podpěrami a otevřenými břehy lučního typu. Hnízdí většinou u rybníka nebo na ostrůvcích v husté vysoké trávě, vyhýbá se křovím a lesním plochám.

Snůšku tvoří 9–11 bílých vajec se světlým žlutohnědým povlakem. Častěji než jiné kachny říční kladou vajíčka do hnízd jiných – jak jedinců vlastního druhu, tak kachny potápivé hnízdící poblíž. Inkubace trvá 24–25 dní. V místech, kde je početný, je často pozorováno spojení více odchovů do jednoho pod ochranou dvou až tří samic.

Živí se rostlinnou stravou. Přelínající samci se obvykle zdržují v malých skupinách ve shlucích kačerů jiných druhů kachen. Na hnízdištích v lesním pásmu se vyskytuje do konce září, při migracích ve středním Rusku nevytváří velké seskupení.

Šedá kachna (Anas strepera)

Na severu a ve středním Bělorusku je vzácný, na jihu častější, ale nepočetný hnízdící, stěhovavý a tranzitně migrující pták. V malém množství se vyskytuje v nivách řek Pripjať a Jaselda a na jezerech Pripjatského Polesí. V republice se kachna popelavá vyskytuje pravidelně na jarních a podzimních tahech, početnost druhu na hnízdištích je nízká, občas zimuje. Severní hranice jeho rozšíření prochází územím Běloruska.

Středně velká kachna, menší než kachna divoká, ale větší než čírka. Vypadá jako menší kopie kachny divoké, ale je poněkud elegantnější. Obecná barva je šedá. Drake v pářících se peří, na rozdíl od kačerů jiných fušujících kachen, jsou zcela pokryty šedým pruhovaným vzorem. V chovném opeření jsou samčí hlava a krk světle šedé s malými skvrnami a temeno hlavy je tmavě hnědé. Zadní strana krku a boky těla jsou šedé s černým pruhovaným vzorem na peří. Zadní strana je šedohnědá. Bedra, záď a podocasní pokrývky jsou sametově černé. Hrudník a horní část hrudi jsou tmavě šedé se šupinatými vlnkami. Boky s příčnými černými vlnitými pruhy. Spodní část hrudníku je bílá se slabým příčným pruhováním, břicho je bělavé. Primární jsou šedá, sekundární, první čtyři pera jsou popelavě šedá, střední pera jsou bílá, zadní pera jsou šedá. Axilární bílá. Z dálky je zrcadlo dvoubarevné: zadní strana je napůl zářivě bílá (což je velmi znatelné), přední strana je tlustá černá. Při bližším zkoumání je však zřejmé, že zrcadlo je tříbarevné: zespodu šedohnědé, nahoře pak sametově černobílé. Obě verze zrcadla jsou uvedeny proto, aby nedocházelo k záměně – kdy některé zdroje označují dvoubarevné zrcadlo, jiné tříbarevné. Menší kryty křídel jsou hnědošedé, kryty středních křídel jsou zrzavé a kryty velkých křídel jsou sametově černé. Řídítka jsou šedá s bílými vrchy. V letním opeření jsou samci světlejší než samice, peří lopatky nemají znatelné okraje a na hrudi je častá drobná příčná kresba. Po stranách jsou velké široké příčné skvrny a ne vzor ve tvaru V, jako u samic. Hlava bez výrazných podélných tmavých pruhů. Zobák je břidlicově šedý, téměř černý, v létě vybledne a zbarví se podobně jako u samic. Tlapky jsou oranžově žluté s tmavými blány. Duha je světle šedá.

ČTĚTE VÍCE
Kde se skladuje kořenová zelenina?

Barva samice je jednobarevná. Hřbet je tmavě hnědý se světlými příčnými pruhy a rezavými okraji na peří. Břicho je šedé s velkými podélnými tmavými pruhy. Hrudník a boky s rezavým povlakem a stejnými podélnými tmavými skvrnami. Barva křídel je stejná jako u samců, ale bez hnědé a kaštanové barvy. Od ostatních kachen se liší svým bílým zrcadlem, které je dobře viditelné u létajícího ptáka. U mladých samic (první jaro) je bílá část areoletu úzká, lze ji z dálky přehlédnout. Zobák je podél hřebene hnědočerný se žlutooranžovými okraji u úst a černými tečkami podél okrajů dolní čelisti a někdy i dolní čelisti. Tlapky špinavě oranžové s tmavými sítěmi. Duhovka je světle šedá.

Mláďata jsou ženského zbarvení, ale zespodu pestřejší a nahoře tmavší. Břicho není čistě bílé, jako u dospělých ptáků, ale s rozmazanými šedými pruhy. U létajícího ptáka je na hrudi zespodu vidět tmavý obvaz, světlé břicho a světlá podkřídla. Obecně platí, že mláďata vypadají tmavší než samice. Vzor areolet u mladých samců je podobný jako u dospělých samců, ale poněkud matnější. Již v tomto věku se samci od samic liší matnou černou, téměř bez pruhů, čepice a zadku. Mladiství samci obecně nemají tmavé skvrny na zobácích jako samice, ale tato vlastnost někdy „chybí“. Jednoroční samci (2. kalendářní rok) se na jaře od starších liší hnědým nádechem na hřbetě, šedou „špínou“ na areoletu a břiše.

Váha muže 560-1200 g, samice 500-980 g. Délka těla (obě pohlaví) 44-56 cm, rozpětí křídel 82-89 cm.

Mláďata ochmýřená jsou žluto-béžová, stejně jako ostatní kachny, s tenkým tmavým proužkem přes oko a tmavou skvrnou vespod.

Na jaře a v jiných obdobích, kdy jsou kachny spárovány, je šedá kachna snadno rozpoznatelná, protože pouze u tohoto druhu na dálku mají samec a samice podobnou barvu.

Zbarvení samic a mláďat je podobné jako u kachny divoké, od níž je odlišuje užší, úhlednější zobák s jemným přechodem z hnědé barvy jeho středních do žlutých tónů po stranách. Na zobáku nejsou žádné nepravidelně tvarované hnědé skvrny. Samice mají stejně jako kachna divoká nejširší a nejjasnější světlé lemy na ramenních peřích, u samců tyto lemy téměř nejsou vyjádřeny.

ČTĚTE VÍCE
Kam vyhodit výkaly?

Mužský hlas je krátká píšťalka s chraplavým koncem „lit-kree“. “, – je slyšet hlavně v období páření. Hlas je podobný hlasu kachny divoké, jen slabší. Podle Rjabitseva je mužský hlas znělým hlubokým „krrre“ nebo „krrrek“; Kvákadlo samice je velmi podobné hlasu kachny divoké. A podle Kouzova je hlas kačera v období páření zvonivým „bekem“, hlasitějším a déle trvajícím než hlas lopaty, při páření je často vydáván v dlouhých sériích. Kvákání samice je podobné hlasu kachny divoké, ale má o něco vyšší barvu a není tak dunivý.

Během migrace v Bělorusku je téměř neviditelný, protože během migrace netvoří velká hejna a na hnízdiště přilétá o několik týdnů později než kachna divoká. Přilétá v březnu – první polovině května. Jarní migrace – druhých deset dní dubna – druhých deset dní května. Obývá vodní plochy v otevřených nebo křovinatých oblastech, především v říčních nivách. Je tajnější než kachna divoká.

Kachny šedé tvoří přes zimu páry, ale v chovných oblastech pokračují páření za účasti jedné samice a několika samců najednou. Kachna šedá hnízdí později než kachna divoká – v květnu – červnu, kdy mají kachna divoká mláďata; ostatní charakteristiky prostředí jsou podobné.

Pro hnízdění si častěji vybírá vodní plochy v zalesněných oblastech, ale vyhýbá se hlubokým jezerům s lesními břehy. Přednost se dává křovinatým údolím řek a jezer s velkými otevřenými mělkými vodami. Předpokladem pro obývání je přítomnost bohaté vodní vegetace, otevřené rozlohy. Kachna popelavá přitom hnízdí na kanálech zarostlých křovinami a zásobních tůních rozsáhlých rekultivačních systémů, na rybnících.

Stejně jako ostatní druhy kachen se někdy usadí ve velkých koloniích racků.

Hnízdo je uspořádáno na břehu, nedaleko od břehu (ne dále než 15 m od břehu), zpravidla na suchém místě, dobře pokrytém větvemi keřů nebo malých stromů, stejně jako loňské vysoké tráva. Někdy může být výjimečně hnízdo zcela otevřené. Ochotně hnízdí na otevřených ostrůvcích s vysokou trávou a zejména v koloniích racka černohlavého. Hnízda jsou častěji umístěna v trsech kopřiv, pod keřem, v koloniích racků mohou být uspořádána otevřeně.

Hnízdo, v mnohém podobné hnízdu kachny divoké, je díra pečlivě vyhrabaná v půdě, vystlaná suchou trávou. Oproti jiným kachnám vystýlá hnízdo silnější vrstvou suché trávy. Hnízdní otvor bývá mělký a výstelka v podobě válečků se často zvedá nad hnízdem. S výskytem vajec v hnízdě se hromadí tmavě hnědé chmýří s příměsí jednotlivých peří s tmavými špičkami. S nimi samice, opouštějící hnízdo během inkubační doby, pokrývá zdivo. Výška hnízda 12 cm, průměr 25 cm; hloubka podnosu 6 cm, průměr 20 cm.

V plné snůšce je 8-12 (obvykle 9-10) vajec s hladkou, obvykle bez lesku skořápky. Jsou o něco menší než u kachny divoké, téměř bílé s krémově nažloutlým, nazelenalým nebo olivovým nádechem. Hmotnost vejce 42 g, délka 53 mm (50-55 mm), průměr 36 mm (35-40 mm).

ČTĚTE VÍCE
Co léčí list Kalanchoe?

Ke snášení vajíček u kachny šedé dochází v průměru o 15–20 dní později než u kachny divoké. Čerstvé snůšky se objevují koncem dubna – v květnu a někdy v červnu. Odchov je vždy jen jeden za rok. Pokud snůška z toho či onoho důvodu uhyne, pták snese další vejce. Pouze samice inkubuje snůšku 25-28, obvykle 26-27 dní. Odchovy se objevují koncem května – června.

Mláďata dobře létají ve věku 7 týdnů. V případě nebezpečí se kachna šedá jako kachna divoká snaží odvést nepřítele od mláďat, předstírá, že je zraněná, mává křídly na vodě a zuřivě ječí.

Častěji než jiné kachny říční kladou vajíčka do hnízd jiných – jak jedinců vlastního druhu, tak kachny potápivé hnízdící poblíž. V místech, kde je početný, je často pozorováno spojení více odchovů do jednoho pod ochranou dvou až tří samic.

Ve stravě převládají rostlinné potraviny – řasy, vegetativní části a semena vodních rostlin. Vodní hmyz a měkkýši se konzumují v malých množstvích. Krmivo převažuje ve stravě kachen pouze v období snášky, protože pro normální tvorbu vajec je nezbytné krmivo bohaté na bílkoviny. Kachny se při zimování při výběru potravy řídí především její dostupností a hojností.

Stejně jako ostatní říční kachny i ​​kachny šedé línají dvakrát ročně: úplně v létě a částečně na podzim. Letní línání kačerů a nehnízdných samic začíná v červnu a zcela končí v srpnu. Hned po létě začíná předmanželské podzimní línání, po kterém kachny získávají pářící úbor, který vydrží až do jara. Kachny šedé, línající v létě, kvůli svému malému počtu netvoří velké shluky, ale shromažďují se k línání v malých hejnech, obvykle v místech, kde línají kachny divoké.

Jejich podzimní odlet nenápadně pomine, hlavně v září a začátkem října, ale pokračuje až do listopadu. Na nádržích Brest Polesie v roce 2002 probíhala hlavní migrace kachny šedé v srpnu-září, v říjnu-listopadu pouze 2 pozorování. Ptáci chovaní v párech nebo malých skupinách.

První registrace zimujícího hejna 300 jedinců byla v lednu 1970 na jezeře. Belom Berezovsky okres, Brestská oblast. Vzhledem k obtížnosti identifikace druhu, velikosti hejna a úplné absenci jiných registrací v 1970.–1980. letech 1997. století, jakož i vzhledem k absenci podobného a běžného zimujícího druhu v hejnu – kachny divoké – existuje vysoká pravděpodobnost chyby v identifikaci. Na začátku zimy 98/2000. na technické nádrži v Minsku byla zaznamenána kachna šedá. Po roce 2 se počet zimních registrací zvýšil: 04.01.2004 jedinci – 2007 a jeden – koncem ledna – začátkem února 80 na řece. Mukhavets v Brestu. Hejno 01.01.2007 jedinců, které se zdržují v teplé polovině zimy, bylo pozorováno 11.01.2009. 3. 19.01.2009 na přehradě Lukovsky v okrese Malorita na krajním jihozápadě Běloruska. Jedna šedá kachna byla spatřena 2009. ledna 2019 na jezeře. Lukomlsky, 2010. – 1 v okrese Zhabinkovsky, oblast Brest. V letech 04.02.2014 a XNUMX byl zaznamenán jeden jedinec. v Minsku. V zimě roku XNUMX byla jedna kachna šedá chována v úpravnách OJSC Grodno Azot a v úpravnách Kobrin, oblast Brest; XNUMX jednotlivec – XNUMX na čistírně Soligorsk, Minská oblast.

ČTĚTE VÍCE
Kdo jí divoké hrozny?

Hlavním nepříznivým faktorem pro kachnu šedou je vysychání různých vlhkých biotopů. V rekultivačních systémech, kde se provozuje výstavba zásobních jezírek, je však kachna šedá běžným druhem.

Mezi loveckými trofejemi se kachna šedá vyskytuje hlavně v oblasti Polesí, kde se početně poddává kachně divoké a čírce. Obecně však platí, že pro běloruské lovce byla šedá kachna dříve spíše vzácnou trofejí kvůli jejímu malému počtu.

V roce 2021 bylo podle ministerstva lesního hospodářství v jarní sezóně uloveno 2178 5588 kachen šedých a v sezóně léto-podzim XNUMX XNUMX kachen šedých.

Počet kachny šedé v Bělorusku je stabilní, odhaduje se na 1-1,5 tisíce párů.

Kachna šedá je zařazena do anotovaného seznamu druhů Červené knihy Běloruska, které vyžadují další studium a pozornost pro preventivní ochranu.

Maximální registrovaný věk v Evropě je více než 22 let 4 měsíce.

1. Fedyushin A.V., Dolbik M.S. „Birds of Belarus“. Minsk, 1967. – 521 s.

2. Grichik V.V., Burko L.D. „Svět zvířat Běloruska. Obratlovci: učebnice. manuál” Minsk, 2013. – 399 s.

3. Nikiforov M.E., Yaminsky B.V., Shklyarov L.P. „Birds of Belarus: A Guide to Nest and eggs“ Minsk, 1989. – 479 s.

4. Gaiduk V. E., Abramova I. V. „Ekologie ptactva na jihozápadě Běloruska. Non-passeriformes: monografie.“ Brest, 2009. – 300 s.

5. Rjabitsev V.K. „Šedá kachna“ / Ptáci Uralu, Uralu a západní Sibiře: Průvodce. 3. vydání, rev. a doplňkové Jekatěrinburg, 2008. s. 70-71

6. Nikiforov M. E., Kozulin A. V., Sidorovič V. E. „Lov ptáků a zvířat Běloruska“. Minsk, 1991. – 240 s.

7. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

8. Natykanets V.V., Ostrovsky O.A., Bogdanovich I.A. „Druhové složení, abundance a stav vodního ptactva zimujícího v Bělorusku“ / Kazarka. Bulletin pracovní skupiny pro Anseriformes severní Eurasie. č. 22, 2020. s. 155-181.

9. Kouzov S. A. „Šedá kachna“ / Kalyakin M. V. (obecné vyd.) Kompletní průvodce ptáky evropské části Ruska. Díl I. Moskva, 2014. s. 113-115.

10. Ministerstvo lesnictví Běloruské republiky „Zpráva o hospodaření myslivosti za rok 2021.“ Minsk, 2022. – 6:XNUMX