Ruský název – oheň, červená kachna
Latinský název – Tadorna ferruginea
anglické jméno -Ruddy shelduck
Četa – Anseriformes
Rodina – Kachna (Anatidae)
Kmen – mleté ​​kachny nebo poloviční husy (Tadornini)
Rod – Přístřešky (Tadorna)

Na rybnících moskevské zoo se můžete setkat i s dalšími zástupci tohoto rodu – šelmou (Tadorna tadorna) a jihoafrickou (Tadorna cana).

Stav ochrany druhu

V Červené knize IUCN byl sardince přidělen status „nejméně znepokojené“ – „stav druhu nevyvolává obavy“. Ogar má široký rozsah a populace druhu se odhaduje na 170–220 tisíc ptáků.
V Rusku je severní periferie výběhu zlobra, takže na některých místech je vzácný a je uveden v regionálních červených knihách – Belgorod, Penza, Voroněž, Tambov, Saratov, Uljanovsk, Čeljabinsk, Kurgan, Omsk, Novosibirsk, Irkutsk, Amurské oblasti, Židovský autonomní Okrug, Altaj, Krasnodar, Krasnojarsk, území Chabarovsk, republiky Baškortostán, Udmurtia, příloha Červené knihy Volgogradské oblasti (druhy, které jsou předmětem sledování). Ogar se doporučuje zařadit do přílohy (druhy, které vyžadují zvláštní pozornost svému stavu v přirozeném prostředí) k Červené knize Republiky Khakassia. Ogar je zařazen na seznam vzácných obratlovců Dálného východu, jakož i na přílohy dvoustranných úmluv o ochraně stěhovavých ptáků, které Rusko uzavřelo s Japonskem, Korejskou republikou, KLDR a Indií.
Ogar není uveden v červených knihách Rostovské oblasti a Altajské republiky, ale lov této kachny je zde zakázán.
Ogary jsou zahrnuty do seznamu pernaté zvěře v Kalmycké republice, na území Stavropol, v regionech Astrachaň, Orenburg a Chita.

Pohled a osoba

Merlík je druh vodního ptactva a na některých místech se jeho stavy snížily lovem a pytláctvím.
Lidé však doutnání neovlivňovali jen přímo (kořistí ptáků), ale i nepřímo. Například ve stepních oblastech se počet střepů snížil po vyhubení svišťů stepních, v jejichž norách střepy hnízdí. Z Červené knihy Voroněžské oblasti: „V 20. století byl tento druh běžný ve stepích Voroněžské provincie. Vzhledem k hospodářskému rozvoji území a ničení svišťů požár do poloviny 100. století zanikl. Restaurování začalo v r v souvislosti s přesídlením a nárůstem počtu svišťů. Na konci 150. století v regionu hnízdilo přibližně XNUMX párů. V současné době je celkový počet hnízdících ptáků minimálně XNUMX–XNUMX párů.“
V biosférické rezervaci (Ukrajina, Chersonská oblast) byla úspěšně obnovena populace sardinek: byla vybudována umělá hnízda, na rybnících byl rozbit led, aby měli ptáci neustálý přístup k vodě, byli krmeni, pěstouni byli využíváni k odchovu kuřat – další střepy, stejně jako kachny pižmové (Cairina moschata) a kachny divoké.
Mezi buddhisty střední a východní Asie je Ogar posvátným ptákem, který ptákům poskytuje ochranu. Hrozba tam může pocházet z narušení stanovišť (orba, zástavba, nadměrné spásání atd.).

Внешний вид

Ogari jsou velké kachny, vážící 1-1,5 kg, vysocí na nohy a s poměrně dlouhým krkem – dalo by se říci, spíše husí než kachním. Zemní kachny dobře chodí a běhají po souši, okusují trávu, tvoří trvalé páry a společně vychovávají mláďata – to je přibližuje husám (zatímco kachny říční a potápěčské se živí vodou a hlavně potravou pro zvířata, na zemi se nemotorně převalují – „kachní chůze “, netvoří trvalé páry, ale kuřata inkubuje a vodí jedna samice).

Mnoho návštěvníků zoo po spatření ptáků spěchá, aby jim říkali mandarinky, ale ta druhá vypadá úplně jinak a byla pojmenována po čínských představitelích, mandarinkách, kteří byli známí svými barevnými oděvy. Popelka pravděpodobně dostala své jméno pro svou planoucí barvu se spáleninami na břiše a uhlově černým ocasem (srovnej „hořet“, „popelka“). Jeho latinské druhové epiteton ferruginea také odkazuje na ptačí rufous („rezavé“) zbarvení. Název celého rodu Tadorna pochází z keltského “tadorne”, což znamená “strakatý vodní ptactvo” – nebo “strakatý” (tj. šelda). Anglické „sheld duck“ se objevilo později (kolem roku 1700) a má stejný význam. V Indii se oharek nazývá „kachna bráhmanská“ () a v Mongolsku – () pro podobnost barvy škváry s barvou oblečení lamů.

ČTĚTE VÍCE
Jak je mravenečník užitečný?

Sedící petarda vypadá, jako by měla černý ocas, zobák a tlapky. Hlava samice je obvykle světlejší a s bílými tvářemi, zatímco samec má na krku nápadný tenký černý prsten. Křídla spáleniny jsou však vícebarevná: konce a okraje jsou černé (letová pera), zadní část křídla je nahoře zelená (letová pera druhého řádu, tvoří „zrcadlo“ na složeném křídle) , střed křídla nahoře a dole je bílý (krycí peří). Ale když je křídlo složené, je vidět pouze zrcátko s kovovým nádechem a černé konce křídel splývají s ocasem.
Malá kuřátka schardů jsou úplně jiná než jejich rodiče – jsou to chmýří kuličky.

Pegari

Někdy tvoří oharek pár s blízce příbuzným druhem – šelmou. Jejich kříženci vypadají spíše jako oharky, ale jsou pestřejší. Ornitologové láskyplně označují jako „špíly“, tito kříženci jsou plodní.
Jsou známy případy hybridizace střečků s kapskými (šedohlavými) střepy (Tadorna cana).

Rozšíření a stanoviště

Ogar je rozšířen ve stepních a pouštních oblastech Eurasie, od oblasti Černého moře a Anatolského poloostrova na západě až po oblast Amur na východě. S nástupem chladného počasí odcházejí ohně žijící v severní části jejich areálu na zimu do Asie, Indie nebo Afriky (podél Nilu). V jiných, teplejších částech svého výskytu, sardinky vedou kočovný způsob života, létají z oblastí sucha do chráněných vodních ploch. Na horním toku Nilu a v Africe žijí ohně celoročně; Stálá ohniska požárů jsou také na Blízkém východě (na jihu Turecka, na jihu Kaspického moře, mezi řekami Tigris a Eufrat) a ve střední Asii (mezi a). Popáleniny se vyskytují i ​​v horách, v Himalájích byly pozorovány kachny červené nad 5000 m.
Popáleniny žijí ve velkých řekách a jezerech, včetně brakických a slaných, ale jsou méně vázány na vodu než jiné kachny, například jejich příbuzní, shelducki. Ve stepích se požáry drží na plochách s nízkou trávou a vyhýbají se místům s vysokou hustou trávou a břehům s hustými houštinami – ve vysoké trávě je obtížnější se pohybovat a dravci nejsou vidět.
Vodní plochy se často používají spíše jako útočiště před suchozemskými predátory než jako jídelní prostory. Například sardinky obývají jezera v horských stepích, kde se jiné kachny nezdržují: bez pobřežních houštin, kde by se mohly schovat, s oblázkovým dnem a malým množstvím živočišné potravy.

Stravování a krmení

Ogarové se živí vodou i na souši. Ve vodě se buď obracejí dnem vzhůru jako červené plováky, nebo „žvýkají vodu“ na hladině, cedí zobáky drobné korýše a jiné bezobratlé nebo okusují vodní rostliny. Popáleniny se živí v mělké vodě: plavou dobře, ale špatně se potápějí, s obtížemi se zcela ponoří a voda je okamžitě vytlačí na povrch.
Na souši se pasou ohně jako husy. Ve stravě spálenin často převládá rostlinná strava, ale poměr rostlinné a živočišné potravy závisí jak na roční době, tak na regionu. Na jaře vytrhávají požáry na loukách a polích sazenice trav, v suchých stepích a pouštích se klíčky slaniny stávají potravou. Na konci léta a podzimu ohně vyzvedávají semena rostlin ze země a často navštěvují zimní pole. V létě, kdy tráva hrubne a vysychá, se ohně mění na krmivo pro zvířata. Loví malá zvířata (včetně hmyzu, červů, vodních korýšů, měkkýšů a dalších bezobratlých, pulců, malých žab a ryb) ve vodě i na souši. Ve stepi hrají velkou roli kobylky (skupina sarančat), které ohně sbírají ráno, než se hmyz ohřeje a je v omámení.

ČTĚTE VÍCE
Jak jsou jestřábí můry užiteční?

Активность

Veverky jsou obvykle popisovány jako převážně noční druhy (které ve stepi a poušti také pomáhají uniknout dennímu horku), nicméně moskevské požáry jsou aktivní i ve dne, zvláště když se jedná o mláďata. Vrchol aktivity nastává v pozdních odpoledních hodinách.

Vocalization

Ogarové jsou hluční ptáci. Obvykle jsou jejich zvučné výkřiky přenášeny jako zvonivý a smutný zvuk. Za letu jsou výkřiky hlasitější a drsnější. Na Zemi, po obvyklém víceslabičném, můžete slyšet koncovku „fruuu“ (jako nízké tóny flétny na frulyato). Samec, bránící území, syčí na nezvané hosty, samice to dělá méně často.

Chování a sociální organizace

Mimo období rozmnožování, na zimovištích, se mohou šelci tvořit významné koncentrace – v této době se klidně vztahují k sousedství jak příbuzných, tak jiných ptáků. Na rybnících zoo se v zimě hromadí několik stovek ptáků a v posledních letech více než tisíc (všechno, co je v Moskvě), takže polyny a led kolem vypadají oranžově. Sousedí se stovkami kachny divoké, která se do zoo shromažďuje na zimu z města, a také s mnoha dalšími vodními ptáky – labutěmi, husami, kachnami.

V přirozených zimovištích koexistují také různé druhy vodního ptactva a shluky střepů dosahují působivých velikostí – v Nepálu byla zaznamenána zimující hejna čítající 4 000 ptáků a v Turecku až 10 000 střepů.
V období hnízdění jsou požáry územní, přičemž samec je aktivnější.

Reprodukce a vývoj

S blížícím se jarem jsou všichni obyvatelé našich rybníků nadšení. Ogaris křičí, létají v kruzích nad zoo a sedí všude – dřímají na kamenech ve voliéře u lachtana, okusují rašící trávu u pakoňů a na Africké louce, občas si sednou k dravcům jako gepardi.

Páry si rozdělují území, pronásledují sousedy všeho druhu, samci jsou obzvláště horliví. Samec a samice z páru na sebe kývají: střídavě natahují krky svisle nahoru a pak je spouštějí dolů. Při této činnosti je můžete vidět jak na vodě, tak na břehu, začínají se „sprchovat“ brzy – ještě na ledu. Biologové v přírodě pozorovali párové hry doutnajících ohňů: „samci, stoupající do velké výšky, se řítí dolů po šikmé linii; Speciálním způsobem složená křídla vydávají charakteristický pískavý zvuk. Poté, co pták uletí určitou vzdálenost, náhle změní směr a znovu složí křídla a pokračuje v pádu. Takové obraty lze několikrát opakovat, dokud samec nedosáhne na zem, kde si sedne se svou družkou. Na zemi samec dlouho chodí na natažených nohách, nyní snižuje a nyní zvedá hlavu. Občas se zdá, že si se samicí vymění místo – natažený samec ztuhne na jednom místě a samice začne vzrušeně křičet, otvírá zobák a sklání hlavu k zemi.“

V přírodě hnízdí šelci buď v cizích norách (opuštěných jejich majiteli – liškami, jezevci, svišti), nebo ve skalních štěrbinách u horských jezer, ve výklencích břehů řek, v písčitých březích se někdy sami vyhrabávají a prohlubují přirozené trhliny. Někdy okupují dutiny stromů, půdy domů a opuštěná hnízda jiných ptáků (v Mongolsku hnízdí v hnízdech káňat hnědáci). V hnízdě je podestýlka hadrů (stará tráva, tenké větvičky), peří a prachové peří. Hnízdo se často nachází ve značné vzdálenosti od nádrže. Snášení vajec probíhá v dubnu – květnu, inkubace trvá 27-30 dní. Ve snůšce až 10-12 vajec, někdy i více.

ČTĚTE VÍCE
Kdo by neměl mít kapradinu?

Samice inkubuje, ale samec je poblíž. Samice snáší 1 vejce denně, takže samotné kladení vajíček trvá asi dva týdny i déle. Samice se začíná těsně inkubovat při snesení posledního vejce a všechna mláďata se líhnou současně.

Novorozená mláďata váží pouze 40-45 gramů, ale mají dlouhé a silné nohy s patrnými drápy. Máma letí z hnízda a volá mláďata. Pokud je hnízdo vysoko, pak jeleni jednoduše svažují dolů, roztahují svá malá načechraná křídla a jejich nízká hmotnost jim umožňuje bezbolestně přistát. Mláďata jsou okamžitě schopna běhu poměrně rychle a dlouho. Cesta od hnízda k nádrži někdy trvá několik kilometrů.

Když jsou v nebezpečí, kuřata se rozptýlí a schovávají se. Mezi kameny je barva dobrá kamufláž. S přibývajícím věkem se u kuřat vyvine červené peří, bílé prachové peří vybledne, postupně se objeví dospělá barva a ve věku dvou měsíců se mláďata spálí ke křídlu.
Dospělí ptáci začnou po vylíhnutí kuřat aktivně línat, někdy se ztrátou schopnosti létat. V této době se obrovské vodní plochy stávají útočištěm nelétavých spálenin a jejich kuřat.

Životnost

Očekávaná délka života v zajetí je až 20–25 let, v přírodě bývá 8–9 let.

Příběh života v zoo

Jasné, jako pomeranč, kachny se již dlouho staly známými obyvateli mnoha vodních ploch v Moskvě. Tito stepní hosté se zde však usadili poměrně nedávno: v roce 2016 uplynulo 50 let od prvního hnízdění střečků v Moskvě mimo zoo.

V zoo se objevili ještě dříve a v roce 1948 přestali stříhat křídla a na rybnících se objevily poletující popáleniny. V zoo přivedli na svět potomstvo, létali mimo její hranice, ale poprvé zahnízdili mimo zoo až v roce 1956. Od té doby se jejich počet pomalu zvyšoval, do konce 100. století dosáhl 15 kusů a po dalších 1000 let – přesáhl 2016. V lednu 1127 ornitologové napočítali Na rybnících zoo je již XNUMX ptáků! Většina sardinek se chystá strávit zimu ve své „malé domovině“ – v zoologické zahradě, takže naše jezírka jsou v zimě barevně natřena.

V Moskvě hnízdí petardy na půdách. Vylíhlá mláďata jednoduše seskočí a rodiče je dovedou k rybníkům, které někdy urazí i několik kilometrů. Ogarové raději odchovávají svá mláďata na stejných, již vyzkoušených rybnících. Konkurence o území je proto velmi vysoká. Zatímco samice sedí na hnízdě, samec hlídá rybník a odhání kachny divoké a jiné ptactvo. Když rodiče přivedou své potomstvo do rybníka, obrana se ještě zpřísní. Samice tráví více času vedle mláďat a samec kolem nich vytváří hranici a nikoho dovnitř nepouští. Majitel teritoria mlátí pomaloučké a neopatrné ty křídly, štípne je a strká pod vodu, přičemž křídlo chytí zobákem.

Někdy můžete vidět pár spálenin s velkou skupinou kuřat – někdy jich je více než 20! Nejde ale vůbec o rekordní snůšku (samice mají až 12–14 vajec), ale o výsledek srůstu mláďat. V průběhu mnoha let pozorování vědci zjistili, že páry s mláďaty přijímají mláďata jiných lidí. To se často stává, i když jsou cizí kuřata již jasně odlišitelná od svých. Když pár přivede kuřata k rušnému rybníku, „majitelé“ vyženou zesnulé rodiče a kuřata mohou zůstat a připojit se k jiným kuřatům.

Na jaře se sardinky rozptýlí po celém městě, aby zahnízdily, a v jezírkách zoo je červených ubylo. Na konci jara se vracejí ti, kteří nemohli odchovat mláďata ve městě. A na konci léta se v zoo začínají scházet všichni ostatní – úspěšní rodiče i mladí ohniví, již se neliší od dospělých.
Pokud ve městě spatříte sardinky s kuřaty, pak za žádných okolností mláďata nevyzvedávejte a přiveďte je do zoo! Nejlepší péči o kuřátka mají jejich rodiče! Ale můžete pomoci hasičově rodině tím, že je budete vést, aniž byste se dostali příliš blízko: odhánět psy, kočky, vrány, pomáhat jim přejít silnici.
Od roku 2003 začala zoo označovat sardinky zelenými kroužky s bílými čísly. Díky tomu jsme se mohli dozvědět mnoho zajímavých faktů ze života těchto bystrých ptáčků.

ČTĚTE VÍCE
Je možné jíst Orbiz?

Při studiu popálenin může pomoci kdokoli: zprávy o moskevských popáleninách – s kroužky nebo bez nich, kdekoli v Moskvě a kdykoli během roku – lze zasílat na adresu: Katedra zoologie obratlovců, Fakulta biologie Moskevské státní univerzity, Moskva, 119234, tadorna@mail.ru Popovkina Anastasia Borisovna pracovní skupina pro Anseriformes severní Eurasie).

Další příběhy ze života sardinek v naší zoo a v Moskvě najdete zde.

Velmi vzácný náhodný migrant. Dříve byl v Bělorusku registrován pouze v květnu 1954, kdy byl na řece odchycen jeden jedinec. Lev v okrese Stolin v Brestské oblasti. Samec byl chycen 20.01.1992. ledna 01.10.2005 v okrese Pukhoviči v Minské oblasti. Pouze 2 byl registrován jediný jedinec na rybí farmě Polesie v oblasti Pinsk, dále 19 jedinci byli pozorováni v Dzeržinsku dne 20 a 08.2014 jedinec byl pozorován 1. na rybí farmě Dneprobugsky “, okres Drogichinsky.

Při sčítání zimujících ptáků na řece. Pripjať v PGREZ (region Gomel) Dne 22.11.2018. listopadu 9 bylo zaznamenáno hejno XNUMX požárů: dva samci, zbytek samice. Je možné, že se nejedná o zlomené potomstvo. Ptáci se živili jak na břehu, na vegetativních částech rostlin, tak ve vodě, pravděpodobně chytali rybičky, které se shromáždily v mělké vodě pod ledem.

29.04.2019. dubna XNUMX byla v Minsku spatřena dvojice popálenin (viz foto níže). Původ kachen není jasný – buď jsou to stěhovaví ptáci, nebo uprchli ze zajetí. Ve stejném roce byly spálené požáry vidět také v jiných částech Minsku a okolí na řece. Svisloch.

Na jaře 2020 byl pták zaznamenán také v Minsku na jezeře poblíž Student Village ve dnech 27.03.2020 a 07.04.2020. Pravděpodobně ten samý.

Z nějakého důvodu však registrace ve městě Mogilev na podzim 2021 a v Mogilevské oblasti na jaře 2022 opět nebyly zahrnuty do protokolu BOFK ze dne 22.12.2022. prosince XNUMX.

V roce 2023 byl pták zaznamenán 5krát.

Velká kachna, dobře odlišitelná díky charakteristické jednobarevné jasně červené nebo plavé barvě opeření. Hlava je světlejší barvy a někdy je horní část krku okrově bílá. Samec v chovném opeření má kolem krku tenký černý obojek, v létě chybí. Samice nemají obojek vůbec. Na rozdíl od jiných kachen jsou rozdíly ve zbarvení samců a samic v období páření jemné. U samců je celý temeno hlavy šedobílé s plynulým přechodem do velmi světle žlutého zátylku a tváří. U samic jsou čistě bílé pouze kroužky kolem očí a oblast u kořene zobáku. Zbarvení zbytku hlavy je poněkud tmavší než u samců, přechod do bílých oblastí kolem očí je ostrý a dobře viditelný.

Bedra a horní ocasní kryty jsou černé. Ocas je černý se zelenkavým nádechem. Primární části jsou černé, sekundární mají na vnějších pásech zelený nádech. Horní a spodní kryty a obrysová pera křídla (plášťové a spodní části) jsou jasně bílé. Z dálky vypadají křídla létajících ptáků bílá se širokým černým okrajem, širší a tupější než křídla ostatních kachen. Zobák a nohy jsou černé. Hnědá duha. Letní opeření samců a samic je podobné svatebnímu opeření, ale poněkud matnější.

ČTĚTE VÍCE
Co jsou to za výrůstky na noze?

Hmotnost samce je 1,2-1,6 kg, samic 1,0-1,25 kg. Délka těla (obě pohlaví) 61-67 cm, rozpětí křídel 120-145 cm.

Zbarvení ochmýřených kuřat je kontrastní – čistě bílé břicho, přední strana krku a tváří a černá čepice, zadní strana krku, hřbet a křídla. Na lopatkách, zadní straně křídel a spodní části zad jsou bílé skvrny.

Hlas připomíná husy. Hlas – zvučné hluboké „ang, ang“, „gang, gang“ nebo „aak, aak“, poté trylek „arrrrr“.

Proporcemi, vzorem letu a způsobem pohybu na vodě i na souši se podobá spíše husám: hlava je malá, krk poměrně dlouhý, křídla a nohy jsou delší než u jiných kachen. Frekvence úderů křídly je menší než u jiných kachen. Kachny tráví více času na zemi než jiné kachny, jsou schopné rychlého běhu a častěji sbírají potravu chůzí v mělké vodě.

Hnízdí ve stepích a pouštích Evropy a Asie, jeho biologie je podobná šelci.

Oheň byl donedávna obyvatelem výhradně otevřených mělkých vodních ploch jižních stepí a polopouští od Bulharska po Mandžusko. V posledních desetiletích, zřejmě kvůli oteplování klimatu, se areál merlíku výrazně posunul na sever. Hnízdní osady se objevily ve Velké Británii a na Islandu. Hnízdní oblast se rozšířila ve stepních a lesostepních oblastech evropského Ruska. Pták je aklimatizován na mnoho nádrží ve městě Moskva a lze jej nalézt na řekách a jezerech poblíž Moskvy.

Na hnízdištích se objevuje na samém začátku jara. Páry se dlouhé roky nerozcházejí, na péči o potomka se podílejí oba partneři. Hnízdí v prázdných norách, výklencích ve skalách, skalních štěrbinách, často ve velké vzdálenosti od vodních ploch. Schopný hnízdit v dutinách stromů. Snůška obvykle obsahuje 9-12 bílých vajec, ve výjimečných případech jsou snůšky 17 vajec (pravděpodobně dvojnásobek). Napjatá samice zastrašuje nepřátele hadím syčením. Odchovy se zdržují v otevřených mělkých vodách jezer. Samci extrémně agresivně hlídají oblast nádrže obsazenou plodem a odhánějí od ní další kachny. Potravu mláďat tvoří potrava vodních rostlin a v menší míře i vodní bezobratlí. Poté, co se zvednou na křídlo, sjednocená mláďata odlétají, aby se nakrmila na pšeničná pole. Odjezd na zimování nastává od konce září. Pohlavní dospělosti je dosaženo ve druhém roce života.

1. Fedyushin A.V., Dolbik M.S. „Birds of Belarus“. Minsk, 1967. – 521 s.

2. Grichik V.V., Burko L.D. „Svět zvířat Běloruska. Obratlovci: učebnice. manuál” Minsk, 2013. – 399 s.

3. Nikiforov M. E., Samusenko I. E. „Nálezy a setkání ptáků, schváleno Běloruskou ornitofaunistickou komisí dne 23.10.2006. října 2 9 / Subbuteo č. 2008, 64. S. 70-XNUMX.

4. Zápis ze zasedání Běloruské ornitologické a faunální komise (BOFC) ze dne 17.02.2015. února XNUMX

5. Zápis ze schůze BOFC č. 2 (2018) ze dne 03.04.2018. dubna XNUMX

7. Natykanets V.V., Ostrovsky O.A., Bogdanovich I.A. „Druhové složení, abundance a stav vodního ptactva zimujícího v Bělorusku“ / Kazarka. Bulletin pracovní skupiny pro Anseriformes severní Eurasie. č. 22, 2020. S.155-181.

8. Radkiya Naziranny / Birds of Shtodnya: Klub200. birdwatch.by (Přístup 27.01.2024)

9. Kouzov S. A. “Ogar” / Kalyakin M. V. (obecné vyd.) Kompletní průvodce ptáky evropské části Ruska. Díl I. Moskva, 2014. s. 107-109.

10. Zápis ze schůze BOFK č. 1 (2022) ze dne 22.12.2022.