Teal je nejmenší z mnoha kachen v Evropě. Je považován za nejpočetnější druh v evropském prostoru. Pták žije téměř na celém území Evropy a Asie, od jižních šířek severní tundry po hranice Kazachstánu a Střední Asie.
Tělesné rozměry této kachny jsou 35 -38 cm, její hmotnost se pohybuje od 250 do 450 g. Její životnost dosahuje 16 let. Jeho malá velikost nijak neubírá na jeho výhodách v loveckém prostředí, protože gurmáni velmi oceňují jeho dietní maso. Touha lovců získat chutnou trofej vede ke snížení počtu ptáků a snížení průměrné délky života.

Whistlery mají velmi atraktivní barvu. Jako všechny kachny se barva kačera liší od barvy opeření samic. Drakes vypadají obzvláště elegantně v období páření. Jejich hlava a krk jsou pokryty hnědou barvou s načervenalým nádechem. Přední část krku je černá. Na obou stranách hlavy jsou modrozelené pruhy s červenou oční linkou, orámované bílým okrajem. Tělo je šedé s béžovým nádechem a malými tmavými proužky. Záď a křídla mají tmavší hnědou barvu. Tlapy draka jsou šedé s olivovým nádechem, zobák je široký a tmavě šedý. V létě, po línání, se jeho opeření stává hnědošedým, velmi podobným barvě samice. Drake se vyznačuje pouze přítomností jasně zelených zrcadel na křídlech.
Samice má hnědé opeření, jehož barva se nemění.

Teal se vyznačují zvláštní strukturou svých křídel, která mají úzký tvar a špičaté konce. Díky tomu vzlétají vertikálně jako vrtulník a přistávají v oblastech nádrží hojně pokrytých vegetací. Teal hnízdí v blízkosti rybníků, řek s malými proudy a v mokřadech. Staví si hnízda mezi hustými bažinami nebo pobřežní vegetací. V Bělorusku a středním Rusku se častěji vyskytují na malých lesních jezerech s mělkou vodou a na bobřích rybnících. Na velkých rybnících a jezerech se usazuje blíže k lesním pozemkům. Teal odlétá na zimu do jižních zemí. Jejich let do teplejších oblastí začíná v září a končí až koncem října. Při migraci netvoří velká hejna. V zimě je lze nalézt na západním a jižním pobřeží Evropy, na africkém pobřeží Středozemního moře, v jižní a jihovýchodní Asii. Tam se sdružují do velkých hejn a připojují se k dalšímu vodnímu ptactvu. Zimu tráví u vody v řekách, jezerech a mořských pobřežích.
Teals získávají potravu ve vodě. Živí se především vodními rostlinami, jejich zelenými výhonky a semeny, dále hmyzem, larvami a měkkýši. Ponořili zobák hluboko do vody a zachytili vodu se všemi živými tvory. Poté, co jej filtrují přes žebrované okraje zobáku, získávají potravu pro sebe. Vydávají se také na břeh při hledání potravy. Nemotorně se pohupují na svých krátkých nohách, uvolňují zobákem zem a získávají potravu pro sebe. Obývají místa, která jsou pro lidi a predátory obtížně dostupná, vedou denní životní styl. V noci odpočívají.

ČTĚTE VÍCE
Jak stříkat herbicidy?

Na jaře přilétají čírky v dubnu, o něco později než kachny divoké. Vracejí se, již rozděleni do párů, a okamžitě začnou stavět hnízda. V tomto okamžiku můžete slyšet mužský hlas, připomínající píšťalku, pro kterou pták dostal své jméno. Ženský hlas zní jako tiché kvákání. Místo pro hnízdo si vybírají na břehu, v husté trávě, v křoví, pod smrkovými větvemi visícími k zemi. Hnízdo staví samice. Nejprve vyhrabe v zemi malou díru, pak ji vystýlá suchou trávou a postupně ji zvedá nahoru. Ta měří velikost hnízda s počtem vajec ve snůšce. Položí okraj chmýří podél horní části hnízda a zvětší ho, jak se vajíčka líhnou. Kachna používá tento okraj k zakrytí vajec, když odlétá na krmení. Počet vajec ve snůšce se pohybuje od 8 do 14 kusů. Samec je při kladení poblíž a chrání ji, varuje před nebezpečím a také ji doprovází na místo krmení. Když samice sedí na hnízdě, aby inkubovala vajíčka, samec jde na bezpečné místo línat. Samice inkubuje kachňata po dobu 24 dnů. Mláďata se líhnou ze skořápky téměř současně – to se vysvětluje schopností kachňat ještě ve vejci spolu komunikovat a předávat si informace o době vylíhnutí. Vylíhlá kuřata jsou pokryta žlutým, olivově zbarveným chmýřím. Nejprve se posadí pod kachnu, dokud prachové peří nezaschne a neodstraní se zbývající šupiny. Jsou velmi dobře vyvinutá a pár hodin po narození jsou připravena jít s matkou kachnou k rybníku. Od prvních dnů života kachňata rychle běhají, plavou, potápějí se a získávají vlastní jídlo. Živí se převážně hmyzem chyceným na trávě nebo vodě. Když se objeví nebezpečí, kachna jim dá signál a kachňata se rychle rozprchnou hustou trávou. Začínají létat ve věku jednoho měsíce. Mladé čírky pohlavně dospívají do konce prvního roku života.

Na konci léta se ptáci začínají připravovat na odlet na zimu. Fyziologicky jsou konstruovány tak, že dokážou během krátké doby nashromáždit značné množství tuku nezbytného pro let. Již v září jsou připraveni k odletu. Lov zelenomodré je mezi lovci velmi oblíbený a sportovní a je také velmi žádoucí z kulinářského hlediska.

ČTĚTE VÍCE
Co cvrčci rádi jedí?

Ruské jméno – Chirki nebo říční kachny

Anglicky název – Dabingové kachny

Třída – Ptáci (Aves)

Četa – Anseriformes (Anseriformes)

Rodina – Kachna (Anatidae)

Porod – Anas, Špachtle, Marmaronetta

Teal je skupina malých říčních nebo ušlechtilých kachen, včetně několika blízce příbuzných druhů. Některé druhy čírek jsou velmi rozšířené, zatímco jiné mají omezenější rozsah. Omezují se především na sladkovodní vodní plochy, často se usazují v malých, silně zarostlých vodních plochách. To je možné, protože díky úzkým křídlům se špičatými konci jsou schopny vzlétnout téměř svisle, bez „rozjezdu“.

Hnízdí na zemi, nedaleko vody, obvykle pod krytem keřů, pahorků a hustých trsů trávy. Teal jsou téměř všeobecně migrující, protože vyžadují otevřenou vodu. U většiny druhů se páry tvoří každý rok znovu, to se děje na zimovištích.

Většina druhů se také vyznačuje pohlavním dimorfismem, samci mají jasnější barvu a mají jasně viditelné jasné „zrcadlo“ na sekundárních letkách křídla. Samice jsou barevně matnější. Jsou hnědošedé s tmavými pruhy a tmavým pruhem přes oko a méně jasným křídlovým „zrcadlem“. To je způsobeno maskováním hnízda a samotného ptáka během inkubace.

U většiny čírek samec opouští samici ihned po snesení posledního vajíčka. Snůška šedozelené může obsahovat 4 až 18 vajec, obvykle 6-12. Jsou podlouhlého tvaru s krémovou, světle olivovou nebo nazelenalou skořápkou. Inkubace trvá 21-29 dní, samice sedí velmi pevně, nechají je přiblížit se a vyletí s hlukem téměř zpod nohou. Teal, stejně jako všechny kachny, jsou chovní ptáci. Péřové bundy jsou dvoubarevné, dole nažloutlé a nahoře hnědoolivové. Po vyschnutí po vylíhnutí mohou okamžitě následovat svou matku a samice vede potomstvo do vody. Mladí ptáci začínají létat ve věku 25–35 dnů a pohlavně dospívají v následujícím roce.

Modrozelená se živí z hladiny vody a nepotápějte se. Živí se zoo- a fytoplanktonem, malými řasami a drobnými bezobratlými, které se získávají v horních vrstvách vody a filtrují se pomocí takzvaného „filtračního zařízení“. Skládá se ze širokého zobáku se zubatými okraji a masitým, drsným jazykem. Čírka nabírá vodu do zobáku a filtruje ji přes okraje zobáku – voda vytéká zubatými okraji, ale jedlé částečky zůstávají.

ČTĚTE VÍCE
Co jsou to za černá vejce?

Sbírka moskevské zoo obsahuje 7 druhů čírek: čírka kapská, kaštanová, hnědá, mramorovaná, kroužkovaná, praskající čírka a čírka hvízdavá. Poslední dva se ve sbírce objevují pravidelně.

Čajovník kapský


Latinské jméno – Anas capensis

Anglické jméno – Pelerína modrozelený

Délka těla je 44-48 cm, hmotnost samců je 352-502 g, samic – 316-451 g. Pohlavní dimorfismus není, samice a samci jsou zbarveni stejně.

Čírka kapská je rozšířená v subsaharské Africe, zvláště rozšířená v Jižní Africe. Nachází se ve vodách se sladkou i slanou vodou, preferuje mělké vody. K hnízdění si často vybírá louky s bohatými forbínami. Vede sedavý způsob života.

Načasování reprodukce závisí na regionu a období dešťů. Páry jsou poměrně konzistentní. Hnízdí si na zemi, v husté trávě nebo křoví. Inkubuje pouze samice, ale samec zůstává poblíž a hlídá hnízdo. Na výchově mláďat se podílejí oba rodiče.

Živí se živočišnou i rostlinnou potravou.

Celkový počet je stanoven na 110-260 tisíc dospělých jedinců. Týká se druhů, jejichž existence nevyvolává obavy.

Kaštanová modrozelená


Latinské jméno – Anas Kaštan

Anglické jméno – Kaštan modrozelený

Délka těla je 35-46 cm, hmotnost samců je 562-816 g, samice – 505-766 g. Obecná barva opeření samců a samic je podobná, ale samci mají zelenou hlavu a samice mají hnědou hlavu .

Obývají jihozápad a jihovýchod Austrálie a Tasmánie. Obývají pobřežní ústí řek a vlhké pláně, preferují mořské vodní útvary, ale často se vyskytují ve sladkovodních. Vedou sedavý způsob života s malými migracemi v důsledku sezónních změn povětrnostních podmínek.

Čírky kaštanové jsou polygamní, páry zůstávají i mimo období rozmnožování. Hnízda se vytvářejí na zemi, v pařezech a v dutinách stromů rostoucích u vody. Někdy mohou být hnízda umístěna ve výšce 10 m nad úrovní země (vody). Pouze samice inkubuje snůšku a samec hlídá území. Mláďata se osamostatňují ve věku 50-60 dnů.

Strava obsahuje jak rostlinnou, tak živočišnou stravu.

Běžný druh, nevyžaduje zvláštní ochranná opatření.

Hnědá modrozelená


Latinské jméno – špachtle (Anas) sinice

Anglické jméno – Cinnamon modrozelený

Délka těla 35-48 cm, hmotnost asi 300 g.

Žije na jihozápadě Severní Ameriky, v západní a jižní části Jižní Ameriky. Preferuje rybníky v otevřené vyprahlé krajině. Zimy v Mexiku, Střední a Jižní Americe. Přilétá ze zimovišť později než ostatní kachny. Běžné lovecké druhy.

ČTĚTE VÍCE
Jakou jáhlovou kaši?

mramorová modrozelená


Latinské jméno – Marmaronetta angustirostris

Anglické jméno – Mramorovaný modrozelený

Kachna malá, délka 39-48 cm, hmotnost – 450-590 g. V barvě není žádný pohlavní dimorfismus. Hlas je tiché tiché kvákání.

Areál se skládá ze samostatných hnízdních oblastí ve Španělsku, západní a střední Asii, Zakavkazsku, jezerech v Kazachstánu a Kaspické oblasti. Pro Rusko není hnízdění prokázáno, ale je možné, že hnízdí na malých stepních jezírkách v oblasti Kaspického moře. Ze severních částí svého areálu odlétají čírky mramorované na zimu do severní a tropické Afriky, do údolí Indu a do zemí Perského zálivu.

Hnízdí na zemi nebo v dutinách stromů, často sedí na keřích nebo stromech. Místa hnízdění jsou proměnlivá a závisí na klimatických cyklech suchých zón. Nevytváří velká hejna.

Vzácný, zranitelný druh, zařazený do červených knih IUCN – IUCN (VU) a Rusko.

Kroužek tyrkysový


Latinské jméno – Anas leucophrys

Anglické jméno – Prsten modrozelený

Tyrkysová se chová v severozápadní Argentině a Paraguayi a vyskytuje se také v Brazílii, Bolívii a Uruguayi. Žije v jihoamerických tropických bažinatých lesích, poblíž těžko přístupných rybníků a malých potůčků.

Průměrná hmotnost ptáků je 310-340 g. Prsty mají dlouhé drápy, což je u vodního ptactva unikátní vlastnost. Takové drápy jsou charakteristické pro ptáky žijící na stromech, což jim umožňuje zůstat na větvích.

Čírky kroužkované tvoří páry na jednu hnízdní sezónu, někdy však přetrvávají i několik hnízdních sezón.

Hnízdo je vytvořeno v dutinách stromů, přičemž samec chrání území a samice před ostatními samci a predátory. Snůška obsahuje 6-12 bílých vajec. Inkubace trvá 29 dní a účastní se jí oba rodiče. Na výchově potomstva se podílejí i oba rodiče, přičemž největší roli má samec. Mláďata vylétají v 50-55 dnech. Často samec zůstává u prvního potomka, když samice již inkubuje druhé. Za sezónu tak mohou odchovat až 24 kuřat.

Potrava se získává z hladiny vody, mohou to být jak rostliny, tak různý hmyz.

V zajetí se mohou dožít až 15 let. Normální vzhled.

Teal cracker


Latinský názevAnas querquedula

anglické jméno Garganey

Délka těla 34-41 cm, hmotnost 300-500 g.

ČTĚTE VÍCE
Proč je buk lepší než borovice?

Samčí hlas je suché, valivé praskání, pro které druh dostal své jméno, samice hlasitě kváká. Treska obecná hnízdí v mírném pásmu Eurasie od severní tajgy po polopoušť, častější je na jihu. Zimy v tropech a subtropech Eurasie a Afriky. K hromadnému jarnímu příletu a začátku hnízdění dochází později než u ostatních kachen a k podzimnímu odletu dochází dříve.

Malí měkkýši hrají důležitou roli ve výživě.

Teal je běžný druh zvěře.

modrozelená píšťalka


Latinské jméno – Anas crecca

Anglicky název – Zčajovník ommon, čajovník zelenokřídlý

Nejmenší kachna žijící v Rusku: délka těla 34-40 cm, hmotnost 200-400 g, rozpětí křídel 58-64 cm.Díky velmi úzkým a špičatým křídlům je let těchto čírek velmi rychlý a ovladatelný; při migraci létají obvykle v hustých hejnech.

Samčí hlas je jemný pískavý trylek (odtud název), samičí hlas je podobný hlasu samice tresky.

Čírka je rozšířena od tundry až po stepi Eurasie. Podobná čírka zelenokřídlá, která žije v Severní Americe, je některými ornitology považována za poddruh pískaře a některými za samostatný druh. Zimy v západní Evropě, oblasti Černého moře a Kaspického moře, na jihu mírného pásma, v subtropech a tropech Eurasie a Afriky.

Místo hnízdění je nejčastější v zóně tajgy; Toto je nejlesnější obydlí našich kachen. Obývá i ty nejmenší vodní plochy, až po velké lesní louže. Hnízda se často vytvářejí pod stromy nebo v keřích. Přilétá ze zimovišť brzy a odchází pozdě.

Druh je všude poměrně početný a je tradičním předmětem lovu.