Syn .: lavsonia inermis, lavsonia nepichlavá, henna, neozbrojená losonia, el-henna.

Henna je pěstovaná tropická větvená rostlina s tmavě zelenými široce kopinatými listy a bílými a růžovými vonnými poupaty. V moderní kosmetologii je přírodní barva henna světově proslulá, která se vyrábí z listů rostliny. Díky svému jedinečnému složení a cenným prospěšným vlastnostem je henna široce používána v tradiční medicíně v Indii a mnoha zemích světa.

obsah

  • přihláška
  • Klasifikace
  • Botanický popis
  • Distribuce
  • Zadávání surovin
  • Chemické složení
  • Farmakologické vlastnosti
  • Aplikace v lidové medicíně
  • Historické informace

Květinový vzorec

V medicíně

Henna je tropická léčivá rostlina, jejíž léčivé vlastnosti jsou známější v ájurvédě a medicíně v mnoha afrických a arabských zemích a také v homeopatii. Henna má mnoho využití. V evropských zemích, včetně zemí SNS, henna znamená léčivý prášek vyrobený ze sušených listů henny. Henna je v kosmetologii známá jako přírodní barvivo na vlasy a obočí. Barva henna rovnoměrně barví vlasy v různých odstínech červeno-měděných tónů, kryje šediny a dodává vlasům přirozený lesk a krásu. Kromě toho henna léčí mnoho dermatologických onemocnění a používá se proti lupům a vypadávání vlasů. Henna má také výhody při léčbě diatézy, akné u dospívajících a scrofula u dětí.

Henna má antiseptické, protizánětlivé, expektorační, protinádorové a další příznivé vlastnosti. Různé části rostliny henna se zevně používají v lékařství k léčbě ran, popálenin, stehů po operacích a při léčbě dermatologických kožních onemocnění. Odvar z henny se používá jako výplach při stomatitidě a ústních vředech. Henna je široce používána v lidovém léčitelství jako protizánětlivé a antipyretikum při nachlazení, bronchitidě, poruchách trávení, v aromaterapii při bolestech hlavy a jako sedativum. Esenciální olej z květenství se používá při výrobě rtěnek a parfémů. Prášková pasta z henny se používá v umění malování na tělo („mehendi“).

Kontraindikace a vedlejší účinky

Kontraindikacemi použití henny pro kosmetické a léčebné účely jsou individuální nesnášenlivost a tendence k rozvoji alergií.

Barvení vlasů hennou během těhotenství nepoškodí zdraví plodu ani matky. Bezbarvá henna může být použita pro léčebné účely pro děti. Nedoporučuje se často barvit vlasy hennou, protože kyseliny obsažené v listech mohou zničit strukturu vlasů. Henna může způsobit užitek i škodu. Henna, přírodní rostlinné barvivo, by se neměla nanášet na dříve chemicky barvené vlasy, protože může dojít ke zcela nečekanému odstínu a vlasy budou vypadat suché a bez života. Henna se nedoporučuje po trvalé nebo melírování vlasů.

ČTĚTE VÍCE
Co je monochromie?

V kosmetologii

Moderní kosmetický průmysl používá hennu v barvách, šamponech, kondicionérech a oplachech na vlasy. Bezbarvá henna je aktivní složkou mnoha kosmetických přípravků pro péči o pokožku obličeje a těla. Přírodní barvivo henna díky perzistentnímu pigmentu lawson (lawson) dokáže obarvit vlasy v červenohnědých a měděných odstínech. Různé barvy a odstíny (titián, rubín, lilek) lze dosáhnout smícháním prášku henny s různými bylinnými doplňky a bylinkami. Basma v kombinaci s hennou dobře maluje šedé vlasy, dává nové odstíny: od světlého kaštanu po zcela černou. Existuje indická a íránská henna. Na rozdíl od indické henny je barevné spektrum íránské henny mnohem širší, při smíchání se získá mnoho odstínů.

Výhody henny pro vlasy jsou zřejmé: barva na vlasy henna dodává nejen bohatou měděnou barvu a zdravý lesk, ale také zabraňuje vypadávání vlasů a lupům. Při použití henny se vlasy stávají mnohem silnějšími, je zaznamenán jejich růst. Hennový olej ideálně hydratuje a obnovuje poškozené vlasy, posiluje vlasové folikuly, dlouhodobě fixuje tónovaný odstín, poskytuje zdravý lesk a účinnou péči o vlasy.

Barvení obočí a řas hennou je účinná kosmetická procedura, při které přirozená barva na chloupcích vydrží déle než u chemického barvení, posílí se vlasové folikuly, řasy se zahustí a prodlouží. Henna je hypoalergenní a nezpůsobuje slzení ani zarudnutí očních víček.

Bezbarvá henna je účinným protizánětlivým prostředkem na akné u dospívajících. Rostlinu je dobré používat na problematickou pleť obličeje, na zpevnění a růst nehtů. Přírodní mýdlo s hennou je účinný kosmetický přípravek pro posílení vlasů a čištění obličeje. Mýdlo s hennou se používá jako čisticí prostředek na mastnou a normální pleť, záněty, vředy a akné.

Masky s hennou na obličej nejen dobře čistí pokožku jako peeling, ale také ji dokonale vyživují a hydratují. Bezbarvá henna v kombinaci s kyselinou boritou je účinným lékem na pihy a stařecké skvrny, dokáže dodat pleti matný rovnoměrný odstín. Bezbarvá henna se používá k omlazení pokožky obličeje. Henna na tělo je ideálním lékem na celulitidu.

Populární v zemích střední Asie je malování na tělo hennou, tradičně nazývané „mehndi“. V tomto případě henna dokonale nahrazuje chemická barviva, je absolutně nezávadná a krátkodobá.

ČTĚTE VÍCE
Co se na podzim dobře kouše?

V domácnosti

Červené potravinářské barvivo alkin, získané ze stromu henna, se používá při výrobě olejů a tuků. Od starověku se henna používá k barvení kůže, látek v textilním průmyslu.

Výzkumy ukazují, že henna má více než 70 bioaktivních sloučenin.

Henna kvete

Rostlina má drobné listy a drobné, voňavé květy. V 99 % případů se henna pěstuje na přírodní barvivo na vlasy, ale je to také velmi krásný keř. Kvete od května do července. Existuje mnoho druhů henny. Květy mohou být bílé, růžové, červené nebo žluté a všechny listy rostlin obsahují lawson (přírodní barvivo). Vůně květů henny je sladká a svůdná. Připomíná mi jasmín a růži.

Čtyři sepaly tvořící miskovitý tvar a několik bílých nebo červených tyčinek sahající k nebi. Plody henny jsou malé, kulaté, hnědé tobolky plné drobných semínek.

Henna produkuje nejvíce barviv při pěstování při teplotách mezi 35 a 45°C. Během období dešťů henna rychle roste a vytváří nové výhonky. Růst se následně zpomalí. Listy postupně žloutnou a opadávají během delších suchých nebo chladných intervalů. Henna ztratí své vlastnosti při teplotách pod 11°C. Teploty pod 5°C rostlinu hennu zabijí.

Geografie henny

Henna roste nejlépe v oblastech s malým množstvím srážek, kde je relativně horké a suché klima. Díky tomu je Indie ideální destinací pro pěstitele henny. Henna roste ve velké části země, protože je to hlavní komerční plodina pěstovaná především v severozápadních státech, kde je relativně horké a suché klima. Státy s největším počtem plantáží henny v Indii jsou: Rádžasthán, Gudžarát, Madhjapradéš a Paňdžáb.

Henna roste v severní Africe, stejně jako v západní a jižní Asii. Hennu pěstujeme v Indii. Lawsonia je malý keřík, který dorůstá maximálně 150 cm.Sbírají se a suší listy henny. Přibližně 40 kg na hektar. Poté se mele na prášek.

Historie henny

Nejstarší používání henny se datuje k egyptským faraonům, asi před 9000 XNUMX lety. Říká se, že Kleopatra, poslední vládnoucí královna starověké egyptské civilizace, používala hennu ke zkrášlení sebe a svého těla. Vzhledem ke své rozsáhlé historii má henna také některé pověry. V Indii se věří, že čím hlubší bude barva henny na ruce nevěsty, tím lepší bude její vztah s tchyní. Místy prý značí sílu lásky mezi nevěstou a ženichem. Mnoho tradičních vzorů henny je tajným symbolem prosperity, lásky, věrnosti, plodnosti a štěstí.

ČTĚTE VÍCE
Jak prát ovčí vlnu?

V 19. a na počátku 20. století byla většina henny používané v Evropě a Spojených státech pěstována v Egyptě. V současné době je Indie největším vývozcem henny. Státní podpora pomohla zvýšit objemy a zlepšit pěstitelské technologie. Indická vláda také zdarma dodává rostliny farmářům ve vyprahlé západní oblasti, aby chránila jejich půdu před pronikáním do pouště.

Na Západě je tetování hennou téměř stejně populární jako v Indii. Celebrity jako Madonna a Liv Tyler se nechaly tetovat hennou.

Pomocí henny

  • Chladicí kapalina. Aby unikli extrémnímu horku a úpalu. Zpočátku bylo použití henny omezeno na namáčení rukou a nohou do pasty, aby se udržela tělesná teplota během extrémního horka. Postupně si lidé začali nanášet pastu na ruce, nohy a paže prsty a návrhy se vytvářely pomocí drobných větviček nebo párátek.
  • K léčbě různých typů kožních problémů a popraskané nehty.
  • Barvení a posilování vlasů. Kromě barvicích vlastností neustálé používání henny zjemňuje a posiluje vlasy a dodává jim lesk. Působí také jako přírodní lék na vypadávání vlasů. Díky své úžasné schopnosti udržovat rovnováhu pH pokožky hlavy henna přirozeně a účinně odstraňuje suchost, lupy a předčasné šedivění vlasů.

Afshan Naqvi, kadeřník a kosmetolog (Multan, Pákistán):

„I když jsou na trhu k dispozici kvalitní barvy na vlasy, přírodní produkty jsou nepostradatelné. Henna neobsahuje všechny druhy chemikálií a je nejlepší barvit si vlasy hennou, pokud vám barva vyhovuje.“