Pižmoň (pižmoň) znali naši pravěcí předkové. V době ledové žil na rozlehlých územích Evropy a Asie, ale posledních 12 000 let žil pouze v Arktidě.

Popis pižmoň (pižmoň)

Stanoviště pižmoňů.

Taxonomie pižmoně (vědecká klasifikace)

Původní domovinou pižmoňa je Grónsko, Aljaška a severovýchod Kanady. Kromě toho bylo toto zvíře úspěšně přesídleno na ostrov Špicberky (Norsko), ostrov Wrangel a poloostrov Taimyr (Rusko). Stáda pižmových volů se potulují po suchých arktických náhorních plošinách, kde jsou léta pomíjivá a zimy velmi dlouhé, mrazivé a s malým množstvím sněhu. Řídký vegetační kryt v těchto partiích tvoří některé druhy trav, zakrslé vrby a vřesy a kvetoucí rostliny se objevují krátce jen v létě. V biotopech pižmoňů polární noc trvá od 22. října do 1. března.

Habitat pižmoň. Žije v severní Kanadě a Grónsku. Přivezeno na ostrov. Špicberky (Norsko), stejně jako na ostrově. Wrangel a poloostrov Taimyr (Rusko).

Bezpečnost.

Jižní hranice areálu pižmoňů se shoduje s izotermou 10° C. Jinými slovy, pižmové žijí tam, kde teplota vzduchu v létě nepřesahuje 10° C.

Lidé lovili pižmoně po tisíce let, aniž by způsobili velké škody na jejich dobytku, ale pouze tak dlouho, dokud lovci lovili zvířata v rozsahu svých potřeb. V 1917. století se v Arktidě objevili kolonisté se střelnými zbraněmi a počet zabitých pižmů šel do stovek. V důsledku toho obrovská stáda ztenčila natolik, že v roce 1927 Kanada vzala tento druh pod ochranu. V roce 1970 byla na břehu Hudsonova zálivu vytvořena rezervace pro pižmoně a počet zvířat začal přibývat. V roce XNUMX bylo Eskymákům opět povoleno lovit tato zvířata pod kontrolou kanadských ochranářských úřadů.

Rohy pižmoňa, které jsou u základny velmi široké, se sklánějí dolů blízko hlavy a jejich konce jsou zakřivené dopředu a nahoru. U dospělých samců jsou základy rohů na čele téměř srostlé, zatímco u samic a telat jsou odděleny chomáčem chlupů. Základ každého rohu tvoří na čele široký pruh o tloušťce až 10 cm.

Zajímavá fakta o pižmových volech.

Na jaře se pižmoň často škrábe na kamenech, aby se zbavil kousků svlékajícího zimního kabátu.

    Pižmoň se může zdát jako neuspěchaný kus, ale pokud stádo zpanikaří, zvířata se rychle rozprchnou různými směry a pošlapou telata. Takové výbuchy strachu často vyvolávají nízko letící letadla.

ČTĚTE VÍCE
Kolik stojí longan?

Pevná hmotnost nebrání pižmoňovi v rychlém běhu

Poté, co se pižmoň rozhodl dát si pauzu, leží klidně na zemi a přežvykuje, aby se o něco později mohl opět vrátit na pastvu.

Novorozené mládě pižma je dobře vyvinuté a pokryté hustou srstí.

Antilopa koňská (Hippotragus equinus)

Životní styl pižmoňů.

Cape Oryx (Oryx gazella)

Malá stáda pižmoňů se vyznačují volnou strukturou a proměnlivými počty. Od jara do podzimu čítá stádo obvykle 20-25 zvířat a tvoří ho samice s telaty a vůdčí samec. V zimě se zvířata shromažďují ve velkých stádech až 200 jedinců. Pižmoň žije sedavým životem, jedí rostlinnou potravu a putuje z jedné pastviny na druhou. Část dne se pilně pasou a pak odpočívají, leží na zemi a přežvykují. V létě se jejich strava skládá z obilovin a kvetoucích rostlin a na podzim – suchých bylin. V zimě se pižmoň zdržuje na otevřených náhorních plošinách, kde je mělký sníh a umožňuje jim vyhrabávat trávu, vřes a vrbové větve. Hustý dlouhý kožich se v létě stává pro pižmoňa přítěží, a aby unikl horku, často odpočívá na ostrůvcích neroztátého sněhu. Pižmoň má dobrý čich, zrak a sluch. Jeho oči jsou přizpůsobeny dlouhé polární noci, takže světlo hvězd a měsíce odražené od sněhu mu úplně stačí. Nejhrozivějšími nepřáteli pižmoňů jsou polární vlci. Stádo cítí nebezpečí a zaujímá obrannou pozici. Pokud je skupina dostatečně velká, dospělí tvoří kruh s telaty uvnitř. V jedné formaci stádo úspěšně odrazí útok vlčí smečky, protože dospělý pižmoň dokáže zabít ostříleného vlka jedním úderem rohů. Pokud je skupina malá a nemůže zaujmout obvodovou obranu, zvířata stojí v oblouku a místa na bocích zaujímají silní samci, kteří útočí strašlivě. Není divu, že vlci raději útočí na osamělá, stará, nemocná, oslabená zvířata nebo se snaží odrazit mláďata ze stáda. V silné sněhové bouři stojí pižmoň v trojúhelníku a návětrnou stranu vždy okupují nejsilnější býci. Zvířata spolu komunikují hlubokým, hlubokým řevem a telata hlasitě bučí a volají své matky.

Obecné informace o pižmoně.

Délka těla: 190 240-viz

Délka ocasu: 10 20-viz

Hmotnost pižmoň: 200-400 kg

Doba březosti pižmoně: 240 dny

ČTĚTE VÍCE
Jaké druhy třešně ptačí?

Počet mláďat: 1-2

Puberta: samice – 3-4 roky; muž – 5-6 let

Питание: polární vrba, vřes, mechy, trávy

Předpokládaná délka života pižmoňa: 25-30 let

příbuzné druhy.

Pižmoň představuje velmi početnou a různorodou čeleď bovidních kopytníků, do které patří zejména kozy, ovce, antilopy a domácí krávy. Členové této rodiny žijí v široké škále přírodních podmínek v mírných a rovníkových klimatických pásmech. Pižmoň je jediný ze všech svých příbuzných, který se dokázal přizpůsobit životu v zasněžené Arktidě.

Koňská antilopa (Hippotragus equinus) žije v galeriových lesích a křovinách střední Afriky. Pase se v malých stádech a živí se různými bylinami. Rohy samců tohoto druhu dosahují délky 1 m.

Mys Oryx (Oryx gazela) žije mezi vzácnými ostrovy suché trávy v polopouštích jihozápadní Afriky. Živí se zelení trav a nízkých keřů a žízeň hasí divokými okurkami a vodními melouny. Žije v malých stádech, vede kočovný způsob života.

Žádné komentáře Můžete být první!

Přidat komentář:

Zvířecí stránka na sociálních sítích:

Videa zvířat: