Pižmoň je jedním z nejstarších zvířat na planetě. Mezi jejich současníky patřili mamuti, jeskynní lvi, nosorožci srstnatý a šavlozubé kočky. Všichni vyhynuli, ale pižmové nejen přežili dodnes, ale naučili se sloužit i lidem. jak přesně? Igor Mišukov, vedoucí projektu „Musk Ox.rf“, vypráví příběh.

Pravěká šelma

„Říká se, že kráva je nejkrásnější zvíře, protože všechno, co si z ní můžeme vzít, je pro nás tak či onak užitečné. V tomto smyslu je pižmoň, i když ne nejvíce, ale také velmi krásné zvíře,“ vtipkuje Igor Mišukov. V únoru 2018 zaregistroval web „Ovtsebyk.rf“. Tam projektový tým začal zveřejňovat informace týkající se pižmoňů: od doporučení pro turistiku v oblastech obývaných těmito zvířaty až po články o jejich místě ve světových mytologiích. Igor je fascinován pižmovými voly a chce, aby Rusové těmto zvířatům rozuměli a přijali je.

Je opravdu těžké neobdivovat pižmové voly – alespoň jistě jejich vitalitu. V těch dnech, kdy po zemi chodili mamuti a národy byly divoké a mladé, žili pižmoňové v celé Eurasii a Severní Americe. Tehdy i dnes jsou to poměrně velká zvířata: průměrná výška pižmoňa v kohoutku je 120 centimetrů a jeho hmotnost se pohybuje od 180 do 400 kilogramů. Připomínají ovce i krávy zároveň (odtud název). Pižmoň je pokryta hustou srstí a korunována velmi dlouhými (u mužů – až 73 cm a pro ženy – až 40 cm) rohy.

Dnes nikdo s jistotou neví, jak pižmoni zmizeli z území euroasijského kontinentu.

„Nejmladší“ pozůstatky pižma byly objeveny v Yamalu. Radiochemický rozbor ukázal, že objevené zvíře žilo v Arktidě před třemi tisíci lety. Existují však důkazy, že pižmoň byl nalezen v Eurasii mnohem později – ve 30. letech nalezl Nikolaj Vereščagin, vynikající ruský zoolog, v Taimyru lebky pižmoňů, prošpikované kulkami. Vzhledem k tomu, že střelné zbraně jsou relativně nedávným vynálezem, lze stáří pozůstatků měřit na 300–500 let.

Jak se pižmoň vrátil na sever

Je známo, že na konci 1974. a na začátku 17. století v Eurasii nežili pižmové. Ve stejné době začali ruští zoologové uvažovat o možnosti opětovného vysazení (tedy návratu) pižmoňů na arktická území Ruska, kde dříve žili. Mezi nejvhodnější pozemky pro osídlení patřil Taimyr, kam bylo v roce XNUMX dodáno deset jedinců z Kanady – pět od každého pohlaví (zpočátku zde však bylo XNUMX pižmoňů, ale tři samci během transportu uhynuli a čtyři samice zmizely beze stopy) . Byl pro ně připraven speciální kotec, ve kterém si zvířata musela zvykat na nové stanoviště a rozmnožovat se. Spolu s kotcem byla postavena i vědecká stanice, jejíž zaměstnanci experiment sledovali.

Brzy se ukázalo, že deset zvířat, z nichž samice netvořily většinu, nestačí k přijatelné rychlosti šíření pižmoňů. Proto bylo v roce 1975 z USA do SSSR přivezeno dalších 40 jedinců (tentokrát bylo více samic) – 20 z nich bylo posláno do kanadských pižmů v Taimyru a dalších 20 do nového kotce na Wrangel Island. Přes určité potíže se v Taimyru v roce 1978 narodila první tři telata a v roce 1988 tamní populace pižmoňů čítala již tři sta jedinců. Sovětsko-kanadsko-americká zkušenost s návratem pižmoňů do Eurasie se ukázala jako úspěšná.

ČTĚTE VÍCE
Jak selen působí?

V důsledku rozpadu SSSR byla vědecká a ekonomická práce s pižmovými voly prakticky zastavena – do té doby vzniklé populace byly ve volné přírodě ponechány svému osudu. Drtivá většina pižmoňů v Rusku dnes žije přesně takto, nekontrolovatelně.

Proč chovat pižmoně?

Pižmoň, na rozdíl např. od sobů (které také přežily vyhynutí, které zabilo mamuty), není třeba stěhovat (kočovná stáda – pozn. red.), a proto je mnohem pohodlnější chovat je na farmě. Žít na farmě je stále snazší než bloudit po tundře. A podmínky pro chov pižmoňů jsou mnohem jednodušší než u stejných krav – za prvé mohou klidně vydržet mrazy a za druhé se živí vším, co roste v tundře (od keřů po řasy). Zvířata mají řadu dalších výhod.

Za prvé, pižmoni mají vynikající prachové peří neboli giviut. Je osmkrát teplejší než ovčí vlna, nezpůsobuje alergie a po zpracování a vyprání je schopen zachovat objem.Giviut lze zpracovávat – spřádat, tkat, dělat izolace. Na světě existuje několik luxusních značek, které používají giviut ve svých produktech. Například látka s giviutem se používá k šití obleků BRIONI U nás se giviut používá pouze k výrobě příze a výrobků z ní řemeslným způsobem Nedostatečný objem surovin na ruském trhu – ne více než 50 kg giviutu se nasbírá za rok, neumožňuje přejít na průmyslovou výrobu vyrábějící produkty z tohoto cenného materiálu.V poslední době je také zájem o využití giviutu jako izolace při výrobě speciálního oblečení pro lidi do extrémních podmínek – polárníci , horolezci, vojenský personál. Izolace s giviutem nejenže svými vlastnostmi nepřevyšuje syntetické analogy zahraničních výrobců (THERMOUTE, Climasnied Apex, Hollofaiber SOFT a další), ale je také přírodním materiálem šetrným k životnímu prostředí. V létě 2022 testoval slavný petrohradský výrobce speciálního oblečení BACK novou izolaci na bázi giviutu a v prosinci téhož roku si obyvatel Salekhardu Vladislav Mulyavin patentoval izolaci vlastní výroby, z giviutu a vlny jelena.

Za druhé, pižmoni mají docela cenné maso: jako každá zvěřina je libové, a proto dietní.

Za třetí, kůže pižmových volů je velmi hustá – je obtížné (ačkoli možné) z ní vyrobit oblečení, ale lze z ní vyrobit vynikající boty, opasky, tašky, čalounění nábytku a tak dále. Kromě toho je možné získat mléko, rohy a kopyta z pižmoňů, ale tento obchod je spíše exotický než rozšířený.

Chov pižmoňů je perspektivní oblastí chovu hospodářských zvířat, která je plná jak tradičních (maso a kůže), tak jedinečných (giviut) produktů. To, co pižmoň produkuje, lze prodávat jak ve velkoobchodním měřítku, tak jako suvenýry. A v tomto smyslu mohou biotopy pižmoňů otevřít nové možnosti ekoturistiky.

ČTĚTE VÍCE
Co je to anthrakóza?

Rozvoj chovu pižmoňů znamená vznik nových pracovních míst, a to takové kvality, že by přilákal ty, pro které je jiná práce na Severu příliš složitá. Faktem je, že ruční zpracování giviutu je ekonomicky proveditelné: giviut sám o sobě je drahý, takže práce s ním v automatizovaných podnicích je spíše nežádoucí.

Pižmové jsou prostě schopni zúrodnit chudou tundrovou půdu produkty své životně důležité činnosti. Jak prokázal Sergej Zimov, badatel ruské tundry, během let existence mamutů na Zemi byla úrodná, více podobná moderní stepi – právě díky tomu, že byla hojně oplodněna mnoha velkými zvířaty té éry.

Konečně, pižmoň může být strategickým zdrojem! Farmy s nimi mohou být vytvořeny na odlehlých ostrovech, a tím je osídlovat (jako tomu bylo v případě Wrangelova ostrova a kolektivní farmy Ushakov). Kromě toho mohou být pižmoni sami o sobě používáni jako zdroj potravy pro obyvatele Severu v nouzových situacích izolace od zbytku země.

Pižmoň nebo pižmoň (Ovibos moschatus) je jediným moderním zástupcem rodu pižmoňů z čeledi bovidovitých, který zahrnuje mnoho druhů zvířat „s rohy a kopyty“ – antilopy, býky, kozy, antilopy kravské atd. Pro jejich dlouhou a hustou srst visící až zemi, kanadští Eskymáci jim říkají „vousatí muži“ (umingmaks).

Před několika tisíci lety se na rozsáhlém území od Španělska až po Čukotku pásli pižmové spolu se zástupci „mamutí“ fauny – mamutů, primitivních bizonů a nosorožců srstnatých. V důsledku klimatických změn mnoho těchto exotických zvířat vyhynulo. Pižmoň se ukázal jako nejvytrvalejší z nich. Jeho početná stáda přežila dodnes v tundrách Severní Ameriky a Grónska. V Evropě žili pižmové v době, kdy v jeskyních žili již staří lidé, a ne nadarmo se zde obrazy tohoto zvířete stále vyskytují ve velkém množství. Ale v severní Asii žil pižmoň pouze před 200-400 lety, ale byl vyhuben lidmi.

Na polárním Uralu byly také nalezeny pozůstatky starověkých pižmových volů. Pomocí nich byli vědci schopni určit věk „Uralské“ šelmy – před pěti až šesti až třemi tisíci lety. No, to je nutné, v Římě zasedal Senát, rozhodovaly se otázky struktury jednoho z nejstarších států světa, vědci vynalézali všemožné důmyslné stroje a zařízení a na území moderního polárního Ural a na obou jeho stranách se po nekonečných tundrách proháněla stáda tohoto mocného obra.

Rychlost až 40 kilometrů za hodinu

V procesu evoluce se tato zvířata dokonale přizpůsobila drsným arktickým životním podmínkám. Nemají vyčnívající části těla, což je způsobeno nutností snížit tepelné ztráty v chladném klimatu. Jedná se o velké, podsadité savce s velkou hlavou a krátkým krkem, zvířata jsou pokryta velmi hustou srstí. Vzhledem k velmi dlouhé a husté srsti, která visí téměř k zemi, pižmové voli vypadají mnohem masivněji, než ve skutečnosti jsou, a tělo zvířete je stále pokryto hustou a měkkou podsadou zvanou „giviot“. Je tenčí než kašmír a osmkrát teplejší než ovčí vlna.

ČTĚTE VÍCE
Jak vypadají Brunnerové?

Pižmoň má vysoce vyvinutý stádní instinkt. Sociální vazby jsou zvláště silné mezi mladými zvířaty a samicemi s telaty. Samice se o ně něžně starají. Novorozené mládě se okamžitě stává členem skupiny a začíná se stýkat s ostatními členy stáda, udržuje sociální kontakty různého typu, včetně účasti na společenských hrách, které jsou důležitým prvkem života stáda.

Navzdory své zjevné pomalosti se v době nebezpečí pižmoň rychle seskupí do obranného postoje nebo odcválá. Jsou schopny dosáhnout rychlosti až 25-30 km za hodinu a udržet ji na několik kilometrů. Zvířata se v zimě často pasou na horách, kde vítr odhání sníh ze svahů. V létě se stahuje do míst nejbohatších na potravu – údolí řek a jezer a prohlubní v tundře a velmi obratně šplhá po skalách v horských oblastech. Preference určitých stanovišť závisí na ročním období a dostupnosti potravy. Jeho životní styl se podobá ovcím, při hledání pastvy je stádo ovládáno býkem nebo dospělou krávou, ale v nebezpečných situacích hraje dominantní roli pouze stádový býk. Zvířata se většinou pohybují pomalu a klidně, ale v případě potřeby jsou schopna dosáhnout rychlosti až 40 km/h a uběhnout značné vzdálenosti. V zimě pižmoň tráví většinu času spánkem nebo odpočinkem, tráví potravu, kterou jedí. Ve sněhových bouřích leží pižmoň zády k větru a na rozdíl od migrujících sobů tráví zimu na malém území. Pižmoň dobře snáší jakýkoli mráz, ale vyhýbejte se místům s hlubokým sněhem nebo pokrytým ledovou krustou.

Jejich potrava: mechy, lišejníky, trávy, různé druhy křovinatých vrb a bříz, pižmoň ochotně požírají bavlníkovou trávu, ostřici, kozinec, rákos, mytillie, modrásek a další rostliny. Plocha zimního areálu jednoho stáda je v průměru asi 50 km², velikost ročního areálu je 200 km².

Přirozenými nepřáteli pižmoňů jsou především vlk, dále lední medvěd, medvěd hnědý, rosomák a člověk. Pižmoň je dostatečně silná zvířata, aby odpuzovala predátory a chránila své potomky. Když jsou v nebezpečí, seřadí se do těsného kruhu nebo odcválají. Pokud je útěk nemožný nebo obtížný, shluknou se do kruhu, a když se přiblíží dravec, jeden samec ze stáda na něj zaútočí a hned po výpadu se couvnutím vrátí do kruhu nebo se k němu přiblíží členové stáda. Jedná se o účinný způsob ochrany proti přirozeným predátorům, který je však při lovu lidmi zcela zbytečný. Stádo, stojící v kruhu a pokrývající mláďata svými těly, zůstává nehybné, když jsou pižmové zastřeleni pistolí.

ČTĚTE VÍCE
Kolik kilometrů je plná nádrž?

Přivezeno vrtulníkem

Až do začátku 1970. let 1974. století. V SSSR nebyli žádní pižmoni. Ale v roce XNUMX byla první várka zvířat přivezena z jejich přirozeného prostředí – z kanadského ostrova Banks Island, na ostrov Wrangel a do Taimyru.

V roce 1997, 120 km severozápadně od Salechardu, byla z Taimyru do podhůří Polárního Uralu dovezena první skupina pižmoňů. Zajímavá vzpomínka zoologa Tarase Sipka, který se této operace účastnil: “Po noci strávené na letišti byli vrtulníkem transportováni do Laborovské tundry, kde byli vypuštěni do výběhu poblíž hory Pusierki. Druhý den ráno ale ve výběhu nebyla žádná zvířata, což nechalo všechny přítomné ve zmatku. Zvířata se za příkré svahy hory nenechala vůbec zahanbit. Pižmové byli později objeveni na hoře, kde pak strávili celou zimu“.

Na území rezervace Gornokhadatinsky jim byl poskytnut úkryt. Jeho území se ukázalo jako velmi slibné pro aklimatizaci pižmoňů v mnoha ohledech – klima, kombinace hor, podhůří a plochých tundrových prostorů a lesů. Postavili ohradu s polovolným chovem zvířat, naštěstí to plocha výběhu umožňovala (jeho rozměry jsou více než 10 km po obvodu). Prvotní umístění polovolných zvířat do kotců po 50 zvířatech se ukázalo jako mimořádně úspěšné. Kombinoval lesy (v horkém počasí stín), pustiny tundry (pastviny) a horské svahy, kde stálé větry v létě ochlazují vzduch a v zimě odnášejí sníh, což usnadňuje získávání potravy.

V takových pohodlných podmínkách se osadníci z Taimyru, kteří se usadili na novém území, začali úspěšně rozmnožovat. V průběhu let počet pižmoňů rostl a potomků každoročně přibývalo. Další nárůst zvířat v kotcích byl kritický pro stav stád pižmoňů. Zvýšení počtu zvířat, a navíc tak velkých, jako jsou pižmoni, v omezeném prostoru by vedlo k vyčerpání pastvin a zhoršení nabídky potravy. Když už se do jednoho kotce nevešla všechna zvířata, bylo nutné zvířata přemístit do jiného, ​​prostornějšího. Za dobu existence populace bylo provedeno několik vypuštění části stáda z uliček ohrady. To ale nebylo východisko ze současné situace. A tady by nebylo štěstí, ale pomohlo neštěstí. Zvířata si udělala průchod v ohradě a část stáda se přesunula do volné přírody. Kromě výběhů tak vznikala i stáda divokých pižmů. Bylo však zjištěno, že „volní“ často chodí navštěvovat své „domácí“.

Pižmové se stali tak „odvážnými“, že když se v přírodě zpohodlněli, začali se vzdalovat od místa „svého narození“. V roce 2013 tak již byla zvířata pozorována u obce. Ust-Kara u ústí řeky. Kara (v Evropě) a na malém ostrově poblíž v Barentsově moři. Ve stejném roce rodina z Vorkuty natočila pižmoň na svůj mobilní telefon 20-25 km východně od Vorkuty; bestie se zatoulala poblíž usinského vodovodu na řece. Všechno. Právě sem dosáhla odvážná šelma, která urazila více než sto kilometrů od zvířecí populace žijící na východním svahu Polárního Uralu a jižního Jamalu. A v roce 2020 si motoristé z města Labytnangi všimli pižmoňa na dálnici Obskaja-Bovanenkovo ​​​​, který vyšel z lesa, aby se podíval na projíždějící auto, a pak znovu zmizel v houštinách.

ČTĚTE VÍCE
Můžete jíst syrové síhy?

V roce 2014 se objevil nový problém – do ohrady vstoupila smečka vlků a predátoři z ní vyhnali vyděšené stádo pěti samostatných býků. Ale jak ukazují pozorování vědců a pracovníků rezerv, mnoho zvířat, která se osvobodí, umírá. Důvod je zde naprosto jasný: stávají se snadnou kořistí lovců-pytláků, které zjevně neomezuje ani skutečnost, že druh je uveden v Červené knize Jamalsko-něneckého autonomního okruhu. Podle nejhrubších odhadů se počet „volných“ pižmoňů pohybuje v rozmezí 50–100 kusů a více než 200 kusů je chováno v ohradách. Celkem k roku 2020 čítá zavedená populace pižmoňů v regionu přibližně 300 jedinců nebo o něco více. Alespoň to jsou informace poskytnuté mezinárodním týmem vědců pižmoňů ve zprávě „Stav pižmoňů, nedávné změny populace a nejistá budoucnost“.

Konkurent – ​​sob

Od doby, kdy se na Zemi objevili chlupatí exoti z doby ledové, uplynulo více než dvacet let. Vědci shrnuli výsledky aklimatizace pižmoňů nejen u nás, ale i v dalších oblastech Ruska, kam byli vypuštěni. Co s nimi dál dělat? Pro jaké praktické účely sem byli přivezeni? Ani mezinárodní skupina specialistů si není zcela jistá budoucností místních populací aklimatizovaných zvířat.

Dobrý stav populací pižmoňů aklimatizovaných na Polárním Uralu možná ztěžuje vypouštění některých zvířat do volné přírody, i když až dosud je to metoda používaná k regulaci počtu zvířat v kotcích. Zde však úspěšný růst jejich populace do značné míry závisí na tzv. lidském faktoru a početnosti jeho konkurenta – soba domácího, kdy se tento přemnoží, a to vede ke snížení pastevních ploch.

V zájmu zachování rostoucí populace pižmoňů se vědci rozhodli uspořádat farmu na místě Gornokhadatinsky, kde se zvířata pod dohledem veterinářů již řadu let úspěšně rozmnožují. Do roku 2020 bude podle Mezinárodní plemenné knihy pižmoňů (Kodaň, Dánsko) počet zvířat na farmě největší na světě. A aby nedošlo k přemnožení, budou vypěstovaní pižmoni distribuováni na nově organizovaná aklimatizační místa.

První kroky tímto směrem byly podniknuty v roce 2017. Na polárním Uralu bylo odchyceno 22 pižmů a vypuštěni na ostrovech v deltě řeky. Lena v Jakutsku a v září 2020 stejný let na nové místo – do Taimyru, do „Arctic Bull Parku“ organizovaného ve východní části Taimyru. Tak se řeší jeden z důležitých úkolů udržení pohody zvířat aklimatizovaných v Rusku. Přemístění mladých pižmoňů „osvěží krev“, protože dovoz nových zvířat, jejich adaptace na nové podmínky a následné narození potomků zabrání inbreedingu (inbreedingu). Vznikající potomci budou mít geny z místních zvířat a těch dovezených z polárního Uralu.