Dravý savec se svým věčně nespokojeným čenichem je velmi podobný kočce domácí, ale chová se úplně jinak. “Komsomolskaja pravda” vám poví o stravě, zvycích a vlastnostech života brutální stepní kočky – kočky Pallasovy.

Jméno „manul“ znamená v mongolštině „divoká kočka“. Zvíře dostalo další jméno – Pallasova kočka – na počest německého vědce Petera Simona Pallase, který tento druh kočky jako první popsal. Pallasovy kočky se vyskytují v asijských stepích a podhůří – od západního Íránu po Tibet. Díky husté načechrané srsti se jim daří v drsném kontinentálním podnebí, žijí na opuštěných místech, kde je málo sněhu a snadno snesou velké změny teplot. V přírodě existují tři poddruhy pallasských koček – sibiřská, tibetská a transkaspická manula.

„Manul“ znamená v mongolštině „divoká kočka“.

Kde můžete vidět nejvzácnější zvířata v Rusku

Dnes je v Červené knize Ruska uvedeno téměř 250 druhů zvířat. Mnoho z nich je na pokraji vyhynutí. Cestovatelé jsou šťastní lidé. Na cestách po republice se mohou setkat s jedinečnými zástupci fauny, které obyvatelé velkých měst nikdy neviděli. Představujeme seznam volně žijících zvířat v Rusku a mluvíme o místech, kde je lze vidět v jejich přirozeném prostředí.

Charakteristika Pallasovy kočky

Nejmenší divoký kočkovitý savec svým vzhledem připomíná kočku domácí. Délka těla Pallasovy kočky je od 45 do 65 cm, délka ocasu je od 21 do 31 cm a hmotnost je od 2,5 do 4,5 kg. Stejně jako u domácích koček jsou samci obvykle větší než samice. Zvuky, které divoká kočka vydává, připomínají psí chraplavé štěkání, tiché předení a funění.

Navzdory podobným velikostem těla vypadá kočka Pallas masivněji než kočka domácí. Důvodem „pevného“ vzhledu je velmi nadýchaná srst a malé uši téměř skryté za srstí. Pro svůj neustále ostražitý čenich je Pallasova kočka často nazývána „věčně nespokojená divoká kočka“.

Kde žije Pallasova kočka na mapě Ruska?

Až do poloviny 3000. století bylo u nás koček Pallas mnoho, ale vlivem lidské hospodářské činnosti a lovu se jejich biotop znatelně zmenšil. Dnes se kočka Pallasova vyskytuje na hranicích Ruska a ve střední Asii – až po hranice s Mongolskem. Tento druh kočky žije v Transbaikalii a jižní Sibiři. Počet Pallasových koček u nás se odhaduje pouze na 3650-XNUMX jedinců.

ČTĚTE VÍCE
Kde roste mláďata?

Pallasova kočičí stanoviště

Kočičí jídlo

Strava divoké kočky zahrnuje malé a středně velké hlodavce. Pallasovy kočky ochotně žerou piky, sysly, hraboše, pískomily, křečky, zajíce toly, mláďata svišťů a také drobné ptáky, kteří hnízdí na zemi. V létě Pallasovy kočky přecházejí na krmení hmyzem. Kromě toho jedí Pallasovy kočky mršinu a bobule.

Pallasovy kočky jsou sedavá zvířata. Neumí rychle běhat, proto nežijí v místech, kde tloušťka sněhové pokrývky přesahuje 20 cm.Při lovu si kočka zakládá přepadení před vstupem do díry nebo do skal. Malá zvířata a ptáci nemohou před kočkou Pallas uniknout – nezná slitování a je to velmi impozantní a obratný predátor.

Životní styl Pallasovy kočky

Jednou ročně, v únoru až březnu, začíná Pallasova kočka říje. Ke každé ženě přistupuje několik samců a mezi nimi probíhají docela brutální boje, které téměř vždy končí krveprolitím. Po spáření s vítězným samcem žije samice nadále sama. Po 60-75 dnech březosti rodí 2 až 6, zřídka až 10 koťat.

Kočky Tiny Pallas jsou zcela bezmocné a nahé, jejich váha nepřesahuje 300 g, ale koťátka rychle rostou. Ve věku 3-4 měsíců již vědí, jak získat vlastní jídlo. V 6-8 měsících dorostou koťata do velikosti dospělých Pallasových koček a ve věku 9-10 měsíců pohlavně dospějí a opustí svou matku. Potomky vychovávají pouze samice. Koťata zpočátku samce nevidí.

U nás žijí kočky Pallasovy samy, průměrně 4 jedinci na 100 metrů čtverečních. km. V Mongolsku, kde žije největší počet koček Pallas, jejich počet dosahuje 100 jedinců na 100 mXNUMX. km.

Kromě lidí má Pallasova kočka v přírodě jen málo nepřátel. V místech, kde se volně potulují pastevečtí psi, není život pro kočky Pallas jednoduchý. Psi nejsou pravidelně krmeni, a tak brázdí okraje vesnic a utíkají daleko do stepi. Při setkání s divokými kočkami se psi snaží řídit a zabít kočky Pallas. Nejčastěji setkání se psy končí pro divoká zvířata špatně.

Lidé se s Pallasovou kočkou setkávají velmi zřídka. Jedná se o velmi opatrné zvíře, takže jeho fotografování ve volné přírodě je velkým úspěchem.

Odpovědi na oblíbené otázky

1. Je možné chovat manula doma?

ČTĚTE VÍCE
Proč houby plesniví?

Odborníci nedoporučují chovat kočky Pallas doma, protože to nejsou ochočená zvířata a jsou to docela nebezpeční predátoři. Kočky Pallas jsou vůči lidem velmi ostražité, vnímají je jako soupeře a jsou připraveny kdykoli použít své drápy a zuby.

2. Existují nějaká omezení pro lov Pallasovy kočky?

Světová populace koček Pallas je 58 tisíc jedinců. V Rusku žije asi 3,5 tisíce Pallasových koček. Populace je malá, takže zvíře je uvedeno v Červené knize Ruska a několika dalších zemí. Do poloviny 1970. století byla předmětem komerčního lovu, ale od XNUMX. let XNUMX. století je lov na Pallasovu kočku zakázán. Bohužel se stává, že Pallasovy kočky jsou zastřeleny pro jejich krásnou kůži. Divoké kočky se navíc chytají do pastí a pastí, které byly nastraženy na lišky a sviště.

3. Proč je v zoologických zahradách tak málo Pallasových koček?

V zajetí Pallasovy kočky často trpí různými nemocemi, například toxoplazmózou. Důvodem je, že ve volné přírodě žije kočka Pallasova většinou sama a v takových podmínkách nepotřebuje rozvíjet svůj imunitní systém. Zvířata v zoologických zahradách trpí kvůli slabé imunitě. Jakmile jsou v kleci, onemocní a zemřou ve věku 3-6 let. Vědci se však naučili Pallasovu kočku chovat a získávat z ní potomky. Nyní žije v zoologických zahradách v Evropě asi 100 koček Pallas. Věk koček vzrostl na 11-12 let. Je znám případ, kdy Pallasova kočka žila v zajetí až 18 let.