BAŽANT (Phasianus colchicus) je o něco větší než tetřívek, jeho váha se pohybuje od 720 do 1800. V celkové stavbě těla připomíná bažant obecný kuře, od kterého se liší svým dlouhým ocasem. Bažant je velmi opatrný a plachý; Pouze mezi hustými houštinami se cítí poměrně bezpečně, i když ještě častěji je ostražitý. Když vidí nebezpečí, bažant obecný se snaží uniknout. Při běhu jsou hlava a krk bažanta obecného nakloněny dopředu a ocas je zvednutý.

Jako nejlepší běžec mezi našimi kuřaty běhá volně a rychle nejen na volném prostranství, ale také mezi hustou trávou a houštinami keřů. Bažant obecný tráví většinu života na zemi. Snaží se uniknout nebezpečí a utíká jen tehdy, když je to nezbytně nutné. Z hustých houštin vyletí strmě vzhůru se spoustou hluku jako svíčka a pak velmi jemně klouže. Po ulétnutí 70-150 m opět padá na zem. Špatně a málo létá a po opakovaných vzletech se tak vyčerpá, že se už vůbec nezvedá, ale spěchá se schovat do houštin.

Bažant obecný je jedním z nejkrásnějších a pestrobarevných ptáků u nás. V neobvykle bujném oblečení mužů jsou zlaté a tmavě zelené, oranžové a fialové barvy překvapivě harmonicky kombinovány; Na okrajích hlavy se vyvíjejí chomáče podlouhlého peří, které tvoří něco jako rohy. Dlouhý ocas je žlutohnědý s měděně fialovým nádechem. Slepice mají skromnější outfit – hnědožlutý s fialovorůžovým nádechem na krku. Samec se od samice liší nejen svým jasným opeřením, ale také větší velikostí, dlouhým ocasem a přítomností ostruhy na noze. Z hlediska rozšíření je bažant obecný jižní. Bažant obecný jako suchozemský pták, který shání potravu především ze země a nízké vegetace, nemůže žít v oblastech s dlouhou a hlubokou sněhovou pokrývkou. Jeho přirozená severní hranice rozšíření se obecně shoduje s pásem nízkých sněhových plání, podhůří a kontinentálních suchých plošin s malými zimními srážkami a s hloubkou sněhové pokrývky ne vyšší než 10-20 cm.Je rozšířen ze západní a střední Asie v na západ do Číny, Koreje a Japonska na východě. Kromě toho byli bažanti vysazeni a aklimatizováni na řadě míst v Evropě a Severní Americe. Bažant se usazuje v místech, kde je blízká voda a hustá vegetace, která opeřence poskytuje úkryt a potravu. Oblíbeným stanovištěm bažanta obecného jsou lužní lesy, křoviny, rákosí a rákosí u vodních ploch. Čím hustší houštiny, tím lépe pro bažanta. Místy proniká bažant obecný do suché stepi zarostlé křovím.

ČTĚTE VÍCE
Odkud pochází koriandr?

Na Dálném východě bažant obecný žije dokonce v dubových lesích s bohatým keřovým podrostem, na vysokých travnatých loukách, odkud se přesouvá na zimu blíže k lidským obydlím – na pole, zejména osetá prosem a fazolemi, na mlaty a zelinářství zahrada. Místy křovinami říčních údolí stoupá do hor až do výšky 2500 m. Lidské blízkosti se bažant nebojí. Odlesňování s následným rozvojem křovin s vysokou trávou, rozvoj nových pozemků a rozšiřování závlahového systému má příznivý vliv na početnost a rozšíření tohoto druhu. Bažanti se zvláště rádi usazují na okrajích rákosových houštin; sousedí s bavlníkovými a rýžovými poli, melouny nebo plodinami kukuřice. Zde jsou často početnější než na přirozených stanovištích. Počet bažantů v různých částech areálu není stejný, ale v mnoha oblastech byl v nedávné minulosti významný. Výpočty některých badatelů ukázaly, že před čtvrt stoletím se v Tádžikistánu na příznivých místech na ploše 1 km2 chovalo v průměru 20 a více mláďat a na konci období rozmnožování se mláďata chovala pohromadě. se starými činil 140-150 ptáků. Celkový počet bažantů v této době v celém Tádžikistánu byl asi 1,5 milionu kusů. V záplavové oblasti řeky Amudarja mezi městy Chardzhou a Kirki bylo přibližně 75 tisíc ptáků.

V současné době se počet bažantů velmi snížil a na některých místech tento pták zcela vymizel. Hlavním důvodem tohoto smutného jevu je nadměrný lov bažantů a rozšířené pytláctví, stejně jako vypalování rákosí, trávy, rákosí a změna původních biotopů tohoto ptáka. Počet bažantů podléhá z různých přírodních důvodů rok od roku prudkým výkyvům. Zvláště ničivé jsou pro ni zasněžené zimy, krusta, led, dlouhé mrazy s nedostatkem potravy, ale i sucha a vysoké říční záplavy, při kterých dochází k zaplavování hnízd se snůškami vajec. Tyto přírodní katastrofy na některých místech vedou k prudkému poklesu ptačí populace. Ale při správné organizaci ochrany v prvních příznivých letech se počet bažantů díky vysoké plodnosti poměrně rychle obnoví. Koncem února, častěji v březnu a někde v dubnu se zimní hejna bažantů roztrhají a ptáci se rozptýlí po hnízdištích. Každý samec si vybere konkrétní místo, kde se neustále poflakuje a vystavuje.

Během proudu se kohout prochází po zemi, zvedá dlouhý ocas a natahuje krk, přičemž vydává výkřiky. Aktuální pláč je vždy dvou- nebo tříslabičný, „Vysoce, něco jako „ke-ke“ nebo „ke-ke-re“ nebo „koh-koh“. Po křiku samec mávne křídly. Kromě toho samci také vydávají zvláštní tichý a velmi jemný zvuk: „gu-gu-gu“, který se opakuje neurčitě mnohokrát za sebou. Během proudu se bažant nepřetržitě toulá v oblasti dle vlastního výběru po více či méně vymezené trase, jejíž délka v některých případech dosahuje 400 – 500 m. Aktuální trasa je přerušována zastávkami na 30-40 minut na krmení. Nejprve se kohouti projevují sami; samice se v této době zdržují v malých skupinách po 3-4 kusech. Samice se pak spojí se samci a vytvoří se páry. Samec si v této době bedlivě hlídá své hnízdiště, a pokud se na něm objeví další samec, dochází k potyčkám, někdy i urputným.

ČTĚTE VÍCE
Jak se vyvíjejí mouchy?

Samci bojují po způsobu domácích kohoutů, vítěz pronásleduje poraženého, ​​načež se vrací na své staré místo. Proudy trvají až 4 měsíce a končí někde začátkem června, jinde i později, když už samice začínají odchovávat mláďata. Prodloužená doba páření je spojena s prodlouženým načasováním rozmnožování u různých párů v důsledku úhynu prvních snůšek a opakovaného kladení vajec. Samice si hnízdí na dobře chráněném místě ve stejné oblasti, kde se zdržovala se samcem. Hnízdo vypadá jako malá prohlubeň v půdě, vystlaná větvičkami, stonky nebo rostlinným prachem, často s příměsí vlastního peří. V některých částech svého areálu si bažanti tvoří uzavřená, kulovitá hnízda s bočním vchodem. Stěny hnízda jsou poměrně husté a poskytují dobrou ochranu před větrem a deštěm. Rozměry hnízda: průměr tácu 20-23 cm, hloubka tácku 5 – 7 cm.

Bažant je poměrně plodný pták. Plná snůška obsahuje od 7 do 18, častěji 8-14 vajec. Jsou lakované slabou olivově hnědou barvou se zelenkavým, lehce lesklým nádechem, bez vzoru. Tvar a velikost vajec jsou velmi variabilní. Rozměry vajíčka: 42-46 x 33-37 mm. Vejce snáší v dubnu – květnu, i když v důsledku opakovaných snůšek po úhynu prvního se načasování snášky velmi liší. Samice pilně sedí na hnízdě a nechává jej pouze na krmení. Inkubace trvá 21-23 dní a podle některých zdrojů až 27 dní. Během inkubace samice hubne a ztrácí asi 40 % své zimní hmotnosti. Samec se během inkubace zdržuje v blízkosti hnízda.

Bažant je chovný pták a kuřata se rodí dobře vyvinutá, pokrytá hustým chmýřím. Jakmile uschnou, začnou rychle utíkat a samy klovat potravu. Jejich vývoj je nejprve rychlý a pak se zpomaluje. Již třetí den se objevují pahýly jejich letek a mláďata dokážou klouzat z výšky půl metru a létat až asi 30 cm.V deseti dnech věku se objevují ocasní pera a pírka na bocích. V jednom měsíci věku dosahuje hmotnost kuřat 130 g, mohou létat do výšky až 3 m a létat až 30 – 40 m. Ve věku 50 dnů létají dobře a až ve 4-5 měsících věku dosahují velikosti dospělých. Hnízdo se nejprve krmí blízko hnízda, později se od něj vzdaluje, ale neopouští oblast svého hnízdiště. Mláďata zůstávají v odchovech poměrně dlouho. Zpočátku žijí mláďata odděleně od sebe, ale později – koncem července – začátkem srpna se jich několik spojí a potulují se ve stádech čítajících někdy až 50 kuřat.

ČTĚTE VÍCE
Jak odstranit lepidlo z rukou?

Mláďata vychovává pouze slepice a kohout se ke snůšce připojuje až na podzim. V této době můžete často vidět rodinu bažantů se dvěma nebo dokonce třemi starými kohouty. V září – říjnu dosáhnou mláďata velikosti dospělých jedinců, poté se mláďata rozpadnou. Brzy poté, co skončí období páření a samice usednou na vejce, začnou samci línat. Samice začnou línat později, když kuřata vyrostou a dosáhnou velikosti asi dvou třetin dospělého ptáka. Línání začíná změnou opeření hlavy a krku, letky línají téměř současně a o něco později ocasní. Ke změně velkého a malého peří dochází současně. Línání dospělých ptáků trvá dlouho – více než tři měsíce a končí v říjnu a dokonce i v listopadu. Během línání ptáci znatelně ztloustnou a jejich hmotnost se zvýší. Na podzim se bažanti shromažďují v hejnech a samci se nacházejí odděleně od samic a tvoří větší shromáždění – několik desítek, někdy až stovek jedinců, zatímco v hejnech samic není pozorováno více než deset ptáků.

Do zimy bažanti velmi tloustnou, ale s nástupem chladného počasí tukové zásoby rychle mizí. V zimě se bažant schovává na nejhustších místech, chráněn před větrem. Vychází se nakrmit po východu slunce a vrací se před západem slunce. Během krátkého zimního dne prý nestihne nasbírat potřebné množství potravy, následkem čehož hubne.

Potrava bažantů je mimořádně pestrá a tvoří ji jak drobní živočichové, tak různé části rostlin. Mezi zvířaty, která chytají, jsou klisničky, listonohy, brouci, mravenci, dřevomorky, pavouci, červi, hlemýždi atd. Nebrání se spolknout mládě ještěrky, hada, a pokud se objeví i myš. Například v Tádžikistánu jídelníček bažantů zahrnuje asi 80 druhů hmyzu a mnoho druhů dalších bezobratlých živočichů. Z rostlinné potravy jedí semena, plody, bobule, zelené listy a výhonky mnoha planě rostoucích druhů rostlin, spadaná zrnka chleba atd. Mláďata se nejprve živí pouze hmyzem, později se začnou živit rostlinnou potravou. Požíráním škodlivého hmyzu a semen plevelů bažant prospívá zemědělství. V tuhých a zasněžených zimách bažanti hladoví a často ve velkém umírají. V takových letech potřebují zejména krmení a ochranu. Bažanti mají mnoho nepřátel. Napadají je kočky pralesní, lišky, šakalové, kočky domácí, toulaví psi, výr, kaňáci, sovy bílé, jestřábi a mnoho dalších. Vejce a mláďata žerou také varani, zmije, hadi atd. Na tyto četné nepřátele a další příčiny umírá v průměru asi polovina kuřat v každém chovu.

ČTĚTE VÍCE
Kde se ptáci páří?

Bažant patří mezi cenné pernaté ptactvo. Jeho maso je vynikající kvality a chutná jako kuřecí. Způsoby lovu bažantů jsou velmi rozmanité. Loví je se střelným psem zpod stojanu, stopují je v zimě v prašanu a někdy je chytají rozprostřením sítí přes strniště. Na Kavkaze je stále zachován lov se sokoly a jestřáby. Na některých místech se praktikuje jeden z nejškodlivějších a nejničivějších způsobů lovu bažantů – hromadný zátah při sněžení. Prudký pokles stavů bažantů v mnoha částech jeho areálu vyžaduje přijetí opatření na jeho ochranu. Zejména je nutné vymýtit destruktivní způsoby lovu a pytláctví. Bažant se dobře aklimatizuje na nových místech, což umožňuje úspěšně rozšiřovat své distribuční území prostřednictvím dopravy.

02.09.2008 | Štítky: bažant