Srnec je nejmenším zástupcem své čeledi ve střední Evropě. Žije v zalesněných oblastech. V lesích často najdete stopy, které zanechávají srnčí kopyta.

Obsah skrýt

  • 1 Popis srnčí zvěře
  • 2 Krmné znaky srnčí zvěře
  • 3 Rozšíření srnčí zvěře
  • 4 Běžné druhy srnčí zvěře
  • 5 Samci a samice srnčí zvěře: hlavní rozdíly
  • 6 Chování srnčí zvěře
  • 7 Rozmnožování srnčí zvěře
  • 8 Přirození nepřátelé srnčí zvěře
  • 9 Zajímavosti o srnčí zvěři

Popis srnce

Srnec je jelen malého vzrůstu. Samci mají malé, dvojitě rozvětvené rohy. Objevují se ve druhém roce života zvířete. Koncem jara samci vždy otírají paroží o stromy, aby je zbavili odumřelé kůže. Letní srst je tmavě červené barvy, zimní srst je šedohnědá, hustá, u malého ocasu je bílá skvrna. Stejné skvrny mohou být v oblasti krku. Tlama je šedá s černými pruhy od nosu ke koutkům pysků.

Potravní vlastnosti srnčí zvěře

Srnec je býložravec, pase se brzy ráno a za soumraku. Jeho strava zahrnuje trávu, mladé pupeny a listy stromů. Potrava se uchopuje pomocí spodních řezáků a tvrdého žvýkacího hřebenu nahoře a okusuje se. Na podzim, když je málo trávy, žerou srnčí zvěř i ořechy a další lesní plody (žaludy, kaštany, borůvky, rakytník, plody buku). Do zimní stravy se přidávají žaludy, rutabaga atd. Při velkých mrazech srnčí zvěř ohlodává mladé větve ze stromů.

Distribuce srnčí zvěře

Biotop srnčí zvěře zahrnuje pás mírného podnebí v Evropě a Asii až po Dálný východ a Koreu. Na západě se vyskytuje především srnec evropský (Capreolus Capreolus), ve východních oblastech srnec sibiřský (Capreolus pygargus). Pro život upřednostňuje listnaté a smíšené lesy, ale i volné plochy, lesostepi a vyskytuje se v horách až do pásu věčného sněhu.

Běžné druhy srnčí zvěře

  • Evropský srnec, srnec nebo divoká koza (Capre®lus capre®lus)

Malý půvabný jelen. Tělo je krátké, tělo je vzadu vyšší než vpředu. Samci váží od 22 do 32 kg, délka těla je 108-126 cm, výška od 66 do 81 cm.Samice jsou velikosti o něco nižší než muži.

Hlava je krátká, široká, směrem k nosu se zužuje. Uši jsou dlouhé, oválné nebo špičaté. Oči jsou velké a vystouplé. Krk je dlouhý. Končetiny jsou dlouhé a tenké. Ocas je velmi malý, až 2-3 cm na délku. Kopyta jsou úzká a krátká. Rohy samců jsou 15-30 cm dlouhé se třemi větvemi. Samice nemají rohy.

Dospělí evropští srnci jsou zbarveni jednotně. V zimě jsou šedé nebo šedohnědé, méně často šedočervené a hnědohnědé vzadu. Spodní část těla je světlá nebo žlutavě krémová. Ocas je obklopen bílou nebo světle načervenalou skvrnou. Nohy zespodu zčervenají. Hlava a uši jsou červené nebo hnědé. Na bradě je bílá skvrna a od nosu ke rtům se táhne černý nebo šedohnědý „fúz“. Letní srst je jednotně červená, břicho je bělavě červené, hlava je šedá s načervenalým nádechem a knírem.

  • Srnec sibiřský (Capre®lus pygargus)
ČTĚTE VÍCE
Jak zalévat kamélii?

Druh se od svého evropského příbuzného liší větší velikostí (délka těla 126-144 cm, výška od 82 do 94 cm, hmotnost 32-48 kg) a dlouhými rohy (27-33 cm). Letní srst na hlavě není šedá, ale červená, stejné barvy jako boky a hřbet.

Srnec sibiřský je rozšířen východněji než evropský (Transvolžská oblast, Ural, Sibiř, Dálný východ, Jakutsko, Střední Asie, Čína, Mongolsko).

Samci a samice srnčí zvěře: hlavní rozdíly

Pohlavní dimorfismus u srnčí zvěře se projevuje menší velikostí samic oproti samcům a také tím, že samicím chybí rohy.

Chování srnčí zvěře

V Evropě vede srnčí zvěř sedavý způsob života, občas mění pastviny. V zimě se stěhují do oblastí, kde je méně sněhu a jsou tam keře a mladé keře. Populace žijící v horách sezónně migrují. V zimě při hledání potravy sestupují níž.

Srnčí zvěř žije buď jednotlivě, nebo ve stádech do 10 jedinců. Aktivní jsou ráno a za soumraku, v tu dobu je lze často vidět. Zvíře v případě nebezpečí zvedne hlavu a pozorně se podívá ve směru podezřelých zvuků, namíří tam i uši.

Chov srnčí zvěře

Mezi kopyty srnčí zvěře jsou speciální žlázy, z nichž se v červenci a srpnu uvolňuje pachový sekret, který samcům oznamuje, že začalo období páření. Samci si od jara pečlivě chrání své území před cizími lidmi a lákají samice bez potomků. Samci označují hranice svých území močí. Často spolu bojují a bojují pomocí rohů. Mohou si navzájem způsobit vážná zranění. Blíže k období páření samci opouštějí svůj prostor a hledají známky samic. Sledují stopu a pronásledují samici.

U srnčí zvěře dochází k opožděnému vývoji plodu. Proto se potomci rodí od dubna do června, přibližně 9 měsíců po páření.

Délka života v přírodních podmínkách je 10-12 let, v zajetí 19-25 let.

Přirození nepřátelé srnčí zvěře

Srnčí zvěř se v přírodě stává kořistí většiny velkých a středně velkých predátorů. Jejich hlavními nepřáteli jsou vlk, rys a liška. Zvláště často na mláďata útočí dravci, mohou to být medvědi hnědí, jezevci, mývalové, kuny, lesní kočky, orli skalní, výři a dokonce i divočáci. Škody na obyvatelstvu působí i toulaví psi.

Srnčí zvěř navíc trpí infekčními a parazitárními chorobami. Mezi příčiny přirozené úmrtnosti zvířat patří i vyčerpání špatnou výživou (období zima-jaro) a vysoká úmrtnost mladých samců v období páření a bojů. Mezi antropogenní příčiny, které ovlivňují stav srnčí zvěře, patří lov, pytláci, motorová vozidla, otravy minerálními hnojivy a pesticidy a ničení biotopů zvířat.

Zajímavosti o srnčí zvěři

  • Při páření utíkají srnčí samice od samců v kruzích zvaných „začarované“ kruhy.
  • Poslední srnci v Anglii a Walesu zabili lovci na počátku 18. století. V 90. letech 18. století byla do těchto míst přivezena zvířata ze Skotska, která dala vzniknout nové populaci.
  • Latinský název druhu naznačuje jeho podobnost s kozami, které se latinsky nazývají „capra“, a podobná jsou i ruská jména druhu, jako je divoká koza, srnec a srnec. Existuje také verze, že jméno zvířete je spojeno se šikmými žáky.
ČTĚTE VÍCE
K čemu je pelargónie dobrá?

Srnec je artiodaktyl zastupující čeleď jelenovitých a rod srnčí zvěře. Toto divoké zvíře není velké velikosti a připomíná malého, půvabného jelena. Srnci se také říká divoká koza.

Srnec: popis

Srnec se přirozeně vyznačuje relativně krátkým tělem, přičemž jeho hřbet je silnější a poněkud vyšší než přední. Samice těchto zvířat jsou o něco menší ve srovnání se samci, jejichž hmotnost dosahuje 30 kilogramů, s délkou těla asi 120 cm a výškou v kohoutku asi 0,8 metru. Pohlavní dimorfismus je extrémně slabý, takže je extrémně obtížné odlišit dospělého muže od ženy. Největší zástupci tohoto rodu se nacházejí v severní a východní části stanoviště.

Zajímavosti o srnčí zvěři

Внешний вид

Srnec má krátkou klínovitou hlavu, která se směrem k nosu zužuje, zatímco v oblasti očí je poměrně vysoká a široká. Lebeční část má rozšíření v oblasti očí a přední část je široká, ale zkrácená. Uši jsou dlouhé, oválného tvaru, s nápadným hrotem na koncích. Oči jsou poměrně velké a vystouplé, se šikmými zorničkami. Krk je dlouhý, ale zesílený, i když mírně. Nohy jsou dlouhé a tenké, zakončené úzkými a krátkými kopyty. Ocas je poměrně krátký a ve vlně “zrcadla” je prakticky neviditelný. Na jaře a v létě u samců výrazně přibývají potní a mazové žlázy. Samci si označují své území tím, že utajují zvláštní tajemství. Sluch a čich jsou nejvyvinutější smyslové orgány těchto zvířat.

Zajímavé vědět! Rohy samců se neliší v působivé velikosti. Rohy jsou posazeny víceméně svisle, přičemž svým tvarem připomínají tvar lyry se sbíhavostí na bázi.

Srnčí zvěř postrádá nadočnicový výběžek, zatímco hlavní rohovitý kmen je mírně, ale dozadu prohnutý. Rohy se vyznačují zaobleným průřezem a přítomností velkého počtu tuberkul – “perel” a velké růžice. U některých jedinců se rohy vyvíjejí s abnormální odchylkou. Rohy u zvířat začínají růst od 4 měsíců věku. Do 3 let jim vyrostou plnohodnotné rohy, které se shazují mezi říjnem a prosincem. V zásadě jsou samice evropské srnčí zvěře bez rohů, ale existují jedinci s velmi ošklivými rohy.

Hlavní barva kabátu je vyrobena v jedné barvě, bez ohledu na pohlaví. S nastupujícím zimním chladem je barva těla charakterizována jako šedá nebo šedohnědá, zatímco zadní část zad v úrovni křížové kosti je natřena v hnědohnědých odstínech.

ČTĚTE VÍCE
Jaké jsou choroby třešní?

Ocasní “zrcadlový” nebo ocasní kotouč se vyznačuje světlejší barvou, téměř bílou nebo světle načervenalou. S nástupem letního období získává hlavní barva jednotné červené odstíny, zatímco oblast břicha je znatelně světlejší a vyznačuje se bělavě červenými tóny. Ve srovnání se zimní barvou je letní barva považována za jednotnější. Melanistická populace srnčí zvěře preferuje život v nížinách a také v mokřadech Německa. Jejich charakteristickým znakem je černá lesklá letní barva a matná černá zimní barva, zatímco oblast břicha je vybarvena do olovnatých šedých tónů.

Charakter a životní styl

Charakter chování těchto zvířat je spojen s periodicitou, kdy se střídají období krmení, žvýkání potravy a odpočinku. Srnčí zvěř je nejaktivnější v ranních a večerních hodinách, i když denní režim je spojen s řadou klíčových faktorů. Mezi tyto faktory patří sezónnost, denní doba, přírodní prostředí a přítomnost přirozených nepřátel.

Zajímavý moment! Srnčí zvěř je schopna běhu rychlostí až 60 km/h, ale při krmení se zvíře pohybuje krátkými kroky, často zvedá hlavu a pozorně poslouchá.

Vzhledem k tomu, že v období jaro-léto je spousta hmyzu sajícího krev, zvířata se po západu slunce raději chodí krmit. V zimě srnčí žere asi 12 hodin denně, což mu umožňuje kompenzovat náklady na energii. Zvíře odpočívá asi 10 hodin. V případě nebezpečí se srnec pohybuje širokými skoky, periodicky vyskakuje, aby posoudil stupeň nebezpečí. Když zvíře není v ohrožení, srnec se pohybuje klusem nebo kroky. Samci denně pobíhají po celém svém území.

Kolik let žijí jeleni

Tato zvířata jsou považována za nejživotaschopnější do věku 6 let, poté zvířata slábnou, protože mnohem hůře vstřebávají živiny. Vědci k takovému závěru dospěli na základě analýzy věkového složení jedné populace. Významnou roli hrají i vnější faktory snižující odolnost zvířat ve vyšším věku vůči negativním aspektům. Navzdory tomu byla v přírodních podmínkách zaznamenána existence stoletých staříků mezi srnčí zvěří. Bylo to v Rakousku, kdy specialisté v důsledku odchytu označených zvířat objevili zvíře, které se dožilo 15 let. Při správném držení v zajetí jsou tato zvířata schopna žít téměř čtvrt století.

Poddruh srnčí zvěře

Srnec evropský se liší tím, že podle stanovištních podmínek se může lišit jak velikostí, tak charakterem zbarvení. To umožňuje vyčlenit specifické, subspecifické formy nebo geografické rasy v rámci stanoviště. K dnešnímu dni je známa existence několika poddruhů Capreolus Capreolus Capreolus L.:

  • Capreolus Capreolus italicus Festa je poddruh, který žije na jihu a ve středu Itálie. Je považován za vzácný poddruh, proto je pod ochranou zákona.
  • Capreolus Capreolus garganta Meunier je poddruh charakteristický základní šedou barvou srsti v létě. Stanoviště je spojeno s jihem Španělska, stejně jako Andalusie nebo Sierra de Cadiz.
ČTĚTE VÍCE
Co je jeřáb v létě?

Velcí srnci žijící na severním Kavkaze patří k poddruhu Capreolus Capreolus Caucasicus a blízkovýchodní srnci mají symbolickou příslušnost k poddruhu Capreolus Capreolus coxi.

Habitat

Srnčí zvěř si pro obživu vybírá území s plantážemi smíšených a listnatých lesů, včetně lesostepních pásem. Lze je nalézt i v lesích, kde převažují jehličnaté stromy, ale pouze v případě, že je tam podrost tvořený listnáči. V podmínkách stepních zón, pouští nebo polopouští se tato zvířata prakticky nenacházejí. Území s krmnou základnou se vyznačují přítomností řídkého světlého lesa porostlého křovinami a obklopeného poli a loukami. V létě se srnčí zvěř vyskytuje na loukách porostlých vysokou trávou, v křovinném podrostu, v lužních lesích, na zarostlých pasekách či roklích. Tento artiodaktyl se raději neusazuje v souvislé lesní zóně.

Важный момент! Srnec evropský totiž představuje kategorii zvířat lesostepního typu. Jsou více přizpůsobeny životu v podmínkách vysokého travního a keřového biotopu než v podmínkách souvislého lesního porostu i otevřeného stepního pásma.

Celkový počet těchto živočichů v přírodních biotopech stoupá od severu k jihu. Srnec se vyznačuje tím, že je to zvíře dostatečně přizpůsobené k existenci v těsné blízkosti lidí a v podmínkách kultivované krajiny. Srnčí zvěř je prostě nucena žít na mnoha místech po celý rok na zemědělské půdě. Zvíře se přitom na čas odpočinku nebo v případě nepříznivého počasí schovává pod lesními stromy. Stanoviště do značné míry závisí na dostupnosti potravní základny a také na dostupnosti úkrytů, zejména v podmínkách otevřené krajiny. Důležitou roli hraje výška sněhové pokrývky a také přítomnost přirozených nepřátel.

Co žere jelen

Jídelníček evropských srnců je velmi obsáhlý, protože zahrnuje asi tisíc položek potravy rostlinného původu. Zvíře se zpravidla snaží jíst vegetaci, ve které je dostatečné množství vlhkosti a je snadno stravitelná. Polovinu jídelníčku představují dvouděložné byliny a také dřeviny rostlin. Komponenty jako mechy a lišejníky, kyjovité mechy, houby a kapradiny tvoří jen malou část. Nejoblíbenější složkou potravy jsou větve a listy rostlin, jako jsou:

  • Aspen.
  • Willow.
  • Topol.
  • Rowan.
  • Linden strom
  • Bříza.
  • Popel.
  • Dub a buk.
  • Habr.
  • Zimolez.
  • Bird cherry.
  • Řešetlák.

Srnec se přitom nikdy nevzdá různých obilnin, s potěšením pojídá horskou, ohnivou, pálenku, kolumbínu, pastinák kravský, anděliku i divoký šťovík. Tato zvířata se snadno živí bažinami a jezery, kde rostou ve velkém množství vodní rostliny. Nebrání se jíst různé bobule, ořechy, žaludy a kaštany. Srnčí zvěř požírá i různé léčivé byliny, které jim slouží jako antiparazitikum.

K doplnění tělu nezbytnými minerály dochází díky tomu, že zvířata navštěvují solné lizy a také konzumují vodu ze zdrojů bohatých na minerální soli. Vlhkost v těle zvířat se objevuje v důsledku konzumace vegetace a sněhu, přičemž potřebují asi jeden a půl litru vody denně. V zimě je strava těchto zvířat méně vzácná, protože zvířata se živí hlavně pupeny a mladými výhonky různých rostlin. Při velmi špatné potravě se srnčí zvěř zpod sněhu dostává lišejníky a mechy a živí se i jehličím včetně kůry mladých stromků.

Zajímavé vědět! Srnčí zvěř v zimě hrabe pomocí předních nohou sníh do hloubky půl metru. Vše, co srnec takto získá, úplně sežere.

Přestože je objem žaludku těchto zvířat malý, proces trávení je poměrně rychlý a zvíře potřebuje často jíst. Artiodaktylové zkonzumují maximální množství potravy v období říje, v období plození potomků a také je krmí. Srnci evropští jsou považováni za kategorii kousavých zvířat, takže nikdy úplně nesežerou celou rostlinu. Předpokládá se, že poškození těchto zvířat pro divokou zvěř je minimální.

ČTĚTE VÍCE
Odkud meloun pochází?

Přirození nepřátelé

Srnčí zvěř je žádoucím předmětem v jídelníčku každého velkého predátora, jako jsou vlci, rysi atd. Potomek, který se narodí, může být večeří pro každého středně velkého dravce. Zvláště nebezpeční pro srnčí zvěř jsou vlci v zasněžených zimách, kdy je pohyb sudokopytníků výrazně obtížný. Každý lovec navíc sní o tom, že bude mít trofej v podobě divoké kozy.

Dravci napadají jak slabá a nemocná zvířata, tak zdravá a silná. V letech, které se vyznačují hustými sněhovými srážkami, mnoho zvířat, zejména mláďat, umírá na nedostatek potravy.

Rozmnožování a potomci

Proces rozmnožování začíná v červenci/srpnu. V tomto období u samců rohy ztvrdnou jako kost a kůže na krku a hrudníku zesílí. Když začne říje, samci zapomenou na potravu a začnou pronásledovat samice. Během tohoto období může jeden samec oplodnit asi 6 samic.

Srnec jako kopytník se vyznačuje tím, že k prudkému vývoji embryí dochází až v měsíci lednu, a to přesto, že samice byla oplodněna téměř před půl rokem. Březost trvá 260 až 320 dní, přičemž mláďata se rodí od dubna do června. Asi měsíc před tím, než se objeví potomstvo, obsadí každá samice určité území a nepustí na něj další samice. Nejatraktivnějšími oblastmi pro telení jsou keře na okrajích lesů a také vysoké trávy na loukách, které mohou poskytnout potravu budoucímu potomstvu a zároveň sloužit jako výborný úkryt.

Srnčí zvěř porodí nejvýše 2 spařená a osrstěná mláďata, která jsou po dobu 2-3 měsíců značně zranitelná vůči přirozeným nepřátelům. Snaží se proto neopouštět své úkryty. Samice se o ně přestane starat dříve, než se objeví nové potomstvo. Mláďata rostou poměrně rychle a na podzim jejich hmotnost dosahuje asi 65 procent hmotnosti dospělých jedinců. Přestože jsou samice připraveny k chovu již po dosažení věku jednoho roku, účastní se procesu páření 2-3letí jedinci. V tomto okamžiku začínají samci dospívat.