Špaček je považován za jednoho z nejlepších imitátorů všech druhů zvuků. Podle některých zpráv jsou špačci schopni napodobit kočičí mňoukání, což je velmi malé zrnko, představující možnosti ptačího parodického daru.

Špaček: popis

Špačci mají určitou podobnost s kosy, protože jsou téměř stejně velcí, stejně jako barva zobáku a opeření.

Špaček lze snadno odlišit od drozda, navzdory některým podobnostem, podle jeho krátkého ocasu, přítomnosti velkého množství světelných skvrn rozptýlených po jeho opeření a schopnosti obratně běhat po povrchu země, zatímco drozdy se pohybují skákání. S nástupem jara u samic více vyniknou světlé skvrny, ale s nástupem podzimu se tato vlastnost vyrovnává.

Zobák je dlouhý a ostrý, ale v rozumných mezích, zatímco mírně zahnutý dolů. V období páření získává žlutou barvu, v ostatních obdobích je téměř černá. Před pubertou mají mladí špačci hnědočernou barvu zobáku. Mláďata se také vyznačují barvou opeření, která se vyznačuje hnědými odstíny, bez přítomnosti charakteristického lesku. Křídla jsou zvláště zaoblená a oblast hrdla je světlejší.

Zajímavý moment! Barva kovového lesku opeření nezávisí na přítomnosti barvícího pigmentu, ale souvisí se zvláštní strukturou samotného peří. Když se změní úhel sklonu peří, může se změnit i tón přílivu a odlivu, který nabývá různých odstínů.

Dospělí jedinci dorůstají délky nejvýše 22 cm a zároveň mají rozpětí křídel nejvýše 40 cm a hmotnost nejvýše 75 gramů. Špačci se vyznačují poměrně masivním tělem, relativně krátkým ocasem, proporčně zaoblenou hlavou a červenohnědýma nohama.

Špačci rozdělují odborníci do několika poddruhů v závislosti na stanovišti, zatímco ptáci se liší povahou kovového lesku. Pro evropské špačky se za charakteristický považuje zelenofialový nádech a pro ostatní poddruhy za charakteristický bronzově namodralý nádech.

Habitat

Tito ptáci jsou distribuováni po celé naší planetě, s výjimkou území Střední a Jižní Ameriky. Člověk zároveň pomohl špačkům žít na Novém Zélandu, v Austrálii, jihozápadní Africe a také v Severní Americe.

Na území Spojených států se několikrát pokusili přesídlit špačky, ale neúspěšně a teprve v roce 1891 byl pokus korunován úspěchem. V newyorském Central Parku byla vypuštěna asi stovka jedinců. A ačkoli někteří z nich zemřeli, přeživší ptáci stačili k tomu, aby se začali aktivně množit, a špačci díky tomu „ukořistili“ celý kontinent.

ČTĚTE VÍCE
Proč se lýtko třese?

Špačci jsou běžní téměř na celém euro-asijském kontinentu.

Je důležité vědět! Východní hranice stanoviště špačků dosahují k jezeru Bajkal, zatímco západní hranice sahají až k Azorským ostrovům. Tito ptáci byli dokonce spatřeni na Sibiři.

Špačci žijící v jižní a západní Evropě zůstávají zimovat v obydlených územích a ptáci žijící ve východní a severní části evropského kontinentu s nástupem chladného počasí odlétají na jih.

Navzdory skutečnosti, že špačci nemají zvláštní požadavky na podmínky stanoviště, nevyskytují se v horských oblastech, raději se usazují v rovinatých oblastech, stejně jako v kultivované krajině, jako jsou zahrady, parky, domácí zahrady atd. Předpokládá se, že se usadí co nejblíže k člověku, protože jeho životně důležitá činnost pomáhá těmto ptákům poskytovat jídlo.

Starling životní styl

Špačci stěhovaví, kteří se na jaře vracejí na svá obvyklá hnízdiště, mohou čekat nepříjemná překvapení. Hlavní překvapení souvisí s povětrnostními podmínkami, které jsou v tomto období zcela nestabilní a kladné teploty se snadno stávají zápornými a může padat sníh. Ti ptáci, kteří nemají čas migrovat o něco dále na jih, mohou jednoduše zemřít.

Samci zpravidla přilétají jako první a začnou hledat pohodlná místa k vytvoření hnízd. Po nějaké době se objevují samice, zatímco samci mají čas nejen zaujmout místo pro hnízdo, ale také zdokonalit své hudební schopnosti. V tomto období se stihnou poprat i se svými sousedy.

Když špačci zpívají, zdá se, že se natahují nahoru, široce otevírají zobáky a mávají křídly. Navzdory svým hlasovým schopnostem špačci nevydávají vždy harmonické zvuky, zatímco dovedně napodobují zpěv jiných ptáků, včetně subtropických. A přesto špačci většinou napodobují hlasy ptáků, jako jsou:

  • Oriole.
  • Larks.
  • Sojky a drozdy.
  • Rákosí.
  • Křepelka.
  • Bluethroats.
  • Vlaštovky.
  • Kohouti a slepice.
  • Kachny atd.

Je zajímavé, že nejen ptáci jsou předmětem napodobování špačků, protože mohou snadno reprodukovat zvuky, které vydávají psi, kočky, ovce, žáby atd.

Špačci vydávají všechny zvuky dostatečně rychle, načež představení končí pronikavým ječením a „dusením“ a poté zpěvák ztichne. Starší jedinci mají rozsáhlejší repertoár.

Zajímavosti o špačcích – Ptáci Ruska – Film 10

Chování

Špačci nejsou ve vztahu ke svým sousedům zrovna přátelští ptáci, protože neustále bojují s ostatními ptáky o nejlepší místa pro své hnízdění. Poté, co se objevili v USA, vytlačili z jejich obvyklých stanovišť datla červenohlavého, který byl považován za původní druh. Vzhledem k tomu, že se tito ptáci nacházejí v evropské části kontinentu, jsou neustále v nepřátelství s datly a válečky.

ČTĚTE VÍCE
Co je to klusání?

Špačci jsou ptáci, kteří jsou velmi komunikativní, takže vždy žijí v četných hejnech umístěných vedle sebe. Ve vzduchu se také pohybují v obrovských skupinách, pracují naprosto synchronně, a to jak ve vzduchu, tak při přiblížení na přistání. Již blíže k zemi se tato skupina začíná rozpadat na menší skupiny, které si pro sebe dokázaly vybrat určité oblasti.

Je důležité vědět! Špačci, kteří se líhnou a poté hlídají své potomky, jsou vždy poblíž hnízda a snaží se k němu nepustit ostatní ptáky. Živí se z polí, zeleninových zahrad a chat a také z břehů blízkých vodních ploch.

S příchodem soumraku vytvářejí tito ptáci velké skupiny a jako součást těchto skupin se ukládají na noc a vybírají si pro tento účel různé stromy, keře, houštiny vrb nebo rákosí. V zimě můžete vidět, jak špačci putují z místa na místo a hledají potravu, někdy v jednom velkém hejnu čítajícím až 1 milion jedinců.

Migrace špačků

Čím chladnější jsou stanovištní podmínky, tím charakteristické jsou sezónní migrace. Špačci žijící v Anglii a Irsku jsou přisedlí, ale žijící v Belgii téměř polovina z nich odlétá do teplejších podnebí. S příchodem zimy špačci z Holandska migrují na jih, téměř 500 km, a jen pětina z nich zůstává zimovat ve své domovině.

První jedinci jsou připraveni k migraci již počátkem září, po skončení podzimního línání. Většina ptáků míří na jih v říjnu a jen několik jedinců migruje v listopadu. Osamělí mladí špačci tvoří hejna, aby se přestěhovali do pohodlnějších životních podmínek již v měsíci červenci.

Špačci žijící ve východním Německu, v Čechách a na Slovensku odcházejí z větší části na jih, do teplých krajin, a jen malá část 2,5 až 8 procent zbývá zimovat ve svých domovech.

Téměř všichni špačci žijící ve východním Polsku, na severu Skandinávie, na severu Ukrajiny, jsou stěhovaví ptáci. Zimu zpravidla přečkají na jihu Evropy, v Indii, na severozápadě afrického kontinentu atd., přičemž musí překonat vzdálenost 1 až 2 tisíce kilometrů.

Zajímavý fakt! Špačci stěhovaví, kteří se v jižních zemích objevují v desítkách tisíc, vážně obtěžují obyvatele těchto zemí, respektive obyvatelstvo mnoha měst. Například obyvatelé Říma raději večer nevycházejí ven, kde ptáci, kteří se usadili v parcích a na náměstích, vydávají tak hlasité hlasy, že přehluší motory aut projíždějících ulicemi Říma.

Někteří jedinci se do rodných míst vracejí již začátkem března, kdy na ulici ještě leží sníh. Koncem dubna se objevují ptáci, jejichž stanoviště zasahuje do chladnějších oblastí.

ČTĚTE VÍCE
Eho se sádra bojí?

Jak dlouho žijí špačci

Někteří ornitologové spolehlivě zjistili, že ve volné přírodě se špačci dožívají téměř 12 let.

Co jedí špačci

Dvanáct let života pro ptáka jako je špaček je vážné období. To je způsobeno především všežravou povahou ptáka, protože strava obsahuje různé nutriční složky rostlinného i živočišného původu. Strava špačků zahrnuje:

  • Žížaly.
  • Snails.
  • Larvy různého hmyzu.
  • Kobylky.
  • Motýli a housenky.
  • Symfilové.
  • Pavouci

Hejno špačků může hodně ublížit, protože útočí na pole, kde se pěstují plodiny, vinice, jedí bobule, letní chaty a pozemky pro domácnost, jedí jak plody, tak semena mnoha pěstovaných rostlin.

Zajímavý moment! Špačci se naučili získávat obsah z plodů pokrytých silnou skořápkou. K tomu zasunou svůj ostrý zobák do nejmenšího otvoru a zobákem uvolní skořápku.

Rozmnožování a potomci

Špačci, kteří se nestěhují na jih, se začnou pářit brzy na jaře a tažní po návratu do svých rodných míst. Doba páření závisí na povětrnostních podmínkách a také na dostupnosti potravy.

Špačci si staví hnízda v dutinách stromů, v ptačích budkách nebo v rámech hnízd větších ptáků, jako jsou volavky, orli atd. Když je určeno místo hnízda, samec začne zpívat a láká samici. Jeho zpěv také signalizuje, že místo je již obsazeno.

Stavění hnízda provádí samec i samice. K jeho formování se používají stonky, listy, peří, vlna a další přírodní stavební materiály.

Špačci, lákající samice, mohou postupně oplodnit několik samic. S tím souvisí i to, že špačci tvoří až 3 snůšky vajec za sezónu s tím, že poslední snůška je 40-50 dní po první. Každá snůška se skládá ze 4-7 vajec světle modré barvy, každé o hmotnosti 6 gramu. Doba inkubace vajec trvá až 13 dní, poté se rodí mláďata. Oba rodiče se zabývají inkubací vajíček, i když samička sedí hlavně na vejcích a samec ji občas nahradí. To, že špačci mají mláďata, se pozná podle zbytků skořápky, které se objeví vedle hnízda.

Oba rodiče také krmí své potomky a při hledání potravy podnikají desítky bojů denně. V noci zpravidla odpočívají a za svítání již podnikají první lety.

ČTĚTE VÍCE
O jaký druh stromu Kudrania se jedná?

V počátečních fázích vývoje potomstva jsou rodiče kuřat krmeni měkkou potravou a postupně přecházejí na hrubší. Za necelé 3 týdny mohou mláďata sama opustit hnízdo svých rodičů. Aby své potomky vylákali z hnízda, krouží kolem něj s potravou upnutou v zobáku.

špaček a člověk

Navzdory skutečnosti, že špačci jsou velmi talentovaní v reprodukci zvuků a také přinášejí mnoho výhod, ničí mnoho škodlivého hmyzu, postoj člověka k těmto ptákům je velmi nejednoznačný.

To je způsobeno faktory, jako jsou:

  • Vytlačení jiných druhů ptáků z obydlených stanovišť.
  • Schopnost četných hejn vytvářet nouzové situace na letištích.
  • Způsobuje velké škody na zemědělských plodinách.
  • Možnost nákazy nemocemi nebezpečnými pro člověka.

Bohužel člověk svým aktivním životem provokuje tyto ptáky k nájezdům na zemědělskou půdu. Takové akce ptáků mohou být zpravidla spojeny s nedostatkem potravy. Není žádným tajemstvím, že používání různých chemikálií zemědělci vede ke smrti mnoha živých tvorů, které jsou součástí stravy mnoha ptáků, včetně špačků.