Lyska je jedním z druhů, jehož existence podle mezinárodního statutu vyvolává nejmenší obavy. V rámci svého areálu se jedná o běžný a místy početný druh.

Pohled a osoba

Na mnoha místech jejich areálu se lyskám dobře žije, a to i ve velkých městech, kde jsou rybníky, jezera, řeky nebo kanály. Snadno si zvykají na život v městských podmínkách, nebojí se lidí a dokonce berou jídlo z rukou.

Na druhou stranu v přírodě jsou lysky objektem sportovního lovu, což však nemá zásadní vliv na velikost populace.

Rozšíření a stanoviště


Sortiment lysky je velmi široký. Hnízdí téměř na celém území Eurasie od Atlantiku po Tichý oceán, dále v severní Africe, Austrálii, na Novém Zélandu a na okolních ostrovech.

Na území Ruska probíhá severní hranice areálu lysky podél 570–580 severní šířky a na severovýchodní Sibiři dosahuje dokonce 640 severní šířky.

Lyska žije v různých vodních plochách se sladkou nebo mírně slanou vodou – jezera, nivy a delty pomalých řek, zátoky. Hnízdí si v mělké vodě za přítomnosti hustých houštin vodní vegetace – rákosu, orobince, ostřice nebo rákosu.

V zimovištích zabírá různé vodní plochy, včetně mořských zálivů, velkých jezer a nádrží.

Lysky patřící k různým populacím mohou být buď přisedlé, nebo stěhovavé. Je třeba poznamenat, že jedinci stejné populace mohou létat do zimy na různých místech a různými směry. Lysky ze západní a jižní Evropy, Skandinávie, severní Afriky, jižní Asie, Austrálie a sousedních ostrovů tak žijí přisedle nebo v zimě migrují na krátké vzdálenosti. Lysky ze střední a východní Evropy jsou stěhovavé a na zimu odlétají do západní Evropy, západní Asie a na Blízký východ. Další část téže populace odlétá dále do Afriky a další část zimuje na pobřeží Perského zálivu. Lysky ze Sibiře a Dálného východu létají na zimu do Indie, Pákistánu a zemí jihovýchodní Asie.

Jarní tah nastává v březnu až květnu, podzimní v září až listopadu. Na zimovištích se někdy hromadí velmi velké množství ptáků – až několik set tisíc na jednom místě.

Vzhled a morfologické znaky

Lyska je středně velký pták – délka těla 36-38 cm, rozpětí křídel 60-70 cm, hmotnost 500-1000 g. Opeření hlavy, krku a hřbetu je tmavé: tmavě šedé nebo černé, matné. Hrudník a břicho jsou kouřově šedé. Na čele je kožovitá bílá plaketa, pro kterou pták dostal své ruské jméno. Zobák je také bílý, malý, ostrý, bočně stlačený. Duhovka očí je jasně červená. Krátký ocas je tvořen měkkým peřím. Tlapky jsou nažloutlé nebo oranžové s dlouhými šedými prsty. Mezi prsty nejsou žádné plovací blány (jako například kachny), ale prsty podél okrajů jsou oříznuty speciálními širokými čepelemi. Díky nim mohou lysky dobře plavat, potápět se, snadno chodit po souši (na rozdíl od kachen) a dokonce i po vodě, nebo spíše po vodních rostlinách, a nepropadnout.

ČTĚTE VÍCE
Jaký druh rebarbory ​​můžete jíst?

Pohlavní dimorfismus je slabě vyjádřen, ačkoli samci jsou stále poněkud větší a tmavší než samice a na čele mají větší „plaket“.

Lysky jsou primárně denní, ale při jarním tahu raději létají v noci.

Lysky tráví většinu svého života ve vodě, dobře plavou a potápí se, ale na souši se cítí méně sebevědomě, i když po souši chodí lépe než kachny. V nebezpečí se buď schovávají mezi hustou vodní vegetací, nebo se potápějí docela hluboko (až 4 m), ale pod vodou se nemohou živit. Létají neochotně a těžce, ale jsou docela rychlé a často za letu mávají křídly. Aby vzlétly, vyžadují dlouhý (až 8 m) průjezd vodou.

Lysky jsou obvykle velmi důvěřivé a nejsou plaché, umožňují pronásledovateli, nepříteli nebo pozorovateli přiblížit se velmi blízko. Lysky žijící ve městech se lidí vůbec nebojí a berou lidem potravu z rukou.

Vocalization

Spektrum zvuků produkovaných lyskami je poměrně široké a hlasy samců a samic se poměrně výrazně liší. Samice hlasitě a hlasitě křičí, křik samce je tišší a tupý a převládají v něm syčivé zvuky. Na rozdíl od mnoha jiných ptačích druhů lysky v období páření prakticky nepoužívají zvukové signály.

Krmení a chování při krmení

Základem potravy lysky je rostlinná potrava – výhonky, semena a plody vodních rostlin. Lysky také konzumují živočišnou potravu, ale tvoří ne více než 10 % veškeré potravy – jsou to korýši, malé ryby a vejce jiných vodních ptáků. Opakovaně bylo zaznamenáno, že lysky berou potravu od kachen a dokonce i labutí, které jsou výrazně větší než oni.

Potrava se získává jak na souši, tak ve vodě. Ve vodě sbírají potravu buď z hladiny nebo ve vodním sloupci, ponořují do ní hlavu a část těla nebo se potápějí do hloubky 1-1,5 m. Vzhledem ke stavbě zobáku sbírají potravu popř. chytit, filtrovat, jak to kachny a lysky nemohou.

Reprodukce a rodičovské chování

Lysky jsou monogamní a jejich páry jsou zřejmě konstantní. Na jarní migraci a v období rozmnožování žijí v párech.

Začátek období rozmnožování závisí na řadě klimatických faktorů, včetně období dešťů (u přisedlých populací) a rychlosti tání ledu na vodních plochách (u stěhovavých populací). Období páření lysek je velmi aktivní. Rychle plavou nebo „běží“ vodou, mávají křídly, často vzlétají a znovu přistávají na vodě. Lysky se přitom k ostatnímu ptactvu často chovají velmi agresivně. Po konečném vytvoření páru začnou ptáci stavět hnízdo.

ČTĚTE VÍCE
Jak poznat mor?

Hnízdo si tvoří v hustých houštinách vodních rostlin. Obvykle její základna spočívá na dně nádrže, ale může být i zcela plovoucí, jen částečně podepřená rostlinami. Hnízdo lysky je postavené z listů a loňských stonků rostlin a vypadá dost nedbale. Rozměry hnízda se velmi liší – jeho výška se pohybuje od 11 do 20 cm, průměr od 26 do 39 cm, průměr tácu 22-23 cm.Hnízdo staví samec i samice společně.

Během hnízdění se lysky stávají ještě agresivnějšími a aktivně brání své území jak před jedinci vlastního druhu, tak před jinými ptáky. Obvykle se sousední hnízda lysky nacházejí ve vzdálenosti 30 až 60 m, ale někdy i blíže. Když se na hranici pozemku objeví potenciální vetřelec, lysky začnou poplašeně křičet, zaujmout výhružnou pózu a rychle plavat k nepříteli; Záležitost často končí skutečným bojem, kterého se může zúčastnit několik sousedních párů.

Snůška lysek obvykle obsahuje 7-12 vajec, která mají ochrannou barvu – šedopískovou s drobnými červenohnědými skvrnami a špinavě fialovými skvrnami. Občas narazíte na hnízda s velmi velkým počtem vajíček, pravděpodobně se jedná o snůšku několika samic, neboť lysky se vyznačují tzv. hnízdním parazitismem, kdy samice kladou vajíčka do cizích hnízd. Za příznivých podmínek může mít jedna samice 2 snůšky za sezónu. Oba rodiče inkubují, ale samice tráví více času v hnízdě. Inkubační doba trvá asi 22 dní.

Lysí mláďata jsou poloplodného typu – jsou pokryta černým chmýřím (s červenou hlavou), po dni vylézají z hnízda a mohou následovat své rodiče. Ale ještě 1,5-2 týdny jsou zcela závislí na svých rodičích, protože si nemohou sami zajistit potravu. V noci se mláďata vrací do hnízda, kde dospělí ptáci zahřívají mláďata, protože termoregulace u malých lysek ještě není plně funkční.

Mláďata začínají létat po 65-80 dnech a od této doby se stávají zcela nezávislými. Mladé lysky se shromažďují ve velkých hejnech, která zůstávají až do odletu (v stěhovavých populacích).

Dospělí ptáci v této době línají, na nějakou dobu zcela ztrácejí schopnost létat a schovávají se v husté vegetaci.

Mladé lysky pohlavně dospívají v následujícím roce.

ČTĚTE VÍCE
Jaké jsou účinky efedrinu?

Lysky se zpravidla jen zřídka dožívají vysokého věku, protože v přírodě mají dostatečný počet nepřátel a kromě toho jsou také předmětem lovu. Nejstarší lysce kroužkované, jejíž stáří bylo možné určit, bylo 18 let.

Život v moskevské zoo

V naší zoo žije několik lysek na Velkém rybníku ve Starém území. Zimu tráví venku společně s ostatními obyvateli rybníka, zdržují se v rozlehlé polynii, která se udržuje po celou zimu. Vzhledem k tomu, že lysky v zoo nehnízdí, nedochází k výrazným srážkám s jinými ptáky. Dostávají stejnou potravu jako veškeré vodní ptactvo na rybníku.

Lyska lyska (latinsky Fulica atra) je malé vodní ptactvo patřící do čeledi Rallidae z řádu Gruiformes. V poslední době jsou zástupci tohoto druhu k vidění na rybnících a jezerech i ve velkých městech.

Důvěřiví ptáci jsou k lidem tak přátelští, že se mohou krmit i přímo z jejich rukou.

Přítomnost lysek je velmi patrná v období hnízdění, kdy se jejich agresivita zvyšuje nejen vůči ostatním ptactvu, ale i vůči vlastním příbuzným. Mazané kachny si velmi často staví hnízda v jejich blízkosti a využívají jejich agresivity a ostražitosti.

Zatímco lysky odrážejí útok nebo se hlasitě rozhořčují nad příchodem nečekaného hosta, kachny stihnou krýt své spáry peřím a ukrýt se v nejbližších houštinách.

Chování

Ze všech ptáků čeledi Rail tráví pouze lysky většinu svého života ve vodě. Žijí na všech kontinentech kromě Ameriky. Mezi jejich tradiční stanoviště patří nízkoprůtočné nádrže nebo jezera a kůly, jejichž břehy jsou zarostlé trávou a rákosím.

Tito ptáci vedou sedavý způsob života. Na zimu se shromažďují u vodních ploch, kde voda nezamrzá, včetně jaderných elektráren a čistíren odpadních vod. Některé lysky tvoří malé skupiny a na zimu odlétají do severní Afriky nebo jihozápadní Evropy.

Na souši se pohybují velmi rychle a dobře plavou. Ptáci plavou na hladině vody pravidelně třesou hlavami a před potápěním se nejprve zvednou nad hladinu.

Začátkem podzimu se vydávají na odlehlá místa, aby pelichání v bezpečí přečkali. V této době pták změní všechna svá velká peří najednou a nemůže létat.

Lysky jsou všežravé. V létě jedí hlavně výhonky vodních rostlin a řas, v zimě se živí odpadky a žebrají od lidí jídlo.

ČTĚTE VÍCE
Jak funguje Advantage?

V teplých krajích v zimě hodují na zelené trávě. Z bílkovinných potravin upřednostňují různý hmyz, drobné obojživelníky a bezobratlé a také malé ryby.

Reprodukce

S příchodem jara ptáci tvoří malé skupinky a začínají předvádět pářící tance. Poté se utvoří dvojice, z nichž každá zaujímá vlastní oddělenou domovskou oblast a bedlivě ji střeží před jakýmkoliv zásahem.

V této době lze pozorovat boje nejen mezi samci, ale i mezi samicemi. Ptáci různého pohlaví spolu zpravidla nikdy nebojují. Sousedé hrdě plavou před sebou, dokud jeden neztratí nervy a zaútočí na soupeře.

Rozzlobená lyska rychle praští tlapami do vody a vší silou mává křídly. Snaží se vstát a zasadit nepříteli drtivou ránu oběma svalnatýma nohama. Pokud se jim nepodaří zastrašit konkurenta, zahájí ptáci čelní útok, který přejde v aktivní let, často končící srážkou.

Někdy se protivníci ponoří do vody a snaží se tam pokračovat v bitvě. Poražený nepřítel se spěšně stahuje za hněvivým a opovržlivým výkřikem vítěze.

Ke stavbě hnízda se používají listy a stonky rostlin. Po dokončení stavebních prací koncem května nebo začátkem července samice naklade vajíčka. Obvykle je ve snůšce 5 až 10 vajec. Pokud z nějakého důvodu uhyne první mládě, ptáci se mohou pokusit o snůšku ještě jednou.

Hnízdo je neustále pod dohledem. Během celé inkubační doby, která trvá 23 až 25 dní, se ptáci střídají v inkubaci snůšky. Jeden z manželů plave poblíž a kontroluje okolí a v případě nebezpečí varuje partnera.

Mláďata se líhnou krytá dolů. Po vysušení okamžitě opouštějí hnízdo, ale často se do něj vracejí, aby si odpočinuli. Brzy miminka zcela přejdou na vodu a zůstávají pod dohledem svých rodičů až 8 týdnů. V tomto věku se stávají zcela nezávislými.

popis

Délka těla je 38 cm s rozpětím křídel až 23 cm a dospělí ptáci váží až 1,2 kg. Na čele je vyznačena charakteristická bílá kožovitá skvrna (plak), která z dálky připomíná lysinu. Oční duhovky mají jasně červený odstín.

Ostrý malý zobák je po stranách stlačen a natřen bílou barvou. Kulaté, svalnaté tělo je bočně zploštělé. Celé opeření je černé a pouze menší křídla jsou lemována bílou barvou.

ČTĚTE VÍCE
Co je v kachním ocasu?

Nažloutlé nebo oranžové nohy končí čtyřmi šedými prsty, z nichž tři dlouhé směřují dopředu a krátký čtvrtý směřuje dozadu. Mezi prsty jsou kožní destičky používané jako plovací blány. Malý ocas se skládá z měkkých peří.

Průměrná délka života lysek nepřesahuje 10-12 let, držitelé rekordů se dožívají až 18 let.

Sdílejte na sociálních sítích: