Koncentrovaná zásoba živin pro další život se shromažďuje v semenech jakékoli rostliny. Semena vodního melounu nejsou výjimkou. Jeho jádro obsahuje až 25 % oleje, který lze vytlačit. Spolu s olejem jsou všechny léčivé složky produktu lisovány za studena. Informace o tom, jak užívat melounový olej, výhody a poškození výsledné extrakce, lze nalézt v kulinářských, lékařských a kosmetologických studiích.

Poklad v láhvi

Melounový olej má druhé jméno, Kalahari, které se nachází na etiketách produktů. Melounový olej je svými vlastnostmi podobný mandlovému oleji, získávanému z ovocných semen.

Základem chemického složení oleje jsou mastné kyseliny a 60 % z nich tvoří linolová. Je nepostradatelný pro prevenci anginy pectoris a pro výživu kardiovaskulárního systému. Blahodárné účinky mají i další organické kyseliny, které čistí krevní oběh od škodlivého cholesterolu a snižují krevní tlak.

Vitamínové složení oleje má blahodárný vliv na celé tělo, bez ohledu na to, jak je dodáván. Pokožka zároveň omlazuje, hojí se rány včetně žaludečních vředů. Díky nasycení oleje vitamíny B, A, PP a C je olej léčivý při lázeňských procedurách a v salátech. Jedna čajová lžička oleje ráno nalačno, pravidelně užívaná, pomůže vyřešit problémy s chronickou zácpou. Současně tělo obdrží dobré procento denní hodnoty, což představuje:

  • minerály a stopové prvky;
  • dietní vlákniny;
  • aminokyseliny;
  • éterické oleje.

Melounový olej se používá spolu s dalšími léčivými rostlinnými produkty lisovanými za studena v parfumerii, kosmetice a lékařství. Použití pro lékařské účely je způsobeno přítomností aktivní vazodilatační látky argininu v oleji. Jeho účinek na oblast mužských genitálií je podobný jako u Viagra. Pro lékařské účely se olej používá pro:

  • prevence onemocnění ledvin a minerálních usazenin v močovém systému;
  • snížení zánětlivých procesů ve vnitřních orgánech a kůži;
  • odstranění tekutin a jedů z těla;
  • zlepšení metabolických procesů;
  • pro odstraňování helmintů;
  • zlepšuje metabolické procesy v játrech.

Olej má tak příznivý účinek na všechny orgány, že kontraindikace jsou z různých důvodů spojeny pouze s individuální nesnášenlivostí. Hlavním z nich je onemocnění spojené s odmítnutím citrulinu jako cizího pro tělo. Olej by se neměl používat v potravinách pro lidi s nadváhou.

Nadměrné používání přípravku způsobuje ospalost a oslabuje bdělost. Při vystavení teplu je olej zbaven vitamínů a antioxidantů, což z něj dělá nezdravý produkt.

Olej je prospěšný v kosmetice. Jako aktivní složka je olej obsažen v tonických výrobcích péče o pleť. Použití oleje jako součásti masek pro mastnou a problémovou pleť poskytuje čisticí účinek. Jakýkoli zánět nebo akné na kůži se zastaví pod vlivem melounového oleje.

ČTĚTE VÍCE
Proč zvířata kašlou?

Produkt má speciální účinek na strukturu vlasů. Když se olej vetře do pokožky hlavy, vlasy přestanou vypadávat a vypadají plné a lesklé. Přítomnost komplexu vitamínů je prospěšná pro celý lidský organismus. V lázeňských salonech je povinnou součástí masáže krém s melounovým olejem.

Melounový olej vytahuje další mazové usazeniny z pórů mastné pleti a rozpouští je. Olej se používá v dětské kosmetice, je dobrým hydratačním a protizánětlivým produktem.

Jak získáváte melounový olej a kde jej koupit?

Melounový olej se získává ze semen. Suší se, loupou a drtí. Hmota se lisuje. První roztočení je nejcennější. Další metodou je extrakce rozpouštědlem. Pro léčebné účely se používá pouze za studena lisovaný olej. V důsledku filtrace se konečný produkt stává čirou olejovou kapalinou s mírným sedimentem. Barva je světlá, vůně meloun s ořechovými tóny.

V oblastech pěstování se rozvíjí oblast průmyslového pěstování melounů za účelem získání tržních produktů ve formě oleje, mouky, šťávy a konzerv. V Rusku je to jihoevropská část a Přímořský kraj. Po celém světě se vodní melouny pěstují ve středomořských zemích, Japonsku, Číně, Indii a Americe. Proto je snadné koupit melounový olej. Často je vystaven ve „Zdravotních obchodech“ spolu s dalšími léčivými oleji.

Pokud vám bude nabídnuto ke koupi ochuceného melounového oleje, pak je to zjevný padělek. Tento produkt se nepoužívá k extrakci bylinných silic.

Olej zakoupíte v lékárnách a v gastro odděleních prodejen zdravé výživy. V Rusku najdete výrobky z Ukrajiny častěji než ostatní. V Rusku nabízí olej ze semen melounu 19 výrobců v libovolném balení a za různé ceny. Při nákupu léčivého přípravku byste měli hledat studený, prvně lisovaný olej. Je dobré se ujistit, že se jedná o skutečný olej přečtením certifikátu kvality.