Na svých chatách můžete potkat neobvyklé hosty. Takovým zvířetem se stala lasička obecná. „Toto jsou lovci hlodavců, které máme v našich oblastech! Téměř jsme se stali přáteli. Pracujeme společně ve prospěch budoucí sklizně.“ — to napsal jeden z obyvatel Krasnoufimsku.

S těmito malými a hbitými zvířaty jsem se musel v dětství také setkat. Lasička bydlela v sousedním domě a soused řekl, že toto zvíře je velmi škodlivé, jak loví kuřata.

Lasička obecná je členem rodu Weasels and Fretky, který je součástí čeledi Mustelidae. Je považován za jedno z nejmenších dravých zvířat. Samci mohou mít maximální délku 25 cm a vážit asi 260 gramů a samice dosahují délky nejvýše 20 cm, váží nejvýše 112 g. Tělo lasičky je protáhlé, tenké a pružné, úzká tlama se otáčí do dlouhého, silného krku. Uši zvířete jsou malé a nos je rozeklaný. Oči jsou černé jako korálky. Krátké tlapky jsou vybaveny ostrými drápy, které nepřekáží při rychlém pohybu. Naopak jí pomáhají lézt po stromech. Umí také dobře plavat. Příroda toto zvíře neodměnila velkým načechraným ocasem, takže tělo končí krátkým ocasem. U kořene ocasu je žláza. Vypustí ostré, nepříjemné tajemství. Pomocí tohoto pachu si lasičky označují území, aby nepřicházeli nezvaní hosté.

Latinský název lasice je Mustela nivalis, což se překládá jako „zasněžené“.Srst je v zimě hustá, její barva je zcela sněhově bílá. Letní srst je dvoubarevná: hlava, spodní část zad, boky a tlapky jsou hnědé, hrdlo, hruď a břicho jsou sněhově bílé. Svým vzhledem připomíná hranostaje, ale na rozdíl od tohoto zvířete je menší.Pohybuje se skokově. Prohýbá se hřbetem a obratně šplhá do hor křovin nebo hromad kamení. Snadno se dostane do myších děr a šplhá po stromech a keřích. Ve volné přírodě se dožívají až 5 let, ale v průměru se nedožívají více než jednoho roku.

Weasel– hravé, ale i nebezpečné zvíře. Rychle si najde potravu pro sebe a snadno si s ní poradí pomocí svých ostrých zubů. Jakmile se dostane do tlamy, je těžké se osvobodit. Je velmi houževnatá. Při pohledu na roztomilé stvoření nemůžete uvěřit, že není bezpečné se k němu přiblížit. Lasičky jsou masožravci. Živí se hlodavci a rejsci, které nachází v jejich norách a zasněžených chodbách. Zvíře je dobře přizpůsobeno k chytání hlodavců: utlačuje je na různých územích, dostává se k nim i ve slámě a ničí je ve velkém množství. Navzdory své malé velikosti obsahuje nabídka zvířete kuřata, holuby, kuřata a dokonce i mladí králíci. Při nedostatku potravy mohou lasičky jíst obojživelníky, ryby, hady, hmyz a dokonce i raky. Zvíře často dostává více potravy, než může sníst, a tak si na zimu dělá zásoby tím, že mrtvá těla myší skladuje na odlehlém místě. Loví jak ve dne, tak v noci. Toto zvíře dokáže urazit vzdálenost 2 km za den. Lasička nehrabe díry, ale okupuje labyrinty svých obětí (hlodavců). Lasice žijí také v dutinách a pod kořeny stromů. Podlahu ve svém doupěti vyrábí z listí, suché trávy nebo mechu.

ČTĚTE VÍCE
Co nemá physalis rád?

Díky své malé velikosti je lasička žádanou kořistí pro větší dravce: lišky, jezevce, vlky, kuny a dravé ptáky. Ale když čelí nebezpečí, Laska ví, jak se postavit za sebe a snadno hlodat nepříteli hrdlo.

Přirozeným prostředím tohoto zvířete jsou lesy, bažiny a břehy nádrží. Často se toto zvíře usadí v blízkosti lidských obydlí. Při pohledu na člověka se lasička nejen nebude bát, ale také zaujme agresivní pózu. Lasice neúnavně pronásledují hlodavce, kteří jsou jejich hlavní kořistí. Během římské říše byly lasičky chovány jako domácí mazlíčci, kteří pomáhali v boji proti hlodavcům. Bylo ale těžké zvíře vycvičit, neustále utíkalo, tak ho nahrazovala jiná zvířata, kočky a fretky.