labutě (Cygnus), rod ptáků z čeledi Anatidae z řádu Anseriformes. Největší zástupci řádu, délka 102–165 cm, hmotnost 3,5–15 kg, rozpětí křídel 2–2,5 m. Tělo je mohutné, délka krku se rovná délce těla nebo ji přesahuje; nohy jsou krátké, s velkými blány mezi třemi předními prsty. Na vodě se vyznačuje vysokým přistáním se zvýšenou zadní částí trupu. Barva opeření je obvykle bílá, často s načervenalým povlakem na hlavě a krku, nebo černobílá. Neexistuje žádný pohlavní nebo sezónní dimorfismus, mladí jedinci jsou šedaví nebo nahnědlí s matným zobákem, plné opeření v dospělosti získávají ve třetím roce.

Na světě existuje 7–8 druhů; rozšířený hlavně na severní polokouli, zavlečený na mnoho míst (mimo jejich areál) lidmi. Černá labuť (Cygnus atratus, někdy odděleny do samostatného rodu Chenopsis) žije v Austrálii a na ostrově. Tasmánie, zavlečená na Nový Zéland; Na jihu Jižní Ameriky žije labuť černokrká (Cygnus melanocorypha, někdy rozděleny do rodu Sthenelides. Nelétavý druh – Cygnus sumnerensis, v blízkosti černé labutě, vyhynul v 17. století. ale ne. Chatham poblíž Nového Zélandu.

V Ruské federaci hnízdí 4 druhy: labuť němá, labuť velká, labuť malá a labuť americká. Na Čukotku letí labuť trubač. Všechny labutě jsou vodní ptactvo, ale běžně se nepotápějí. Z vody vzlétají po dlouhém běhu, létající hejna se vyznačují jasnou formací. Za letu křídla vydávají ostrý hvizd. Hlas většiny druhů je hlasitý, jako trubka, zatímco jiné pouze syčí.
Labuť trubač (Cygnus buccinator). Foto: Andrew Reding, flickr.com. CC BY-NC-ND 2.0 Trubačská labuť (Cygnus buccinator). Foto: Andrew Reding, flickr.com. CC BY-NC-ND 2.0 Živí se převážně rostlinnou potravou, kterou shromažďují ve vodě v mělkých hloubkách pomocí svého dlouhého krku; Méně často se živí na březích vodních ploch – okusují trávu a vyhrabávají hlízy. Během podzimního tahu se živí převážně různými semeny. Hnízdí ve sladkých vodách, během migrace a zimování jsou běžné i v pobřežních mořských vodách. Severní druhy jsou stěhovavé, zimují v nezaledněných vodách jižních mírných a subtropických pásem Severní Ameriky a Eurasie a na hnízdiště přilétají ihned po otevření řek a jezer (mláďata později než dospělci). Během páření němý němý a černá labuť ohýbají krky ve tvaru písmene S a často zvedají a pootevřejí křídla v podobě velkolepých „plachet“. Labutě tvoří trvalé páry (většinou se rozcházejí až se smrtí jednoho z partnerů), aktivně brání své hnízdiště před predátory, jinými labutěmi, často i jakýmkoli jiným vodním ptactvem, úderem ohybu křídla dokážou zabít liška, pes, zlomit člověku ruku, způsobit velmi citlivé štípnutí silným zobákem. V řídkých společenstvech může hnízdit pouze labuť černá. V mělké vodě je vybudováno masivní hnízdo z rostlinného materiálu (až 3 m v průměru). Snůška 1–12 (obvykle 4–5) velmi velkých (až 120 x 80 mm) bílých vajec se inkubuje 30–40 dní, přičemž o potomstvo se stejnou měrou starají samec i samice. Na hnízdě jsou velmi opatrní. Mláďata jsou pokryta hustým světle šedým peřím a mají tmavé (méně často růžové) zobáky a nohy. Mladí ptáci létají ve věku 2,5–4,5 měsíce. V přírodě se dožívají až 25 let. Mezi mnoha národy byly labutě uctívány jako posvátní ptáci, kterým bylo zakázáno lovit. Labutě jsou často drženy a chovány jako okrasní ptáci. Většina druhů je běžná a jejich počet se zvyšuje. Labuť malá a labuť americká jsou zahrnuty v Červené knize Ruské federace. Koblik Jevgenij Alexandrovič

ČTĚTE VÍCE
Jak zakrýt geotextilie?

Publikováno 28. října 2022 v 14:59 (GMT+3). Poslední aktualizace 11. července 2023 v 19:12 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Oblasti odbornosti: Anseriformes Rod: Cygnus Čeleď: Anatidae Řád/Řád: Anseriformes Třída: Ptáci (Aves) Kmen/Divize: Chordata Království: Animalia Latinský název: Cygnus Délka: 1,65 m

  • Vědecký a vzdělávací portál “Velká ruská encyklopedie”
    Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
    Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
    ISSN: 2949-2076
  • Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
    Šéfredaktor: Kravets S.L.
    Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
    E-mailem Redakční e-mail: secretar@greatbook.ru
  • © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.