Největší druh mezi všemi labutěmi a mezi celým řádem Anseriformes.

Systematika

Latinský název druhu — Cygnus olor
anglické jméno — Mute swan (labuť němá)
Četa – Anseriformes
Rodina – Kachna (Anatidae)

Stav druhů v přírodě

Všude vzácný druh, který potřebuje ochranu, ale v Evropě je běžný na místech, kde se krmí ptáci. V Rusku je tento druh uveden v Červených knihách oblastí Kirov, Penza, Sverdlovsk, Čeljabinsk a Republiky Bashkortostan.

Pohled a osoba

Za starých časů byl pták aktivně loven – labutí maso bylo považováno za pochoutku a labutí peří bylo také vysoce ceněno. Poté, co se nelítostný lov a rušení staly extrémně vzácnými, ztratila svůj komerční význam. Lov labutí byl v SSSR v letech zcela zakázán. je mírumilovný a snadno ochočitelný pták, proto je často chován ve voliérách nebo při pravidelném krmení v otevřených nádržích v parcích. V mnoha oblastech Evropy je drůbež aktivně krmena a němí ptáci zde téměř zdomácněli. Správné krmení obilím může zachránit labutě před vyhladověním během zimování. Na konci 19. a na začátku století byl v důsledku hladomoru a války v Bělorusku zcela vyhuben, ale poté se zotavil díky přesídlení ptáků, kteří přežili v Polsku a Litvě. Ve Velké Británii jsou majetkem královny, královna Velké Británie vlastní více než 20 000 těchto ptáků. V Dánsku je jedním z národních symbolů. Labutě, stejně jako ostatní vodní ptactvo, trpí nedbalou lidskou těžbou uhlovodíků, úniky ropy a topného oleje a bolestivě hynou při přistávání na loužičkách ropy a topného oleje během letu.

Rozšíření a stanoviště

Rozšířen v severní Eurasii od jižní části Skandinávie (jižní Švédsko) po jezera Kazachstánu, Mongolska, Přímořského kraje a Číny. Všude se nadměrný lov a pytláctví staly extrémně vzácnými, v mnoha oblastech chybí. Ale lidé se úspěšně rozmnožili v oblastech nových pro tento druh: Severní Amerika, Jižní Afrika, Austrálie a Nový Zéland. Vyskytuje se na odlehlých místech, málo navštěvovaných lidmi: jezerech a ústích řek porostlých vodní vegetací, někdy v bažinách.

Внешний вид

Velmi velký sněhově bílý pták, největší druh mezi všemi labutěmi a mezi celým řádem Anseriformes. Při bližším zkoumání má dospělý jedinec znatelný černý výrůstek (boule) na čele nahoře na bázi zobáku. U dospělých samců je tento černý výrůstek větší než u samic. Báze zobáku, jeho vrchol (hřeben) k nosním dírkám, dutina nosních dírek a okraje úst a zbývající části zobáku, kromě černého hrotu zobáku, zvaného měsíček, jsou také černé .

ČTĚTE VÍCE
Jak rychle yzop roste?

Oči, nohy, prsty a blány mezi prsty jsou černé. Charakteristickým rysem tohoto druhu: během ochranného chování pták zvedá a ohýbá křídla nad zády, vyklenuje krk dozadu a vydává hlasité syčivé zvuky (pro které dostal své ruské jméno). Při plavání tvar S ohýbá krk dopředu a naklání zobák směrem k vodě. Obrysy hřbetu jsou hranaté, při plavání a na souši pták často zvedá křídla nad záda. Hmotnost samic dosahuje 6 kg a mužů – od 8 do 13 kg. Délka těla dospělého ptáka může dosáhnout 180 cm a rozpětí křídel může dosáhnout 240 cm.Kuřata jsou pokryta prachovým peřím, jejich zobák je zbarvený.

Životní styl a společenské chování

Většinu času tráví na vodě, ale tam, kde není rušen, pták občas přiletí na břeh. Labutě se usazují v blízkosti sladkovodních i slaných vod. Labuť vždy nocuje v odlehlých oblastech nádrží na kobercích propletených oddenků vodních rostlin (raftů) a v rákosí. Je středně tolerantní k ostatním ptákům a někdy se usadí v blízkosti hnízd hus šedých. Může tvořit kolonie nebo se naopak usazovat přísně individuálně. Pokud není pták vyrušen, zůstává v blízkosti svých hnízdišť až do poslední možné příležitosti a odlétá, až když jsou vodní útvary zcela zamrzlé. K odjezdu však zpravidla dochází koncem září – začátkem října na severu a v říjnu – listopadu v jižních oblastech pohoří. Zimují na jezeře a dalších velkých jezerech ve Střední Asii a také migrují z řady míst do Azovského a Černého moře, podél východního a západního pobřeží Kaspického moře daleko na jih a dostávají se do Afriky, Středozemního moře, Turecka. , Palestina, Arabský poloostrov, Írán, Afghánistán a dokonce i Indie. Při migraci létají dnem i nocí, lze je poznat podle zvláštního svištění křídel. Hejno letí v šikmé linii, krky jsou natažené, křik v letu je tlumený a chraplavý.

V zimě žijí v párech, rodinách a někdy i v hejnech. Tam se mladé čtyřleté labutě setkávají se svými partnery a uzavírají manželské svazky na celý život. Na teplých místech mohou žít přisedle.
Stejně jako všichni ptáci, labutě obnovují své opeření: stará peří vypadávají a nové rostou. Od druhého roku života labutě línají dvakrát ročně. V létě, zhruba od července do srpna, dochází k úplnému línání. Během plného letního línání vypadávají letky a pokrývky křídel a labuť ztrácí schopnost létat. V tuto dobu se o mláďata starají labutě, takže ztráta schopnosti létat neumožňuje rodičům oddělit se od mláďat kvůli úzkosti. Pak vypadnou všechna stará malá pírka, ale zároveň vyrostou nové. Letky vyrostou do měsíce a pták je schopen znovu létat. Druhé částečné pelichání nastává na podzim od začátku září do prosince, někdy až do ledna, během kterého je pozorována částečná změna obrysu a ocasních per. Právě během podzimního línání labutě odlétají a línání začíná v jejich domovině a končí v jejich zimovištích. Barva opeření se u mladých labutí zcela změní až ve třetím roce života a labutě se stávají dospělými.

ČTĚTE VÍCE
Jaké typy uzlů existují?

Krmení a chování při krmení

Jako všechny labutě se živí podvodními částmi rostlin: kořeny, oddenky a výhonky, které labutě na malých místech odtrhávají zobáky a požírá je spolu s bezobratlými živočichy na nich: korýši a měkkýši. K získávání potravy ve vodě využívá labuť dlouhý krk, který jí umožňuje zachytit rostliny v hloubce 70–90 cm. a stojí svisle ve vodě jako kachny. Mláďata se okamžitě živí plovoucími natrhanými částmi rostlin. Během zimování se potrava skládá z různých řas. V hlubokých místech, v bouřlivém počasí a při zvednutí hladiny se labutě nemohou krmit. V takových případech hladoví a někdy tak zeslábnou, že ztratí schopnost létat. Na souši labutě jedí listy a semena obilovin. Labutě by nikdy neměly být krmeny chlebem, jejich trávicí systém není na takovou potravu uzpůsoben. Labutě, které jedí chléb, který nabobtnal ve vodě, často onemocní a umírají. Ale správné krmení obilím může zachránit labutě před hladem během zimování.

Vocalization

Za letu křičí dosti tlumeně a chraplavě a jejich letky vydávají rytmický vrzavý zvuk, který je slyšet několik set metrů daleko. Labuť hrozivě syčí, brání se před predátory a před ostatními labutěmi při obraně svého hnízdního území. Při vzájemné komunikaci, zejména v období páření, vydávají samci labutí tiché, chraplavé, mírně chrastivé zvuky „kgiyurr“ a samice „kiorr“. Labutě po svatbě vydávají zvláštní zvuky.

Rozmnožování a chov potomků

Labutě obvykle (pokud jeden z „manželů“ není zabit nebo zajat) tvoří páry ve věku čtyř let na celý život. Kvůli zvýšenému pronásledování ze strany lidí se však rodiny rozpadají, existuje mnoho svobodných samců, kteří se snaží odrazit samice z již vytvořených párů. V takových případech jsou pozorovány prudké boje mezi samci, kteří si navzájem uštědřují silné rány křídly, ale cizí samec je nejčastěji vyhnán.

Členové páru společně slétají na hnízdiště, kde obsazují vlastní plochu na břehu nádrže. Hnízdní sezóna začíná v březnu a pro hnízdění jsou vybírány nádrže se zarostlými břehy a velkou plochou volné vody. V období páření lze u všech labutí pozorovat aktuální postoje a chování.

plavat blízko sebe, samec zvedá křídla a pohybuje jimi do stran, spolu se samicí často ponoří hlavu do vody. Potom samec, který se přiblížil k samici, oplete krk kolem jejího krku. Po mnoha hrách se samice konečně ponoří do vody, dokud jí nezůstane vidět pouze hlava a krk. V tomto okamžiku dochází k páření. Po krátké době se ptáčci vynoří, vydávají zvláštní chraplavé zvuky a přitisknou se hrudí k sobě, pak se vykoupou a vytřídí si peří.

ČTĚTE VÍCE
Co je nemoc Note?

Samice si pak staví velká hnízda u vody nebo v rákosí na mělčinách jezer a řek, daleko od lidských obydlí, a samci hlídají území kolem hnízda postaveného samičkou a vydávají syčivé zvuky, když se přiblíží jiné labutě nebo lidé. Kromě toho mohou být samci velmi agresivní a odvážit se zaútočit na lidi a lodě, pokud se přiblíží k hnízdu. Labutí samice si hnízdo staví vždy sama z kousků loňského rákosu a jiných vodních rostlin. Hnízdo dosahuje 110 cm na šířku a až 75 cm na výšku, ale v některých případech, kdy je hnízdo postaveno na koberci z oddenků vodních rostlin (voru), může jeho průměr dosáhnout 4 m a výška 1 m!

Labutě většinou hnízdí ve velkých vzdálenostech od páru k páru, ale na některých místech mohou být hnízda blízko sebe. Když je hnízdo již postaveno, samice vystýlá jeho plochý tác peřím a aktivně škube peří z hrudi.

Mladé samice mají méně vajec než ty, které hnízdily mnoho let, a labutě, které si začínají stavět hnízdo poprvé, mají vejce pouze jedno. Dospělé samice snáší 5–8 vajec. Je zajímavé, že barva vajíček se mění s vývojem embrya až do konce inkubace. Samice sama inkubuje asi 35 dní, zatímco samec je poblíž a chrání ji. Když se samec zalekne, vydá hlas a samice, která vajíčka zakryje prachovým peřím a hnízdním materiálem, odletí za samcem. Samice provádí stejné krytí snůšky, když vstává z hnízda hledat potravu. Samec v takových případech někdy sedí na hnízdech nad materiálem pokrývajícím vejce. Při návratu do hnízda samice vejce nejprve otočí a poté na ně usedne. Pokud první snůška uhyne, druhá obsahuje nejvýše dvě vejce. Začátkem léta vylézají z vajíček vidoucí a aktivní kuřata pokrytá chmýřím, doprovázejí matku ve vodě a krmí se sama. Právě v této době začíná samice línat a ztrácí schopnost létat na celý měsíc. Děti často lezou matce na záda. Matka se o mláďata stará, nosí je na zádech a zahřívá teplem svého těla, ale na ochraně a doprovázení mláďat se po dobu čtyř až pěti měsíců podílejí oba rodiče. V hnízdě se v noci schází celá rodina. Do pěti měsíců se labutě osamostatní.

ČTĚTE VÍCE
Proč Šarlatový květ?

Hnízdiště jsou opuštěna až po vylétnutí mláďat, což se v některých oblastech kryje s nástupem podzimního chladného počasí a mrazů. Často ani poté, co se naučí létat, mladé labutě neopustí své rodiče a celá rodina odletí na jih. Na jihu areálu, kde hnízdí a línají dříve, jsou nuceni pod vlivem začínajícího intenzivního lovu odletět dlouho před příchodem mrazů.

Životnost

může žít až 28 let, v přírodě mnohem méně, asi 10 let.

Zvíře v moskevské zoo

V moskevské zoo jsou chováni velmi dlouho. Tito ptáci dobře snášejí zajetí, žijí dlouho a úspěšně se rozmnožují. Spolu s dalšími druhy vodního ptactva je lze vidět na Velkém rybníku zoo.
V zoo si labutě staví hnízda na břehu a snaží se k tomu vybrat odlehlé místo. V létě je vidět, jak pečlivě se o svá mláďata starají a nepouštějí k sobě jiné ptáky ani lidi.

Labutě, stejně jako ostatní vodní ptactvo, jsou krmeny směsným krmivem, prosem, pšenicí a ovesnými vločkami. Nezapomeňte zajistit čerstvé bylinky a zeleninu: strouhanou mrkev a zelí. Ptáci potřebují zelí, aby obsahovalo síru, která podporuje růst peří.

Labutě dobře snášejí zimu, při dostatku potravy ptáčci nemrznou. Při velkých mrazech se seno vykládá na led rybníka, aby ptáčci mohli sedět na podestýlce než na ledu. Postavili také malé dřevěné ploty, kde se ptáci mohou schovat před větrem.