Nelétavý pták nadřádu běžci, jediný zástupce čeledi pštrosů. Jeho vědecký název přeložený z řečtiny znamená.

Stav ochrany

Pštros africký je jedním z nejméně ohrožených druhů. Pštrosi jsou aktivně chováni v zajetí.

Pohled a osoba

Od pradávna se krásné, svěží ocasní a letky pštrosů používaly k výrobě dámských vějířů a zdobení pokrývek hlavy. V důsledku dravého lovu bylo zničeno obrovské množství pštrosů – v 50. – počátkem 1,5. století téměř zmizeli z povrchu zemského. Naštěstí se v polovině devatenáctého století začali chovat na farmách pro kůži a maso. To zachránilo druh před úplným zničením, ale blízkovýchodní poddruh pštrosa byl vyhuben. V současné době se pštrosi chová v XNUMX zemích světa, včetně zemí s chladným klimatem, jako je Švédsko a Rusko. Většina farem je ale v Africe. Kromě kůže a masa se používají i pštrosí vejce. Ze všech ptáků mají pštrosi největší vejce. Jedno vejce může vážit XNUMX kg! Na domácí konzumaci jsou příliš velké, takže je využívají hlavně restaurace. Ale v poměru k velikosti ptačího těla jsou pštrosí vejce. nejmenší!

Pštrosí vejce se stala oblíbeným předmětem pro malování a umělecké řezbářství.

Pštrosi jsou velmi silní ptáci, dá se na nich jezdit, v mnoha zemích se pro zábavu veřejnosti pořádají pštrosí závody. Jezdec sedí obkročmo na pštrosovi a ptáci běhají po zvláštní chodbě oplocené mřížemi. Ale protože pštrosi jsou agresivní ptáci a téměř nevycvičitelní, není taková zábava příliš rozšířená.

Distribuce

Pštrosi žijí na africkém kontinentu severně a jižně od zóny rovníkových lesů. Obývají otevřená prostranství savan, suchých lesů a polopouští. Pštrosi se vyhýbají hustým houštím, mokřadům a pouštím s pohyblivým pískem, protože v takových biotopech není možné rychle běhat.

Внешний вид

Africký pštros je největší moderní pták. Růst jednotlivých jedinců dosahuje 270 cm a hmotnost je 160 kg! S takovými rozměry nemohou pštrosi létat, jsou to nelétaví ptáci. Jejich křídla jsou nedostatečně vyvinutá, ale jejich nohy jsou velmi silné a dlouhé. Na chodidlech jsou pouze dva prsty, z nichž jeden končí zvláště mohutným, kopytovitým drápem, druhý prst je menší a dráp nemá. Dlouhý krk je korunován nepřiměřeně malou hlavou s obrovskýma očima, pubescentní s hustými řasami. Zobák není příliš velký, rovný, ústní otvor zasahuje do očí.

Peří pštrosa je volné, ostny pírka nejsou vzájemně propojeny, takže pírko netvoří hustý vějíř. Krk, hlava a nohy jsou bez opeření, na hrudi je také neopeřená oblast.

Pštrosi mají výrazný sexuální dimorfismus, to znamená, že samci a samice se od sebe jasně liší. Barva opeření samce je černá, ocas a letky jsou bílé, velmi krásné. U různých poddruhů mohou mít zobák a tlapky samců jasné znaky nebo jednolitou jasnou barvu, která se v období páření zintenzivňuje. Samice mají jednotné barevné peří, krk a nohy.

ČTĚTE VÍCE
Co se líbí Scottish Folds?

Stravování a krmení

Pštrosi se živí vším, co lze na Zemi nalézt: semeny, plody a zelenými částmi rostlin, hmyzem, drobnými obratlovci, zbytky potravy dravců, dokonce i malé želvy – to vše je budoucnost. Pštrosi nemají zuby, proto polykají malé kamínky, aby si lépe rozmělnili potravu. Oblázky pomáhají rozmělnit jídlo v žaludku. Pštrosi vydrží dlouho bez napajedla, protože vodu získávají z rostlin. Příležitostně však ochotně pijí a dokonce se koupou.

U pštrosů se moč vylučuje z těla v tekuté formě. U létajících ptáků jsou produkty trávicího traktu a ledvin vylučovány společně ve formě polotekuté barevné látky.

Vocalization

Pštrosi dokážou syčet a dokonce i řvát a přitom protlačovat vzduch hrdly.

Sociální chování

Mimo období rozmnožování jsou pštrosi chováni v malých skupinách nebo rodinách. Rodina se obvykle skládá ze samce, několika samic a kuřat. Pštrosi se často pasou společně s kopytníky, jako jsou zebry a antilopy. Díky svému vysokému růstu a dobrému zraku si pštrosi všimnou nebezpečí dříve než ostatní a utečou, ostatní zvířata toho využívají, když si všimnou reakce pštrosů, také utíkají.

Pštrosi mohou dosáhnout rychlosti až 70 km za hodinu! Dokonce i mláďata ve věku 1 měsíce mohou běžet rychlostí 50 km za hodinu.

Rozšířený mýtus, že pštros schovává hlavu do písku, když se poleká, není pravdivý. Pštros není vůbec bezbranný. Kop od jeho nohy může být pro útočníka fatální. Navíc jsou pštrosi velmi agresivní. Půda v biotopech pštrosů je hustá a je nepravděpodobné, že v ní bude možné schovat hlavu ve velkém měřítku. A i kdyby to bylo možné, takový „způsob obrany“ nedává biologický smysl, protože v tomto případě by se pštros zcela jistě stal kořistí predátora.

Reprodukce

Během období páření zabírá samec plochu několika kilometrů čtverečních. Kůže krku a nohou během tohoto období získává jasnou barvu. Majitel stránky ostatní samce rezolutně odhání a k samicím se chová velmi příznivě. Aby přilákal samice, samec si sedne na tlapky, roztáhne křídla a zdá se, že si tře hlavu o záda, zatímco se kolébá ze strany na stranu. Samice, pokud se jí samec líbil, jde jeho směrem, sklopí křídla k zemi a nízko se ukloní, pak si sedne na zem a opakuje pohyby samce. Samci se snaží přilákat co nejvíce samic.

Aby si samec postavil hnízdo, udělá v zemi mělkou díru, kam kladou vajíčka všechny samice jeho harému. Každá samice snese 7 – 9 vajec, celková snůška je 15 – 25. Poté dominantní samice vyžene všechny ostatní samice a společně se samcem přistoupí k inkubaci. Samička je přes den u hnízda, protože má ochrannou barvu, samec v noci. Navíc by se přes den vajíčka neměla ohřívat, ale spíše přikrývat před horkým africkým sluncem.

ČTĚTE VÍCE
Kdy štika spí?

V místech, kde probíhá intenzivní lov pštrosích samců v honbě za jejich krásným bílým peřím, připadá na jednoho samce mnohem více samic, než je běžné. V tomto případě se v jednom hnízdě nahromadí až 50 vajec. Pták samozřejmě nemůže všechna tato vejce zakrýt svým tělem, umírají. Pokud ale vše dobře dopadne, snůška je normální velikosti a samec se o ni dobře stará, tak se po měsíci a půl začnou líhnout mláďata. Skořápka pštrosích vajec je velmi pevná a mládě do ní někdy musí několik hodin tlouct zevnitř, aby udělalo díru. Pak potřebuje rozšířit tento otvor, aby se dostal ven z vejce.

Pštrosi se rodí vidoucí, pokrytí nahnědlými tvrdými štětinami. Jejich hlavu a krk zdobí maskovací pruhy. Po krátké době jsou již schopni následovat dospělého ptáka. Samec vede mláďata, která se o ně žárlivě stará. Pokud se potkají dva otcové s mnoha dětmi a mláďata se smísí, pak samci bojují o toto velké potomstvo. Vítěz se stará o všechna mláďata. Z tohoto důvodu chodí kuřata různého věku s jedním samcem.

Peří u kuřat se objevuje ve druhém měsíci života a opeření dospělých ve dvou letech.

V období rozmnožování jsou pštrosi velmi agresivní. Za vidinou nebezpečí neutíkají, jako obvykle, ale naopak jdou k agresorovi. Nejprve se pštros pokusí zastrašit nepřítele pomocí „psychického útoku“: roztáhne křídla, zamává jimi a rozběhne se k útočníkovi. Pokud se nepřítel nebojí a neodejde, pštros útočí a kope. Úder od jeho nohy může zabít nebo zmrzačit i lva, a proto v Africe nikdo nebojuje se pštrosem. Existují ale mazaní lidé, kteří využívají toho, že pštrosi nejsou příliš chytří ptáci. Tito podvodníci jsou hyeny a šakali. Tito predátoři spolupracují při získávání potravy. V tomto případě se můžete podělit o odpovědnost: někteří odvádějí pozornost pštrosa od hnízda, zatímco jiní v tuto chvíli mohou přetahovat vejce.

Životnost

Průměrná délka života afrických pštrosů je 30–40 let, ale někteří se mohou dožít až 50 a dokonce 75 let!

Historie života v ZOO

Afričtí pštrosi jsou v moskevské zoo chováni téměř od samého počátku její existence.

Tito ptáci jsou poměrně nenároční a otužilí, dokážou chodit i v zimě, i když rozhodně potřebují teplý pavilon.

V současné době je pštros v Moskevské zoo vystaven na Novém území v pavilonu „Africká zvířata“. Máme pštrosa jménem Marfa, narozená v roce 2005. Marfa se spřátelí s žirafou samicí, žije s ní ve stejném výběhu a tráví spolu veškerý čas. Pokud jsou z nějakého důvodu odděleni, oba se postrádají. V létě, kdy se všechna africká zvířata mohou dlouho procházet ve velkém venkovním výběhu, si Marfa a její kamarádka žirafa hrají na honěnou, občas se k nim přidá i zebra.

ČTĚTE VÍCE
Co je to obilovina z fazolí mungo?

Vzhledem k tomu, že pštros je všežravec, neexistují žádné problémy s krmením. V zoologické zahradě dostává pštros krmné směsi a čerstvé potraviny: mrkev, brambory, řepu, jablka, čerstvé a suché větve a myši. V létě ve venkovním výběhu Marfa s potěšením okusuje trávu.

Jelikož v přírodě pštrosi polykají oblázky, aby lépe rozmělnili potravu v žaludku, mohou v zajetí spolknout různé cizí předměty: hřebíky, kousky plastu, sklo, takže zoologové pečlivě sledují, aby pštrosi neměli ve výběhu žádné nebezpečné předměty.

Africký pštros je největší žijící pták. Velké exempláře afrického pštrosa jsou největší ptáci na planetě a mohou se pochlubit výškou 2,7 metru a impozantní hmotností až 156 kg. Průměrná hmotnost pštrosa je však asi 50 kg, přičemž samci jsou o něco větší než samice.

Pštrosi jsou nelétaví ptáci. Vyznačují se úplnou absencí kýlu a nedostatečně vyvinutými prsními svaly. Křídla pštrosů jsou nedostatečně vyvinutá; dva prsty na nich končí drápy nebo ostruhami. Zadní končetiny jsou dlouhé a silné, pouze se dvěma prsty. Jeden z prstů končí v něčem jako rohovité kopyto – pták na něm při běhu spočívá. Afričtí pštrosi se vyznačují hustou stavbou, velmi protáhlým krkem a malou, zploštělou hlavou, zakončenou rovným, širokým, plochým zobákem, na kterém je měkký výrůstek zrohovatělé tkáně. Pštros má velké oči a horní víčko je poseté dlouhými, načechranými řasami. Pštrosí opeření je volné a kudrnaté, poměrně rovnoměrně rozložené po povrchu těla. Na hlavě, krku a nohách nejsou žádné peří: jsou pokryty měkkým, krátkým chmýřím.Je velmi snadné rozeznat pštrosího samce od samice. Peří dospělých samců je černé a pouze ocas a křídla jsou bílé. Samice jsou celkem nenápadné: jejich peří se vyznačuje ochrannou šedohnědou barvou a křídla a opeření ocasu vypadají špinavě bílé.

Habitat

V Africe žijí pštrosi. Ptáci se vyhýbají tropickým deštným pralesům, preferují otevřené travnaté krajiny a polopouště nacházející se severně a jižně od rovníkových lesů.

V přírodě

Mimo období páření žijí pštrosi obvykle v malých hejnech nebo rodinách. Rodinu tvoří dospělý samec, čtyři až pět samic a mláďata. Pštrosi se často pasou se stády zeber a antilop a spolu s nimi podnikají dlouhé migrace přes africké pláně. Díky své výšce a skvělému zraku si nebezpečí všimnou jako první pštrosi. V případě nebezpečí spěchají k letu, vyvíjejí rychlost až 60-70 km/h a podnikají kroky 3,5-4 m.

Pštros je všežravý pták, a přestože potrava mladých jedinců sestává převážně ze živočišné potravy, dospělí ptáci se živí všemi druhy vegetace. Jejich potravu tvoří trávy, výhonky a semena rostlin, květiny, vaječníky a také ovoce, včetně dosti tvrdých. Dospělí jedinci však mají k vegetariánům daleko a pokud možno neodmítnou různý hmyz, například sarančata, ale i ještěrky, drobné hlodavce a mršiny v podobě nesežrané kořisti velkých predátorů. Pštrosi nemají čím žvýkat potravu, takže pro zlepšení trávení jedí písek a drobné oblázky a často různé nejedlé předměty: dřevěné třísky, kousky plastu, kovu a dokonce hřebíky. Pštrosi se také snadno postí několik dní. Stejně jako velbloudi se i pštrosi dokážou obejít bez vody po dlouhou dobu: potřebují pouze tekutinu ze zelené hmoty rostlin, které konzumují. Ale s přístupem k vodě pije pštros hodně a rád. Pštrosi se koupou se stejným potěšením.

ČTĚTE VÍCE
Co je plodem ostřice?

Dospělí pštrosi jsou nebezpeční i pro velké predátory – jedna rána jejich silnou nohou, vyzbrojenou tvrdým drápem, stačí k vážnému zranění nebo zabití lva. Existují případy, kdy samci, bránící své území, napadli lidi.

Afričtí pštrosi žijí dlouho a za příznivých podmínek se mohou dožít asi 75 let.

Reprodukce

Pštrosi dosahují puberty ve věku 2-4 let. V období páření si každý samec bedlivě hlídá své osobní území v okruhu 2 až 15 kilometrů čtverečních a nemilosrdně vyhání konkurenty. Krk a končetiny vystavujícího samce zčervenají, a aby přilákal samice, padá na kolena, intenzivně tluče křídly, prohýbá šíji a tře se týlem o záda. Během soutěže o držení samice vydávají samci velmi originální zvuky troubení a syčení. Pštrosi jsou polygamní, takže dominantní samec se páří se všemi samicemi v harému, ale pro následnou inkubaci se páří výhradně s dominantní samicí. Po páření budoucí otec osobně vykopává hnízdo v písku až do hloubky 30-60 cm, kde všechny oplodněné samice pravidelně kladou vajíčka, přičemž podobnou manipulaci provádí jednou za dva dny.

V průměru se velikost pštrosího vejce pohybuje mezi 15 a 21 cm na délku a asi 13 cm na šířku. Hmotnost vejce dosahuje 1,5-2 kg.

Inkubační doba trvá od 35 do 45 dnů, v noci inkubuje snůšku pouze samec, přes den se střídají ve sledování samice. Tato volba není náhodná: díky svému ochrannému zbarvení zůstávají samice na pozadí pouštní krajiny nepovšimnuty. Přes den je zdivo někdy ponecháno bez dozoru a prohřáté slunečním žárem. I přes celkovou péči rodičů mnoho snůšek uhyne v důsledku nedostatečné inkubace. V populacích, kde je příliš mnoho samic, může být počet vajíček ve snůšce takový, že samec není fyzicky schopen pokrýt svým tělem veškeré potomstvo.

Hodinu před narozením začne pštrosí mládě otevírat skořápku vejce, opírá se roztaženýma nohama o jeho ostré a tupé konce a metodicky zatlouká zobák do jednoho bodu, dokud se nevytvoří malý otvor. Mládě tak udělá několik děr a pak do tohoto místa udeří silou zadní částí hlavy, takže pštrosí mláďata se často rodí s výraznými modřinami, které mají tendenci rychle mizet. Když se narodí poslední mládě, dospělý pštros nemilosrdně zlikviduje neživotaschopná vejce ležící na okraji a mouchy se okamžitě shromáždí na hostinu, která mláďatům slouží jako potrava.

ČTĚTE VÍCE
Jak jíst kedlubny?

Narozená mláďata se dobře pohybují a druhý den opouštějí hnízdo a jdou se svými rodiči hledat potravu. První dva měsíce jsou pštrosí kuřata pokryta černými a žlutými štětinami, koruna je cihlově zbarvená, krk špinavě bílý s tmavými podélnými pruhy. Teprve časem se z nich vyvine skutečné peří a výstroj všech kuřat se zbarví podobně jako opeření samic. Samci pštrosích kuřat získávají černou barvu charakteristickou pro dospělé až ve druhém roce života.

Zajetí

Existují tři způsoby, jak chovat pštrosy doma: intenzivní, polointenzivní a extenzivní. První přístup je podobný ustájení dobytka. Rozsáhlý systém ustájení zahrnuje umístění domácích pštrosů do podmínek co nejbližších těm přirozeným. Semiintenzivní metoda je něco mezi intenzivním a extenzivním systémem ustájení.

Domácí pštrosi přezimují ve stacionárních dřevěných nebo zděných drůbežárnách. Každá rodina pštrosů je umístěna v samostatné sekci v množství 10 m2 na dospělého ptáka. Výška místnosti by měla být alespoň 2,7-3 metry. Podlaha drůbežárny by měla být pokryta suchou podestýlkou ​​ze slámy a hoblin, část stání by měla být pokryta pískem, aby se pštrosi mohli koupat v písku. V době páření vytvoří samec na hliněné podlaze malou prohlubeň pro budoucí hnízdo, kterou je potřeba naplnit čistým pískem – samičky tam nakladou vajíčka.Je třeba připomenout, že v období páření může být chovný samec velmi agresivní, takže personál údržby musí být extrémně opatrný. Je povoleno použít speciální hák delší než 2 metry, kterým je hlava samce přitlačena k zemi za účelem dezorientace. Poté se na hlavu nasadí tzv. „kukla“ – látkový sáček o rozměrech 15×30 cm s otvorem pro zobák.

V teplém období je lepší chovat pštrosy venku v prostorných kotcích, oplocených kovovým pletivem o velikosti oka 30×30 cm, výška plotu by měla být alespoň 2 metry, aby jej nemohl přeskočit pštros domácí.

Po obvodu kotce jsou instalovány přístřešky, pod kterými jsou umístěna krmítka. Je lepší umístit napáječky a krmítka tak, aby pracovníci údržby nemuseli vcházet do kotce. Obvykle je jídlo pro dospělé pštrosy umístěno ve výšce 1-2 metrů, pro kuřata – o něco nižší.

Optimální strava pro domácí pštrosy po celý rok:

  • 1,5 kg krmné směsi;
  • nasekané seno;
  • zelená hmota.

Úroveň krmení závisí na míře spotřeby krmiva. Množství koncentrátů lze zvýšit na 2-3 kg smíchané s nasekaným zeleným krmivem.