Špačci jsou roztomilí, dobromyslní a inteligentní ptáci. Zpívají nejen na jaře, ale i na podzim a jednou v kleci – téměř po celý rok.

Dospělá myna má na hlavě krátký hřeben z modročerného peří.
Posvátná myna je snem mnoha milovníků ptactva.
Věda a život // Ilustrace
Špaček popadl housenku: možná ji sní sám, nebo jí možná nakrmí kuřátka.

Posvátná myna má černá, lesklá peří, bílé „zrcadlo“ na křídlech, dva velké žluté kožní výrůstky na zadní straně hlavy a dva menší výrůstky pod očima. Zobák a nohy jsou žluté.

Listopad. Všude je sníh, řeky jsou zamrzlé. Kdysi dávno žily v teplých krajích vlaštovky, slavíci a skřivani. Špačci také odletěli. Ale kdo je ten, kdo chodí po masokombinátu? Až dvanáct ptáků. Všichni mají tenké, dlouhé zobáky, krátké krky a ocasy, poměrně silné a silné nohy a černé peří s šedobílými trojúhelníkovými skvrnami. No jasně, špačci.

Uplyne několik měsíců a tito špačci, stejně jako ti, kteří se vracejí ze zimování v severní Africe, ze západní a jižní Evropy a západní Asie, budou proměněni. Skvrny na jejich peří zmizí a ptáci se stanou neodolatelnými: černí se silným kovovým leskem, zelené nebo fialové. Takhle budou samci vypadat na jaře. Oblečení samic je mnohem skromnější: jejich peří je matnější a na špičkách jsou často světlé skvrny.

Málokdo si dokáže představit jaro bez špačků sedících u ptačích budek a zpívajících. Ptáci zimující v teplých oblastech se v březnu vracejí do středního pásma naší země. Ne vždy bydlí v domech pro ně stvořených. Špačci si hnízdí v okapech, za plotnami, v dutinách hospodářských budov, v dutinách starých stromů, vysokých pařezech a sloupech, v dírách v hliněných útesech. Hnízda jsou vyrobena z loňské trávy, jejíž dlouhé stonky často vyčnívají z jamky. Ve stavebnictví se také používají malá stébla trávy a peří.

Každý ví, že špačci jsou užiteční ptáci. Při hledání potravy chodí po zemi se sklopenou hlavou. Svým dlouhým zobákem chytají květnové a červnové brouky, chytají václavky, housenky žížaly a různé orthoptera v trávě a stromech.

Nejen proto lidé odedávna vyrábějí domečky pro špačky. Tito ptáci, jak víte, jsou zpěvní ptáci, navíc posměváčci: napodobují volání a zpěv jiných ptáků. Existují špačci, kteří kopírují hlasy dvanácti druhů ptáků, zejména drozd bělohlavý, čočka, žluva a strakapoud velký. Při poslechu špačků najdete v jejich písních zpěv vrby, cvrkot vlaštovky, poplašný křik pěnkavy, křik kukačky, ale i kvákání žab, vrčení, štěkání psy a další zvuky.

ČTĚTE VÍCE
Jak nahradit Lutrasil?

Špačci zpívají nejen na jaře, ale i na podzim a jednou v kleci zpívají téměř celý rok. V minulosti dobří lapači pěvců nelovili každého špačka. Zde je to, co napsal vynikající znalec ptáků I. K. Shamov: od špačka „to, co se vyžaduje, je zvučné řehtání koně, „hřebec“, píseň žluvy, pěnice, čočka, různé velikonoční píšťalky, „běh“ píšťalka (tj. speciální píšťalka převozníků člunů vedoucích člun po řece) a velký soubor maličkostí. “

V minulosti i nyní však mnoho lidí chová špačky, protože jsou to roztomilí, dobromyslní a inteligentní ptáci. Jak se dostat z klece a létat po místnosti? Tento problém je pro mnoho ptáků neřešitelný. A špaček zvedne dvířka klece zobákem a ocitne se „ve volné přírodě“.

Během pár dní po ulovení se špačci přestanou řítit po kleci a bojí se lidí. Před téměř padesáti lety slavný ornitolog L. B. Boehme o svém špačkovi napsal: „Na mém stole stála velká celokovová klec s ním. Špaček se mnou žil dlouhou dobu a úplně se ke mně přestal nejen stydět, ale dokonce si mě vůbec nevšímal. Často večer, když jsem se učil u stolu, začal špaček zpívat své dlouhé, skřípavé improvizace bez ustání pár centimetrů ode mě a samozřejmě mě rozptyloval a bránil mi v práci. Vypořádat se se špačkem a uklidnit ho však nebylo tak snadné; kdybych strčil do klece tužku a strčil s ní špačka, jednoduše by se od něj vzdálil, aniž by přestal zpívat.“

Dalším členem rodiny špačků, který je chován v kleci, je myna. Když se tento ptáček hrdě prochází po zemi, vypadá velmi elegantně. Dospělá myna má na hlavě krátký hřeben z modročerného peří. Záda jsou čokoládově hnědá, hrdlo černošedé, střed břicha bílý, vše ostatní růžovohnědé. Neopeřená skvrna u oka, stejně jako zobák a nohy, je žlutá.

Ve své domovině – na extrémním jihu a jihovýchodě Asie, a zejména v Indii – jsou mynas, jako prostí špačci, běžnými obyvateli vesnic a měst. V Dillí je mnoho těchto ptáků. V zimě žijí myny na stejném místě, kde chovají svá kuřata. Hnízdit mohou nejen v párech, ale i v koloniích v dutinách starých stromů, pod střechami podsaditých a vysokých domů, na vodárenských věžích, ve štěrbinách zničených budov. Hnízda se staví ze suchých stonků a větvičky, kůra, vlna a papír jsou umístěny v malé prohlubni. Jejich vejce jsou oslnivě modrá. Mynahs krmí své děti pouze hmyzem, často sarančaty – škůdci kulturních rostlin. Sami se jimi živí. Navíc mynas tento hmyz zabíjí. Za rok zničí pár ptáků asi 150000 XNUMX sarančat. Mynas, stejně jako špačci, lze často vidět na hřbetech krav a ovcí, které zbavují klíšťat a hmyzu.

ČTĚTE VÍCE
Potřebujete odstranit pahýly?

Mynas se snadno přizpůsobí novým životním podmínkám. V tomto století začalo jejich osidlování ve střední Asii. Jak se však ukázalo, tito ptáci nejsou jediní, kteří tam mohou žít.

Jakmile jsem ve zverimexu uviděl mynu, okamžitě jsem si ji koupil: chtěl jsem ji naučit mluvit. Jediné, co ji ale skutečně zajímalo, bylo: jak se dostat z ohrady? A jednoho dne, když jsem dával věci do pořádku v mynině domě, uspěla. Okno bylo otevřené as hlasitým výkřikem radosti pták vyletěl z místnosti.

To se stalo na jaře. Nemohl jsem najít místo pro sebe: svou vinou teď pruh zemře, Moskva není Dillí. Představte si mé překvapení, když jsem si brzy přečetl zprávu, že v zimě, v lednu, byly na ptačím krmítku v moskevském parku Kuzminki spatřeny myny. V jiném moskevském okrese, v Goljanově, na okraji lesa sousedícího s územím velké prasečí farmy, žily tři páry myn. Své písně začali zpívat koncem března a začátkem dubna začali hledat vhodné dutiny ve stromech.

Jak se později ukázalo, myny jsou schopny odolat i krutým zimám charakteristickým pro Leningradskou oblast. Skupina těchto ptáků byla náhodně vypuštěna zoo centrem, které dodávalo zvířata k prodeji. A myny byly nalezeny na Karelské šíji a v dalších severních oblastech regionu. Na jaře a v létě žili ptáci na loukách, polích a pastvinách. Většinou žili v párech. Někdy obsadili ptačí budky a dokonce začali hnízdit.

O tom, že myny mohou žít v drsném klimatu, svědčí i tato skutečnost. Pták, který strávil více než dva roky v kleci, byl vypuštěn v květnu na severu Karelské šíje a v prosinci byl odchycen v Jižní Karélii. V zimě najdou myny potravu na prasečích farmách a masokombinátech, na krmných stolech a na smetištích v prázdninových vesnicích.

Snem mnoha milovníků pokojového ptactva je posvátný mynas. To jsou nejlepší napodobitelé mezi špačky. Zanedbávají kulturní krajinu a vše s ní spojené. Žijí na okrajích hustých lesů Indie, Barmy, Thajska, Srí Lanky, Indočíny a Malajsie. Peří těchto ptáků je černé a lesklé, na křídlech je bílé „zrcadlo“, dva velké žluté kožní výrůstky na zadní straně hlavy a dva menší výrůstky pod očima. Zobák a nohy jsou žluté.

ČTĚTE VÍCE
Jaký druh rukoly je chutný?

Posvátné myny se liší velikostí. V závislosti na odrůdách, kterých je celkem deset, se jejich délka pohybuje od 24 do 37 centimetrů. Tvoří páry na celý život, mimo období rozmnožování se chovají v hejnech. Hnízda posvátné myny jsou postavena v dutinách. Jeden pár chová mláďata asi kilometr od druhého. Tyto myny se živí hlavně ovocem. Stejnou potravu dostávají ptáci uvěznění v klecích.

Ovoce: vinná réva, třešně, třešně, jablka, třešňové švestky, plody střemchy, rybíz, jeřabiny – milují jak myny obecné, tak i špačci. V zimě se těmto ptákům dávají také mouční červi, jihoameričtí a jiní švábi, cvrčci, vařené maso, v létě – květen, červen a další brouci, jejich larvy, kobylky atd. Kromě toho jsou špačci krmeni směsí strouhané mrkve se strouhankou, do které přidávají prášek ze sušeného gammarusu, dále drcené konopí, jáhlovou kaši, bílý chléb namočený v mléce.

Špačci jsou poměrně velcí ptáci a rychle znečišťují klece. Proto je lepší je chovat ve výbězích. Čistý říční písek by měl být nasypán na palety v silné vrstvě a vyměňován tak často, jak je to možné. Špačci rádi plavou, každý den by měli mít doma nebo v pokoji vanu s teplou vodou.

Špačci se ve volné přírodě dožívají 20 let, v zajetí 17 let.

Kdo by neznal tyto černé ptáky s kovovým nádechem?, za které se každé jaro věší mnoho domů?

Špačci se ochotně usazují v dutinách vyhloubených datly, hnízdí i ve výklencích starých stromů.

Přicházejí první skauti do centrální zóny evropské části naší země po havranech – v druhé polovině března. O týden později se objevují i ​​samice.

Všichni přijímají zprávu o příchodu špačků s radostným úsměvem: další nepochybné znamení krásného jara.

Ale už se jim začínají zamlouvat hnízdiště. A jakou nefalšovanou radost v dětech i dospělých vyvolává, že se pár těchto zábavných ptáků usadí v umělé ptačí budce!

Teď už jen mít čas se dívat za touto opeřenou rodinkou. Tady je první modré vejce. A kompletní snůška se podle mého pozorování skládá ze 4-6 vajec. Inkubace začíná nejčastěji po snesení předposledního vajíčka. Ale mladí ptáci s tím mohou začít mnohem dříve.

ČTĚTE VÍCE
Jak voní ostružina?

Uplynuly dva týdny. A zvídaví přírodovědci mohou vidět kuřata již pokrytá vzácným prachovým peřím. Zde začíná pro rodiče těžké období. Více než šestnáct hodin denně loví potravu pro své nenasytné křiklouny.

Nosí a nosí svým kuřatům různý hmyz, hlavně škůdci zemědělství a lesnictví. A každé mládě otevře zobák desetkrát denně, aby spolklo další porci. Mláďata s touto dietou rychle rostou. 20-22 den začnou odlétat z hnízda. A teď, vidíte, se sjednocují v hejnech.

Velmi zajímavé jsou pozorování špačků v přírodních podmínkách. To mi ale vždy nestačilo a ptáčky jsem choval doma, což mi dělalo velkou radost. Špačci zpívají v kleci po celý rok, s výjimkou období línání, ale někteří nepřestávají zpívat ani v tak pro ptáky bolestivém stavu.

Samozřejmě, koupit dobrého ptáka není snadný úkol. Jejich zpěv, stejně jako mnoho jiných posměváčků, je velmi individuální. Ale mezi průměrnými zpěváky jsou tací, o kterých milovníci ptačího zpěvu vždy sní.

Jednou jsem v jedné z vesnic regionu Kaluga mohl poslouchat špačka, který kromě zpěvu své hlavní písně napodoboval také štěkot psa, kdákání slepice, řehtání hříběte. a dokonce i zvonění kostelních zvonů.

Špačci jsou na potravu velmi nenároční. Můžete je krmit jakýmikoli zbytky jídla ze stolu. Ale přesto by milenci měli vědět, že preferují tvaroh, maso, různé cereálie, slepičí vejce, bílý chléb namočený v mléce nebo vodě. Do jídelníčku je vhodné zařadit moučné červy, různé brouky a další hmyz.

Špačci rádi plavou. Proto musíte do klece umístit vodní lázeň nebo ještě lépe zavěsit speciální plavky, které jsou komerčně dostupné z otevřených dveří. Podle mého pozorování špačci dobře snášejí chlad. Zdá se, že na podzim odlétají na jih jen kvůli zimnímu nedostatku potravy.

Není náhodou, že špačci v zimě neopouštějí místa, kde najdou potravu. V některých letech v moskevském Kuzminském lesoparku a na přilehlém území špačci, jako by předběhli dobu, dokonce i v lednu pískají své písně ze zasněžených ptačích budek.

Jednoho jara jsem pověsil ptačí budku ve třetím patře balkon. Druhý den sem přiletěl špaček. Okamžitě začal do svého vyvoleného domu tahat stavební materiál – útržky papíru, loňskou trávu, suché listí, semena jasanu a dokonce i žluté květenství podbělu. Samec tedy zakryl dno ptačí budky. Když k němu jeho přítelkyně přiletěla, začali oba dostavovat hnízdo. Brzy se objevila vejce a poté kuřata.

ČTĚTE VÍCE
Jak vymalovat vnitřek úlu?

Ale někdy muž, který se usadil v domě, nemůže najít přítelkyni. V takových případech je špaček ponechán sám.

Ale pokud ho nebudete příliš obtěžovat, neopustí své oblíbené místo. A pak vás naproti otevřenému oknu jako na znamení vděku pobaví svými písničkami špaček žlutozobý.

Yu Novikov, přírodovědec.