Další názvy: magnolia officinalis, magnolia grandiflora, Magnolia grandiflora, Magnolia stellata, hou-bo (Čína).

Botanický odkaz

Patří do čeledi Magnoliae (Magnoliaceae). Magnolie je stálezelený strom dosahující výšky až 45 metrů. Má hustou pyramidální korunu, šedou kůru, celé podlouhlé vejčité listy a vonné bílé květy. Kvetení probíhá od května do září. Plody magnólie jsou vejčité lístky, které se shromažďují v kuželovitých formacích. Černá semena visící na tenkých nitkách dozrávají v říjnu až listopadu.

Magnolie pochází ze Severní Ameriky. Pěstuje se také ve Francii a Itálii (pro výrobu oleje), dále na Kavkaze a na Krymu jako okrasná rostlina.

Dalšími druhy jsou Michelia alba a Michelia champaca L.

Magnóliový olej se vyrábí parní destilací, při které vznikají dva druhy esenciálního oleje. K výrobě prvního se květy magnólie nejprve extrahují petroletherem: v důsledku toho se vytvoří beton, který se zase zpracuje destilací vodní párou. Výstupem je světle žlutý olej pevné konzistence s charakteristickým květinovým aroma.

Listy magnólie se používají k získávání druhého typu oleje. Má zelenou barvu a velmi příjemnou lehkou krémovou vůni. Na vzduchu se jeho konzistence stává viskózní.

Chemické složení

Při studiu složení esenciálního oleje z listů Magnolia stellata byly nalezeny následující složky:

  • 2 % 1,8-cineolu;
  • 2 % y-terpinenu;
  • 20 % trans-a-farnesen;
  • 30 % elemol;
  • 10 % p-karyofylenu;
  • 1 % kafru;
  • 2 % trans-p-farnesen;
  • 3 % a-humulenu;
  • 5 % XNUMX-kadinenu;
  • 6% trans-nerolidol;
  • 10 % a-cadinolu;
  • 5% trans-farnesol.

Parní destilovaný esenciální olej z pupenů magnólie zahrnuje:

  • 30 % 1,8-cineolu;
  • 6 % y-terpinenu;
  • 5 % p-pinenu;
  • 5 % myrcenu;
  • 6 % p-cymenu;
  • 7 % fenchonu;
  • 6 % terpinen-4-olu;
  • 8 % a-terpineolu;
  • 10% kafr.

Magnolie (Magnolia officinalis)

Když už mluvíme o léčivých vlastnostech magnólie, nelze si nevšimnout silného psycho-emocionálního účinku, který poskytuje její mimořádné aroma. Vůně magnólie zmírňuje ztuhlost a pochybnosti o sobě, pomáhá vyrovnat se s komplexy a nadměrnou sebekritikou, odstraňuje deprese a dokonce pomáhá vzdát se špatných návyků (například kouření).

Vůně magnólie uvolňuje, uklidňuje a harmonizuje, má pozitivní vliv na psycho-emocionální pozadí, odstraňuje nervozitu a dokonale zvedne náladu a vytváří kolem sebe sváteční atmosféru. Jako silné přírodní afrodiziakum se magnólie často používá v lektvarech lásky.

Pro léčebné účely se magnólie používá k léčbě hypertenze, horečky, malárie, bolestí kloubů při revmatismu, infekčních onemocněních plic a také jako lék na zácpu (ve formě obkladů s olejem).

ČTĚTE VÍCE
Co se vyrábí ze semen sóji?

Indikacemi pro použití léčivých přípravků na bázi magnólie jsou přítomnost střevních plynů, ztráta chuti k jídlu, křeče, průjem a zvracení, nevolnost a bolest hlavy.

Magnólie se také často používá jako expektorans, karminativum a nervové tonikum.

Působí příznivě na činnost plic a pomáhá zlepšovat krevní oběh.

Magnolie (Magnolia officinalis)

Magnolia je přírodní antiseptikum, které má navíc vynikající hydratační, hojivé, uklidňující, osvěžující a omlazující vlastnosti.

V rámci kosmetiky poskytuje magnólie péči především o zanícenou, suchou, poškozenou a stárnoucí pokožku. Jeho jedinečné vlastnosti vám umožní urychlit hojení ran a řezů, zmírnit záněty, chránit pokožku před škodlivými účinky UV záření, zabránit fotostárnutí a zlepšit pleť.

Aktivní složky magnólie nejen zpomalují proces stárnutí pokožky, ale také pomáhají vyhlazovat stávající vrásky a mělké záhyby. Kromě toho je jejich působení zaměřeno na výživu pokožky (esenciální olej z magnólie, často používaný v kosmetologii, obsahuje prospěšné mastné kyseliny), jakož i na prevenci destrukce kolagenových a elastinových vláken. Proto je magnólie běžnou součástí kosmetiky proti stárnutí a opalovacích krémů.

Magnolia se také aktivně používá pro péči o vlasy. Rostlinný extrakt je známý jako spolehlivý přírodní lék na vypadávání vlasů a ranou plešatost. Odvar a tinktura z květů a listů, stejně jako éterický olej a hydrolát z magnólie se používá jako přísada do šamponů a kondicionérů ke stimulaci růstu vlasů, poskytuje výživu vlasové pokožce, posiluje slabé vlasové kořínky a obnovuje poškozenou strukturu kadeře.

Okouzlující, jedinečné květinové aroma magnólie dodává luxusním parfémovým kompozicím zvláštní sofistikovanost. Polyfonní zvuk tohoto úžasného aroma umožňuje parfumérům „hrát“ a zavádět ho jako základ nebo doplňkovou notu do klasických i originálnějších parfémů.

Magnolie (Magnolia officinalis)

Magnolie se používá k výrobě parfémů, kosmetiky, masážních olejů a mýdel.

Lze použít k aromatizaci oděvů a prádla; do aromalampy a do koupele.

Nejlépe se mísí s růží, pelargónií, šampou, santalovým dřevem, mogrou, šalvějí, bergamotem, palisandrem a jasmínem.

Upozornění: magnólie je toxická rostlina. Přílišné vystavení jeho aroma se projevuje pocitem slabosti, bolestí hlavy a závratí. Větrání místnosti pomůže rychleji se zbavit těchto příznaků.

Na bázi listů magnólie jsou vyráběny účinné léky, které pomáhají snižovat krevní tlak u pacientů s hypertenzí, rozšiřují periferní cévy, snižují bušení srdce a bolest v oblasti srdce a také zlepšují celkovou pohodu pacientů. Tekutý extrakt z listů se také používá při hypertenzi.