Je to středně velký (32–37 cm, 120–270 g) pták, s obrysem připomínajícím malého půvabného dlouhoocasého holuba.

Barvení peří téměř jednobarevná, pískově béžová.

  • Na zadní straně krku holubice kroužkované jasně vyniká půlkruh z černých peříček s úzkým bílým lemem.

Na vrcholu ocasu je bílý vzor ve formě dvou bílých polí, dole je jeho základna tmavá, ale horní část je světlá, téměř bílá. Ptačí oči jsou tmavě červené, zobák černý a nohy narůžovělé.

  • Samičky jsou barevně trochu vybledlé.

mladí ptáci Jsou podobní dospělcům, ale jsou ještě matnější barvy, mají okrový povlak na hrudi a hřbetě, méně bílý na ocase a nemají černý polokroužek.

Život

Tyto hrdličky velmi připoutaný k kdysi zvolenému místu a obvykle preferují místa s vysokými, starými stromy.

  • Vzhled je považován za klasický synantrop – jsou to ptáci, kteří tíhnou k lidskému obydlí a mnohem častěji se vyskytují v antropogenní krajině než ve volné přírodě.

Holubice kroužková se k lidem chová důvěřivě a nechává je přiblížit, nebojí se pohybu lidí ani hluku z dopravy.

  • Na rozdíl od holuba skalního i v obydlených oblastech tráví tento pták mnoho času v korunách stromů a na zem slétá pouze za účelem krmení a napájení.

Holubice obvykle žijí samostatně nebo v párech, velká hejna se tvoří zřídka – i na podzim.

Pták je zrnožravec. různá semena, obilná zrna, malé množství zelených mladých výhonků a listů a ovoce.

V zimě, při východu slunce, hrdličky odlétají hledat potravu, aby se nakrmily v nedalekých skladech obilí a lidských obydlí, a při západu slunce se vracejí na svá hnízdiště.

  • Na jaře, když taje sníh z polí, stejně jako v létě a na podzim, ptáci létají na pole, aby se krmili.

Kdy můžete vidět holubici kroužkovou?

Jedná se o běžný přisedlý druh. Pták tíhne k obydleným oblastem – tam je vidět při hledání potravy po celý rok.

Vnoření

Hrdličky začínají hnízdit koncem března – začátkem dubna. Pokud vedra přijdou brzy, mohou začít i v únoru. Hnízdí zpravidla v samotářských párech.

  • Když je počet ptáků vysoký, hnízda mohou být umístěna v těsné blízkosti sebe.

Hnízda – volné, nedbalé konstrukce z rostlinného materiálu – holubice většinou staví na vysokých stromech. Existují ale případy hnízdění na okapech, parapetech, osvětlovacích stožárech atp.

ČTĚTE VÍCE
Jak nebezpečná je irga?

В zdivo Tento pták má pouze 1-2 vejce s bílou lesklou skořápkou. Samci i samice inkubují 14–16 dní.

Kuřata Holubice jsou hnízdního typu a líhnou se nahé a nevidomé. Hnízdo opouštějí ve věku asi 20 dnů, ale ještě dva týdny jim potravu poskytují dospělci.

  • V tomto případě často mláďata krmí pouze samec – do této doby se samici někdy podaří znovu naklást vajíčka a zahájit inkubaci.

Pro sezóna holubice obvykle dělat 2–3 spojky, přičemž poslední mláďata opouštějí hnízda v září a dokonce v říjnu.

Zpěv

Křičet hrdličky – nudné tříslabičné vrkání s přízvukem na druhé sloce, jako mnoho druhů holubů – něco jako “příliš-hauuu-hoo-hoo”.

Během aktuální let pták často vydává opakovaně opakované chraplavé zvuky („smích“) a tupé táhlé zvuky „gu-gu-guuu. “.

Čím krmit v zimě

  • krmivo pro drůbež,
  • slunečnicová semínka.