V Bělorusku – A.c. crecca (poddruh obývá celou kontinentální část areálu druhu v Palearktidě).

Běžný, ale málo početný hnízdící a stěhovavý pták, občas zimující. Rozšířený po celém území, hlavně v severní části.

Nejmenší z našich kachen, dvakrát menší než kachna divoká. Samec v chovném opeření se vyznačuje červenohnědou hlavou a stejným krkem v horní části. Strany hlavy za očima a zadní část hlavy jsou lesklé černé s kovovým jasně modrozeleným a měděně červeným nádechem. Toto lesklé černo-zelené pole je ohraničeno úzkým bílým pruhem táhnoucím se od oka ke koutku úst. Horní část hlavy a brada jsou černé. Poněkud protáhlé peří na temeni hlavy tvoří malý hřeben, který pták ve vzrušeném stavu zvedá. Přední strana hřbetu, boky obilí, hruď a tělo jsou šedé, melírované s příčně zvlněným tmavým vzorem. Ramenní peří jsou dlouhé s podélnými černobílými pruhy; spodní strana je bílá nebo s okrovým nádechem. Na hrudi a obilí jsou černé kapkovité skvrny. Spodní část ocasu je černá, na zadní straně má trojúhelníkové žlutohnědé skvrny. Záď je hnědošedá, z obou stran z ní splývají sametově černé pruhy. Kryty horního křídla jsou šedé, nejdelší z nich s rezavými špičkami lemujícími vpředu zlatozelené zrcátko. Zobák je černohnědý. Tlapky jsou šedohnědé nebo ocelově šedé. Duhový ořech.

Samice je popelavě hnědá s šedými pruhy, na křídle je zelené, ale méně jasné „zrcadlo“. Nahoře hnědý s bělavými okraji peří. Jeho spodní strana je po stranách bílá s nevýraznými hnědými středy peří.

Samec v letním opeření a mláďata připomínají samici, ale samčí zrcátko je vždy jasnější. Samice, mláďata a samci v letním opeření mají matně hnědý zobák se žlutavě béžovými odlesky po stranách a hnědé tlapky se žlutavým odleskem. Celkový tón opeření je buffy-hnědý, se světlou podélnou klínovitou skvrnou po stranách spodní části ocasu. U mladých ptáků jsou na zobáku patrné malé černé pruhy, vzor hlavy je rozmazaný, peří lopatky jsou tmavé s tenkými žlutohnědými světlými okraji. U samic jsou naproti tomu širší světlé lemy na lopatkách, větší pruhy na hrudi a břiše a dobře ohraničené podélné pruhy na hlavě procházející oblastí očí. U samic, mláďat i dospělých, jsou světlé okraje zobáku pokryty v různé míře tmavými skvrnami. U dospělých samců v letním peří je peří lopatky monotónně šedé, světlejší než u samic a mláďat, okraje na nich nejsou téměř vidět, zobák je tmavší než u samic. Vzor na hrudi je menší a hustší než u samic; záď je načernalá.

Mláďata plstnatá mají na tvářích dva tmavé pruhy, celkový barevný tón je méně nažloutlý než u kachny plstnaté.

ČTĚTE VÍCE
Proč jsou fazole nebezpečné?

Tělesná hmotnost samce 280-390 g, samice 200-360 g. Délka těla (obě pohlaví) 29-39 cm, rozpětí křídel 58-63 cm.

Od ostatních druhů se liší svou malou velikostí, dvoubarevným zrcadlem smaragdově zelených a černých polí, ohraničených bílými (dole) a zlatavě okrovými (nahoře) pruhy. Samice se od samičky zelenozelené liší světlými skvrnami po stranách u kořene ocasu, jasně zeleným zrcátkem a tmavšími krycími křídly.

V podzimním opeření jsou si čírka – hvízdák a gadder – velikostně i zbarvení velmi podobní, ale není těžké je rozeznat – čírka hvízdavá má na křídle smaragdově zelené zrnko, čírka šedivá – zelený. Za letu se čírka hvízdavá liší od čírky práskavé větší manévrovatelností a častými obraty.

Samčí hlas – zvonivé krátké hvízdání, které určilo ruský název druhu – lze nejčastěji slyšet od létajícího ptáka. Hlas samce zní na jaře jako pískání „pfli“. Kouzov popisuje hlas samce v období páření poněkud jinak – rytmické duhové hvizdy „tir-lik, tir-lik“; Kvákadlo samice je vysoce zabarvení a pískavé.

Nejmenší zástupce rodiny. Nejdlouhookřídlejší z našich fušujících kachen, má vysokorychlostní manévrovatelný let, za letu střídá řadu aktivních záběrů s klouzáním; zdá se, že létající pták se převaluje ze strany na stranu a může náhle změnit směr. Během chvil vysokorychlostního klouzání křídla vydávají syčivý šelest.

Píšťalky modrozelené jsou velmi neopatrní ptáci. Pokud je nečekaně zaskočí výstřel, tak po chvíli zase poletí zpět a to se může opakovat i několik dní. To, co čírka v takových případech zachraňuje, je její extrémně rychlý let s neustálou změnou směru.

Nenáročný na výběr stanovišť. Obývá širokou škálu vodních ploch, ale upřednostňuje malé, mělké vody se zalesněnými břehy, stojatou vodou a měkkou půdou (lesní jezera porostlá vodní vegetací, lesní bažiny, mrtvá ramena, klidné stojaté vody s houštinami vrb a olší podél břehů , meliorační kanály, rašelinné lomy, příkopy, rybníky pokryté okřehkem, ostřicové bažiny, rybníky na místě vypálených rašelinišť, na okrajích zarostlé kosatcem a orobincem a uprostřed telory, lekníny, výlevy, přechodné velké louže na humózních pastvinách apod.). V Bělorusku tíhne k malým lesním jezírkům, pokud mají mělkou zónu, stejně jako k bobřím rybníkům. Vzácně se vyskytuje na otevřených vodních plochách s rozsáhlými záplavovými oblastmi. Na rybnících a velkých jezerech zaujímá malé toky u lesních břehů. V malých lesních bažinách a jiných mělkých vodních plochách je čírka často jediným zástupcem kachny.

ČTĚTE VÍCE
Kde je Fialová víla?

Během migrace ptáci netvoří velká hejna, ale zdržují se v malých hejnech o několika desítkách jedinců. Během zimy se tvoří hvízdavé páry. Do hnízdišť přilétá o něco později než kachna divoká, již koncem března, se stavbou hnízda a snášením vajec však začíná až v druhé polovině dubna, častěji v květnu.

Hnízda se vytvářejí podél břehů nádrží, na zalesněných ostrovech v různých vzdálenostech od nádrže. Místo pro stavbu hnízda se vybírá na místě, které je dobře chráněno před zvědavými pohledy – keře, trsy loňské trávy, pod převislými větvemi smrků, ve vrbovém lese.

Na nivních loukách ochotně hnízdí v blízkosti malých potůčků s olšinami a v křovinách přilehlé terasové části nivy. Někdy hnízdí na loukách bez stromů a keřů, na hustých pahorcích ostřic, v trsech vysokých trav nebo plevelů, které vystupují mezi hlavním nižším travním porostem.

Pečlivě vybudované hnízdo je zpravidla umístěno na zemi poblíž vodní nádrže, ale často poměrně daleko od ní (v divokém rozmarýnovém boru, na lesním vypáleném místě, v houštinách vřesu apod.), často v blízkosti hromada mrtvého dřeva u paty velkých stromů, na poloshnilém pařezu nebo na nějakém jiném kopci. Na místě vybraném pro hnízdo udělá samice díru do půdy a vystýlá ji malým množstvím suché trávy rostoucí vedle hnízda (hlavně obilí), suchého listí a jehličí (v lese). Do začátku inkubace lemuje okraje hnízda smotkem jednobarevného černošedého chmýří s příměsí jednotlivých peříček, na jejichž světlém pozadí je dobře patrná tmavá trojúhelníková skvrna. Takový polštář z prachového peří a stavebního materiálu se nachází v hnízdech téměř všech kachen a je určen k rychlému zakrytí vajec předtím, než pták odejde ke krmení. Plní dvě funkce: chrání zdivo před prochladnutím nebo přehřátím a maskuje ho. Kachna, která přilétá k hnízdu několika pohyby zobákem, otevře snůšku, sedne si na hnízdo a vsedě s hrudníkem na snůšce tlapkami jemně odtlačí ochmýřené válečky z vajec.

Velikost hnízda závisí na velikosti snůšky a pohybuje se od 14 do 24 cm; hloubka podnosu 7-9 cm, průměr 13-14 cm.

V plné snůšce je 8-10, méně často 6-7 nebo 11-12 vajec. Skořápka je matná, bílá, šedá nebo krémově žlutá s lehce nazelenalým nádechem. Hmotnost vejce 26 g, délka 45 mm (42-50 mm), průměr 33 mm (31-35 mm).

Snášení vajec probíhá v závislosti na počasí. Plné čerstvé snůšky se nacházejí koncem dubna – začátkem května. Ročně je jeden odchov. Pokud dojde k výpadku první spojky, stane se to znovu. Samice inkubuje 21-26 dní, a to docela natěsno (nechá člověka přiblížit – vylétne jí zpod nohou, často ji odnese z hnízda a předstírá, že nemůže létat). Samec se neúčastní inkubace. Mezi jeho funkce patří hlídání a doprovázení samice ke krmení a varování před blížícím se nebezpečím, když samice naklade vajíčka. Po vylíhnutí mláďat se samec podílí na vedení mláďat. Tento rys biologie nám umožňuje hovořit o převážně monogamní povaze páření u píšťalky, která není typická pro většinu ostatních kachen. Podle jiných údajů (Nikiforov et al., 1991) však po usednutí samice na hnízdo samec opustí hnízdiště a přesune se na místo línání.

ČTĚTE VÍCE
Kolika let žijí kosatci?

Mláďata se líhnou společně během několika hodin. Synchronicita líhnutí je dosažena díky tomu, že inkubace začíná až po snesení všech vajec a díky zvukové komunikaci mláďat, která jsou stále ve vejcích a předávají si navzájem informace o své připravenosti k vylíhnutí. Pokud nehrozí žádné nebezpečí, dá samice prachovému peří čas, aby uschlo a zbavilo se šupin pokrývajících prachové peří, a potom odnese plod k nejbližší vodní ploše. Již v prvních hodinách po vylíhnutí je prachové peří dosti vyvinuté. Musel jsem pozorovat, jak při náhodném objevení hnízda s čerstvě vylíhnutými káčátky pokaždé, když samice vzlétla zpod nohou, všechna prachová peříčka jako myši rychle vyskočila z hnízda a schovala se do trávy. V hnízdě zůstala jen ještě mokrá nebo polovylíhlá kachňata.

Od prvních dnů života mohou kachňata dobře plavat, potápět se a běhat. První dny nocují v hnízdě (pokud je blízko vody), kde je samice zahřívá. V případě nebezpečí na poplašný signál mláďata utečou a schovají se do trávy a ve vodě se potápí. S přibývajícím věkem se jejich touha potápět vytrácí a dospělí čírky se potápějí pouze tehdy, když jsou zraněny nebo když je napadne moták bahenní.

Hnízda čírek se zdržují v dobře chráněných oblastech nádrže s malými mělkými vodami. Kachňata se v prvních dnech živí především hmyzem, který kluje z povrchu rostlin a zalévá nebo je dokonce chytá za letu. Následně se v jejich jídelníčku objevuje i rostlinná strava, i když u mláďat převažuje živočišná strava.

Mláďata rychle rostou a ve věku 30 dnů jsou již opeřená a začínají se zvedat na křídlech. V polovině července většina mláďat dobře létá. Během snůšky se samice chová jako ostatní říční kachny, když se objeví nepřítel, úzkostlivě kváká, předstírá, že je zraněná, mává křídly ve vodě a snaží se nepřítele odvést od snůšky.

Poté, co se zvednou na křídlo, se mláďata brzy spojí v malých hejnech s ostatními mláďaty a slínanými samci. Línání u samců a samic probíhá stejně jako u ostatních kachen říčních. Po ukončení línání dospělých jedinců a jejich spojení s mláďaty čírek vedou životní styl typický pro všechny říční kachny – přes den odpočívají a za soumraku odlétají hledat potravu. Od konce července a srpna létají čírky v hejnech. Aby si během dne odpočinuli, shromažďují se v otevřenějších a větších vodních plochách a za krmením se rozptýlí do menších, chodí tam v malých skupinách. V srpnu a září, každý den za soumraku, se čírky spolu s kachnou divokou, buď po jedné nebo po několika, slétají do bohatých krmných oblastí. Krmí se celou noc a za úsvitu odlétají ve skupinách do otevřených oblastí, kde spí na vodě do 10-11 hodin. den, po kterém opět v malých hejnech přes den odlétají na svá oblíbená místa ke krmení a tráví tam většinu dne společně s ostatními kachnami.

ČTĚTE VÍCE
Co se vyrábí z hnoje?

Strava je smíšená: na jaře a v létě převažuje živočišná potrava (vodní bezobratlí, pulci), na podzim rostlinná potrava (hlavně semena). Teal se krmí častěji brzy ráno a odpoledne.

Podzimní odlet a stěhování čírek začíná v druhé polovině srpna. Na migraci se důkladně připravují. V této době procházejí ptáci fyziologickou restrukturalizací těla, která jim umožňuje akumulovat značné tukové zásoby v krátké době. K hromadnému letu dochází v říjnu až listopadu, kdy někdy na jezerech a řekách najdete hejna stovek hvízdavých velryb, dokud vodní plochy nezamrznou. Podzimní shluky hvízdalů byly v roce 2002 zaznamenány na řadě nádrží v Brest Polesí. Největší z nich (až 1500 14 jedinců) byl pozorován na jednom z rybníků rybochovny Novoselki v srpnu – září, v říjnu – listopadu pouze dva byly sledovány skupiny s celkovým počtem XNUMX jedinců .

Chov čírek v Bělorusku v zimě v západní Evropě. Zajímavostí je, že přes zimu se drží v hejnech se stálým složením ptactva, pravděpodobně vzniklého na hnízdištích. Před jarním stěhováním do svých rodných míst zvětšují svou hmotu také čírky, které hromadí tuk na dlouhý let.

Nyní je to však běžný zimující druh v Bělorusku. Informace o zimování na území republiky se objevují od roku 1967. Od roku 1987 je známo stálé zimoviště na řece. Svisloch, po proudu od Minsku, v rámci správního obvodu. Do roku 2000 tam zimovalo až 20 čírek, v dalších letech jejich maximální počet nepřesáhl 8. Do roku 2008 se pravidelně vyskytoval na umělých nádržích řeky. Loshitsy v Minsku, ale zmizely po vyčištění dna těchto nádrží, což vedlo ke snížení celkového počtu ve městě a správní oblasti. Přezimuje na sousední řece. Loshitsa rybníky zařízení na čištění dešťové kanalizace v Gorremlivnestok Unitary Enterprise, ale ne ročně. V moderní době se v zimě vyskytují šedivé píšťalky ve všech administrativních oblastech Běloruska. Jejich počet může během zimy značně kolísat v důsledku pozdních a časných migrantů, zejména v letech s časným nástupem přetrvávajícího jarního oteplování (v únoru).

Negativní vliv člověka na tento druh se projevuje především ve změnách jejich stanovišť v důsledku hospodářské činnosti: napřímení řek, odvodnění bažin. Píšťalky, stejně jako jiné druhy kachen, mají spoustu přirozených nepřátel. Vzhledem k velmi skrytému umístění hnízd je však vliv predátorů na čírky v období hnízdění méně výrazný než na ostatní druhy.

ČTĚTE VÍCE
Kde žije Foxtail?

Docela oblíbený předmět sportovního lovu, mnozí myslivci považují maso tohoto druhu za nejchutnější mezi kachnami.

V roce 2021 bylo podle ministerstva lesnictví zabito 1211 2878 čírek v jarní sezóně a XNUMX XNUMX čírek v letní a podzimní lovecké sezóně.

Počet čírek v Bělorusku se odhaduje na 6–8 tisíc párů.

Maximální věk zaznamenaný v Evropě je 21 let 6 měsíců.

1. Fedyushin A.V., Dolbik M.S. „Birds of Belarus“. Minsk, 1967. – 521 s.

2. Grichik V.V., Burko L.D. „Svět zvířat Běloruska. Obratlovci: učebnice. manuál” Minsk, 2013. – 399 s.

3. Nikiforov M.E., Yaminsky B.V., Shklyarov L.P. „Birds of Belarus: A Guide to Nest and eggs“ Minsk, 1989. – 479 s.

4. Gaiduk V. E., Abramova I. V. „Ekologie ptactva na jihozápadě Běloruska. Non-passeriformes: monografie.“ Brest, 2009. – 300 s.

5. Nikiforov M. E., Kozulin A. V., Sidorovič V. E. „Lov ptáků a zvířat Běloruska“. Minsk, 1991. – 240 s.

6. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

7. Natykanets V.V., Ostrovsky O.A., Bogdanovich I.A. „Druhové složení, abundance a stav vodního ptactva zimujícího v Bělorusku“ / Kazarka. Bulletin pracovní skupiny pro Anseriformes severní Eurasie. č. 22, 2020. s. 155-181.

8. Kouzov S. A. “Histling Teal” / Kalyakin M. V. (obecné vyd.) Kompletní průvodce ptáky evropské části Ruska. Díl I. Moskva, 2014. s. 112-113.

9. Ministerstvo lesnictví Běloruské republiky „Zpráva o hospodaření myslivosti za rok 2021.“ Minsk, 2022. – 6:XNUMX