Poměrně malé dravé zvíře připomínající lišku. Délka těla je 50-75 cm, ocas – 25-30 cm, výška v kohoutku – 20-30 cm. Průměrná tělesná hmotnost muže je 3,5 kg, maximální – až 9 kg, feny – 3 kg. Na rozdíl od lišky je tělo polární lišky zavalité, její tlama je zkrácená; uši jsou zaoblené a mírně vyčnívají ze zimní srsti (to je chrání před omrzlinami).

Jedná se o jediného zástupce čeledi psů, který se vyznačuje výrazným sezónním barevným dimorfismem. Podle zbarvení je lze rozlišit na obyčejnou bílou lišku (v zimě čistě bílou, v létě špinavě hnědou) a lišku modrou. Ten má tmavé zimní oblečení: od písku a světlé kávy po tmavě šedou s namodralým odstínem a dokonce hnědou se stříbrem. Modré lišky se vyskytují ve všech populacích, ale na pevnině jsou vzácné a na některých ostrovech naopak převažují.

Jarní línání polárních lišek zpravidla začíná v březnu až dubnu a trvá až 4 měsíce. Podzim – od září do prosince. Polární lišky mají nejlepší srst v lednu až únoru.

Habitat

Polární liška je rozšířena za polárním kruhem, na pobřeží a ostrovech Severního ledového oceánu, v zónách tundry a leso-tundry. V Rusku je to typický zástupce fauny kontinentální tundry a lesní tundry. Během zimních migrací se liška polární dostává do jižního Finska, jižní části Bajkalu a dolního toku Amuru.

V přírodě

Na písčitých kopcích a pobřežních terasách si hloubí díry, složité podzemní labyrinty s mnoha (až 60-80) vchody. Polární liška hloubí díru v měkké půdě obklopené kameny (chrání vchod před vyhrabáním velkými predátory) na úroveň permafrostu a prohlubuje ji, jak půda taje. Nory nejsou nikdy více než půl kilometru od vody. V tundře je málo vhodných míst pro stavbu děr, a tak je polární lišky využívají roky, někdy i 15-20 let za sebou a s přerušeními stovky i tisíce let, takže některé kopce jsou úplně rozryté. Méně často se arktické lišky usazují mezi roztroušenými kameny nebo v hromadách naplaveného dřeva na pobřeží. V zimě se polární liška často spokojí s jednoduchým doupětem ve sněhu.

Polární liška je všežravá, její potrava zahrnuje 125 druhů zvířat a 25 druhů rostlin. Jeho základem jsou však drobní hlodavci, zejména lumíci, a také ptáci. Živí se jak ulovenými a ulovenými rybami, tak i rostlinnou potravou: bobule (borůvky, moruška), bylinky, řasy (mořské řasy). Neodmítá mršinu. Na pobřeží polární liška často doprovází lední medvědy a získává část masa zabitých tuleňů. Konečně požírá zvířata chycená do pastí, výjimkou nejsou ani ostatní polární lišky. V létě ukládá přebytečnou potravu na zimu do doupěte.

Polární liška má dobře vyvinutý sluch a čich; poněkud slabší – zrak. Hlas představuje štěkání.

Tato zvířata jsou zpravidla monogamní, i když někdy (na velitelských ostrovech) jsou pozorovány případy polygamie. Typickou rodinu polárních lišek tvoří samec, samice, mladé samice z předchozího vrhu a mláďata ze současného roku. Obvykle rodiny žijí odděleně, ale mohou žít i v koloniích 2-3 rodin. Rozloha biotopu čeledi polárních lišek se pohybuje od 2 do 30 km 2 . Polární liška tráví značnou část roku putováním při hledání potravy. V době rozmnožování se lišky polární vracejí do oblastí, odkud na podzim a v zimě migrovaly, a buď obsazují hotové nory, nebo si vyhrabávají nové.

ČTĚTE VÍCE
Jak chutná uzvar?

Reprodukce

Estrus se vyskytuje v březnu-dubnu a je doprovázen bojem mezi samci. Těhotenství 49-57 dní; ve vrhu je 7-12 i více mláďat (největší počet mezi dravci). Samec a samice se starají o potomstvo. Bílé lišky se rodí pokryté tmavou, kouřově hnědou srstí, zatímco modré lišky jsou téměř hnědé. Oči otevřené ve dnech 9-18; ve věku šesti měsíců dosahují velikosti svých rodičů. Mohou se rozmnožovat již v příštím roce, i když plného rozvoje dosáhnou až ve druhém roce (Velmi zřídka v prvním).

V zajetí

Nejlepší je chovat arktické lišky v klecích vyrobených výhradně ze svařovaného pozinkovaného pletiva. Usnadní to péči o ně a jejich sledování. Aby se ušetřila mřížka, lze jednu nebo tři stěny vyrobit z desek. Délka klece pro dospělá zvířata je 2-3 metry, šířka 1-1,3, výška 0,600,8 metru. Horní část klece je pokryta střechou ze střešní lepenky, břidlicových plechů nebo kusu starého linolea. Klece jsou umístěny na stojanech nebo nohách.

Dospělá zvířata doporučujeme chovat po jednom, štěňata po dvou. Samota zvířata deprimuje: štěňata se bojí, špatně jedí a zaostávají v růstu. S ohledem na to je nutné natáhnout pletivo nebo uspořádat buňky tak, aby vnímaly blízkost jiných jedinců.
Polární liška je od přírody arktické zvíře. Má zvýšený metabolismus a vysokou plodnost, takže potřeba potravy je poněkud vyšší než třeba u lišky. Jeho apetit závisí také na ročním období. V létě a na podzim může jíst hodně jídla a tučná jídla (například vepřové droby). V zimě je zdrženlivější, ale v jídle by mělo být mnohem více bílkovin a vitamínů.
V období léto-podzim jí polární liška asi 600 g jídla denně, v období zima-jaro – o 100-150 g méně. Výjimkou jsou březí samice, které jsou díky svým vícečetným porodům schopny zkonzumovat a asimilovat velké množství potravy (podle podzimních norem) bez újmy sobě i potomstvu. Jen za poslední týden před porodem se jeho objem může zmenšit zhruba o čtvrtinu.
Základem stravy polárních lišek by měla být potrava živočišného původu. V průměru se skládá z 350-400 g masa, 50 ml mléka, 100 g šťavnatého krmiva, 50 g obilí. Navíc se přidávají vitamíny a někdy i kvasnice. Pokud je produkt nedostupný, může být dočasně nahrazen jiným. Například 1 kg masa – na 1,5 kg ryby nebo jitrnic, 500 g masokostní nebo rybí moučky, 1,5 l plnotučného mléka, 1,5 kg nízkotučného tvarohu, tucet vajec, 500 g sušeného masa . 50 g zrna znamená suchý produkt. Stravitelnost živin se zvyšuje o 20 % při vaření a samozřejmě po přidání mléka. Používají se především obilná zrna: oves, pšenice, ječmen, kukuřice, proso atd. Lze použít produkty zpracování slunečnice a sóji, ale pouze z loupaných semen.
Šťavnatá jídla zahrnují všechny druhy zeleniny a naklíčenou zeleninu z jakéhokoli obilí. Do jídelníčku zvířat je dobré zařadit mrkev a řepu spolu s natě, zelí, rutabaga, tuřín, salát, špenát a zelené výhonky ovsa. Brambory musí být v páře a rozdrceny. Mohou nahradit polovinu obilného krmiva. V této odrůdě je samozřejmě pro zvířata snadné vybrat si „nejchutnější“ a ignorovat vše ostatní. Ani velmi jemné sekání a míchání vám nepomůže sníst celou porci. Proto všechny produkty určené ke krmení procházejí mlýnkem na maso a důkladně promíchají. Do směsi se přidají vitamíny, mírně se osolí a rozdělí zvířatům. Krmivo je vyskládáno přímo na síť nebo na desky či do krmítek.
Polární lišky je lepší krmit dvakrát denně, večer o něco větší porci než ráno – asi 60 % denní potřeby potravy. Štěňata polární lišky a lišky jsou velká „chtivá“ zvířata: často se přejídají a v důsledku toho onemocní. Proto je lepší krmit mláďata třikrát denně. Ráno dávají 30, odpoledne 15 a večer 55 % denní dávky.
Predátorům při růstu v buňkách nejčastěji chybí vitamíny E a B1. Je vhodné je zavádět dodatečně v průběhu roku a v zimě a na jaře přidat A, B2, B6, B12 a C. Nejbohatšími vitamíny jsou játra, mléko, kvasnice a obohacený rybí tuk. Vyrábí speciální multivitaminové přípravky: Pusnovit-1 pro hlavní stádo a Pusnovit-2 pro mláďata. Dávka pro dospělá zvířata je 2 g denně na hlavu.
Je známo, že konzumací nevykuchaných mořských ryb (30 % hmotnosti daného krmiva) lze zvířatům plně poskytnout vitamíny A, D a B12. Kromě toho obsahuje hodně esenciálního vápníku a fosforu a je bohatá na jód a kobalt. Dlouhodobá konzumace syrových ryb je ale nežádoucí, řada druhů obsahuje enzym thiaminázu, který ničí vitamín B1. Prvními příznaky jeho nedostatku u mladých zvířat jsou odmítání krmení, křeče, házení hlavy dozadu, později se může rozvinout ochrnutí zadních končetin a narušení růstových procesů. Aby k tomu nedocházelo, při pravidelném krmení ryb se do jídelníčku čas od času přidává thiamin nebo ferroanemin.
Zvířata pohlavně dospívají v 9-11 měsících a jejich průměrná délka života je 12 let. K produkci slouží 4-6 let, vrh se pohybuje od 1 do 25 štěňat (průměrně 8-11). Estrus u arktických lišek se vyskytuje jednou ročně, netrvá déle než dva týdny, a pokud samice v tomto období není nakrytá, zůstane letos bez potomků. Při říji nastává období zvané říje, je velmi krátké – pouze 3-7 dní. Jen v těchto pár dnech v roce může samice zabřeznout. Připadá na období od poloviny února do poloviny března. V této době se provádí tzv. sestup (spojení párů), to znamená, že samice se umístí do klecí se samci a zjišťuje se jejich kompatibilita.
Období říje a nástup říje u samice může být určeno chováním její a samce, pokud jsou s ní nebo v sousední kleci. V době klidu si samice a samec nevšímají, kromě projevů agresivity. Během říje začne samičku sledovat a očichá ji, někdy udělá klece, ale samice se utrhne a chňapne. S nástupem lovu projevuje samice stále větší zájem o samce: když se přiblíží, zvedne a posune ocas do strany a při nasedání neklade odpor.
Existuje také způsob, jak zjistit, zda je samice v říji podle stavu smyčky. K tomu se od poloviny února samice denně vyšetřují fixací hlavy a mírným zvednutím za ocas. V klidu je klička samice šedá bez otoků. Při předteplení mírně nabobtná, zrůžoví a vlasy se trochu rozjedou. Postupně se zvětšuje a během doby lovu ztmavne, posouvá se dopředu, otevírá mezeru a lze pozorovat hlenovitý výtok. V tomto stavu setrvává 2-4 dny, během kterých by měl vzniknout povlak.
I když bylo přikrytí úspěšné, stále se doporučuje opakovat, a to tak, že samici po 3-4 hodinách nebo druhý den znovu umístíte ke stejnému samci nebo k jinému předem vybranému a naplánovanému. Takže výběrem správných párů, určením říje v čase a pojištěním dvojitým krytím se můžete připravit na výskyt mladých zvířat na farmě.
Březost u arktických lišek trvá asi dva měsíce. U porodu se musíte o dům postarat předem. Může být umístěn mimo klec částečným nebo úplným odstraněním jedné z bočních stěn. Farmy používají různé návrhy domů pro samice s potomky. Nejjednodušší variantou s hnízdovým dílem a předním dílem je předhnízdění. Pokud dojde k porodu v chladném období, kdy noční teplota klesne pod minus 15°, je potřeba domy zateplit.
Štěňata polární lišky se rodí se zavřenýma očima, bez zubů a váží 60-90 g. Během prvních 3-4 dnů po porodu je apetit feny snížený. Od pátého dne se uzdraví, je lepší ji krmit třikrát denně, porce rozdělovat tak, aby jídla bylo dost, ale zbytky nezdržovaly. Od 20-25 dnů věku se štěňata začínají zajímat o „dospěláckou“ stravu a je potřeba hlídat především kvalitu a složení.
Je lepší oddělit fenku od štěňat, protože jsou stále náchylnější ke stresu. To lze provést od jednoho měsíce věku, ale je to lepší ve 40-45 dnech. Po dalších 7-10 dnech mohou být mláďata vysazena, přičemž se vybírají páry, které jsou podobné velikosti a charakteru.

ČTĚTE VÍCE
Jak vypadají vajíčka vší?

Štěňata polární lišky se rodí se zavřenýma očima, bez zubů a váží 60-90 g. Během prvních 3-4 dnů po porodu je apetit feny snížený. Od pátého dne se uzdraví, je lepší ji krmit třikrát denně, porce rozdělovat tak, aby jídla bylo dost, ale zbytky nezdržovaly. Od 20-25 dnů věku se štěňata začínají zajímat o „dospěláckou“ stravu a je potřeba hlídat především kvalitu a složení.

Je lepší oddělit fenku od štěňat, protože jsou stále náchylnější ke stresu. To lze provést od jednoho měsíce věku, ale je to lepší ve 40-45 dnech. Po dalších 7-10 dnech mohou být mláďata vysazena, přičemž se vybírají páry, které jsou podobné velikosti a charakteru.

Budete přesměrováni přes
sekund na web

Polární lišky jsou polární zvířata, která žijí v arktické části Ruské federace. Tento druh zvířat lze také nazvat polární liška. Druhé jméno nedostala šelma náhodou. Je to proto, že mezi liškou polární a liškou obyčejnou je mnoho společného.

Mírný rozdíl mezi polární liškou a liškou obyčejnou je v tom, že první z nich má kratší tlamu a má také období línání, během kterého mění svou barvu.

Внешний вид

Ne každý ví, jak vypadá arktická liška, a vše je komplikováno skutečností, že existuje několik odrůd polární lišky. Myslí si vědci, že modrá liška je dominantním druhem? a právě od něj vzešel vzhled bílé polární lišky.

Období línání polárních lišek závisí na mnoha faktorech, včetně jejich stanoviště a jejich druhu. Obecné načasování jarního línání je od března do dubna a následující čtyři měsíce. Podzimní období línání je ještě delší a trvá přibližně od září do prosince.

Polární liška se také dělí na několik specifických druhů, které jsou si navzájem velmi podobné, ale tři druhy mají zvláštní rozdíly.

Modrá

Modrá polární liška je vzácný druh. Zvláštností je, že tento druh má největší rozmanitost barvy kůže v období zimního línání. Nicméně, bez ohledu na to, jakou barvu kožichu nosí polární liška, bude se stále nazývat modrá.

Bílý

Bílá polární liška je nejběžnějším druhem v arktických oblastech Ruska. Tento poddruh má pouze dvě barvy srsti. Polární liška nosí v létě špinavě hnědou srst a v zimě sněhově bílou.

ČTĚTE VÍCE
Proč se laminátové podlahy kazí?

Mednovsky

Stanovištěm tohoto druhu je Medny Island. Tento druh je nejvzácnější a v současné době se vyskytuje pouze do 100 jedinců. Tento druh je uveden v Červené knize Ruska jako ohrožený druh.

Alopex lagopus beringensis

Tento druh žije na Beringově ostrově. Nejdůležitější rozdíl mezi tímto druhem a ostatními je jeho velká velikost a hnědá barva srsti v zimě.

Alopex lagopus fuliginosus

Poddruh polární lišky, který se usadil na chladném ostrově Island. Na tomto území je jediným suchozemským savcem.

Fáze dospívání

Popis polární lišky nelze považovat za úplný bez čtyř fází zrání. Pojďme se na každou z nich podívat blíže.

Nornik

Jedná se o mládě polární lišky, stáří maximálně 1 měsíc od narození, které nikdy neopouští svou noru. Má hustší a kratší srst.

Krestovik

Mládě lišky polární, přibližně 2 až 4 měsíce staré. V tomto období dítě začíná vylézat z díry.

Vyznačuje se tmavou barvou, která při pohledu na zvíře shora tvoří na hřbetě kříž.

Bruise

Mladý jedinec získává svou bílou srst na první zimu. Kvůli malým tmavým plochám má však srst stále více popelavou barvu než bílou.

Undersand

Mladý jedinec se „oblékl“ do prvního zimního kabátu. Vyznačuje se zcela bílou srstí. Samotná kvalita srsti je však poněkud horší než u dospělých arktických lišek.

Habitat

Odpověď na otázku, kde žijí polární lišky, je celkem jednoduchá. Hlavním stanovištěm je tundra. Liška polární preferuje život v tundře, protože zcela otevřený nebo mírně kopcovitý terén nijak neruší hloubení plodišť a stavbu tunelového systému.

Pro tato zvířata a jejich prostředí je charakteristické, že si své nory staví ne dále než 500 metrů od nejbližšího zdroje vody. Vzhledem k tomu, že výběr místa pro díru v tundře je problematický, tundrový živočich, polární liška, upřednostňuje život v jedné díře po mnoho let za sebou.

Životní styl a zvyky

Polární lišky vedou kočovný životní styl. To je způsobeno tím, že většinu času jsou zaneprázdněni hledáním potravy. V období rozmnožování se však zvířata vracejí na svá stará místa.

Zajímavá fakta o arktických liškách:

  1. Tato zvířata nejsou příliš čistotná, přestože jejich kožich je bílý a jejich nory velmi často obsahují zbytky potravy nebo trus.
  2. Mají také vysokou úroveň socializace. Nejčastěji je rodina polárních lišek poměrně velká a zahrnuje otce, matku, několik samic z předchozího vrhu a několik mláďat z letošního roku. Stává se však i to, že poblíž bydlí dvě nebo i tři rodiny.
ČTĚTE VÍCE
Kde roste Andromeda?

Jídlo

Stojí za to věnovat pozornost tomu, co jí arktická liška. Faktem je, že strava tohoto zvířete zahrnuje asi 125 různých druhů malých zvířat a asi 25 druhů rostlin.

Samostatným tématem je otázka: co jí polární liška v tundře. Jde o to, že ve špatných časech, při konzumaci masa

aby to vůbec nedostalo, zvíře může jíst i sobí trus. Tato zvířata mohou také následovat větší zvířata, jako jsou medvědi, a jíst zvířata, která zabijí.

Polární lišky mají schopnost zásobit se pro budoucí použití. Pokud je v teplém období potravy přebytek, mohou si ji ve své noře uložit až do zimy.

Strava může zahrnovat velká zvířata chycená do pastí a dokonce i jejich vlastní druhy. Nejoblíbenějším pamlskem je pro ně lumík – jedna z odrůd křečků. V zimě se arktické lišky nejčastěji živí mršinami.

Reprodukce

Rozmnožování začíná pářením, ke kterému dochází kolem března-dubna. Může se stát, že samci budou bojovat o stejnou samičku.

Jsou případy, kdy si mladý pár najde hotové bydlení, ale nejčastěji si koupí nové. Délka březosti samice je od 49 do 57 dnů.

Počet potomků přímo závisí na věku a tučnosti matky. Nejčastěji je počet štěňat od 7 do 12 kusů. Novorozenci jsou velmi tmavé nebo dokonce černé barvy.

Černá polární liška je novorozeně. Proto je černá polární liška takovou vzácností a málokdo ji mohl vidět.

Polární lišky jsou nejplodnějšími zvířaty mezi všemi predátory.

Ekonomický význam

Tato zvířata získala ekonomický význam poté, co se jejich počet výrazně snížil. Jsou loveni pro svou srst, která byla vždy považována za velmi drahou.

Kvůli úbytku populace polární lišky začaly vznikat celé farmy, které se nacházejí v podmínkách příznivých pro reprodukci.

Navíc jedinci chovaní na takových farmách mají delší životnost, a to až 15-20 let.

Video

Ještě další zajímavosti ze života arktických lišek se dozvíte z našeho videa.