Neexistuje žádná globální hrozba vyhynutí druhu. Emu jsou endemické na australském kontinentu a vyskytují se pouze v této části světa. Nyní jsou rozšířeni po většině území Austrálie a udržují si stabilní počty, které závisí na stupni využití zemědělské půdy, dostupnosti vody a počtu jejich úhlavních nepřátel, divokých dingů.

Pohled a osoba

Na mnoha malých ostrovech poblíž Austrálie emu zcela vyhynuli s příchodem prvních Evropanů, kteří jejich maso a vejce používali k jídlu. V kontinentální Austrálii začali být ptáci vyhlazováni kvůli rozšíření farmaření, kdy emu začaly způsobovat lidem značné ekonomické škody a ničit úrodu. Během období sucha se stěhovali do zemědělských oblastí, kde nacházeli dostatek potravy a vody.
V roce 1932, na naléhání farmářů, začala skutečná válka proti emu pomocí vojenského dělostřelectva. Bylo plánováno zničit asi 20 tisíc ptáků. Nešťastní ptáci byli hnáni podél plotů a plotů, dokud nebyli na dosah kulometů a granátů. Emu se však osvědčili jako velmi důstojní protivníci a odborníci, a to jak v oblasti maskování, tak strategie. Rychle ustoupili a rozptýlili se v malých manévrovatelných skupinách, takže bylo velmi obtížné je zasáhnout. V důsledku celého měsíce nelítostného a nesmyslného pronásledování se jim podařilo zničit. 12 emů, načež bylo královské australské dělostřelectvo nuceno vyhlásit porážku a kapitulovat. Farmáři museli začít stavět vysoké ploty, aby chránili svá pole před nenasytným ptactvem, což se ukázalo jako mnohem účinnější prostředek než použití dělostřelectva.

Distribuce

Emu se vyskytují téměř po celé Austrálii a obývají různá stanoviště. Nejčastěji je lze nalézt ve vyprahlých lesích nebo polopouštních oblastech. Emu se vyznačují migrací: během období dešťů a sucha mohou vstoupit do tak netypických míst, jako jsou okraje měst nebo pouště.

Внешний вид

Je to jeden z mála nelétavých ptáků, druhý největší po africkém pštrosovi. Dosahuje výšky 150–190 cm a hmotnosti 30–55 kg. Barva opeření je nahnědlá, temeno hlavy a krk jsou černé a na hlavě jsou oblasti holé barevné kůže. Samice jsou obvykle větší než samci a mají tmavší opeření, kůže na hlavě je jasněji zbarvená. Silné nohy se třemi prsty umožňují ptákům snadno překonat dlouhé vzdálenosti, někdy dosahující rychlosti až 50 km/h. Emu jsou také výborní plavci a pokud možno si užijí plavání v jakékoli vodě.

ČTĚTE VÍCE
Co pověsit na mouchy?

Životní styl a společenské chování

Aktivita těchto ptáků je polyfázická, ale v nejtemnější denní době odpočívají. Emu ležící na zemi lze velmi snadno zaměnit s kamenem nebo velkým kopečkem uschlé trávy – takto splývají s pozadím.
Emu obvykle žijí samostatně nebo v párech, ale někdy tvoří skupiny 4 až 9 ptáků. V takových skupinách se shromažďují pouze při významných přesunech, v oblastech s hojnou potravou nebo v blízkosti vodních ploch. Oddělené skupiny emu se mohou krmit v sousedství, aniž by si navzájem věnovaly pozornost. V rámci skupiny prakticky nedochází k žádné sociální interakci. Agresivní reakce jsou velmi vzácné a vyskytují se především v období rozmnožování.

Krmení a chování při krmení

Emu jsou všežravci, ale poměr živočišné a rostlinné potravy v jejich stravě se může lišit v závislosti na ročním období. Emu si vždy vybírají ty nejvýživnější části rostlin – semena, plody, květy a mladé kořínky. V létě se emu živí více hmyzem, zejména housenkami, kobylkami a brouky a také drobnými obratlovci. K rozmělnění hrubých částí potravy v žaludku polykají oblázky o hmotnosti až 50 gramů.
Během dne, dokonce i v horku, se emu krmí na otevřených místech, ale zároveň potřebují hodně pít. Je pravda, že ve výjimečných případech mohou žít několik dní bez vody a živit se sukulentními rostlinami (obsahujícími hodně vody).

Vocalization

Zvuky vydávané emu jsou od ptáka zcela neočekávané. Podobají se hlasitým „bumům“, bubnování a chrochtání. Tyto zvuky lze slyšet až do vzdálenosti 2 km. Hukot se vytváří v nafukovacím vaku na krk. Samci a samice mohou mít různé zvuky.

Reprodukce

Strategie chovu emu je následující: samice se vyznačují sekvenční polyandrií, zatímco pouze samci inkubují snůšku a starají se o kuřata. Páry se tvoří v prosinci až lednu a zůstávají spolu na určitém území asi pět měsíců: než začne inkubace. Samec si staví hnízdo, což je prohlubeň v zemi vyplněná listím, větvičkami a trávou a samice ho navštěvuje jen občas. Poté v intervalu 2 až 4 dnů samice snese 5 až 15 zelených vajec (každé vejce váží 450–650 g). Navzdory velké velikosti inkubujícího samce je velmi obtížné si ho všimnout kvůli jeho nádhernému ochrannému zbarvení. Během inkubační doby samice obvykle zůstává blízko hnízda a může být agresivní vůči ostatním ptákům. Samec inkubuje snůšku asi 8 týdnů a po tuto dobu nepřijímá potravu, pití ani stolici! Nikdy neopouští hnízdo, vejce několikrát denně obrací, hnízdo čistí, čistí si peří a zdřímne.
Všechna mláďata se líhnou téměř současně. Jsou plemenného typu a jsou schopni chodit během 5–24 hodin. Mláďata mají pruhované opeření (střídavě černé, hnědé a krémové), které jim umožňuje dobře se schovat mezi vegetací. Samec vodí kuřata, dokud nejsou dostatečně stará (někdy až 7 nebo dokonce 18 měsíců). V této době je velmi agresivní a může zaútočit na jakoukoli živou bytost v okolí, včetně svého partnera. Samec však často nechává mláďata z jiných odchovů připojit ke svému vlastnímu, i když se výrazně liší věkem.
Mláďata emu pohlavně dospívají ve věku dvaceti měsíců v zajetí.

ČTĚTE VÍCE
Jaký je problém narcisty?

Životnost

V přírodě 12–15 let, v zajetí až 30 let.

Historie života v ZOO

Emu žijí ve výběhu v areálu Staré zoologické zahrady vedle přechodového mostu. V létě se zde vypouštějí černé labutě, pocházející také z Austrálie, a občas i jiné vodní ptactvo. Výběh je poměrně prostorný a je před návštěvníky ohrazen vodním příkopem naplněným vodou. Emus si v něm užívá plavání.
Emu v zoo snesla vejce několikrát, ale mláďata se vylíhla až v inkubátoru – ptáci jsou příliš neklidní na to, aby seděli na vejcích v přítomnosti velkého množství lidí.
Poměrně dlouhou dobu byli emu chováni u skupiny dospělých klokanů Bennettových, přičemž byl dodržován zoogeografický princip expozice. Bohužel se vyskytly dva případy, kdy emuové zabili mladé klokany Bennetta během jejich přechodu na nezávislý životní styl. V této době nebyly ve výběhu žádné úkryty pro klokany. Zimní domek s vchodem krytým pruhy gumy zvířata nezachránil. Později byly takové úkryty vyrobeny a umístěny na různých místech výběhu a ustaly případy úmrtí mladých klokanů v důsledku agrese emu.
Základem stravy emu v zoo je rostlinná potrava – koncentrovaná a šťavnatá. Jedná se o žitný chléb, krmivo pro kuřata, otruby, různé obiloviny, ovoce, bobule, zelenina, tráva, větve, travní mouka. Součástí jídelníčku je i krmivo pro zvířata – mleté ​​maso, tvaroh, vařená vejce, aditiva.