Divoký býk neboli zubr je považován za praotce moderních krav. Podle statistik zemřel poslední zástupce tohoto druhu v roce 1627. Zvažme rysy života těchto velkých zvířat, důvody jejich vyhynutí a pokusy o vzkříšení populace zubrů.

Fyziologické a genetické vlastnosti

Předpokládá se, že divoký zubr byl největší kopytník, velikostně srovnatelný s evropským bizonem. Vyznačoval se svalnatým tělem a výškou až 2 metry. Hmotnost samce mohla být 800 kg.

Za charakteristický rys tohoto druhu byly považovány velké, špičaté rohy, uvnitř duté. Konce rohů byly ohnuté dovnitř. U samců dorůstali délky až 100 cm, což se stalo důvodem jejich navenek děsivého vzhledu.

Turové se vyznačovali tmavě hnědou barvou, přecházející do černé, s protáhlými světlými pruhy na zádech. Samice se vyznačovaly skromnějšími velikostmi a také červenými a hnědými barvami. Přestože jsou divocí býci považováni za předchůdce domácích krav, lišili se od nich:

  • větší stavba;
  • přítomnost hrbolu na ramenou, který zdědili španělští býci;
  • méně výrazné vemeno u samic.

Existovaly indické a evropské typy zájezdů. Druhý z nich byl velikostí a hmotností větší než první. Je to on, kdo je považován za praotce moderních krav.

Na úsvitu vývoje se býci vyznačovali nezbytnými vlastnostmi pro přežití:

  • silou;
  • vytrvalost;
  • hustá, hustá vlna, která chrání před chladem;
  • nenáročnost ve výživě;
  • dobrá adaptace;
  • odolnost vůči chorobám;
  • dostatečná plodnost;
  • obsah tuku v kravském mléce, který dal telatům odolnost vůči infekcím.

To vše umožňovalo zvířatům odolávat různým nepřátelům a nepříznivým podmínkám.

Místo výskytu

Zpočátku bylo stanovištěm prohlídek považováno za:

  • Evropa;
  • Asie, včetně Mongolska, Číny, Turecka a Indie.

Velká stáda se potulovala po stepi. Díky aktivitě myslivců se začali přesouvat do lesostepi. Zamilovali si oblasti s mokrou a bažinatou půdou. Pozůstatky posledních zástupců druhu byly nejčastěji nalezeny v Polsku.

Rozvoj zemědělství vedl k postupnému snižování plochy jejich bydliště. V důsledku toho byla stáda ochuzena o zdroj potravy, což bylo patrné zejména v zimě. To vedlo k nucené migraci zvířat, což mohlo způsobit rozvoj nemocí, které vedly k úplnému vyhynutí.

Výživa a životní styl

Turové jsou klasifikováni jako býložravci. Ve stepních podmínkách se jejich potravou stala tráva, mladé výhonky stromů a keřové nať. Zelené plochy dokázaly v létě podporovat populaci býků.

V zimě se stádo přesunulo blíže k lesu, kde bylo více potravy než na poli. Proto začátek kácení stromů způsobil smrt zvířat hladem. Ani zákon, který rolníkům ukládal povinnost sbírat seno na zimu a odvážet ho divokým býkům do lesa, nepřinesl výsledky.

ČTĚTE VÍCE
Co Paracelsus studoval?

Život divokých býků se odehrával ve stádech, kde dominance zůstala na samici. Mladí samci raději žili odděleně v malé skupině. U starých samců byla běžná úplná samota.

Funkce chovu

Páření proběhlo na podzim. Samice dosáhly pohlavní dospělosti v prvním roce života. Říje u samců je pozorována od září. Urputné boje o fenku často končily smrtí jednoho ze soupeřů. Obvykle se potomci objevili začátkem května.

Pro otelení se samice snažila vybrat si odlehlé místo, pokud možno chráněné před cizími lidmi. Vždyť miminko muselo být tři týdny chráněno před predátory a lidmi. Telata narozená včas dosáhla plného vývoje na podzim, což jim umožnilo připravit se na zimní období.

Důležité! Byly zaznamenány případy, kdy k páření došlo později než v termínu splatnosti. V důsledku toho se tele objevilo na začátku podzimu. Pozdější potomci zimu přežili jen zřídka.

V období říje se samci často pářili s domácími kravami. Výsledkem bylo hybridní potomstvo. Takoví jedinci se však jen zřídka lišili v délce života. Hlavní zkouškou pro ně byly tuhé zimy.

Příčiny zániku

Smrt zájezdů zůstává pro mnohé záhadou. Předpokládá se, že k tomu vedlo několik faktorů:

  1. Život zubrů závisel na území, které zabírali. Jejich obvyklé bydliště však bylo poškozeno zásahem člověka. Využití stepních prostor pro pole a odlesňování vedlo ke zmenšení oblasti biotopu zubrů, což přinutilo zvířata přestěhovat se na nová území. A sebeizolace druhu se stala překážkou pro asimilaci zubrů s jinými domácími zvířaty.
  2. Turs byl považován za cennou loveckou trofej. Zvířata byla zabíjena pro maso, rohy a kůže. Lov býka byl přitom považován za nebezpečnou činnost. Dospělý samec mohl snadno zvednout jezdce a koně na rohy. Proto se lovec, který dokázal zabít tour, stal hrdinou. Tato činnost byla oblíbená mezi šlechtou. Je známo, že Vladimir Monomakh lovil zubry.
  3. Reprodukční cyklus býka nebyl dostatečně krátký. V důsledku toho se stádo nedokázalo dostatečně rozmnožit, aby znovu vybudovalo populaci, která rychle ubývala kvůli lidské činnosti a přirozeným nepřátelům, včetně vlků a velkých koček.
  4. Za další důvod je považována slabá genetika, kvůli které byl zájezd náchylný k různým nemocem.
ČTĚTE VÍCE
Co bodne čmelák?

Postupný pokles populace divokých býků nezůstal bez povšimnutí. Postupem času byl jejich lov zakázán. Neustálá střelba v minulosti a zmenšování vhodné obytné plochy si však již vybraly svou daň.

Důležité! Stáda zubrů se musela přestěhovat při hledání nového bydlení. A potíže s adaptací na nové podmínky způsobily zmizení zbývajících jedinců. Mezi posledními zástupci druhu se rozšířila pro člověka neznámá infekce, která vedla k jejich smrti.

Moderní pokusy o obnovu populace zubrů

Předpokládá se, že smrt poslední prohlídky byla výchozím bodem pro vznik ekologických společností, které začaly chránit ohrožené druhy flóry a fauny. Obraz zájezdu zanechal v lidech příjemné vzpomínky. Zachoval se jako obraz síly a odvahy ve slovanských pověstech. Hlavu prohlídky zdobí erb moderního Moldavska.

Toto zvíře se stalo důležitou součástí teutonské mytologie. Není divu, že první pokusy o umělé odstranění tur byly učiněny v Německu za Hitlera. Experiment provedli bratři Heinz a Lutz Heckovi.

K získání jedinců odpovídajících parametrům zubrů bylo použito francouzského Camargue, ale i korsických a skotských plemen býků. Výsledkem byli jedinci, kteří byli vzhledově podobní zubrům, ale postrádali divokost a agresivitu. Obyvatelstvo získané za nacismu zemřelo s pádem režimu.

V tomto okamžiku pokračovaly pokusy o vzkříšení turné. Ale byly prováděny na základě civilních laboratoří. Nejblíže k turné byli Watussi. Afrika se stala biotopem uměle chovaných druhů. To je považováno za hlavní důvod rozdílů od originálu.

Blízcí příbuzní

Předpokládá se, že fenotyp zubra se odráží u španělského bojového býka. Podobnosti ovlivňují divokou a bojovnou povahu zvířete, která slouží jako překážka domestikace. Ve slavné španělské koridě je ale nepostradatelný.

Určité rysy zubrů lze vysledovat u domácích krav. Některá plemena jsou obdařena dlouhými kudrnatými rohy. Zvířata, která svým vzhledem připomínají zubry, jsou chována v Latinské Americe. A od svého předka se liší menší hmotností, která nepřesahuje 500 kg.

Divoký býk je považován za největší kopytnaté zvíře, které žilo v Evropě a Asii, díky čemuž se objevily domácí krávy. Za příčiny smrti zubrů se považuje slabá dědičnost posledních zástupců druhu a také snížení počtu v důsledku lidské činnosti.

Byl však vyhuben. V lesích střední Evropy zůstalo jen několik těchto býků. V roce 1400 se setkali na území Běloruska, Polska a Litvy. Ale i tam se počet zvířat každým rokem snižoval, v roce 1627 zemřel poslední zástupce tohoto druhu.

ČTĚTE VÍCE
Jak škodí plži?

Внешний вид

Jak vypadal slavný divoký lesní býk? Jednalo se o zvíře vážící až 800 kg. Jeho výška je 170-180 cm, na hlavě měl rohy. Dospělí samci jsou černí, ale na zádech mají ozdobu – úzký bílý pruh. Samice a mláďata byly hnědé, s načervenalým nádechem. Raději žili v lesostepích, ale postupně se přestěhovali do lesů. Jedli trávu a výhonky. Shromáždili se ve stádech.

Rekonstrukce vzhledu zájezdu

Bison

Býci se vyskytují všude. Slavný divoký americký býk je bizon, který byl pánem Severní Ameriky. Žila zde obrovská stáda těchto zvířat. Neměli žádné přirozené nepřátele, kromě vlků, a ani ti nedokázali porazit dospělé zvíře. Ale první Evropané zabíjeli zvířata, aby místní neměli zdroj potravy. Počet zvířat klesl z 600 milionů na 835.

Nyní se počet zubrů zvýšil na 30 tisíc. V USA a Kanadě už ale divoké jedince nenajdete.

Внешний вид

Bizon se vyznačuje svou silou a velikostí. Jeho tělo je dlouhé až 3 m. Je pokryta šedohnědou srstí. Vyznačuje se tloušťkou a délkou. Zubři proto v zimě nemrznou. Záda zdobí hrb. Hlava a krk jsou tmavší. Býci jsou větší, jejich hmotnost je až 1,5 tisíce kg.

Stanoviště a jídlo

Žijí v Severní Americe. Vybírají si rovinaté oblasti, ale vyskytují se i v lesích. Pro ně je hlavní mít zdroj potravy. Živí se bylinnou vegetací. V zimě si pro sebe vyhrabávají potravu pod vrstvami sněhu. K životu si vybírají místa, kde je hustá vegetace. Žijí ve stádech: samci žijí odděleně, samice s telaty také odděleně. Ve stádě je vůdcem nejstarší samec.

Bison – severoamerický divoký býk

Zubr evropský

Внешний вид

Tento současník mamuta je zvíře, jehož délka těla dosahuje 3 m, výška – do 2 m, hmotnost do 1 t. Má hrb. Barva srsti je tmavě hnědá. Kudrnaté chlupy zdobí hlavu, hruď a ramena a přední nohy. U samců je hříva nápadná, u krav a telat není tak výrazná.

O zvíře

Zubr snadno překoná překážku 2 m. Umí plavat. Nemá přirozené nepřátele. Mají bystrý čich a sluch, ale špatně vidí. Jedí trávu a listy stromů. Žijí ve stádech. Pokud o místo vůdce soupeří dva lidé, problém je vyřešen bojem. Poražený odchází. Zubři se dožívají 30-40 let.

ČTĚTE VÍCE
Co znamená rajče?

Zubr evropský umí plavat a skákat vysoko

Yak

Hlavní ozdobou zvířat jsou rohy. Divoký býk s obrovskými rohy je jak. Tento poddruh býka byl domestikován v prvním tisíciletí. Domácí jaki nejsou tak velcí jako divocí, jejich povaha je klidnější a jejich barvy jsou různé.

Внешний вид

Výška jaka v kohoutku je až 2 m, délka – 4 m u mužů. Samice jsou menší: až 2,8 m dlouhé a 1,6 m vysoké.Na hřbetě je hrb. Rohy jsou dlouhé, dívají se do stran, a pak se ohýbají, jejich délka je až 95 cm.Srst je dlouhá a chundelatá, zcela pokrývá nohy býka, hnědé nebo šedočerné, ale jsou vidět bílé skvrny tlama.

O zvíře

Divoký jak nebyl studován, protože tento poddruh žije pouze tam, kde nejsou žádní lidé. Nyní se nacházejí pouze ve vysokohorském Tibetu. Ale ani jich tam moc nezůstalo. Žijí ve stádech nebo rodinách, staří býci preferují samotu. Předpokládaná délka života je 25 let. Divokých jaků zbývá jen velmi málo, protože. vymírají na územích vyvinutých lidmi. Jsou to divoká a silná zvířata. Tibetské kroniky o nich mluví jako o zvířatech nebezpečných pro člověka. Bez váhání zaútočí na osobu, která ho napadne, takže takový lov je smrtící. Zabít ho není snadné, protože. Yak je odolný.

Divoký jak se pečlivě vyhýbá lidem

Gaur

Největší divoký lesní býk je gaur. Toto je také vzácné zvíře. Žijí v Indii, tam je 30 tisíc Gaurů, v jiných zemích je jich méně – jen pár stovek.

Внешний вид

Největší býk udivuje svou velikostí. Jeho výška v kohoutku je 1,7 – 2,2 m, váha 700 – 1000 kg, ale existují jedinci, kteří váží 1,3 – 1,5 t. Feny jsou o něco menší. Rohy jsou také obrovské, až 90 cm, ve tvaru půlměsíce.

Na zádech vyniká hřeben, který se táhne od ramen až ke středu těla.

Kůže je tmavě hnědá, pokrytá krátkou srstí. Starší samci jsou černí. Horní část hlavy je o něco světlejší.

O zvíře

Jsou aktivní ve dne, ale tam, kde je mnoho lidí, raději bdí v noci. Samice a telata žijí ve stádech, zatímco samci žijí sami. Živí se trávou, výhonky rostlin a plody. V horkém počasí se raději schovávají ve stínu stromů. Dožívají se až 30 let. Přirozenými nepřáteli jsou tygři a krokodýli.

ČTĚTE VÍCE
Co kdyby med zbělal?

Gaur může vážit až jeden a půl tuny

buvoli

Jsou to také silní a stateční velcí býci. Existují 4 druhy buvolů:

  1. Afričan.
  2. Indický.
  3. Trpaslík (anoa).
  4. Tamaraw.

Buvol africký

Největší poddruh mezi buvoly. Jeho hmotnost může dosáhnout 1200 kg, ale to je vzácné. Výška je poměrně malá – 1,5-1,6 m. Některé poddruhy jsou mnohem menší než tyto velikosti. Samci jsou vždy větší než samice. Barva srsti je černá. Špatně vidí a spoléhají na svůj čich.

Buvol africký špatně vidí, proto spoléhá na čich

Indický buvol

Délka dospělých jedinců je více než 3 m a výška dosahuje 2 m. Průměrná hmotnost je asi 900 kg, ale může to být i více. Délka rohů dosahuje až 2 m, směřují dozadu a vypadají jako půlměsíc. Nyní už mnoho zástupců tohoto druhu nezbývá, protože. lidé ničí jejich stanoviště. Tito divocí býci jedí trávu brzy ráno nebo večer. Přes den se raději schovávají před horkem ponořením do tekutého bahna.

Žijí ve stádech, ale staří býci preferují samotu.

Tamarau

Jedná se o zvíře z rodu indických buvolů, které se od nich liší malým vzrůstem a tvarem rohů. Jeho výška je 106 cm, délka těla je 220 cm, váží od 180 do 300 kg. Barva kůže je černá nebo tmavě hnědá, na hřbetě je viditelná tmavá linka. Jedná se o ohrožený druh, a proto je chráněn zákonem. V zajetí se nerozmnožují, takže počet zvířat každým rokem rychle klesá. Hlavní hrozbou je nedostatek přirozeného prostředí pro tato zvířata. Jedná se o osamělá zvířata; samice a telata žijí ve skupinách, které zůstávají po celý rok.

Tamarau – buvol filipínský

Anoa

Nejmenší býk je anoa. Délka těla je pouze 160 cm, výška 80 cm, samci váží 300 kg, samice 2krát méně. Jsou bez srsti, kůže je hnědá nebo černá. Pod hrozbou vyhynutí. Toto zvíře je zákonem chráněno, ale pytláci je zastřelí, aby je prodali turistům. Proto se velikost populace snížila o 90 % (z 1079 na 1994).